Konsekvenser av statliga bolags framtidssäkring

Interpellationsdebatt 2 april 2024

Protokoll från debatten

Anföranden: 8

Anf. 70 Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

Herr talman! Hanna Westerén har frågat mig två saker. Det gäller för det första vad jag och regeringen ämnar göra åt att statliga bolags "framtidssäkringar", i detta fall AB Svenska Spels, riskerar att slå hårdare mot arbetsplatser utanför storstäderna, för det andra om jag och regeringen överväger ändringar i lagstiftning eller andra åtgärder med anledning av det nyss beskrivna.

Inledningsvis kan det konstateras att AB Svenska Spel och övriga bolag med statligt ägande lyder under samma lagar som privatägda bolag, däribland aktiebolagslagen (2005:551). I aktiebolagslagen finns en uppdelning av ansvar mellan ägare och styrelse och ledning. Det är bolagets styrelse och ledning som ansvarar för bolagets organisation och förvaltningen av dess angelägenheter samt den löpande förvaltningen av bolagets operativa verksamhet. Ägaren bör undvika att försöka detaljstyra ett bolags verksamhet då det är bolagets styrelse och ledning som har ett tydligt ansvar för att driva verksamheten mot de uppsatta målen, utifrån den av ägaren bestämda verksamhetsinriktningen. Det finns många goda skäl till att den ordningen bör värnas.

I bolag med statligt ägande har verksamhetsföremålet sin grund i riksdagens beslut. Det finns inget i det uppdrag som riksdagen beslutat för AB Svenska Spel som uttrycker att bolaget har ett specifikt ansvar att värna om arbetstillfällen i glesbygd. Vidare ska de statligt ägda bolagen, i enlighet med statens ägarpolicy, verka för ett långsiktigt hållbart värdeskapande, vilket för ett bolag som AB Svenska Spel innebär att bolaget behöver driva sin verksamhet effektivt på en konkurrensutsatt marknad. Jag har inte för avsikt att verka för att förändra lagstiftningen eller verksamhetsföremålet för bolaget i fråga för att ändra den här ordningen.

Vad gäller de åtgärder som vidtas i förhållande till arbetstagare kan det konstateras att Arbetsförmedlingen har en nationell varselhantering och stor erfarenhet av att agera vid större varsel. Myndigheten har utvecklat särskilda rutiner för dessa situationer och har beredskap att aktivera sin varselorganisation. Det kan vidare konstateras att läget på arbetsmarknaden har försämrats, och arbetslösheten väntas öka under 2024. Därför har Arbetsförmedlingens förvaltningsanslag förstärkts med 200 miljoner kronor 2024 för att möta en ökad arbetslöshet och stärka myndighetens kontrollarbete. Dessutom förväntas satsningar på fler platser både inom yrkeshögskolan och den yrkesinriktade vuxenutbildningen förbättra tillgången till sådan utbildning så att fler snabbt kan komma i arbete.

I tillägg till detta har det i årets budget avsatts 3,1 miljarder kronor till omställnings- och kompetensstöd och 2,8 miljarder kronor för omställningsstudiestöd. Det innebär ökade möjligheter för dem som drabbats av varsel eller av lågkonjunkturen att få och behålla ett arbete.

I förhållande till regioner och kommuner har Tillväxtverket ett uppdrag att stödja vid varsel och företagsnedläggningar i näringslivet. Genom uppdraget kan Tillväxtverket ge stöd genom information, kunskapsunderlag och analyser. Myndigheten kan också bidra genom samordning av kontakter med statliga myndigheter och andra berörda aktörer samt genom att erbjuda kunskaps- och erfarenhetsutbyten mellan regioner och kommuner.


Anf. 71 Hanna Westerén (S)

Herr talman! Tack till finansministern för att vi äntligen kan ha den här debatten. Med tanke på hur angelägen den är för valkretsen jag kommer ifrån hade det såklart varit önskvärt att ha den något tidigare. Jag ska inte ta till överord, men Svenska Spel är bortsett från Region Gotland en av Gotlands större arbetsgivare. När det aviseras neddragningar hos Svenska Spel skälver det nog ändå till i det gotländska samhället.

