Sänkning av studiebidraget

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 8 april 2014

Interpellation: Sänkning av studiebidraget

Interpellation 2013/14:302 av Wallén, Anna (S)

den 21 februari

Interpellation

2013/14:302 Sänkning av studiebidraget

av Anna Wallén (S)

till finansminister Anders Borg (M)

Finansminister Anders Borg vill sänka studiebidraget med 300 kronor i månaden och ersätta det med lån. I stället för att ge goda förutsättningar att klara studierna ökar regeringen skuldbördan för landets studenter.

Ungdomsarbetslösheten är skyhög och konkurrensen på arbetsmarknaden är stenhård. I detta läge borde regeringen satsa på mer utbildning och underlätta för studenter men tvärtom så höjs trösklarna till högre studier. Möjligheten att studera på högskolan kommer att avgöras av studentens ekonomiska situation. Det kommer att krävas en god ekonomi eller föräldrar med en fet plånbok.

I dag när fler och fler vill studera skär regeringen med Anders Borg i spetsen ned på antalet utbildningsplatser. Studenter som redan har det väldigt tufft ekonomiskt ska nu skuldsättas ytterligare.

Regeringen har redan minskat anslagen till våra högskolor runt om i Sverige. När allt fler vill studera så drar regeringen ned på antalet utbildningsplatser. Mälardalens högskola är hårt drabbad och tvingas skära ned 2 000 utbildningsplatser. Nu kommer de 10 000 studenterna på Mälardalens högskola dessutom att tillsammans bli av med 3 miljoner kronor i månaden i minskade studiebidrag.

Med anledning av detta vill jag fråga Anders Borg:

Varför ska studenterna betala för regeringens skattesänkningar?

Planerar finansministern och regeringen ytterligare besparingar på utbildningsområdet?