Palestiniers rätt till skydd i Sverige

Interpellationsdebatt 18 januari 2024

Protokoll från debatten

Anföranden: 9

Anf. 112 Statsrådet Maria Malmer Stenergard (M)

Herr talman! Tony Haddou har frågat mig vilka generella initiativ jag avser att vidta för att asylsökande från Gaza ska beviljas skydd i Sverige i enlighet med asylrätten samt vilka generella initiativ jag avser att ta för att säkerställa att Migrationsverket uppfyller Sveriges internationella konventionsåtaganden.

Migrationsverket bevakar noggrant händelseutvecklingen i Gaza. Myndighetens aktuella bedömning är att rådande situation är mycket oroande och medför en stor osäkerhet och instabilitet. Migrationsverket har därför beslutat om verkställighetsstopp till Gaza, vilket innebär att Migrationsverket inte verkställer lagakraftvunna avvisnings- eller utvisningsbeslut till Gaza så länge som stoppet gäller. Ett beslut om verkställighetsstopp hindrar dock inte att myndigheten avgör ansökningar om asyl.

Som statsråd kan jag inte uttala mig om Migrationsverkets bedömningar i enskilda ärenden. Skyddsbehov i asylärenden prövas individuellt av Migrationsverket, och den som bedöms ha behov av internationellt skydd beviljas uppehållstillstånd i enlighet med utlänningslagen. Ett beslut som går den enskilde emot kan överklagas till migrationsdomstol.

Migrationsverket har i sina bedömningar att ta hänsyn till Sveriges åtaganden enligt internationella konventioner. Regeringen anser att det är viktigt att asylprocessen är rättssäker och att den har en hög legitimitet, och jag följer Migrationsverkets arbete på detta område. I syfte att stärka kvalitet, enhetlighet och rättssäkerhet gav regeringen i december 2023, i enlighet med en överenskommelse i Tidöavtalet, ett uppdrag till Statskontoret att göra en översyn av asylprocessen. I uppdraget ingår att se över behovet av en extern tillsynsfunktion eller inspektion på migrationsområdet. Uppdraget ska redovisas senast den 7 oktober 2024.


Anf. 113 Tony Haddou (V)

Herr talman! I över 100 dagar har Gaza fullskaligt angripits av israelisk militär. Det är världens mest intensiva bombningar av civila palestinier, deras hem, sjukhus, flyktingläger och skolor. Den humanitära situationen i Gaza är ofattbar. Israel har strypt tillgången till vatten, mat och el, och palestinierna lider av akut hungersnöd. Hittills har 25 000 palestinier dödats av ockupationsmakten. Majoriteten av dem är kvinnor och barn. Nästan hela befolkningen på 2 miljoner människor har drivits på flykt inom Gaza eftersom de är inlåsta. De platser som de blir anvisade att fly till är de platser som Israel bombar.

Gaza är världens farligaste plats - en mänsklig katastrof. Och det går inte att se denna utveckling som någonting annat än att den har som mål är att förinta palestinier.

Det är mot denna bakgrund som jag har ställt mina frågor till migrationsministern, eftersom Migrationsverket har infört ett tillfälligt verkställighetsstopp av avvisnings- och utvisningsbeslut till Gaza enligt en rättslig bedömning som nu är över tre månader gammal och över en situation som enbart har eskalerat och förvärrats efter det.

Tänker statsrådet ta några generella initiativ för att asylsökande från Gaza ska beviljas skydd i Sverige i enlighet med asylrätten? Och tänker statsrådet vidta några generella åtgärder för att säkerställa att Migrationsverket uppfyller Sveriges internationella konventionsåtaganden? Den bedömning som nu föreligger är oacceptabel med tanke på situationen i Gaza. Och jag hävdar att det strider mot asylrätten att inte bevilja dem skydd i Sverige. Att palestinier är flyktingar och måste ges skydd kan inte göras tydligare.