Finansministern har helt rätt i att Svenska Spel agerar enligt aktiebolagslagen så som bolaget ska. Men det är likväl så att det som sker med Svenska Spel - eller som det hette när det kom hem till oss på Gotland, Penninglotteriet - räknas som en tydlig signal. Det är en bekräftelse på statens ambitioner för hela landet och om tillgång och tilltro till kvalificerade arbetstillfällen och kvalificerad arbetskraft också på Gotland.

Jag finner det ändå rätt anmärkningsvärt att finansministern svarar så lojt i fråga om insatser i samband med varsel. Jag är väl förtrogen med den statliga arbetsmarknadspolitiken, men jag antar att jag ändå borde tacka för försöket till undervisning som följer med svaret. Jag kan inte heller låta bli att undra om det är så kommuner och regioner bemöts när de undrar om eventuell kompensation i samband med verksamhetsförändringar. I så fall kan det nog väcka en del frustration.

Det går inte att komma ifrån att en avisering om neddragning med 80 arbetstillfällen i Stockholm, Sveriges mest dynamiska arbetsmarknadsregion, och 80 arbetstillfällen på Gotland slår helt olika. Jag hoppas verkligen att finansministern inser det. Det slår helt olika.

Jag förstår av svaret att finansministern inte önskar ändra befintlig lagstiftning och att det inte heller finns någon vilja från regeringens sida att särskilt värna arbetstillfällen i glesbygd. På något annat vis kan jag faktiskt inte uppfatta svaret.

Det är helt riktigt att bolaget agerar för att fixa den så kallade framtidssäkringen och göra sin ägare nöjd. Det är så det ska fungera. Men finansminister Elisabeth Svantesson och regeringen har långt fler verktyg i sin verktygslåda för att värna ett land som håller ihop och se till att en verksamhetsförändring inte slår orimligt hårt mot en landsända. Den dörren är såvitt jag förstår och kan utläsa av svaret stängd. Det tyder enligt mig på en svag stat och en svag regering.


Anf. 72 Jesper Skalberg Karlsson (M)

Herr talman! En huvudfråga i interpellationen - och jag välkomnar att den ställs - är: Gör staten tillräckligt mycket för Gotland? Jag vill breda ut mig lite om det svaret.

Först och främst har regeringen sagt att Bromma flygplats ska finnas kvar. Den kommer att fortsätta att bidra till Gotlands tillgänglighet till en mycket dynamisk arbetsmarknadsregion. Det är bra.

Färjetrafiken har fått ökade anslag i enlighet med gällande avtal. Men den har också fått ett särskilt stöd för att sänka biljettpriserna, som har blivit betydligt högre sedan Putins invasion av Ukraina. Det stödet är så stort som EU-kommissionen tillåter.

Svenska kraftnät har fått i uppdrag att säkra elöverföringskapaciteten och kommer nu att bygga två nya kablar till Gotland till en kostnad på omkring 6 miljarder kronor. Det är bra för alla som vill att lampan ska tändas när man trycker på knappen.

Nyligen kom beskedet att Trafikverket ska bygga en reservhamn i Kappelshamn. Det är en investering på ungefär en kvarts miljard, och det är något som varit efterfrågat under mycket lång tid.

Försvarsmakten växer på alla bredder sedan återetableringen under den förrförra mandatperioden. Den har i dag 470 anställda på Gotland, och då exkluderas de värnpliktiga.

Sammanfattningsvis har regeringen fattat beslut om investeringar för och på Gotland med en omfattning av 8-10 miljarder beroende på hur man räknar. Det är mer än vad den förra regeringen lyckades med på åtta år.

