Situationen i Hongkong

Interpellationsdebatt 4 februari 2022

Protokoll från debatten

Anföranden: 7

Anf. 118 Utrikesminister Ann Linde (S)

Fru talman! Joar Forssell har frågat mig om vad jag och regeringen, företrädesvis tillsammans med andra länder, kommer att göra för att markera mot att företag aktivt deltar i att marknadsföra och sälja spjutspetsteknik som används mot bland annat oppositionella och demokratiaktivister utomlands. Han har vidare frågat mig om hur jag avser att säkerställa att regeringens förslag till nytt regelverk (Ds 2021:32) rörande produkter med dubbla användningsområden hindrar situationer liknande dem som beskrivits i frågan. Slutligen har han frågat om de senaste årens aggressiva förföljelse av oppositionella och demokratiaktivister i Hongkong på något sätt förändrar mitt och den svenska regeringens strategiska stöd till demokratiaktivister i Hongkong. Låt mig besvara frågorna i den ordningen.

Vad gäller den första frågan är regeringens förväntan att företag som är verksamma i Sverige eller i utlandet ska respektera de mänskliga rättigheterna i all sin verksamhet. Detta innebär att företagen ska agera för att förhindra att deras verksamhet orsakar, bidrar till eller är kopplad till kränkningar av mänskliga rättigheter.

Angående den andra frågan om Ds 2021:32 rörande produkter med dubbla användningsområden vill jag inledningsvis förtydliga att det politiska ansvaret för exportkontroll inom regeringen inte ligger hos mig utan hos statsrådet Morgan Johansson.

En omarbetad version av EU:s förordning om exportkontroll av produkter med dubbla användningsområden, PDA-förordningen, trädde i kraft i september 2021. Den nyhet som är mest relevant utifrån Joar Forssells interpellation är att kontrollområdet utökas till att omfatta export av cyberövervakningsprodukter. Syftet med den utvidgade kontrollen är att hantera risken för att sådana produkter används i samband med internt förtryck eller för att begå allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt. Det handlar inte om att ett förbud införs mot export utanför EU av dessa produkter, utan det handlar om ett krav på tillstånd i tillämpliga fall innan export får ske. Regeringen har bedömt att den nya förordningen ligger inom ramen för Sveriges målsättning att EU ska ha en strikt, effektiv och modern exportkontroll på PDA-området.

PDA-förordningen är som alla EU-förordningar fullt gällande i Sverige sedan ikraftträdandet. De ansvariga myndigheterna, det vill säga Inspektionen för strategiska produkter och Strålsäkerhetsmyndigheten, tillämpar därmed redan förordningens bestämmelser i den löpande tillstånds- och tillsynsverksamheten.

Slutligen om Hongkong - det demokratiska utrymmet i Hongkong har minskat, och individernas åtnjutande av mänskliga rättigheter inskränks alltmer, vilket är mycket bekymmersamt. Sverige och EU har vid flera tillfällen framfört vår syn till bland annat kinesiska företrädare och även i uttalanden. EU:s höga representant för utrikes- och säkerhetspolitiska frågor, Borrell, uttalade sig efter valet till Hongkongs lagstiftande församling den 19 december 2021 och uttryckte då oro över den negativa utvecklingen för demokratiska principer och politisk pluralism i Hongkong. Regeringen står bakom det uttalandet. EU uttalade sig, liksom jag själv, senast efter tillslaget mot oberoende medier i slutet av december förra året.

I juli 2020 enades EU:s medlemsstater om ett antal rådsslutsatser om Hongkong som anger en rad konkreta åtgärder som svar på händelseutvecklingen. Åtgärderna inkluderar att se över och begränsa exporten av känslig utrustning och känsliga teknologier, att öka stödet till civilsamhället och studentutbyten samt att fortsätta att närvara vid rättegångar mot företrädare för demokratirörelsen. Vad gäller rådsslutsatsernas viktiga rekommendation om att säkerställa att EU fortsatt följer rättegångar mot företrädare för Hongkongs demokratirörelse har Sverige varit pådrivande i genomförandet. På svenskt initiativ har de medlemsstater som har beskickningar på plats inlemmats och en ansvarsfördelning upprättats. Regeringen fortsätter att driva vikten av detta deltagande. Jag har även haft möten och direktkontakt med representanter för demokratirörelsen från Hongkong för att få förstahandsinformation och uttrycka mitt stöd.