Asylsökande som är därifrån ska inte riskera att utvisas till ett omfattande och urskillningslöst våld där alla och envar som befinner sig i Gaza riskerar sina liv. Av situationen att döma ser detta också ut att bli långvarigt. Grundstenen i flyktingkonventionen är dessutom att man inte får utvisa en flykting om denna riskerar sitt liv. Men ett stopp räcker inte. Och om man inte ens lever upp till den viktigaste principen i asylprövningen är det svårt att se hur detta går i linje med asylrätten.

Migrationsministern säger i sitt svar att hon inte vill uttala sig om bedömningarna i enskilda ärenden. Men jag ställer inte mina frågor om de individuella skälen eller om de individuella bedömningarna, utan detta handlar om det allmänna säkerhetsläget och om det kan anses vara så allvarligt att palestinier bör få skydd.

Anser migrationsministern att det råder en sådan konflikt i Gaza nu att alla och envar riskerar skyddsgrundande behandling? Om migrationsministern inte ser problemet som lyser igenom i svaret, då är frågan hur länge hon anser att man kan pausa innan det blir ett problem. Eller låt mig formulera om frågan: Hur många fler bomber ska falla över palestinierna i Gaza för att migrationsministern ska förstå att de har rätt till skydd enligt asylrätten?


Anf. 114 Nima Gholam Ali Pour (SD)

Herr talman! Interpellanten Tony Haddou skriver i sin interpellation att de asylsökande från Gaza måste beviljas skydd i Sverige. Detta skriver han efter att propalestinska sympatisörer i Sverige offentligt firade angreppet mot Israel den 7 oktober. Det är viktigt att nämna att detta var ett angrepp där det var uppenbart att civila israeler hade utsatts för övergrepp. Ändå firade propalestinska sympatisörer i Sverige detta angrepp.

Ledamoten Tony Haddou vill att fler palestinier ska få uppehållstillstånd i Sverige medan den importerade antisemitismen från Mellanöstern redan i dag gör livet otryggare för judar i Europa, med Israel-Palestina-konflikten som en katalysator.

Förstår inte ledamoten Haddou att en sådan invandring kommer att göra judarnas utsatta situation i Sverige ännu mer utsatt? Eller förstår han det men bryr sig inte?

Det finns en hel del underlag som visar att invandringen från Mellanöstern till Sverige och medföljandet av den antisemitism som är en del av vissa länders och organisationers strategi i Mellanöstern för att demonisera Israel har resulterat i att många judar antingen har lämnat Sverige eller funderar på att göra det.

Mot denna bakgrund vill ledamoten Haddou att ännu fler palestinier ska komma till Sverige. Här ser vi att Vänsterpartiet medvetet vill göra livet för judar i Sverige otryggare.

Vänsterpartiet är också det parti som i decennier har förnekat att det är just invandringen från Mellanöstern som har resulterat i judarnas utsatta situation i Sveriges storstäder. Trots det underlag som finns har de helt enkelt förnekat det. Samtidigt har de stämplat påståenden om en importerad antisemitism som rasistisk. Därmed kan ledamoten Haddou inte förstå konsekvenserna av sitt förslag. Men låt mig ändå försöka förklara.

Om Sverige börjar ta emot palestinier från krigets Gaza är det rätt sannolikt att många av dessa palestinier kommer att anlända till Sverige fyllda av krigets vrede. Och den grupp som de kommer att ge sig på då är Sveriges judar. De kommer helt enkelt att ta med sig kriget hit och fortsätta sitt krig här i Sverige med Sveriges judar som måltavlor.

Tony Haddou behöver inte lyssna på mig. Han kan åka till Rosengård i Malmö och ställa sig på en offentlig plats och bara fråga folk vad de tycker om judar. Om ledamoten lyssnar på svaren förstår han hur antisemitism har importerats från Mellanöstern och skapat en mycket farlig situation för judar i Sverige.

