Stöd till kommersiell service

Interpellationsdebatt 30 november 2023

Protokoll från debatten

Anföranden: 9

Anf. 188 Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

Fru talman! Monica Haider har frågat mig om jag är beredd att se över driftsstödsnivån till dagligvarubutiker.

Landsbygdens utveckling är avgörande för hela Sveriges framgång. Här har regeringen ett samlat fokus: Hela Sverige ska fungera. Villkoren för att bo, verka och leva i hela landet behöver förbättras.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Landsbygdernas förutsättningar och utmaningar skiljer sig emellertid åt i olika delar av landet. Det ställer ibland krav på olika insatser och lösningar i olika typer av landsbygder. För att uppnå målet för landsbygdspolitiken behövs därför en bredd av insatser inom många politikområden.

En insats som är viktig i alla landsbygder är att stödja de lanthandlare och de drivmedelsstationer som finns runt om i Sverige. Därför finns ett antal stöd till kommersiell service i gles- och landsbygder.

Det särskilda driftsstödet, som Monica Haider uppmärksammar i denna interpellation, är ett av dessa stöd. Regeringen bedömer att detta är ett stöd som konkret bidrar till möjligheten att bo, verka och leva i alla delar av landet.

Regeringen har ett tydligt landsbygdsfokus och arbetar målmedvetet för att förbättra förutsättningarna för dem som bor, lever och verkar på landsbygden. Landsbygdernas utveckling är avgörande för hela Sveriges framgång. Därför har regeringen inlett ett arbete för att göra en samlad översyn av landsbygdspolitiken.


Anf. 189 Monica Haider (S)

Fru talman! Tack för svaret, statsrådet!

Min fråga till statsrådet var om han är beredd att se över nivån på det särskilda driftsstödet till dagligvarubutiker. Svaret jag fick är att regeringen har inlett ett arbete för att göra en samlad översyn av landsbygdspolitiken.

Under den tiden kommer säkert ett antal butiker att få lägga ned. Vi vet ju alla att det kommer att ta tid att göra en samlad översyn av politiken. Det är ett väldigt stort område, och som statsrådet säger i sitt svar berör det inte bara det här utan även andra politikområden.

Den senaste tiden har vi sett ökade kostnader för hela samhället. Det är kostnader för mat, drivmedel och energi, räntekostnader med mera. Detta innebär att kostnaderna för dagligvarubutiker på landsbygden också har ökat och att deras lönsamhet har minskat.

Kommersiell service är viktig i hela landet. Ett serviceställe är inte bara ett ställe där man kan handla mat och annat utan också en viktig mötesplats för oss som bor i glesbygd. På en del ställen, till exempel i Lidhult, finns det bibliotek. I Häradsbäck finns det kafé och restaurang. I Liatorp finns det apotek, spelbutik och paket- och Systembolagsutlämning. Det är alltså mötesplatser för hela bygden. Ibland har de också drivmedel och på vissa ställen till och med en laddstolpe.

För några av de här butikerna är stödet en förutsättning för att överleva. Det har också visat sig i utvärderingar att avståndet till närmaste butik har minskat de senaste åren sedan vi införde stödet, vilket pekar på att stödet faktiskt har haft betydelse.

Nu ska regeringen mäta på ett nytt sätt. I stället för avstånd mellan dagligvarubutiker ska man mäta antalet butiker som får stöd. Vi får se hur det blir med det och vad som kommer ut av det. Det får statsrådet gärna utveckla.

Tillväxtverket bedömer i sin rapport 0363 att kommersiell service ger ett robustare samhälle och att det särskilda driftsstödet till butiker i sårbara och utsatta områden, som infördes under 2016 av den socialdemokratiska regeringen, har haft särskilt stor betydelse för att bromsa fortsatt butiksavveckling med sämre tillgänglighet som följd.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Därför är det nu viktigt att se över nivån på driftsstödet så att butikerna kan vara kvar på landsbygden. Vi socialdemokrater lägger i vår budgetmotion 20 miljoner mer än regeringen för att stötta kommersiell service.

