LVU-kampanjen

Interpellationsdebatt 31 maj 2024

Protokoll från debatten

Anföranden: 7

Anf. 26 Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)

Fru talman! Gustaf Lantz har frågat mig om jag har försäkrat mig om att Sverigedemokraterna inte aktivt deltagit i den LVU-kampanj som utsatt socialsekreterare för fara och försvårat socialtjänstens arbete med att hjälpa barn som far illa.

Alla som arbetar politiskt eller på andra sätt deltar i opinionsbildningen har ett stort ansvar att med utgångspunkt i vår vidsträckta och grundlagsskyddade yttrande- och informationsfrihet bidra till saklighet och tydlighet vad gäller budskap och avsändare. Det gäller oavsett i vilka forum debatten förs, men det är förstås särskilt viktigt i sociala medier. De uppgifter som framkommit är allvarliga, och Sverigedemokraterna måste svara på frågan.

Sedan december 2021 har desinformation spridits om att svensk socialtjänst omhändertar muslimska barn utan rättsligt stöd. Konsekvenserna av detta är mycket allvarliga. Medarbetare i socialtjänsten har hotats, och det har funnits och finns en risk för att barn i Sverige inte får det stöd av samhället som de har rätt till.

Säkerhetspolisen har därtill gjort bedömningen att desinformationen genom sin spridning internationellt bidragit till att förstärka bilden av Sverige som islamfientligt, vilket i sin tur har påverkat terrorhotet mot Sverige.

Regeringen har vidtagit en rad åtgärder för att säkerställa att barn och unga får det skydd och stöd som de behöver men också för att medarbetarna inom socialtjänsten ska kunna utföra sitt arbete på ett säkert sätt.

Socialstyrelsen har 2022 och 2023 fått i uppdrag att ta fram förslag på åtgärder för att långsiktigt stärka tilliten till socialtjänsten bland barn, unga och familjer som behöver stöd och hjälp. Socialstyrelsen ska föra en löpande dialog med civilsamhällesorganisationer, trossamfund och andra aktörer i fråga om socialtjänstens arbete med barn, unga och familjer. Syftet är att nå ut med information också på sociala medier för att motverka ryktesspridning och desinformation om socialtjänstens arbete. Uppdraget ska slutredovisas den 10 december 2026.

Regeringen har även arbetat med att stärka det straffrättsliga skyddet för journalister och vissa andra samhällsnyttiga funktioner, där även socialtjänstpersonal ingår. Lagändringarna började gälla den 1 augusti 2023.

I september 2023 gav regeringen Statens skolverk i uppdrag att kartlägga och analysera hur den så kallade LVU-kampanjen har påverkat och påverkar skolan. Skolverket ska också lämna exempel på samverkan mellan skola, socialtjänst och polis samt andra framgångsrika insatser där skolväsendet bidragit eller bidrar till att motverka spridning av desinformation och konspirationsteorier. Uppdraget ska redovisas senast den 29 november 2024.


Anf. 27 Gustaf Lantz (S)

Fru talman! Jag och socialtjänstministern har en fin tradition: att inte ägna oss åt onödigt tjafs här i kammaren. Jag tycker också att det konkreta svar jag fått på min fråga bekräftar detta.

Vi är överens om att kampanjen som riktats mot svensk socialtjänst från främmande makt med islamistiska intressen har höjt risken för terrorattentat, utsatt socialsekreterare för fara och försvårat hjälp till barn som far illa. Vi är också överens om det allvarliga i uppgifterna om att SD registrerat hemsidesadresser som riktar sig mot människor med arabiskt ursprung. I Kalla faktas granskning fick vi höra hur personal på SD:s kommunikationsavdelning nämnde dessa hemsidor när LVU-kampanjen var på tal.

Fru talman! Socialtjänstministern ger mig ett rakt och ärligt svar i att hon inte försäkrat sig om att SD inte deltagit aktivt i kampanjen mot svensk socialtjänst. Hon är lika tydlig med att hon inte heller avser att göra det. Jag ställde samma fråga till vår statsminister, som också hänvisade till SD med tillägget att han för egen del inte hade en aning om huruvida partiet deltagit aktivt i LVU-kampanjen.