Genom detta förslag, där ledamoten Haddou vill att fler palestinier ska få uppehållstillstånd i Sverige, kommer den importerade antisemitismen i Sverige att stärkas, det är uppenbart.

Herr talman! Ser inte ledamoten Haddou konsekvenserna av sitt förslag? Anser inte ledamoten Haddou att den importerade antisemitismen har skadat Sverige nog? Hur kommer det sig att ledamoten Haddou prioriterar Gazabornas skyddsbehov framför svenska judars behov av trygghet?


Anf. 115 Statsrådet Maria Malmer Stenergard (M)

Herr talman! Jag ska först säga några ord generellt om den fruktansvärda situationen i Gaza.

Den svenska regeringen har alltsedan terroristattacken den 7 oktober stått upp för några centrala och gemensamma europeiska ställningstaganden. Vi fördömer reservationslöst Hamas barbariska terrorattack, och vi står bakom Israels självklara rätt att försvara sitt land och sitt folk. Israels rätt att försvara sig måste utövas i enlighet med folkrätten och den internationella humanitära rätten. Civila måste alltid skyddas. Och eftersom Gaza är extremt tätbefolkat blir denna uppgift svårare och viktigare.

Humanitärt tillträde är fundamentalt. Alla parter i konflikten har enligt den humanitära rätten ett ansvar att se till att civilbefolkningens humanitära behov tillgodoses. Det är av yttersta vikt att skyndsamt, säkert och obehindrat humanitärt tillträde säkerställs och att humanitärt stöd når människor som är i behov av det.

När det sedan gäller själva prövningen av asyl och skydd kan jag, som jag tidigare sa, inte påverka eller ingripa i Migrationsverkets bedömningar i enskilda ärenden. Men jag vill vara väldigt tydlig mot Tony Haddou om att jag inte heller har rätt att styra deras rättsliga ställningstaganden generellt, vilket jag tycker antyds att jag har en möjlighet att göra. Om jag gjorde det tror jag nog att någon annan kollega skulle KU-anmäla mig.

En prövning av asyl och skydd är individuell. Utlänningslagen och den praxis som har utvecklats av Migrationsöverdomstolen understryker vikten av en individuell bedömning, och i enlighet med prövningsordningen prövas en person som söker skydd i Sverige först som flykting. Enligt flyktingkonventionen, svensk lag och EU-regler bedöms en person som flykting som har välgrundad fruktan för förföljelse på grund av ras, nationalitet, religiös eller politisk uppfattning, kön, sexuell läggning eller tillhörighet till viss samhällsgrupp.

En person som söker skydd i Sverige kan bedömas som alternativt skyddsbehövande om personen löper risk att straffas med döden eller utsättas för kroppsstraff, tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning, liksom om man som civilperson löper allvarlig risk att skadas på grund av en väpnad konflikt.

Bedömningen av när en person riskerar att skadas allvarligt på grund av våld med anledning av en yttre eller inre väpnad konflikt är individuell men kan i vissa situationer i stället handla om en bedömning av när våldet riskerar att drabba alla. Som jag sa görs bedömningen av när detta krav är uppnått av Migrationsverket, och den bedömningen äger jag alltså inte rätt att påverka.


Anf. 116 Tony Haddou (V)

Herr talman! Jag noterade att Sverigedemokraterna också gav sig in i debatten. Jag har bara en sak att säga till företrädaren för Sverigedemokraterna, som i fyra minuter pratade om judar: Påminn oss gärna i nästa inlägg om varför partiet Sverigedemokraterna bildades! Det vore bra om ledamoten gjorde det, tycker jag.

Herr talman! Låt mig påminna om att regering, riksdag och migrationsministern själv har fastslagit att målet för Sveriges migrations- och asylpolitik innebär att asylrätten ska värnas. Givet händelseförloppet i Gaza måste man leva upp till sina skyldigheter gentemot flyktingar, och det gör man inte nu. Det är det jag menar.