Fru talman! I rapporten kan man också läsa att kommuner säger att tillgängligheten i dag beskrivs som stabil men inte robust. Servicen på landsbygden är på en miniminivå som inte kan minska utan att det får konsekvenser för möjligheten att bo och verka på landsbygden i Sverige, särskilt i händelse av kris. Den kommersiella servicen är oerhört viktig för ett robust och resilient samhälle, och kommunerna säger att de under pandemin blivit medvetna om denna betydelse i större utsträckning. Krisberedskapen stärks om befolkningen klarar sig själv i så stor utsträckning som möjligt, och den kommersiella servicen är en samhällsfunktion som underlättar för människor att bo och verka där den finns.

Om butiker lägger ned får befolkningen i dessa områden långt att åka till närmaste serviceställe. Det kan drabba vissa grupper, framför allt äldre, särskilt hårt.

Min fråga till statsrådet är: Hur lång tid kommer det att ta att göra en samlad översyn av landsbygdspolitiken?


Anf. 190 Isak From (S)

Fru talman! Tack, Monica Haider, för en viktig interpellation! Tack, landsbygdsministern, för svaret!

Jag ser att landsbygdsministern sedan våra två tidigare interpellationsrundor om ungefär samma ämne har utvecklat sitt svar. Nu säger regeringen att man har inlett ett arbete för att göra en samlad översyn av landsbygdspolitiken. Det är ju välkommet, men då är Monica Haiders fråga ytterst motiverad. Hur lång tid kommer det här att ta, och vad kommer det att innebära? Det tror jag att ganska många är riktigt intresserade av.

Som Monica Haider beskriver behöver samhället, staten, gå in och stötta när marknaden inte finns på plats. Jag har ett konkret exempel hemifrån. Jag besökte ett serviceboende där äldre, relativt friska människor bor. De vittnade om frustrationen över att två gånger behöva åka 18 mil tur och retur för att skaffa ett id-kort eller hämta ut sitt pass. Vi har på område efter område ute i landet försämrat vanligt folks möjligheter att leva och bo.

I regeringens budget ser vi nu också att man inte räknar upp anslagen till vare sig bensinstationer eller lanthandlare, vilket gör att fler riskerar att få en sämre service. Vi har tidigare här också talat om regeringens prioritering att sänka bensin- och dieselskatten, något som gynnar storstadsinvånarna mycket mer. Man hade kunnat välja linjen att stötta dem som bor i glesbygd, i småkommunerna.

Så sent som nu i veckan kom det ett nödrop från Studiefrämjandet - detta har vi också pratat om - som ser ytterst allvarligt på regeringens budget vad gäller studieförbunden. Studieförbundens verksamhet är helt avgörande ute i små kommuner, för att upprätthålla både bildning och kulturverksamhet. Detta är ytterligare ett område där Sverigedemokraternas politik tyvärr har fått för stort genomslag.

Jag hoppas att även dessa delar kommer med i en samlad översyn av landsbygdspolitiken.

Detta granskas; det är fler som tittar på det här. Vad kommer regeringen faktiskt att göra? Hittills är det inte så imponerande.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Senast i dag hörde vi under frågestunden att regeringen gör en översyn av statliga myndigheter för att se vilka man kan slå ihop och kanske ta bort. Kommer detta att innebära en sämre service för medborgarna ute i landet, i de mindre kommunerna? Det tror jag också att väldigt många vill veta. Oavsett var vi bor ska vi ha rätt till samma statliga service.


Anf. 191 Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

Fru talman! En god tillgång till kommersiell service, i form av till exempel dagligvarubutiker och gärna bemannade drivmedelsstationer, är grundläggande för att det ska vara attraktivt att bo och ha sitt företag eller sin verksamhet på andra ställen än på de större orterna eller i de större städerna. Så kommer det nog alltid att vara. Den kommersiella servicen och det övriga näringslivet är tätt beroende av varandra för att kunna fungera. Utan service har vi inga företag, men utan företag har vi inte heller någon service.

Dessa verksamheter har särskilt stor betydelse eftersom de, precis som interpellanten nämnde, fungerar som knutpunkter. De är inte bara servicepunkter för annan service - det kan handla om post, spel eller att fungera som ombud för diverse verksamheter - utan också mötesplatser för människor på landsbygden. Detta är alltså oerhört viktigt.

