Motionsridning som skattebefriad friskvård

Interpellationsdebatt 2 juni 2015

Protokoll från debatten

Anföranden: 10

Anf. 58 Finansminister Magdalena Andersson (S)

Herr talman! Gunilla Nordgren har frågat mig om jag är beredd att se över skattelagstiftningen så att det tydligare framgår att även ridning kan vara en del av friskvårdsförmånen i framtiden och därmed ge landets ridskolor samma förutsättningar som många andra näringsverksamheter.

Vidare har Saila Quicklund frågat statsrådet Gabriel Wikström om han avser att inkludera ridsporten i friskvårdsförmånen. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara även på denna fråga.

Det grundläggande syftet med skattebefrielsen för friskvårdsförmåner är att ge arbetsgivare möjlighet att stimulera sina anställda att motionera, då det ligger i arbetsgivarens intresse att personalen har god hälsa. Intresset av god och jämlik hälsa delas av såväl samhället i stort som av den enskilde individen. Det är alltså fråga om personalvård och inte om ett stöd till olika närings- eller idrottsverksamheter.

Gränsen för vilken typ av motionsutövning som ska utgöra personalvårdsförmån och därmed vara skattefri för anställda innebär i dag att det ska vara fråga om enklare motionsidrott som kan utövas av i stort sett var och en.

Vad som är enklare motionsidrott är ytterst en fråga för rättstillämpningen att avgöra. Sporter som kräver dyrbarare anläggningar, redskap och kringutrustning har inte ansetts utgöra enklare slag av motion.

Frågan kommer att vara föremål för beredning under mandatperioden. Det finns många aspekter, till exempel kring jämställdhet och jämlikhet, som behöver analyseras.


Anf. 59 Gunilla Nordgren (M)

Herr talman! Jag vill tacka finansministern för svaret på min interpellation om varför motionsridning inte kan anses ingå i friskvårdsbidraget, så som nu är fallet enligt Skatteverket.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Jag är väl medveten om att det förts flera debatter i detta ämne förut, men jag vill delvis föra debatten genom att belysa några andra aspekter.

Jag har läst igenom vad Skatteverket skriver om friskvårdsbidrag på sin hemsida. Enligt 11 kap. inkomstskattelagen ska förmån av motion och annan friskvård som är av mindre värde och erbjuds samtliga anställda inte tas upp till beskattning.

Undantag för beskattning gäller inte sporter som kräver dyrbarare anläggningar, redskap och kringutrustning, till exempel - och nu kommer det - golf, segling, ridning och utförsåkning.

Jag menar att det inte behövs någon dyr utrustning för ridning på ridskola, det vill säga motionsridning. Det går alldeles utmärkt att rida i höga gummistövlar med mera, och ridhjälm finns oftast att låna gratis på ridskolan.

Det är således helt oförståeligt hur Skatteverket har kunnat göra denna tolkning. Det är väl okej att man inte godkänner fälttävlan och hästhoppning, men att en ridlektion på en ridskola inte skulle vara okej är fel.

Det är således en tolkning som Skatteverket gjort, och det borde vara ganska lätt för regeringen att göra några enkla justeringar eller förtydliganden.

Jag diskuterar nu inte ridsporten som en tjejsport eller ur jämställdhetssynpunkt. Jag tror att Saila Quicklund kommer att ta upp den frågan senare. Det hade jag annars kunnat göra, för jag har ett stort engagemang också i den frågan, men nu gäller min interpellation friskvård och avdrag.

Jag anser att det måste råda okunskap på Skatteverket om vad ridning på ridskola innebär. Det är inte särskilt dyrt, och det kräver inte mer extrakläder eller utrustning. Vi pratar om friskvård, och ridning är dokumenterat bra för till exempel balansen. Dessutom ger den allsidig träning av de flesta muskler i kroppen.

För personer som har balanssvårigheter är det ypperlig motion, liksom för personer med funktionsnedsättning. Det finns forskning som visar att ridning även är mycket avstressande, vilket ju är bra i dessa tider då allt fler lider av just stress. Det stärker ryggmusklerna och balansen.