Detta är obegripligt, för vad är det som är oklart? Vad är det Migrationsverket eller migrationsministern anser är oklart gällande risken för generellt våld i Gaza just nu? Det är dessutom väldigt uppenbart att våldet kommer att pågå länge. Palestinier beviljas fortfarande inte skydd i Sverige trots att alla och envar riskerar att utsättas för urskillningslöst våld genom Israels väpnade angrepp.

Trots att våldet har fortsatt att eskalera vidhåller Migrationsverket bedömningen att endast införa ett verkställighetsstopp. Man tar sig rätten till en paus i en situation där ett fullskaligt krig är uppenbart och där hela världen kan se detta. Ministerns svar är att Migrationsverket bevakar händelseutvecklingen. Ja, men hur mycket mer information behöver man för att ge skydd snarare än att ta paus? Att man inte agerar efter tre månaders bombningar - som blir mer intensiva för varje dag och som dödar civila palestinier och förstör deras hem, sjukhus, flyktingläger och skolor - är häpnadsväckande. Det är under all kritik att man inte uppdaterar detta.

Migrationsverkets avvaktande inställning är än mer anmärkningsvärd med tanke på att asylreglerna numera som huvudregel enbart ger asylsökande korta, tillfälliga uppehållstillstånd som omprövas efter tidsbegränsningens slut. Det är väl hela syftet med de tillfälliga uppehållstillstånden - att de ges och omprövas - men nu ges de inte ens, trots att Gaza utplånas steg för steg, dag för dag. Det är en dödszon och en massgrav.

Det vanliga enligt konventionsåtaganden och utifrån situationen i Gaza hade varit att bevilja uppehållstillstånd, men det gör man inte. Man inför ett verkställighetsstopp och bara avvaktar, och efter hundra dagar har man inte ens uppdaterat sitt ställningstagande - trots händelseutvecklingen i Gaza och trots att vi under denna period har hört uttalande efter uttalande från ockupationsmakten, som har uppmanat till fördrivning av palestinier och till upprättande av israeliska bosättningar i Gaza. Det har även varit uttalanden som prövas för pådrivande till folkmord i internationell domstol.

Migrationsverket agerar i strid med Sveriges internationella åtaganden genom att inte bevilja alla palestinier skydd i Sverige. Att palestinier är flyktingar kan inte göras tydligare än genom det som sker i Gaza just nu. Men trots att våldet ökar vidhåller Migrationsverket denna bedömning, och för varje minut förvärras situationen. Bara under vår debatt just nu dör flera barn och mammor, och flera skadas. Sjukhusen har varken medicin, vatten eller bedövning att operera med.

Vad är det som Migrationsverket eller migrationsministern anser är oklart gällande risken för generellt våld i Gaza just nu? Det är dessutom väldigt uppenbart att våldet kommer att pågå länge. Hur mycket mer information om kriget behövs? Hela världen ser detta - men uppenbarligen inte migrationsministern eller Migrationsverket. Migrationsministern träder tillbaka och säger att hon inte kan göra särskilt mycket, men det går självklart att som minister ta generella initiativ gällande denna situation och skyddsgrunden.


Anf. 117 Nima Gholam Ali Pour (SD)

Herr talman! Om ledamoten Haddou tittade på en karta skulle han se att det finns rätt många länder mellan Gaza och Sverige. Det är intressant att Egypten, som gränsar till Gaza, inte vill ta emot några migranter från Gaza. Inte heller de arabländer som under decennier använt det palestinska folket som en bricka i sin rivalitet med Israel vill ta emot migranter från Gaza.

I det läget menar interpellanten och ledamoten Tony Haddou att Sverige - som ligger i norra Europa, långt bort från Israel och Gaza - ska ta emot dessa människor. Ledamoten Haddou menar helt enkelt att Sverige ska ta det ansvar som egentligen ligger på arabländerna, det vill säga de länder som i decennier har piskat upp hat bland det palestinska folket för att använda palestinier som ett vapen mot israeler. Enligt ledamoten Haddou ska Sverige ta dessa arabländers ansvar och bevilja palestinier uppehållstillstånd i Sverige.