Om regeringen nu anser att det är fullt möjligt att Sverigedemokraterna eldat på LVU-kampanjen har jag svårt att förstå oviljan att konfrontera partiet med frågor för att reda ut hur det faktiskt ligger till. Jag ser det inte som en intern angelägenhet för SD. Det handlar inte om vad som hänt på deras riksdagskansli under en personalfest, utan det handlar om vad som har hänt runt om i Sverige för socialsekreterare och utsatta barn. Men det handlar också om hur det har påverkat svenskar i världen.

I Belgien sköts svenskar med landslagströjor ihjäl av en islamistisk terrorist, som enligt landets myndigheter radikaliserats. Han följde ett antisvenskt konto på sociala medier, som bland annat delat konspirationsteorier om att svensk socialtjänst kidnappar barn.

Fru talman! Jag vill veta varför regeringen inte vill ställa relevanta frågor till SD. Är det för att svaret inte spelar någon roll? Kommer det att vara business as usual oavsett svar? Eller frågar man inte för att det finns risk att få ett svar som gör att det blir omöjligt att fortsätta ge SD information och inflytande, som i dag?


Anf. 28 Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)

Fru talman! Tack, ledamoten, för dessa frågor! Ja, det är verkligen viktigt att konstatera att desinformationskampanjen hela tiden ligger i bakgrunden och tickar. Enligt den senaste informationen jag har är den just nu lågintensiv. Men vilken stund som helst kan det till exempel dyka upp en ny film på Tiktok som gör att detta blossar upp igen.

Det här har fått väldigt svåra konsekvenser. Jag möter i min resa över landet ständigt socialtjänst som lyfter detta som en oerhört försvårande omständighet för deras arbete med att nå ut. Den rädsla som har etablerat sig har gjort arbetet mycket svårare.

Det har kanske alltid funnits ett visst stigma kopplat till socialtjänsten. Det är ett stigma som jag vet att både ledamoten och jag är varmt engagerade i att överbrygga, så att socialtjänsten ska kunna vara den fantastiska del av samhället som den är tänkt att vara. Den ska finnas där, när livet kanske i perioder är lite tuffare och man behöver en extra insats från samhället.

Det har alltså alltid funnits ett visst stigma när det gäller att sträcka ut handen till socialtjänsten, men detta har radikalt försvårats genom desinformationskampanjen.

Det här är svårt. Det handlar om att man inte kan nå ut med ett förtroende, men det handlar också om rena hotsituationer för våra socialsekreterare. Och i en tid där vi behöver ha fler socialsekreterare på plats för att arbeta med dessa frågor är det naturligtvis en svårighet i sig.

Precis som ledamoten lyfte och som jag också lyfte i mitt svar är detta också ett hot mot den demokrati som vi båda varmt värnar. Och allra allvarligast är det naturligtvis att det finns en rad barn i vårt land just nu som inte får den hjälp och det stöd som de behöver.

När Akademikerförbundet SSR gjorde en anonym medlemsenkät redan innan starten av 2022, då denna desinformationskampanj fördjupades och intensifierades, uppgav 7 procent av medlemmarna att de inte hade gjort ett omhändertagande av rädsla för vad de själva skulle bli utsatta för. Vi vet alltså att det finns barn och unga, kanske de allra mest utsatta i Sverige, som inte har fått detta stöd, eftersom man från socialtjänstens sida inte har vågat ge det.

Den nya regeringen steg in i Regeringskansliet i oktober 2022. Vi möttes dessvärre av en situation där det inte fanns ett sammanhållet arbete runt dessa frågor. Jag har i min egenskap av socialtjänstminister ägnat väldigt mycket tid under drygt ett och ett halvt år åt att säkerställa att vi har myndigheter, departement och olika slags organisationer som har rätt uppdrag och som nu också arbetar samlat för att trycka tillbaka detta.

Om det hade funnits ett tidigt sammanhållet arbete hade det inte behövt gå riktigt så här långt när det gäller denna situation. Det är inte min slutsats, utan det är slutsatsen från alla de myndigheter som vi just nu arbetar väldigt intensivt tillsammans med. Eftersom det har saknats uppdrag om att arbeta sammanhållet för att motverka detta har vi inte kunnat motverka det tillräckligt tidigt.

Det faller alltså ett stort ansvar på många i det demokratiska systemet, inklusive en rad olika partier.


Anf. 29 Gustaf Lantz (S)

Fru talman! Jag håller med om exakt allting som socialtjänstministern säger. Jag håller inte bara med. Jag är även väldigt tacksam över det engagemang som socialtjänstministern visar men också det arbete som regeringen i sin helhet har startat på detta område - det är utmärkt.