Regeringen verkar för ett fortsatt tydligt EU-gemensamt agerande.


Anf. 119 Joar Forssell (L)

Fru talman! Jag tackar statsrådet för svaret. När man lyssnar på Socialdemokraterna får man intrycket att de har vikt gubbe, ni vet en sådan där gubbe som man gjorde när man var liten. Någon ritade en bit och vek den. Sedan ritade någon nästa bit och fortsatte att vika. Lite så är det här svaret.

Först säger statsrådet att man förväntar sig att alla företag sköter sig, oavsett om de är svenska eller för den delen kinesiska och oavsett var i världen de agerar. Men när jag fortsätter lyssna på statsrådets anförande, när man har vikt vidare, får jag höra att det behövs åtgärder för att företag ska sköta sig. Alltså kan man inte anta att de sköter sig från början. Då hade inte de åtgärder som sedan raddades upp behövts i första taget.

Sedan fortsätter gubbvikandet, och så säger statsrådet att vi har framfört vår syn. Det är det vanliga snacket om att vi har skickat arga brev. Men i nästa vikning av vikgubben konstateras att utrymmet för demokrati fortsätter att minska. Då verkar det inte som att de arga breven och de tillfällen då vi framfört vår syn har fungerat särskilt väl. Det är klart att Sverige ska säga vad vi står för. Det är klart att vi ska driva på i EU. Alla de saker som statsrådet säger är bra saker. Men det är uppenbart så att det inte räcker. Det hör man när det sägs i interpellationssvaret att utrymmet för demokrati minskar.

Gubben fortsätter att vikas. Efter att man har sagt att företag ska sköta sig konstateras det att regeringen visst har velat genomföra åtgärder och också faktiskt gjort det. Det har genomförts en del åtgärder på EU-nivå, och det är positivt att Sverige har medverkat till detta. Men samtidigt kan man se - det hör man också i anförandet - att just Kina använder sig av den här typen av produkter för att förtrycka människor. Det sker såklart inte bara i Hongkong utan i hela Kina. Hongkong är ett tydligt exempel, Xinjiang ett annat. Detta blir alltså lite märkligt.

Det är ett anförande och ett interpellationssvar som minst sagt är motsägelsefullt. Det säger emot sig självt inom sig självt. Det är klart att det från svensk sida inte finns någon som är negativ till att vi ska lita på företag. Det finns ingen från svensk sida som är negativ till att vi ska säga vad Sverige står för och att vi ska framföra vår syn. Det finns ingen från svensk sida som är negativ till att ha tuffa kontroller av farliga produkter. Men förtrycket fortsätter ju. Människor är förtryckta i dag. Det finns stora arbetsläger, koncentrationsläger, i Xinjiang där det pågår slavarbete. I Hongkong stängs tidningar och demokratiaktivister hotas, hålls borta, fängslas och försvinner på löpande band. Utanför Taiwan mullrar de kinesiska krigstrummorna. Kinas agerande fortsätter ju, trots de här sakerna.

Min fråga är hur statsrådet och regeringen ser på att alla de här problemen fortsätter och hur Sverige kommer att agera. Vad kan vi göra? Vad ämnar statsrådet göra för att agera ännu kraftfullare framöver och faktiskt få till stånd en förändring på riktigt? Om de åtgärder som statsrådet redogör för inte fungerar och om det skulle visa sig att Kina fortsätter sitt förtryck av människor i omvärlden, hur kommer Sverige då att agera för att öka pressen på Kina och få till stånd en förändring på riktigt?


Anf. 120 Utrikesminister Ann Linde (S)

Fru talman! Jag förstår inte Joar Forssells vikgubbeanalogi, så jag hoppar över den. Dessutom förstår jag inte hans logik - om det inte fungerar med alla de kraftfulla åtgärder som jag nu har redogjort för i ett långt interpellationssvar, ska vi då inte vidta dem? Det är jättekonstigt.

