Statliga utvecklingsinsatser i Sörmland

Interpellationsdebatt 7 juni 2018
  • Bädda in video

  • Ladda ner

Protokoll från debatten

Anföranden: 1

Anf. 96 Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

Svar på interpellationer

Herr talman! Lotta Finstorp har frågat civilministern hur de regionala utvecklingsmedlen fördelas, vilka hänsyn som tas till nuvarande utmaningar och hur utvärderingen av utbetalda medel sker. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på interpellationen.

Regeringen bedriver en modern och aktiv regional tillväxtpolitik för hela landet som ska bidra till att Sverige får konkurrenskraftiga, dynamiska och attraktiva regioner. Regeringens inriktning för den regionala tillväxtpolitiken är ett starkt lokalt och regionalt inflytande och ansvar. Medlen som tilldelas länen ska fungera som en katalysator som leder till att strategiska utvecklingsinsatser kan komma till stånd. Grunden för fördelningen av medlen är att alla delar av landet kan och ska bidra till Sveriges hållbara tillväxt och utveckling. Olika delar av landet står dock inför olika stora utmaningar, och behoven av statliga medel skiljer sig därmed åt.

I alla län finns regionalt utvecklingsansvariga aktörer som bland annat ansvarar för att utarbeta och fastställa en strategi för länets utveckling och samordna insatser för genomförandet av strategin. Aktörerna beslutar också om användningen av vissa statliga medel för regionalt tillväxtarbete samt ansvarar för att följa upp, låta utvärdera och årligen till regeringen redovisa resultaten av arbetet.

Den bästa kunskapen om vad som behövs för att utveckla Södermanlands län finns just i Södermanland. Därför har regionalt utvecklingsansvariga aktörer även tilldelats medel av regeringen för att bland annat stärka företagens konkurrenskraft. Länsstyrelsen i Södermanlands län och samverkansorganet i länet, Regionförbundet Sörmland, har sammanlagt tilldelats drygt 19 miljoner kronor under 2018 för regionala tillväxtinsatser.

Regeringens uppföljning av de regionala tillväxtinsatserna redovisas årligen till riksdagen i budgetpropositionen.

Tillväxtverket har fått i uppdrag att ta fram ett nytt nationellt uppföljningssystem för den projektverksamhet som finansieras av anslaget 1:1 Regionala tillväxtåtgärder. Uppföljningssystemet ska bland annat ta hänsyn till de varierande förutsättningar som råder i olika län samtidigt som uppföljningssystemet ska stärka möjligheterna till nationell uppföljning.

Talmannen konstaterade att interpellanten inte var närvarande i kammaren och förklarade överläggningen avslutad.

Interpellation 2017/18:515 Statliga utvecklingsinsatser i Sörmland

av Lotta Finstorp (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Sörmland har potential att vara ett starkt län med en hög tillväxt, en välutbildad befolkning och en geografisk position mitt emellan bland annat Stockholm, Örebro och Norrköping. Att arbetspendla till någon av dessa städer skulle gå alldeles utmärkt med tanke på att många har betydligt längre restid till jobbet inom Stockholms län än från Södermanlands län till Stockholm.

Tyvärr brottas Sörmland i stället med stora strukturella problem, men uppfattas inte som en region som är i behov av några mer omfattande statliga utvecklingsinsatser. Andra kvartalet 2017 hade Sörmland fortsatt de högsta arbetslöshetssiffrorna i landet enligt SCB:  10 procent jämfört med ett nationellt snitt på 7,3 procent. De regionala aktörerna i länet har en samsyn kring att ett tillskott av regionala medel behövs för att stärka upp länets arbete inom de utmaningar som främst identifierats, det vill säga boende, hälsa, utbildning, arbetsmarknad och näringsliv.

 Södermanland står inför följande problem:

  •  Högsta arbetslösheten i landet som riskerar att bestå.
  •  Flest invånare som saknar gymnasieutbildning i förhållande till befolkningen.
  •  Ett av de län som har den lägsta andelen invånare med eftergymnasial utbildning.
  •  Lägst bruttoregionalprodukt i landet (2015).
  •  Högsta ohälsotalen i landet.

Som riksdagsledamot för Södermanland smärtar det att peka på en sådan lista, men länet har alla förutsättningar att vända den här trenden om rätt förutsättningar ges. De regionala medlens fördelning bygger på gamla sanningar som missgynnar ett storstadsnära län som Södermanland.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

Hur fördelas de regionala utvecklingsmedlen, vilka hänsyn tas till nuvarande utmaningar och hur sker utvärderingen av utbetalda medel?