Men det är inte svaret på min fråga. Jag kom att tänka på när min mamma under pandemin skulle börja näthandla mat. Hon skulle köpa lax och fick hem laxermedel, microlax. Lite så känns det nu, när jag får något helt annat än det denna frågestund ska handla om.

Min fråga handlar om regeringsunderlagets ansvar för att ha deltagit i en kampanj som har satt svenskar i fara, barn och andra, och som har ökat terrorhotet.

Jag har ingen möjlighet att ställa frågor direkt till SD, det som statsministern bad mig göra och som socialtjänstministern har bett mig göra. Jag har inte den möjligheten här i kammaren.

Det har varit anslaget att denna frågestund skulle bli av. Det har stått SD-ledamöter fritt att anmäla sig till den, men ingen har gjort det. Vi har inte fått något svar i tidningen. Vi har inte fått något svar i Jimmie Åkessons tal till nationen. Om någon ska ta politiskt ansvar för den här kampanjen blir det därför regeringen. När det handlar om LVU-kampanjen blir det då naturligt att jag riktar mig till socialtjänstministern.

Jag tycker att det är särskilt allvarligt när vi ser tendenser till att detta är en del av en större politisk metod. SD:s Kent Ekeroth hade ett stort engagemang i Paludans koranbrännarturné. Efter valet skrev han stolt: Korankravallerna gjorde sitt jobb - dreamteam.

Detta är ett exempel på hur man tillämpar den här politiska metoden: Man skapar faror ute i samhället för att sedan sprida sitt budskap om splittring.

Som jag sa är det här en mycket större fråga än ett enskilt partis inre angelägenheter. Jag menar att någon måste kunna ta ett politiskt ansvar, och det finns ingen som har en bättre ingång till Sverigedemokraterna än regeringen. Ni har byggt upp en parallell organisation inom Rosenbads skalskydd, där det samordnas politik och informeras. Där borde diskussionerna kunna tas.

Det är också oroväckande att tänka på att den här informationen delas. Har känslig information och underrättelseuppgifter delats som rör regeringens arbete mot LVU-kampanjen och hur den typen av kampanjer framkallar starka känslor som aktörer i Sverige och utomlands kan dra nytta av för att splittra och polarisera och som innebär ytterligare fara för svenskar i Sverige och utomlands liksom för barn och socialsekreterare?


Anf. 30 Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)

Fru talman! Jag vill börja med att säga att jag kraftigt fördömer olika slags krafter som orsakar splittring och otrygghet i vårt land och också utanför landet. Från våra utländska beskickningar har jag tagit del av hur situationen kraftigt har försämrats när det gäller säkerhetsläget, och jag har även hört dem beskriva hur inhemsk personal påverkas att sluta arbeta för den svenska staten utifrån den här situationen.

Jag reagerar med avsky men också med en stark handlingskraft varje gång jag hör detta. Vi arbetar nu handfast på en rad olika sätt för att ta just det ansvar som Gustaf Lantz efterfrågar för att säkerställa att vi bygger upp en ny trygghet. Vi arbetar med parametrar som handlar om att stärka det utländska skyddet men också för att stärka Sverigebilden även inom landet.

Vem trodde någonsin att vi skulle behöva arbeta för att stärka Sverigebilden inom vårt eget land? Sverige har internationellt sett haft ett väldigt högt förtroende inte minst när det gäller trygghet runt barn. Det är också någonting som jag försöker använda i internationella sammanhang. Att behöva informera om att LVU-lagstiftningen inte är en strafflagstiftning för vuxna utan en skyddslagstiftning för barn är nu en mycket viktig och basal del i det arbetet.

Det hade jag inte trott, och jag hade hoppats att det inte skulle behöva ske. Men om ledamoten är orolig för att regeringen inte tar ansvar i det här avseendet vill jag säga att jag bara är ett av alla statsråd som arbetar väldigt fokuserat mot detta. Jag kan nämna att utrikesministerns arbete är en väldigt viktig del i detta. Statsrådet Carl-Oskar Bohlin är en annan person som jag vill lyfta i det här sammanhanget, liksom handels- och biståndsminister Johan Forssell.