Det är alltså oomstritt att ridning kan vara bra vid olika slags rehabilitering. Efter lektionen finns ofta möjlighet att pyssla lite med hästen om man så önskar, och det är allom känt att väldigt många människor mår bra av att umgås med djur.

Skatteverket skriver om dyra anläggningar i sina regler. Ridhusen är ofta kommunala anläggningar, precis som ishockeyhallen, och man kan fråga sig vilken anläggning som är dyrast. Är det ishockeyhallen eller ridhuset? Ishockey är okej, men motionsridning är det inte. Det är helt ologiskt i mina ögon.

Det är väl okej att regeringen ska se över reglerna, men det dröjer ett bra tag. Det skulle underlätta om man gjorde förtydliganden.

Jag vill därför åter fråga: Är finansministern beredd att se över reglerna och göra några enkla förtydliganden och justeringar till Skatteverket under tiden en utredning förbereds?


Anf. 60 Saila Quicklund (M)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Herr talman! Jag tackar finansministern för svaret. Det finns fortfarande frågetecken, men jag hoppas att vi rätar ut dem under debatten.

Ridsporten är stor i Sverige. Vi har 540 ridskolor som finns både i staden och på landsbygden, vilket är viktigt. Vi vet att över 8 miljoner aktivitetstimmar sker på hästryggen.

Hästnäringen är viktig inte minst ur aspekten arbetstillfällen men även folkhälsan. Den är också viktig för integrationen. Vi vet att träning och friskvård är viktigt för ett bra arbetsliv. Här tror jag att det finns en samsyn, och det tycker jag är väldigt bra.

Jag har tidigare arbetat som sjukgymnast, och jag har sett de positiva effekterna av behandlingsridning. Jag tänker på de fysiska resultaten, men jag har också sett det fantastiska samspelet mellan människan och hästen och hur detta påverkar människor positivt, inte minst när det gäller det psykologiska.

Det är därför viktigt med bra förutsättningar för fysisk aktivitet. Jag tänker på kvinnor och män som jobbar i offentlig sektor där de utför många tunga lyft. Här finns ett stort behov av att träna bålen - mage, rygg och axlar. Ridsporten kan bidra till att förbättra människors fysiska förmåga.

Vi ser problem med ökade sjukskrivningar, i synnerhet korta sjukskrivningar. Den psykiska ohälsan ökar allra mest. Vi ser alltmer stillasittande, och vi ser att fetman ökar dramatiskt. Jag tror att det behövs alternativ till fysiska aktiviteter som attraherar människor och att friskvårdsavdrag kan användas till olika aktiviteter.

Många har ridit i yngre ålder och kan tänka sig att återuppta det. Det är något man känner igen sig i och är trygg med. Enligt min mening behöver det inte motiveras särskilt mycket för att konstatera att fysisk aktivitet leder till en bättre hälsa.

Jag vill nämna ett projekt i Stockholm där man minskade sjukfrånvaron med 21 procent för att man införde träning på arbetstid. Det är vinster både för den enskilde och för samhället i stort.

Ridsporten har varit styvmoderligt behandlad under väldigt lång tid. Det syns i aspekter som rör fördelning av resurser mellan tjej- och killidrotter. Göteborgs stad gjorde en undersökning 2013 som visade att 63 procent av bidragen gick till pojkarna. Över 30 procent mer av investeringsbidragen gick till killarna; de fick 8 miljoner kronor mer.

Mina frågor till finansministern är: Hur lång tid tror finansministern att det tar innan ridsporten inkluderas i friskvårdsavdraget? Hur tror ministern att det påverkar ur ett jämställdhetsperspektiv att ridsporten inte tillåts vara en del av friskvårdsavdraget?


Anf. 61 Finansminister Magdalena Andersson (S)

Herr talman! Ridsporten är en fantastisk sport. Många människor rider varje vecka i Sverige och mår bra av att vi har ridsport.

Det ger också jobb, inte minst utanför våra storstäder. Det gör att många, inte minst unga tjejer som kanske har det lite tufft i skolan och i vardagen, har en fristad i ridhuset hos hästen. Precis som interpellanten beskriver får samspelet mellan människa och häst många människor att må bra.