Många av dessa arabländer är på många sätt rikare än Sverige och skulle lätt kunna ta emot migranter från Gaza. De väljer att inte göra det och väntar på att makthavare i något europeiskt land ska vara obetänksamma nog att ta dessa arabländers ansvar. Sverige brukade vara det land som duperades och tog emot migranter som egentligen var andra länders ansvar, men den tiden är slut. Sverige är inte längre världens socialbyrå.

Gazabor från ett krig som pågår långt härifrån har ingenting i Sverige att göra. De får vända sig till första säkra land. Länder som Qatar, Turkiet och Iran, som är allierade med Hamas som startade detta krig, har ett stort ansvar. Sverige ska inte bära denna börda. Krigen i Mellanöstern ska inte betunga det svenska folket.


Anf. 118 Statsrådet Maria Malmer Stenergard (M)

Herr talman! Som jag sa tidigare följer Migrationsverket händelseutvecklingen i Gaza noggrant och uppdaterar löpande verksamheten med ny landinformation. Migrationsverket uppdaterar också rättsliga ställningstaganden som ligger till grund för prövningen av ansökningar om skydd, och det görs naturligtvis löpande när det behövs.

Migrationsverket fattade som bekant beslut om verkställighetsstopp gällande Gaza den 10 oktober. Det innebär att verkställighet av lagakraftvunna avvisnings- och utvisningsbeslut till Gaza tillfälligt stoppas, det vill säga inhiberas. Migrationsverket prövar och avgör dock asylärenden från Gaza. Verkställighetsstoppet hindrar alltså inte Migrationsverket från att pröva ansökningar om skydd.

Naturligtvis har Migrationsverket att i sina bedömningar ta hänsyn till Sveriges åtaganden enligt internationella konventioner, precis som Tony Haddou nämnde här. Är man inte nöjd med Migrationsverkets bedömning utifrån dessa har man också möjlighet att få ytterligare prövning i domstol.

Jag vill också framhålla att det fortsatt inte är särskilt många palestinier som kommer till Sverige. Antalet palestinier och statslösa som söker asyl i Sverige minskade under 2023, och ingen ökning har setts under hösten och vintern 2023/24. Det finns ingen statistik över hur många av dem som söker som har sin hemvist i Gaza, men totalt sökte 83 palestinier asyl i Sverige under 2023, vilket är en halvering jämfört med året innan. De flesta palestinier som söker asyl i EU söker sig i dagsläget i stället till Grekland och Belgien.


Anf. 119 Tony Haddou (V)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Herr talman! SD ville såklart inte, efter att ha pratat så mycket om judar, förklara varför man bildades. Det hade man kunnat förklara här under interpellationsdebatten.

Som ministern sa kommer det inga ansökningar från palestinier från Gaza. De är ju inlåsta i Gaza och bombas av Israel just nu; det är ju därför det inte kommer några ansökningar från dem. Jag pratar om dem som är här; det är ju dessa människor det gäller.

Ministern har ett ansvar att se till att asylrätten värnas. Denna debatt handlar ju om att asylrätten måste värnas. Jag menar att den inte värnas nu, med detta ställningstagande, och att man inte ger dem det skydd de har rätt till.

Ministern har också ansvar för att vi uppfyller våra konventionsåtaganden. Internationell rätt, i synnerhet asylrätten, skapades inte för dagar av fred och frihet utan för svåra tider då mänskligheten visar sina värsta sidor. Efter andra världskrigets förintelse och faror, som hade drivit 60 miljoner människor på flykt, kom insikten att det behövs ett löfte mellan stater om att i framtiden skydda människor när de är på flykt undan krig, förföljelse och tortyr. Det löftet har Sverige skrivit under.

