Minoriteternas rättigheter i Irak och inom det kurdiska självstyret

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 9 maj 2017

Interpellation: Minoriteternas rättigheter i Irak och inom det kurdiska självstyret

Interpellation 2016/17:464 av Robert Hannah (L)

Interpellation 2016/17:464 Minoriteternas rättigheter i Irak och inom det kurdiska självstyret

av Robert Hannah (L)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

World Council of Churches rapport The Protection Needs of Minorities from Syria and Iraq beskriver en extremt svår situation för Syriens och Iraks minoriteter.

Rapporten beskriver hur Iraks minoriteter varit de största förlorarna i Irak under modern tid. Bland annat tvingades assyrier/syrianer att under folkräkningarna 1977, 1987 och 1997 välja mellan att registreras som araber eller kurder. De som insisterade på att identifiera sig som assyrier ströks eller blev godtyckligt registrerade som araber eller kurder. Efter Saddam Husseins fall trodde de flesta att situationen skulle bli bättre, men tvärtom – nu har minoriteterna i stället utsatts för folkmord av Islamiska staten. Syriens minoriteter stöttar nu till största del diktatorn Assad efter att ha bevittnat hur minoriteterna i Irak håller på att utrotas efter Saddam Husseins fall.

Samtidigt pågår det ett helt annat förtryck från makthavarna i Irak – såväl från centralregeringen som från det kurdiska regionala styret (KRG) gentemot minoriteterna. I SVT:s Korrespondenterna visades nyligen dokumentären Hem till byn som handlar om assyriernas och yazidiernas situation i det kurdiska regionala styret (KRG). Den visar på en maktlöshet där bland andra KRG:s presidents Massoud Barzanis släktingar har beslagtagit mark som tillhör den assyriska minoriteten och andra ursprungsbefolkningar, bland annat i området Nahla inom KRG-provinsen. Därefter har demonstrationer även stoppats, vilket bland annat Human Rights Watch har rapporterat om och kallat för ”encroachment”.

Även Amnesty har tagit fram rapporter som visar att det finns stora områden mark som lokala ledare har beslagtagit från områdets minoriteter. Det finns bland Iraks och det kurdiska självstyrets minoriteter en berättigad oro att KRG inte kommer återlämna omtvistade markområden tillhörande minoriteterna som man skyddar från IS.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

  1. På vilket sätt har ministern försökt att påverka eller utöva påtryckningar på centralregeringen i Bagdad och självstyret i KRG för att försäkra sig om att de skrivningar om mänskliga rättigheter och skydd för minoriteter som finns i Iraks konstitution och i KRG:s motsvarighet också blir verklighet i praktiken?
  2. På vilket sätt har ministern försäkrat sig om att det svenska stöd som ges till kurdiska peshmergan och centralregeringen inte används mot de redan utsatta minoriteterna?
  3. Kräver ministern och regeringen att KRG ser till att personer tillhörande den assyriska minoriteten får tillbaka mark som ockuperats av kurdiska klanledare?
  4. Kräver ministern och regeringen att KRG säkerställer att den assyriska minoriteten i området Nahla får tillbaka sin mark som KRG:s presidents släkt har ockuperat?