Anledningen till att vi har ett friskvårdsavdrag är inte att stödja enskilda sporter. Det finns mycket man kan diskutera när det gäller hur enskilda kommunledningar väljer att stötta tjejsporter och killsporter i sina beslut om vilka anläggningar som ska prioriteras i den kommunala budgeten.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Friskvårdsavdraget är ett avdrag för att arbetsgivare ska kunna stödja friskvård hos sina anställda. Precis som interpellanterna konstaterade ingår ridning inte i Skatteverkets lista. För en lekman framstår det inte som helt självklart när man tittar på vad som ingår och inte. Exempelvis kanot och kajak ingår inte bland de sporter man får göra avdrag för.

Mot denna bakgrund vill vi se över och bereda frågan under mandatperioden. Min bedömning är att detta inte går att göra via någon enkel liten justering, utan det handlar om hur riktlinjer ges. Sedan blir det en rättstillämpning utifrån Skatteverkets tolkning.

Min bedömning är att vi behöver göra en ordentlig beredning för att se om det går att göra en förändring på lämpligt sätt.


Anf. 62 Gunilla Nordgren (M)

Herr talman! Vi är helt överens om att det är för de anställdas bästa. Det var det jag menade med att jag ville ta upp frågan ur en annan aspekt än vad det har varit. Jag kan prata hela dagarna om jämställdhet, hur kommuner gör och så vidare, men det var inte ämnet för dagen.

Jag skulle vilja påstå att det handlar om okunskap från Skatteverket när man skriver att hästhoppning inte är godkänt och inte heller ridning. Det är fråga om ordet "motionsridning". Det är en utmärkt sport. Jag väljer i dag att diskutera den ur friskvårds- och rehabiliteringssynpunkt, där den är oerhört viktig. Det förvånar mig att man inte kan göra ett förtydligande till Skatteverket och säga "Se över detta", så att man kan få en snabbare ändring. Ska man se över hela friskvårdsavdraget ur jämställdhetssynpunkt tar det tid, och då går det ett antal år innan det händer något.

Man kan konstatera att det inte har hänt något under förra mandatperioden. Men jag ställer mina interpellationer till nuvarande finansministern om framtiden och inte bakåt till före detta finansministrar, så har vi rett ut det redan från början.

Jag hade hoppats på att man skulle kunna göra en justering, ett litet förtydligande till Skatteverket och lägga till "ridning på ridskola" eller något dylikt - det är inte dyrare.

Skatteverket hade den 26 mars i år ånyo tagit ställning i ett antal fall. 6 000 kronor på ett gym var helt okej att betala ut 2 000 kronor för. Terminsavgift på 6 000 kronor för ridlektioner var inte okej. Sedan upprepar man att ridning inte anses vara aktivitet av enklare slag. Man blir trött när det inte finns någon prövning på myndigheten och tycker att de kanske kunde få en liten puff i rätt riktning.

Beträffande utredning undrar jag när direktiven är färdiga. Gabriel Wikström lovade riksdagen i en tidigare debatt att återkomma med en tidsplan. Finansministern kanske vet mer, om direktiven är färdiga och om utredningen över huvud taget har kommit igång.


Anf. 63 Saila Quicklund (M)

Herr talman! Med ett jämställdhetsperspektiv är det märkligt att mansdominerade sporter ingår i friskvårdsavdraget men inte kvinnodominerade aktiviteter. Regeringen har själv utnämnt sig till en feministisk regering. Med det i bakgrunden borde det vara viktigt att komma till rätta med det ojämställda friskvårdsavdraget.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Det handlar inte om att ge stöd till enskilda idrottsformer, som ministern uttryckte det tidigare, utan gäller bara att ridsporten ska behandlas på ett likvärdigt sätt med de flesta övriga tränings- och motionsformer.

Dyrare anläggningar, redskap och kringutrustning anses inte vara en enklare form av motion. Då är det intressant att ishockey finns med. Jag är glad att ishockey finns med, så jag har ingen kritik mot det. Men jag tar upp det som jämförelse. Det tog också min kollega Gunilla Nordgren upp i sitt anförande.