Riksdagen har på förslag från regeringen anslagit över 162 miljoner för att upprätthålla kommersiell service på landsbygden. Det handlar om det särskilda driftsstödet men också andra bidrag som regionerna kan bevilja, exempelvis investeringsbidrag. Förra året beviljades nästan 270 lanthandlare driftsstöd. Detta är ett stöd som mycket konkret bidrar till möjligheten att bo, verka och leva i glesbygd och på landsbygden.

För att stärka lanthandlarna extra i det rådande omvärldsläget har regeringen också beslutat om ett särskilt servicebidrag på 25 miljoner kronor under innevarande år till dagligvarubutiker i serviceglesa områden.


Anf. 192 Monica Haider (S)

Fru talman! Det statliga driftsstödet till dagligvarubutiker infördes av den socialdemokratiska regeringen 2016, och det har varit väldigt viktigt för landsbygden. Det visar också utvärderingarna, som jag sa i mitt förra inlägg.

Detta gäller också när det är kris. Vi såg under pandemin hur de äldre fick komma till butiken på särskilda tider, och det kördes också ut varor till många, speciellt äldre. Man kunde ringa och beställa och behövde inte beställa över nätet, vilket många äldre tycker är svårt; det kan kallas ehandel över telefon. Butiksägarna gjorde alltså vad de kunde för att minska smittspridningen, vilket var viktigt och bra.

När det gäller regional utveckling anslår vi i den socialdemokratiska budgetmotionen för nästa år 20 miljoner mer än regeringen till offentlig och kommersiell service. Vi ser att det särskilda driftsstödet till dagligvarubutiker har urholkats sedan 2016, så det är väldigt viktigt att höja stödnivån. Detta är de signaler jag får från butiksägare som får stödet. Jag får också signaler om att lönsamheten minskar. Man kan också fundera över omsättningsgränsen, som är 11 miljoner. Är även detta något man behöver titta på?

Fru talman! Det finns en rad verktyg för att stödja de små butikerna i gles- och landsbygdsområdena, utöver det särskilda driftsstödet. Det rör sig om hemsändningsbidrag, investeringsstöd, lånevillkor, betaltjänstombud med mera. Jag undrar om regeringen vid översynen av landsbygdspolitiken ska se över all landsbygdspolitik. Eller är det utgiftsområde 19 som ska ses över? Och jag upprepar min fråga: När ska översynen vara klar?

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Jag kan tycka att det kanske också är dags att se allt detta i ett bredare perspektiv. Det kanske är dags att titta på service över huvud taget och på flera politikområden, där även den offentliga sektorn ingår. Hur ska servicen se ut i hela landet?

Vi behöver service i hela landet - skola, vård och omsorg. Välfärden är också en förutsättning för att vi ska kunna bo och verka överallt. Finns den inte blir det svårt. Därför tillför Socialdemokraterna också mer pengar till regionerna och kommunerna i vår budget.

Socialdemokraterna har också i sin budgetmotion lagt fram ett förslag om en tankrabatt, som ska beräknas per bil med ett individuellt inkomsttak på 50 000 och ett tak på 2 000 kronor per bil. Vi tänker att detta ska viktas geografiskt utifrån Tillväxtverkets indelning i sex kommungrupper. Det skulle innebära att kommuner som huvudsakligen består av landsbygd, med sämre möjlighet till kollektivtrafik, får en högre rabatt, medan invånare i större samhällen och städer får en gradvis minskad tankrabatt. Det är en riktad åtgärd som träffar dem som behöver det mest.

Fru talman! Jag inledde mitt anförande med att butiken ofta är ett nav, en samlingsplats och en plats för informationsspridning i bygden och för att upprätthålla en social sammanhållning på landsbygden. Därför är det viktigt att stödet finns kvar och dessutom höjs. Min fråga är alltså återigen: Kan statsrådet tänka sig att höja stödet?


Anf. 193 Isak From (S)

Fru talman! Den här kammaren har varit väldigt engagerad i landsbygdens förutsättningar, särskilt under de två föregående mandatperioderna. Tidigare landsbygdsministern Sven-Erik Bucht tillsatte också landsbygdskommittén, som lämnade 73 förslag. Några av dem är genomförda, men de kan behöva uppgraderas.

