Socialtjänstens kompetens och kunskaper om hedersförtryck och hedersutsatthet

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 26 april 2022

Interpellation: Socialtjänstens kompetens och kunskaper om hedersförtryck och hedersutsatthet

Interpellation 2021/22:418 av Amineh Kakabaveh (-)

Interpellation 2021/22:418 Socialtjänstens kompetens och kunskaper om hedersförtryck och hedersutsatthet

av Amineh Kakabaveh (-)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

SVT: journalister har avslöjat att hedersutsatta flickor blir inlåsta i hem som drivs av Statens institutionsstyrelse, Sis. SVT har rapporterat om ”Yasmina”, som vuxit upp i Sverige och utsatts för familjens förtryck, hedersvåld och dödshot och som placerats av socialtjänsten och Statens institutionsstyrelse på en låst avdelning.

Att leva undangömd från sina våldsbenägna familj på grund av hedersförtryck är inte frihet. Det borde vara förövarna som får sina liv begränsade i stället för de flickor och unga kvinnor som flyr förtryck, hot och våld.

I SVT:s reportage skildras hur socialtjänsten i Linköpings kommun i stället för att skydda ”Yasmine” från familjens våld låste in henne som ung tonåring på ett boende tillsammans med missbrukare och kriminella. Avslöjandet är särskilt allvarligt mot bakgrund av att det under en tid har förts en omfattande desinformationskampanj riktad mot Sverige med anklagelser om att den svenska staten genom lagen om vård av unga, LVU, ”kidnappar och bedriver människohandel med barn till muslimer”.

Trots regeringens omfattande satsningar på insatser mot hedersförtryck och trots vårt Nationella kompetensteam, som är lokaliserat just i Östergötland, har vi ändå upprepade gånger kunnat ta del av journalistiska granskningar som visar hur illa hedersförtryckets offer blivit behandlade i Sverige. Det är hedersförtryckets förövare som ska straffas och låsas in, inte offren för samma förtryck. Denna uppochnedvända ordning måste vändas rätt. 

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

  1. Vad avser ministern att göra för att socialtjänsten ska få kompetens och kunskaper om hedersutsatthet?
  2. Vad avser ministern att göra för att socialtjänsten inte ska placera barn hos familjer eller institutioner som inte har kompetens och kunskaper om hedersförtryck och hedersutsatthet?