Vi har en migrationsminister som ska se till att vi följer detta konventionsåtagande, men med den linje och den rättsliga bedömning som Migrationsverket nu har ger man inte människor det skyddet. Man sätter helt enkelt ett stopp, vilket är helt fel. Det är i strid med asylrätten. Det finns tydlig information om vad som händer i Gaza. Skyddsgrunden kan inte göras tydligare.


Anf. 120 Statsrådet Maria Malmer Stenergard (M)

Herr talman! Vi har ju en sådan ordning i Sverige att vi inte har ministerstyre. Jag har gärna ett separat seminarium med Tony Haddou om huruvida detta borde ändras, men som läget är nu, vilket är det jag har att rätta mig efter, är det myndigheter som gör bedömningar i de enskilda fallen och tar fram rättsliga ställningstaganden. Om man inte är nöjd med det kan man som sagt överklaga till domstol. Domstolen har, precis som Migrationsverket, att följa de internationella åtaganden som vi lyder under.

Jag vill löpande säkerställa att vi fortsätter att hålla hög kvalitet i migrationsprocessen. Därför har vi i enlighet med Tidöavtalet gett Statskontoret i uppdrag att göra en översyn av asylprocessen i syfte att stärka kvalitet, enhetlighet och rättssäkerhet. Detta uppdrag ska som sagt redovisas den 7 oktober 2024.

Bedömningen när det gäller det enskilda område som denna interpellation berör kan jag som statsråd inte gå in och överpröva hos Migrationsverket, vilket jag tror att interpellanten är väl medveten om.

Jag vill avslutningsvis tacka för debatten.

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellation 2023/24:338 Palestiniers rätt till skydd i Sverige

av Tony Haddou (V)

till Statsrådet Maria Malmer Stenergard (M)

 

Under tre månader har Gaza utsatts för ett fullskaligt angrepp av den israeliska militären. Civilbefolkningen i Gaza har drabbats särskilt hårt under kriget. Invånarna i Gaza nekas tillgång till mat, vatten och el. Samtidigt har tillgången till telefon och internet kapats. I skrivande stund har omkring 22 000 palestinier dödats, varav cirka 9 000 barn. Det råder stor osäkerhet om det exakta antalet dödsoffer, men dödstalen fortsätter att stiga varje dag.

Mot bakgrund av kriget har Migrationsverket infört ett tillfälligt verkställighetsstopp av avvisnings- och utvisningsbeslut till Gaza sedan den 10 oktober 2023. Migrationsverkets rättsliga bedömning är att palestinier från Gaza inte kan utvisas just nu, men de beviljas inte heller skydd i Sverige.

Den bedömningen är oacceptabel och strider mot asylrätten och Sveriges internationella åtaganden och medför en mycket stor osäkerhet och utsatthet för de asylsökande palestinier från Gaza som befinner sig i Sverige.

Mot bakgrund av hur situationen på Gaza eskalerat – och fortsätter att eskalera – strider Migrationsverkets rättsliga ställningstagande mot internationell rätt. Ett verkställighetsstopp räcker inte: De asylsökande från Gaza måste beviljas skydd i Sverige. Asylsökande från Gaza flyr ett omfattande och urskillningslöst våld där alla och envar som befinner sig i Gaza riskerar sina liv. Av situationen att döma ser konflikten ut att bli långvarig. Migrationsverket bör därför, i enlighet med Sveriges internationella konventionsåtaganden, bevilja asylsökande från Gaza skydd.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Maria Malmer Stenergard:

 

  1. Vilka generella initiativ avser statsrådet att vidta för att asylsökande från Gaza ska beviljas skydd i Sverige i enlighet med asylrätten?
  2. Vilka generella initiativ avser statsrådet att vidta för att säkerställa att Migrationsverket uppfyller Sveriges internationella konventionsåtaganden?