Jag tänker särskilt på hur man prioriterade och satsade pengar på de minsta kommunernas näringslivsutveckling. Det var oerhört positivt. De pengarna gör fortfarande stor verkan, och det är välkommet att de är kvar. Stödet till enskilda vägar är också jätteviktigt att utveckla.

Men det handlar om fler och fler delar, så min fråga till landsbygdsministern är: Hur tänker landsbygdsministern samverka med riksdagen och oss andra partier? Det är ganska många som är intresserade, och jag tror att vi skulle nå större framgång om vi kunde hitta en större enighet. Avser landsbygdsministern att tillsätta en ny landsbygdskommitté, eller hur har han tänkt jobba med denna fråga?


Anf. 194 Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

Fru talman! När man säger att vi ska ta ett samlat grepp över landsbygdspolitiken betyder det inte att inget som berör landsbygden kommer att ske innan det arbetet är klart. Det är inte detta som är ambitionen.

Det arbete som vi nu har inlett handlar om att arbeta fram en samlad landsbygdspolitisk proposition. Det tar tid. Och landsbygdspolitik är ett brett område - det är inte bara landsbygdsministerns område utan också sjukvårdsministerns, socialministerns, socialtjänstministerns och utbildningsministerns. I princip alla ministrars portföljer har med landsbygden att göra. Detta arbete har vi nu inlett.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Målsättningen är att det ska vara klart senast 2026. Men det betyder inte att man inte kan göra något innan dess. Vi tillförde lanthandlare 25 miljoner under innevarande år för att vi såg att de hade en ansträngd situation.

Jag vill påstå att detta är den mest landsbygdsvänliga regering det här landet har haft på en hel generation. Socialdemokraterna i opposition vill gärna låta väldigt landsbygdsvänliga, men sanningen är att de är och förblir bakbundna av dem som de väljer att samarbeta med. I de senaste fallen har det handlat om Miljöpartiet.

Fina ord är en sak, men det är på frukten man känner trädet. Under förra mandatperioden, då Socialdemokraterna styrde, steg dieselpriset med 60 procent. Nu sänker vi skatten på alla drivmedel och minimerar reduktionsplikten som har slagit oproportionerligt mot landsbygden. Landsbygdens straffpålaga ska bort.

Ni var och är splittrade i en väldigt viktig landsbygdsfråga, nämligen synen på skogsbruket, och till och med i så avgörande frågor som förnybarhetsdirektivet och naturrestaureringslagen. Med den nuvarande regeringen står Sverige upp för det svenska skogsbruket i EU.

En annan viktig landsbygdsfråga är vargen. Under er tid ökade antalet vargar i Sverige med 50 procent. Nu har vi satt som mål att vi ska försöka verkställa det som riksdagen har tillkännagivit - jag tror att det är tio eller tolv gånger. Nu börjar vi också knyta till oss fler vänner inom EU för att få till stånd denna förändring, som troligtvis även behöver ske på den nivån.

Vi förlänger nedsättningen av skatten på jordbruksdiesel. Vi prioriterar svensk försörjningstrygghet, och vi har börjat kapa jordbrukets regelkrångel.

Den här regeringen arbetar för att göra Sverige starkt och levererar för att hela Sverige faktiskt ska fungera.


Anf. 195 Monica Haider (S)

Fru talman! Här fick vi lite ytterligare information av statsrådet som vi inte hade fått tidigare. Det tackar vi för.

Statsrådet säger att man är bakbunden av dem man samarbetar med. Det gäller ju även denna regering och alla regeringar, för det ser väl inte ut som om något parti över tid kommer att få egen majoritet i riksdagen.

Det är också glädjande att statsrådet säger att det ska bli en landsbygdsproposition. Då skulle jag vilja gå vidare lite med det som Isak From talade om. Är ministern beredd att ta in synpunkter och att se till att vi kan komma överens här, alltså att vi samarbetar mer inom detta område?

Nu sa ministern i sitt svar att detta kommer att gälla flera politikområden. Det var ju en av de frågor jag hade. Detta är välkommet.