Vidare kan man fundera på de arbetstillfällen som staten styr över, det vill säga de som finns på myndigheter. Det är lätt att tro, och det trodde jag också fram till för några veckor sedan, att de stadigt har minskat över decennierna. Men så är inte fallet.

Vid millennieskiftet uppgick de statliga jobben på Gotland till ungefär 1 500. Vi har i dag en befolkning på ungefär 61 000 invånare. Sedan millennieskiftet har antalet jobb regelbundet stigit. Under 2023 gick man över 2 500-strecket.

De statliga jobben på Gotland är, som jag nämnde tidigare, Försvarsmakten med 470 personer anställda, Försäkringskassan med 396, Uppsala universitet med 256 och Polismyndigheten med lika många. Länsstyrelsen har 150, Skatteverket har ungefär 150, Riksantikvarieämbetet har 120, Centrala studiestödsnämnden har över 100 och Pensionsmyndigheten har också däromkring.

Sammanfattningsvis finns det 2 500 statliga jobb - 1 000 fler än för två decennier sedan. Det är en betydande närvaro, som har växt över tid. Vi kan anta att den också fortsätter att växa eftersom Försvarsmakten växer på alla bredder samtidigt som Gotland är en fantastisk plats att bo, leva och verka på - och här vet jag att Hanna Westerén håller med mig. Gotland kan säkerligen ta emot fler myndigheter om det skulle vara så att de kan utlokaliseras.

Jag håller med om att Svenska Spels affärsmodell inte är knuten till en geografisk plats. Det är klart att allt som görs i Solna lika gärna skulle kunna göras på Gotland. Vi har internet, vi har lokaler och vi har fina miljöer. Jag vill ändå säga en sak just om Gotland kontra Solna: Det är inte så himla bra i Solna. De har ungefär 5 procents arbetslöshet, och vi på Gotland har ungefär 4 procent.


Anf. 73 Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

Herr talman! Jag vill tacka ledamoten för interpellationen. Det hedrar Hanna Westerén att hon har ett så stort engagemang både för Gotland och för Svenska Spels verksamhet. Det är riksdagsbundet att den ska vara just på Gotland, och därom råder absolut inga tvivel.

Jag måste ändå upprepa det som jag sa tidigare i svaret. Det här handlar om mitt ansvar som minister för de statligt ägda bolagen. Regeringen har inte för avsikt att verka för att förändra lagstiftningen eller verksamhetsföremålet för bolaget i fråga. Jag vet inte, men jag tror inte att Socialdemokraterna har det heller.

Spelmarknaden förändras, och olika bolag fattar olika beslut. Principen kan kännas torr och tråkig, men den är ändå följande: Bolagets operativa verksamhet är inte en fråga för regeringen - staten. Det ska den inte heller vara.

När jag läser interpellationen och hör ledamoten verkar det som att ledamoten kan tänka sig en ny inriktning för hur bolagen ska skötas och hur ägaren, staten, ska agera i styrningen. Hanna Westerén får gärna utveckla hur det ska fungera. Svaret från min sida är dock att vi inte kommer att ändra detta.

Med det sagt är det alltid tungt om människor förlorar jobbet oavsett vilket bolag det gäller, om det är stora eller små företag eller om det är statliga eller privatägda företag. Det var också därför jag i mitt första svar berättade om vad regeringen gör på området.

Men vad jag förstår av den här situationen och omorganisationen kommer antalet tjänster att minska med 120 stycken. Efter vad jag har sett och hört har bolaget träffat frivilliga överenskommelser med eller kunnat erbjuda omplaceringar till den absoluta merparten av dessa personer. Om jag har fått rätt uppgifter är det bara ett fåtal som har sagts upp på grund av arbetsbrist. Det är i grunden bra.

Grundfrågan är: Ska regeringen styra bolagen i det operativa? Nej, aktiebolagslagen säger någonting annat. Och jag tror att vi alla här är överens om att det inte är vi, vare sig riksdag eller regering, som ska detaljstyra hur olika bolag väljer att bedriva sin verksamhet på en föränderlig marknad.