Detta är viktiga frågor där vi gemensamt tar ett ansvar för Sveriges roll och Sveriges anseende. Det är klart att ledamoten Lantz i nästa debatt i kammaren har möjlighet att ta replik på en sverigedemokrat och ställa frågan direkt. De möjligheterna ges ju i kammaren. Jag kan också försäkra ledamoten att det naturligtvis finns en dialog inom regeringspartierna och med stödpartiet Sverigedemokraterna om hur vi ytterligare kan förstärka arbetet för ökat skydd och ökad trygghet.

De uppgifter som har framkommit är allvarliga, och Sverigedemokraterna har ett ansvar både inför regeringspartierna och inför allmänheten att svara på dessa frågor. Ansvaret för att svara faller dock väldigt starkt just på Sverigedemokraterna.


Anf. 31 Gustaf Lantz (S)

Fru talman! Jag tycker fortfarande inte att jag får något svar på frågan över huvud taget. Det är ungefär som om jag skulle diskutera med en polis om infiltration och de allvarliga läckorna inom polisen och polisen då skulle redogöra för det viktiga arbete man gör för att bekämpa brott ute i samhället. Det är ju två olika frågor.

Det här handlar om hur man säkerställer att man internt i regeringens arbete, på högsta politiska nivå där mycket känsliga uppgifter hanteras, ser till att ett parti som har deltagit aktivt i LVU-kampanjen och försatt svenskar i Sverige och utanför Sverige i fara inte sitter med.

Det här är särskilt viktigt i den tid vi lever i. Jag såg Gunnar Strömmers presskonferens i går angående den mycket allvarliga situationen att kriminella gäng i Sverige har lierat sig med utländska säkerhetstjänster som driver en islamistisk agenda. Det är den tiden vi lever i, och sociala medier och internet är en del av detta. Vi måste hålla ihop i Sverige över alla partier för att gardera oss i tider av osäkerhet och göra exakt allt vi kan för att inte få detta gift innanför Rosenbads väggar eller någon annanstans.

Jag tycker att det är högst anmärkningsvärt om ett riksdagsparti genom sin kommunikationsavdelning har deltagit i och aktivt eldat på en islamistisk kampanj iscensatt av främmande makt. Detta måste vi gå till botten med, och det är regeringen som har makten att sätta kraft bakom frågorna till Sverigedemokraterna.


Anf. 32 Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)

Fru talman! Tack till Gustaf Lantz för ytterligare en av våra interpellationsdebatter som inte bara bedrivs i en mycket fin ton utan också med ett genuint engagemang för Sveriges och Sveriges barns bästa!

Det som sker är oerhört allvarligt. Uppgifterna som har framkommit är mycket graverande, för denna desinformationskampanj skadar på djupet och i grundvalarna den svenska demokratin. Där delar jag fullt ut ledamotens syn att det är viktigt att all information som bör komma i dagen också ska göra det.

Det är viktigt att man svarar på frågor, att man är transparent och att alla partier tar ansvar. Även jag har ett klart och tydligt ansvar när moderata företrädare uttrycker saker som undergräver i det här fallet socialtjänstens möjligheter att kunna utföra sitt viktiga arbete.

Därför är det viktigt att vi gör en rad saker, vilket vi gör. Vi har säkerställt olika slags lagstiftning som ska skydda socialtjänstens medarbetare, och vi genomför nu en lång rad lagstiftningar för att stärka barns skydd.

Ytterst handlar dock detta om att alla partier som vill kalla sig demokratiska måste ta ett djupt ansvar för att säkerställa att den fina demokrati vi lever i också kan fortsätta att vara just det.

Stort tack!

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellation 2023/24:758 LVU-kampanjen

av Gustaf Lantz (S)

till Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)

 

I samband med Kalla faktas avslöjande om Sverigedemokraternas aktiviteter med falska konton på nätet framkom att det finns domännamn som registrerats av Sverigedemokraterna med namn som riktar sig till grupper i Sverige med arabiskt ursprung.

Dessa domännamn kom på tal i ett sammanhang där den internationella påverkanskampanjen med ryktesspridning om att svensk socialtjänst kidnappar barn från muslimska familjer diskuterades.

Med anledning av detta är min fråga till statsrådet Camilla Waltersson Grönvall:

 

Har statsrådet försäkrat sig om att Sverigedemokraterna inte aktivt deltagit i den LVU-kampanj som utsatt socialsekreterare för fara och försvårat socialtjänstens arbete med att hjälpa barn som far illa?