När det handlar om att ifrågasätta att företagen följer detta är det ju så att det är svenska företags eget ansvar att följa lagar och förordningar. Exportkontrollen av produkter med dubbla användningsområden är en komplex fråga. Det är ett tekniskt krävande område. Man behöver ha särskild kompetens från bolagen. Vi har ett efterlevnadsprogram för detta. Det kallas för International Compliance Programme och är nödvändigt för exporterande företag att ha koll på när det gäller produktklassificering, slutanvändande och eventuella risker.

Här har företagens branschorganisation en roll att spela. Sveriges Exportkontrollförening har bedrivit ett mångårigt arbete tillsammans med ISP:s experter för att utbilda enskilda företagare i exportkontroll, som kan vara väldigt komplicerat. Det är viktigt för vår exportindustri att de gör rätt och följer förordningar, och jag har uppfattningen att svenska företag vill det. Man vill inte agera negativt.

Dessutom har ISP gjort särskilda informationsinsatser gentemot industrin gällande till exempel den nya PDA-förordningen. Man hade till exempel ett virtuellt seminarium i oktober. Man har också på EU-nivå en så kallad outreach till företagen för att ta fram riktlinjer till exportörerna gällande just cyberövervakningsprodukter. Jag tycker faktiskt att det bara den senaste tiden har gjorts väldigt mycket saker för att företagen ska bli ännu bättre på att stoppa sådant som vi inte vill ska gå att använda till förtryck av demokratirörelsen, journalister och människorättsaktivister i Hongkong.


Anf. 121 Joar Forssell (L)

Fru talman! Jag tackar återigen statsrådet för hennes svar.

Det är märkligt - en sak som jag sa väldigt tydligt i mitt förra anförande var att jag är glad för de åtgärder som redovisades i statsrådets interpellationssvar. Jag tycker att det är positivt att Sverige gör de här sakerna. Min fråga var: Om de inte fungerar, vad kommer Sverige då att göra ytterligare för att sätta press på diktaturen i Kina? Om det inte fungerar att skicka fler arga brev vecka efter vecka, om det inte fungerar att gång på gång införa olika former av sanktioner som kanske inte träffar rätt, vad kommer regeringen att göra då för att ytterligare sätta press på Kina att avsluta de olika former av förtryck som den kinesiska diktaturen står för? Jag tycker att det är positivt att regeringen genomför saker. Jag tycker även att det är positivt att EU genomför saker. Det vet också statsrådet. Vi har haft den här debatten flera gånger tidigare.

De svenska företagen pratade statsrådet om i sitt senaste anförande, men i interpellationssvaret pratade hon faktiskt om företag generellt. Då nämndes inte svenska företag, utan det talades om företag i Sverige och världen. Det innebär alla företag.

Vikgubbeanalogin handlade om att en sådan här gubbe förändras för varje vikning. Det var precis det som hände här. Å ena sidan säger statsrådet att vi skickar många arga brev. Å andra sidan säger statsrådet att det inte funkar och att utrymmet för demokrati fortsätter att minska. Å ena sidan säger statsrådet: Vi förväntar oss att företag ska sköta sig. Å andra sidan säger statsrådet: Vi inför tuffare regler. Så fortsätter det. Interpellationssvaret motsäger sig självt på punkt efter punkt.

Tyvärr tycker jag mig se att Sveriges politik inte fungerar, även om den kläs i vackra ord och kan låta tuff. Förtrycket i Kina fortsätter. Men i verktygslådan har vi kvar verktyg som vi inte använder. Sverige bojkottar inte OS, som pågår just nu. Vi har inte infört tuffa sanktioner mot ett brett spektrum av ledare, byråkrater och andra som är ansvariga för det som händer i Kina. Det skulle man kunna göra på ett sätt som verkligen gör ont och sätter press. Vi har inte gjort som till exempel Taiwan och infört förbud mot kinesiska investeringar i Sverige inom strategiska områden. Det skulle kunna handla om infrastruktur, elförsörjning och andra viktiga strategiska områden.

Vi har inte heller stöttat vårt baltiska grannland Litauen tillräckligt när de har tagit ställning mot Kina.

Sveriges Kinapolitik är uppenbart inte tillräckligt kraftfull, och det är tråkigt när länder som Danmark, Kanada, Storbritannien, Australien, USA, Litauen och Japan väljer att bojkotta OS medan Sverige står utanför och säger "Nej, vi har skickat våra arga brev". Vi väntar passivt på att något ska hända, men inget händer ju. Då måste vi agera tuffare och inte sälla oss till de länder som väljer att inte agera.