Som jag sa i mitt anförande är välfärden en viktig del för att landsbygdspolitiken ska fungera och för att människor ska kunna bo och verka överallt. Ministern skriver också att stödet konkret bidrar till möjligheten att bo och verka i alla delar av landet. Där är vi helt överens. Men stödet behöver höjas. Det är kris bland lanthandlarna nu. De behöver ett högre stöd. 300 000 räcker inte med de kostnadsökningar som man har haft. Jag skulle vilja vädja till ministern om att höja stödet.


Anf. 196 Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Regeringen har ett tydligt lantbruksfokus, och vi arbetar målmedvetet för att förbättra förutsättningarna för alla som har sin verksamhet, sitt hem och sitt liv på de svenska landsbygderna. Det är också viktigt att konstatera att landsbygdernas utveckling inte bara är avgörande för landsbygderna utan för precis hela Sveriges framgång. Därför har vi på Landsbygds- och infrastrukturdepartementet inlett ett arbete för att göra en samlad översyn av hela landsbygdspolitiken inom flera politikområden. Där är målsättningen att lägga fram förslag som stärker landsbygdernas förutsättningar.

Översynen är en del av regeringens arbete för att hela Sverige ska fungera. Vi vill involvera många aktörer i det arbetet. Vi kommer därför att stämma av med en mängd olika aktörer och garanterat också med berörda utskott, vilket ju kan bli många i riksdagen. Det kan handla om frågor som berör de areella näringarna, regional utveckling, infrastruktur, boende eller samhällsplanering. Det är frågor som Landsbygds- och infrastrukturdepartementet ansvarar för. Men det kan även handla om frågor som rör statens närvaro, tillgången till vård, skola och omsorg, kommunernas kapacitet att klara sitt uppdrag, förutsättningarna för näringslivet, tillgången till kultur och utbildning och civilsamhällets förutsättningar med mera.

Kapaciteten och förmågan att hantera de utmaningar, kriser och samhällsförändringar som påverkar landsbygderna är en fråga som också behöver utvecklas. Målsättningen är som sagt att lägga fram en proposition år 2026. Avsikten med arbetet är även att höja medvetenheten om förhållandena på de svenska landsbygderna. Vi arbetar hårt för att lyckas med den ambitionen.

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellation 2023/24:187 Stöd till kommersiell service

av Monica Haider (S)

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

Kommersiell service är väldigt viktigt i hela landet. Det är inte bara ett ställe där man kan handla mat och annat utan också en viktig mötesplats där vi bor glest. Där finns ibland bibliotek som i Lidhult i Ljungby kommun, kafé och restaurang som i Häradsbäck i Älmhults kommun, apotek, spel, paket och systembolagsutlämning som i Liatorp i Älmhults kommun. Det är alltså en mötesplats. För några av de här butikerna är stödet en förutsättning för att överleva men inte för alla. Det har också visat sig i utvärderingar att avståndet till närmaste butik har minskat de senaste åren, vilket pekar på att stödet haft betydelse.

Stödet till kommersiell service har funnits i många år nu och är ett viktigt driftsstöd för våra dagligvarubutiker på landsbygden. Det har också räddat ett antal från nedläggning så att de kan vara kvar. Det vi ser nu i dessa inflationstider är att stödet urholkas. Kostnaderna har ökat väldigt snabbt.

Stödet har varit 300 000 kronor väldigt länge, och enligt Tillväxverket borde det höjas till åtminstone 400 000 kronor. Detta vittnar också de butiker om som tar emot stödet. De har det väldigt tufft nu. Utvärderingar av stödet visar att det har stoppat butiksnedläggningar och att avståndet till närmaste butik har minskat.

Det finns ett antal olika stöd man kan få, och jag tror att de behöver renodlas vilka som kan få stöd, vilka stöd vi ska ha och vilka nivåer det ska vara.

Jag tror också att vi behöver titta på service på landsbygden från ett bredare perspektiv där vi också har med den offentliga servicen vård, skola och omsorg. Hur ska servicen se ut i hela landet?

Min fråga till landsbygdsminister Peter Kullgren är:

 

Är ministern beredd att se över driftsstödsnivån till dagligvarubutiker?