Prisutvecklingen på drivmedel

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 18 mars 2022

Interpellation: Prisutvecklingen på drivmedel

Interpellation 2021/22:384 av Niklas Wykman (M)

Besvarades tillsammans med

Interpellation 2021/22:384 Prisutvecklingen på drivmedel

av Niklas Wykman (M)

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

Regeringen har de senaste sju åren höjt skatten på bensin och diesel varje år. Detta har lett till att Sverige nu har världens högsta dieselpris. I ett land med långa avstånd, och som är beroende av export och import, är detta en föga smickrande pallplats att inneha.

Prisutvecklingen slår mycket hårt, inte minst mot människor som bor utanför storstäderna och som är beroende av bilen för att ta sig till jobb, skola och aktiviteter. Helt enkelt för att kunna leva. Likaså är det ett hårt slag mot transportsektorn och lantbruket, som får betydligt mindre marginaler i ett redan pressat läge.

Kostnaden för klimatomställningen måste fördelas mer rimligt och rättvist. Därför vill Moderaterna sänka skatten på drivmedel. Alla kan inte ta tunnelbanan till jobbet eller köpa en elbil.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Mikael Damberg:

 

  1. Ämnar ministern sänka skatten på drivmedel?
  2. Ämnar ministern vidta åtgärder för att sänka konsumentpriset på bensin och diesel på kort sikt, och i sådana fall hur?
  3. Ämnar ministern vidta åtgärder för att sänka konsumentpriset på bensin och diesel på längre sikt, och i sådana fall hur?