Låt mig understryka att jag stöder en stor del av det arbete som regeringen gjort. Man har bara inte gjort tillräckligt. Min fråga kvarstår därför: Vad kommer regeringen och statsrådet att göra utöver det man redan gjort och gör om förtrycket i Kina kvarstår och fortsätter att förvärras dag för dag?


Anf. 122 Utrikesminister Ann Linde (S)

Fru talman! Joar Forssell borde hålla sig för god för att raljera över aggressiva brev. Hur tror han att diplomatiskt arbete går till? Jo, man gör starka diplomatiska markeringar och följer upp dem med konkreta åtgärder, precis som vi gör. Man kan ju alltid skoja till det i riksdagen och prata om att Sverige bara skickar en massa brev. Men Joar Forssell vet att det inte handlar om det och försöker knipa billiga politiska poäng.

Skulle vi inte ha stöttat Litauen? Har Joar Forssell helt missat att Litauens utrikesminister var här? Eventuellt var Joar Forsell med på lunchen, till och med. Utrikesministern var oerhört tydlig med hur tacksam man är mot Sveriges regering för det stöd man har fått i just denna och i alla andra frågor där vi stöttar Litauen på ett konkret sätt. Joar Forssell borde hålla sig för god för att komma med en sådan lögn.

Givetvis försöker vi på alla sätt att påverka Kina, men man ska inte tro att det är lätt.

Joar Forssell räknar upp en rad länder som han påstår officiellt bojkottar OS, men det stämmer inte att alla dessa länder gör det. Att man inte närvarar är en sak; det gör inte vi heller. Vi kommer inte att ha någon representant på plats på OS i Kina.

Vi har varit väldigt tydliga med att vi måste fortsätta att stödja civilsamhället, fortsätta att ha exportbegränsningar och fortsätta med de restriktiva åtgärderna. Vi är pådrivande i denna diskussion, och vi har bland annat haft direktkontakt med demokratirörelsen, journalister och människorättsförsvarare i Hongkong för att se vad vi mer kan göra för att stötta dem.

Att stå här och säga att vi inte gör något och att vi inte vill fortsätta och att raljera över vårt arbete är inte okej.


Anf. 123 Joar Forssell (L)

Fru talman! Jag sa att regeringen har skickat arga brev. Jag hoppas att breven är ganska arga och upprörda, för de brott som Kina begår är otroligt allvarliga. Jag konstaterar inte att jag är emot detta, vilket statsrådet får det att låta som, utan jag konstaterar att det inte verkar räcka. Min fråga är därför vad regeringen ska göra mer.

Statsrådet sa i ett tidigare inlägg att jag har dissat det regeringen gjort. Det har jag inte gjort. Jag tycker att det är bra, och det har jag sagt i varje inlägg. Men jag undrar vad regeringen ska göra mer om det visar sig att det inte räcker.

Jag sa inte heller att Sverige inte har stöttat Litauen. Jag sa att vi inte har stöttat Litauen tillräckligt. Men det tog statsrådet som intäkt för att få ljuga om vad jag har sagt här i talarstolen. Det är klart att vi har stöttat Litauen, för det är vår förbannade plikt!

Men vi måste göra mer, och vi kan göra mer genom att ansluta oss till och vara pådrivande i den våg av länder i världen som nu har en tuffare politik mot Kina. Det handlar om sanktioner mot enskilda personer och förbud mot olika former av investeringar, det vill säga åtgärder som faktiskt känns.

Jag är och förblir en stark supporter av denna regerings och alla andra regeringars arbete för att införa fler av de åtgärder statsrådet för fram. Men jag är inte en supporter av att regeringen frågar demokratirörelsen vad mer man kan göra men inte kan svara på min fråga här i riksdagen: Vad ska regeringen göra mer?


Anf. 124 Utrikesminister Ann Linde (S)

Fru talman! Det är viktigt att vi inom EU fortsätter att uppmärksamma den negativa utvecklingen i Hongkong, att vi agerar enigt och att vi genomför de konkreta åtgärder som EU enades om under 2020. Det sker mer och mer.