Under valrörelsen lovade partisekreterare Carin Jämtin att om Socialdemokraterna vann valet skulle man omedelbart införa friskvårdsavdraget - alltså omedelbart. Idrottsminister Gabriel Wikström har också uttryckt sig positivt i sina uttalanden.

Vi kan nu se att de löftena bara har varit tomma löften så här långt. Under valet nämndes ingenting om att det behövdes en utredning. Det nämndes inte heller att den var svår och komplicerad med stora frågor om gränsdragningar, som finansministern har framhållit tidigare.

Löften om ett snabbt införande av något okomplicerat har nu plötsligt blivit en komplicerad fråga med mycket svåra gränsdragningar, och nu plötsligt krävs det också en utredning, en utredning som vi inte får några svar på om när den ska komma.

Under valet lovade Socialdemokraterna för övrigt också mer resurser till idrotten, närmare bestämt 272 miljoner. Det enda som har hänt är att idrotten får 32 miljoner som är öronmärkta för integrationssatsningar. Det är bra satsningar, men det är verkligen långt ifrån de 272 miljoner som idrottsministern med flera lovade så starkt under valrörelsen och även efter valrörelsen.

Det är också värt att notera den skattehöjning som nu drabbar idrottsrörelsen. Enligt riksdagens utredningstjänst kommer kostnaderna för idrottsföreningarna att öka med 325 miljoner genom de höjda arbetsgivaravgifterna för unga, för de slår mot idrottsföreningarna. 32 miljoner till idrotten i år och 64 miljoner per år till 2018 blev i stället 325 miljoner i ökade kostnader för idrotten. Lägg därtill de aviserade bensinskattehöjningarna, som också slår mot idrottande utövare, inte minst de föräldrar som ska skjutsa sina barn till idrottsaktiviteter. I mitt län, Jämtland, är det inte ovanligt att man skjutsar både 5 och 10 mil till idrottsaktiviteter.

Jag frågar igen, avslutningsvis: När kommer ett faktiskt förslag att ligga på riksdagens bord? Jag har bara hört att frågan ska utredas. När kan vi också se faktiska resultat av det som Socialdemokraterna så heligt lovade skulle gynna idrotten?


Anf. 64 Finansminister Magdalena Andersson (S)

Herr talman! Det är bra att interpellanten tycker att det är en bra satsning som vi gör på idrotten. Men jag tror att interpellanten kommer att trycka på nej-knappen för det förslaget snarare än på ja-knappen. Det hade varit trevligt att få stöd från Moderaterna när vi gör viktiga satsningar på idrotten, men så är det tyvärr inte.

De satsningar som vi pratade om i valrörelsen kommer naturligtvis att genomföras. Det man pratar om i valrörelsen är saker som man vill genomföra under mandatperioden, och allt genomförs naturligtvis inte under det första året och med den första budget som man lägger.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Jag vill bara förtydliga några saker. Jag bedömer inte att man behöver tillsätta en extern utredning, med utredningsdirektiv och utredare, för att kunna genomföra en sådan här förändring, utan det handlar om en beredning som man bör kunna göra i Regeringskansliet. Eventuellt skriver man en departementsskrivelse som sedan går ut på remiss.

Men det är heller inte så att regeringen bestämmer exakt vilka sporter det ska gälla. Regeringen kan inte bara säga: Nu lyfter vi in den här sporten också. Det är riktlinjer som regeringen ger, och sedan är det Skatteverket som sköter rättstillämpningen. Jag kan inte gå in och bestämma hur Skatteverket sköter rättstillämpningen, för då kommer ni eller någon av era partivänner att KU-anmäla mig omedelbart.

Däremot kommer vi att bereda den här frågan i Regeringskansliet, antingen som en ren intern beredning eller via en departementsskrivelse, och det kommer vi att göra under mandatperioden.


Anf. 65 Gunilla Nordgren (M)

Herr talman! Jag tycker att debatten har kommit lite framåt. Frågan om en tidsplan får vi inte riktigt svar på. Departementsskrivelse låter väl bra. Det var i och för sig Gabriel Wikström som pratade om direktiv och annat i en annan debatt.