Anf. 74 Hanna Westerén (S)

Herr talman! Jag hör vad finansministern säger, och jag förstår att hon är väldigt mån om att signalera att man inte ska gå in och peta i ett aktiebolags styrning. Jag har full respekt för detta; det är inget konstigt.

Jag vill däremot mena att verktygslådan är så mycket större för en finansminister än att enbart hänvisa till aktiebolagslagen. Jag menar att det handlar om helheten för Gotland och för Gotlands utveckling.

Jesper Skalberg Karlsson gjorde en alldeles utmärkt dragning över hur många statliga arbetstillfällen vi har på Gotland. Det är någonting vi är stolta över. Vi är otroligt stolta över att vi har lyckats kompetensförsörja så många statliga arbetsgivare. Detta är någonting som vi önskar behålla men också utveckla. Det är också lite grann det som ligger i förlängningen av min fråga. Vi skulle kunna härbärgera mer på Gotland. När arbetstillfällen försvinner från Gotland vill vi att det ska kompenseras; det är åtminstone vad jag vill.

Jag hör vad Elisabeth Svantesson säger om huvudkontoret och att det finns ett riksdagsbeslut om detta. Jag hör också att hon säger att man inte har för avsikt att gå in och peta i bolaget. Nej, gör inte det, men visa då en omsorg och en hänsyn till att landet ser olika ut! Om en verksamhetsförändring slår på ett sätt i huvudstadsregionen, visa då att det finns en förståelse för att den slår annorlunda på Gotland!

Jag känner en oro för huvudkontorets framtid givet den här debatten, och här skulle jag verkligen önska en ytterligare försäkran från finansministern. Att Svenska Spels huvudkontor ligger på Gotland är någonting som vi är väldigt stolta över. Det är ju fantastiskt! Det är ett inkomstbringande och kunskapsintensivt huvudkontor för ett statligt bolag som sköter sig väldigt väl.

Det är klart att det vore en katastrof för Gotland om Svenska Spel plötsligt gjorde bedömningen att kommunikationen till och från Gotland inte fungerar för arbetspendling. Då kanske de säger: Snälla ägaren, staten, kan vi få flytta vårt huvudkontor? Det skulle också kunna handla om den fullkomligt bisarra bostadsbrist som vi har på Gotland och som just nu blir etter värre på grund av regeringens bristfälliga bostadspolitik. Det skulle kunna leda till att Svenska Spel kommer till staten och säger: Snälla staten, kan vi få flytta vårt huvudkontor? Vad säger regeringen då? Bör jag känna en fortsatt oro för huvudkontoret på Gotland?

Jag hoppas verkligen att vi som möts i den här kammaren, oaktat våra politiska ideologier, ändå har ambitioner för Sverige och att vi vill hålla ihop Sverige.

Jag lyssnade på Elisabeth Svantesson tidigare i dag i en interpellationsdebatt där hon sa att hon vill göra Sverige tryggare och rikare. Jag kommer från Gotland, och det gör Jesper Skalberg Karlsson också. Jag upplever att vi ofta får slåss för att få vara med och vara en del av denna utveckling. Jag vill att vi ska få förutsättningar att växa och inte bara förutsättningar att överleva. Svenska Spel är en av pusselbitarna i just detta pussel, som ska ge oss förutsättningar att utvecklas och inte bara att överleva.

Signalerna från regeringen när det gäller statliga bolag, statliga arbetstillfällen och utveckling i hela landet är viktiga. Därför tycker jag att det är fattigt att finansministern nu talar om aktiebolagslagen i stället för att berätta hur man kan värna arbetstillfällen i glesbygd och säkra ett huvudkontor på Gotland även i framtiden. Hur kan jag känna mig trygg när jag går härifrån med att Svenska Spel är en fortsatt stark spelare på Gotland?