En av dessa åtgärder är att medlemsstaterna noga ska granska och begränsa exporten av känslig teknisk utrustning för så kallad cyberövervakning när det finns grund att misstänka oönskad användning som är kopplad till internt förtryck.

Som jag nämnde i mitt svar trädde en omarbetad version av EU:s förordning för exportkontroll på produkter med dubbla användningsområden i kraft i september förra året. Den nyhet som är mest relevant utifrån Joar Forssells interpellation är att kontrollområdet utökas till att omfatta cyberövervakningsprodukter. Det är ett exempel på att vi gör mer.

I den promemoria som jag berättade om med anledning av den nya PDA-förordningen analyserar vi också remissvaren för hur vi ska gå vidare.

Vi fortsätter att vara pådrivande, inte minst när det gäller att följa rättegångarna mot företrädare för demokratirörelsen. Här har Sverige varit på plats flest gånger.

När tillfälle bjuds är det också viktigt att ha direktkontakt med representanter för demokratirörelsen, fackföreningsrörelsen, journalister och MR-försvarare för att se hur vi på olika sätt kan fortsätta att göra mer för dem.

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellation 2021/22:275 Situationen i Hongkong

av Joar Forssell (L)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Situationen i Hongkong har kraftigt försämrats under 2020 och 2021. I spåren av pandemin har Folkrepubliken Kina agerat offensivt för att inskränka mänskliga rättigheter för Hongkongborna. Trots varningar från omvärlden införde regimen i Peking säkerhetslagar i strid med Hongkongs Basic Law och bröt därmed det avtal som ingicks med Storbritannien då landet avstod sin tidigare kronkoloni. De senaste månaderna har det kommit rapporter från Hongkong om utbredda gripanden av politiska aktivister och journalister som sker med stöd av Kinas nya säkerhetslagar. Säkerhetslagarna uppges också från kinesisk sida vara tillämpliga på uttalanden och politiska markeringar utomlands och kan även användas retroaktivt.

Det svenska kriminalteknikföretaget MSAB har de senaste åren flera gånger kritiserats för att deras spjutspetsteknik använts mot bland annat oppositionella, demokratiaktivister och flyktingar i flera länder.

I april 2020 offentliggjorde den kände demokratiaktivisten i Hongkong Joshua Wong på sociala medier ett domstolsdokument som visade att svenska MSAB:s mobilhacknings- och avkrypteringsverktyg XRY använts av polisen för att hacka Wongs Iphonemobil. Även i en ny forskningsrapport publicerad av den amerikanska tankesmedjan Atlantic Council, Surveillance Technology at the Fair, redovisas den stora risken med att statliga uppdragsgivare som bolagen marknadsför sig mot utnyttjar tekniken till att övervaka oppositionella och marginaliserade delar av befolkningen.

Det bör även att framhållas att EU:s regler för exportkontroll fastslår att europeisk teknik inte ska användas för att kränka mänskliga rättigheter; se till exempel förordning (EU) 2021/821: När det gäller cyberövervakningsprodukter bör medlemsstaternas behöriga myndigheter särskilt beakta risken för att de används i samband med internt förtryck eller allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt. Att västerländska företag bidrar till diktaturregimers förtryck av sin egen befolkning är oacceptabelt. Att införa exportkontroll av mjuk- och hårdvara för övervakning till länder som flagrant bryter mot fundamentala mänskliga rättigheter är därmed en viktig åtgärd för att stärka och stödja befolkningen i Hongkong och samtidigt se till att svenska företag inte medverkar till förtrycket.

Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

  1.   Vad kommer ministern och regeringen, företrädesvis tillsammans med andra länder, göra för att markera mot att företag aktivt deltar i att marknadsföra och sälja spjutspetsteknik som används mot bland annat oppositionella och demokratiaktivister utomlands?
  2.   Hur avser ministern att säkerställa att regeringens förslag på nytt regelverk (Ds 2021:32) rörande produkter med dubbla användningsområden hindrar liknande situationer som de som beskrivs i frågan?
  3.   Förändrar de senaste årets aggressiva förföljelse av oppositionella och demokratiaktivister i Hongkong på något sätt ministerns och den svenska regeringens strategiska stöd till demokratiaktivister i Hongkong?