Att listan är underlig var finansministern inne på. Ja, det kan man hålla med om. Balansträning är godkänt - men inte ridning, som är balansträning. I amerikansk fotboll är det lätt att dra på sig skador. Bastubad!

Det är riktigt att ministern inte får lägga sig i. Men när regeringen nu skriver, på vilket sätt man nu gör det, var då så tydlig att Skatteverket inte kan missförstå beträffande ordet "motionsridning". De kan ju inte skilja på fälttävlan och motionsridning. Fälttävlan är ganska farligt - det är som amerikansk fotboll. Men motionsridning är inte särskilt farligt.

Vi kan inte få någon tidsplan. Men jag hoppas verkligen att regeringen kan komma till skott så snabbt som möjligt och vill tacka för en bra debatt.


Anf. 66 Saila Quicklund (M)

Herr talman! Jag ser en samsyn i den här frågan i många delar, och det är verkligen bra. Löftet att ridning ska ingå i friskvårdsavdraget har givits av partiets centrala företrädare. Jag nämnde förut att det var partisekreterare Carin Jämtin, och Gabriel Wikström har också uttalat sig positivt.

Jag tolkar det ändå så att finansministern glider undan ett beslut genom att framhålla att det inte är regeringens uppgift att ta beslut om inkludering av olika sporter eller göra en bedömning av vad som ska ingå eller inte. Jag hoppas ändå - trots brutna vallöften och en otydlighet i den här frågan - att regeringen återkommer med en lösning som innebär att ridsporten ska inkluderas i friskvårdsavdraget.

Jag och många med mig kommer att följa den här frågan väldigt noggrant, och jag vill med de orden tacka finansministern för debatten och också önska ministern en mycket trevlig sommar.


Anf. 67 Finansminister Magdalena Andersson (S)

Herr talman! Jag vill tacka interpellanterna för en bra debatt men också för det engagemang som ni har för ridsporten. Det är en jätteviktig sport och en väldigt viktig verksamhet i Sverige. Som jag sa skapar det arbetstillfällen och också en fantastisk fritid för många människor i det här landet. Det är en underbar verksamhet, inte minst i Jämtland där Wångens travgymnasium finns - väldigt vackra platser dessutom.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Vi ska nu bereda den här frågan, och vi får säkert återkomma i fler interpellationsdebatter.

Överläggningen var härmed avslutad.

Interpellation 2014/15:412 Motionsridning som skattebefriad friskvård

av Gunilla Nordgren (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Vid en interpellationsdebatt ställd till statsrådet Gabriel Wikström den 10 mars framkom det att statsrådet Gabriel Wikström är positivt inställd till att se ridning som friskvård.

Att just motionsridning inte skulle kunna vara skattebefriad friskvård är inte tydligt uttryckt i dagens lagstiftning (inkomstskattelagen). Skatteverket gör tolkningen att ridning inte ska vara en del av friskvårdsförmånen med hänvisning till det som finns föreskrivet att exklusiva sporter utan fysisk ansträngning som kräver dyrbara anläggningar, redskap och kringutrustning inte ska omfattas av skattefriheten.

Men detta gäller ju inte vid deltagande i en ridlektion på en ridskola. Den motion man får av en ridlektion borde väl kunna jämställas med många andra motionssporter som Skatteverket godkänt? En ridlektion kräver heller inte någon dyrbar utrustning, ger bra motion och kan knappast inte heller anses som exklusivt.

Om ridning skulle ingå i friskvårdsförmånen skulle säkerligen fler pröva på detta och ridskolorna skulle kunna locka fler kunder till sin verksamhet.

Det är knappast rättvist att en näring som ridskolor behandlas olika från till exempel olika träningsanläggningar, såsom gym, på grund av en otydlig lagstiftning som ger Skatteverket möjlighet till denna tolkning.

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson är således:

 

Är finansministern beredd att se över lagstiftningen så att det tydligare framgår att även ridning kan vara en del av friskvårdförmånen i framtiden och därmed ge landets ridskolor samma förutsättningar som många andra näringsverksamheter, som träningsanläggningar med mera?

Besvarades tillsammans med