Anf. 75 Jesper Skalberg Karlsson (M)

Herr talman! Bromma blir kvar. Färjetrafiken får stöd. Två nya kablar byggs. En ny hamn ska byggas. Försvaret växer på alla bredder. Snart får vi också en ny miljölagstiftning som säkerställer att Heidelberg Materials och Cementa i Slite ska finnas kvar under överskådlig tid.

Mycket händer på Gotland. Vi har låg arbetslöshet. Med rätt politik kan vi också ha god tillgänglighet och bli både tryggare och rikare framöver. Det är bra. Som tidigare regionråd på Gotland vet jag att vi har våra bästa dagar framför oss och en mycket, mycket stor potential.

Det är tråkigt att Svenska Spel gör som de gör, inte minst för de 60 personer som nu får hitta andra arbeten. Men vi måste också konstatera att det staten kan göra, och det staten har gjort, är att utöka närvaron på Gotland med 1 000 nya jobb de senaste två decennierna.

Innan jag lämnar debatten vill jag dock höja ett varningens finger och fundera över vad som egentligen är hotet mot Gotland. Jag skulle säga att nästa stora varsel, som jag ser det, riskerar att ske hos vår näst största statliga arbetsgivare, nämligen Försäkringskassan. Försäkringskassan har nästan 400 anställda på Gotland. Under den förra mandatperioden fattades beslut i den här kammaren på initiativ av den dåvarande regeringen som innebar hundratals miljoner i ofinansierade reformer och uppdrag. Det är pengar som nu måste hämtas hem av generaldirektör Nils Öberg.

Även om detta är en person jag har stort förtroende för måste det sägas att det här riskerar att bli ett mycket svårt uppdrag som kan drabba Gotland mycket hårt. Jag är övertygad om att vi kommer att få återkomma till detta, för det är onekligen ett hot mot gotländska statliga arbetstillfällen.


Anf. 76 Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

Herr talman! Jag tackar återigen för interpellationen.

Jag har att svara för ansvaret utifrån min portfölj. I det här fallet handlar det om statliga bolag. Det är också därför Hanna Westerén har ställt frågan till mig. Här vill jag upprepa att jag definitivt ser hela Sverige, på olika sätt. Jag vet också att detta att få lämna ett arbete kan vara något av det mest traumatiska i en människas liv.

Jag förstår mycket väl att detta är ett viktigt bolag för Gotland och för Visby, och jag kan bara slå fast att det är riksdagsbundet att Svenska Spels säte ska vara i Visby. Det ska givetvis värnas. Jag fick den frågan, och jag svarar gärna på den.

Genom beslut kan man reglera närvaron av statliga bolag, men regeringen kan inte som ägare gå in och styra det operativa. Det kommer inte att vara en bra ordning. Jag fick heller inget svar på om det var det Hanna Westerén menade.

Jag nämnde olika delar av arbetsmarknadspolitiken och annat som gör att vi stöttar människor som behöver stöd för att komma vidare. Jag föreslog också att ledamoten skulle ställa frågan även till arbetsmarknadsministern, som har huvudansvaret för just detta.

När det gäller statens närvaro generellt har Jesper Skalberg på ett alldeles lysande sätt beskrivit hur den utvecklas. Jag är övertygad om att det finns mer att göra för att både Gotland och andra delar av Sverige ska blomstra. Det är viktigt för både regeringen och riksdagen att hela Sverige ska leva.

Den här debatten, herr talman, handlar dock om Svenska Spels varsel och om huruvida regeringen tänker ändra ordningen. Det tänker vi inte göra.


Anf. 77 Hanna Westerén (S)

Herr talman! Jag kom till kammaren i dag med en förhoppning. Att det skulle komma en kompensation bedömde jag väl som rätt utsiktslöst. Jag vill såklart tacka både mina partikamrater hemma på Gotland och Moderaterna Gotland som har skrivit under ett brev till bland andra finansministern om denna kompensation, men jag har förstått att det inte kommer att bli något av med det. Men jag trodde nog ändå att jag skulle få ett besked och kanske en försäkran om en större hänsyn - kanske inte omsorg men åtminstone en större hänsyn - till att olika delar av landet har olika förutsättningar. Därför är jag rätt besviken.

Att hålla ihop ett land är inte enkelt, men det är fullt möjligt. Finansministern säger att hon kommer hit till kammaren för att prata om sitt ansvarsområde. Jag menar att om man är finansminister i Sverige har man ett enormt ansvar för att hålla ihop landet.

Ja, det stämmer att jag har ställt en fråga som Svenska Spel. Jag menar dock att det är en pusselbit i hur vi tar hand om landet. Det fanns ett beslut om att lägga dåvarande Penninglotteriet, nuvarande Svenska Spel just på Gotland som en signal om att man ser hela landet och att hela landet ska hålla ihop. Jag menar att ansvaret fortfarande faller tungt på regeringen att hålla ihop landet.

Det blir extremt tydligt när jag efterfrågar regeringens åtgärder för att en verksamhetsförändring inte ska slå orimligt hårt mot en landsända och finansministern svarar med aktiebolagslagen och att det finns en radda arbetsmarknadsinsatser för oss gotlänningar att lita till. Jag tycker att det är otroligt fattigt.

Jag känner mig fortfarande varken nöjd eller glad när det gäller Svenska Spels framtid. Jag hörde att finansministern sa att hon vill värna den. Jag hoppas innerligt att vi har en robust riksdagsmajoritet med oss för den saken.

Tack för debatten!

Interpellation 2023/24:590 Konsekvenser av statliga bolags framtidssäkring

av Hanna Westerén (S)

till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

 

Svenska Spel har sitt huvudkontor i Visby. Hela bolaget har enligt egen utsago ca 1 500 anställda, främst i Solna och Visby men även viss verksamhet på andra orter. Strax före årsskiftet aviserades att Svenska Spel ämnar framtidssäkra sin verksamhet, och man varslade därför 160 personer. Sedan dess har olika numerärer figurerat, men det har hela tiden stått klart att man slutligen ämnar säga upp lika många i Solna som i Visby. Oavsett om det rör sig om 60 eller 80 arbetstillfällen i Visby är det oomtvistligt att det är ett hårdare slag att 80 arbetstillfällen försvinner från Gotland än i Sveriges mest dynamiska arbetsmarknadsregion. Det verkar dock inte bekymra finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Som svar på min skriftliga fråga rörande hur regeringen försäkrar sig om att en organisationsförändring i den statliga bolagsportföljen inte slår orimligt hårt mot en landsända, svarade finansministern: Organisationsförändringar är en del av bolagets verksamhet och utgör operativa frågor för bolagets styrelse och ledning att hantera. Jag har förtroende för att AB Svenska Spels ledning och styrelse agerar på bästa sätt för att säkra ett långsiktigt konkurrenskraftigt bolag. En regerings ansvar sträcker sig oerhört mycket längre än det för ett statligt bolag. När det statliga bolaget inte har utrymme att ta ansvar för lokalisering av arbetstillfällen i olika delar av landet har regeringen desto större möjlighet att ta just det ansvaret.

Det kan rimligen inte vara egalt hur arbetstillfällen distribueras över landet, särskilt inte när vi betänker historien bakom att Svenska Spels huvudkontor ligger just i Visby. 

Om finansminister Elisabeth Svantesson nu inte tänker lägga sig i bolagsstyrningen för att ha arbetstillfällen i hela landet eller för att en landsända inte ska drabbas orimligt hårt undrar jag likväl följande:

 

  1. Om lagstiftningen förhindrar ministern att i den statliga bolagsportföljen värna arbetstillfällen i glesbygd jämfört med Stockholm, finns det då något annat ministern och regeringen ämnar göra när de statliga bolagens framtidssäkringar riskerar slå orimligt hårt mot arbetsplatser utanför storstäderna? 
  2. Överväger ministern och regeringen till exempel ändringar i lagstiftning med anledning av det ovanstående beskrivna?