Stöd till restaurangnäringen

Interpellationsdebatt 26 januari 2021

Protokoll från debatten

Anföranden: 18

Anf. 2 Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

Fru talman! Det känns verkligen högtidligt att få komma hit och diskutera och debattera angelägna frågor en sådan här historisk dag, 100 år efter det andra beslutet att införa allmän och lika rösträtt. Det är stort.

Svar på interpellationer

Fru talman! Lars Beckman har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att de befintliga stöden når fram, med tanke på att många företagare vittnar om att stöden inte når fram som det var tänkt. Vidare har han frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att ta fram stödpaket som verkligen når fram till restaurangföretagarna i Sverige, när företagens intäkter drastiskt begränsas genom pandemilagstiftningen. Slutligen har han frågat mig om jag kommer att studera andra länders stödsystem för restaurangnäringen och eventuellt implementera några av dessa system och vilka länder det i så fall skulle handla om.

Alexandra Anstrell har frågat mig vilka åtgärder jag är villig att vidta för att fler restauranger nu inte ska gå i konkurs. Vidare har hon frågat mig om jag och regeringen har för avsikt att vidta några åtgärder för att effektivisera ansökningsförfarandet för omställnings- och omsättningsstöd samt säkerställa att utbetalningar görs mer skyndsamt.

Fru talman! För stora delar av samhället har coronavirusets spridning inneburit omfattande svårigheter och utmaningar, och vi befinner oss fortfarande i detta mycket svåra läge. Många branscher, företag, företagare och löntagare har drabbats ekonomiskt till följd av viruset. Regeringen har därför mycket skyndsamt infört ett flertal stöd för att mildra konsekvenserna av pandemin för jobb och företag som också restaurangnäringen kan ta del av. Dessa inkluderar bland annat omställningsstöd, omsättningsstöd för enskilda näringsidkare och korttidspermittering för att minska lönekostnader, möjlighet till anstånd med skatteinbetalningar, kreditgarantier såsom den så kallade Företagsakuten, sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter samt lättnader i a-kassan för företagare.

Fru talman! I samband med att smittspridningen tilltagit har regeringen meddelat att flera av stödåtgärderna förlängs för att stötta svenska jobb och företag genom den djupa krisen. Regeringen har också nyligen föreslagit ett nytt nedstängningsstöd och en ny period med statligt stöd under vilken vissa lokalhyresgäster får rabatt på hyran.

Avslutningsvis följer regeringen utvecklingen i andra länder samt noggrant de ekonomiska effekterna för företagen i Sverige och analyserar löpande behovet av erforderliga åtgärder för näringslivet.


Anf. 3 Lars Beckman (M)

Fru talman! Jag håller med statsrådet om att detta är en historisk dag, både på grund av att rösträtten infördes och på grund av att vi står här i dag och diskuterar en mycket viktig fråga.

Alldeles före denna interpellationsdebatt lade Sveriges Radios Ekot ut en nyhet. Jag vet inte om statsrådet Baylan följer medierna, men om han gör det har han sett rubriken: "Restauranger i kris - har tappat 70 procent sen november" och "Sedan alkoholförbudet infördes i november fram till den andra veckan i januari har svenska restauranger tappat 73 procent i omsättning jämfört med samma period i fjol. Siffror från Upplysningscentralen, UC, visar att antalet konkurser inom hotell- och restaurangbranschen ökade med 38 procent 2020 jämfört med 2019."

Fru talman! Jag är rädd att detta bara är en västanfläkt jämfört med vad som komma skall.

Hemma i min valkrets i Gävleborg har ett stort antal restauranger gått i konkurs på kort tid. En av Bollnäs ledande restauranger har kastat in handduken, och fler är på väg. Några har till och med stängt. Man gick ut i hela Hälsingland i förra veckan och sa att det är fullständigt meningslöst att ha öppet de få timmarna. Vi vet att man såg ett litet ljus i tunneln då man trodde att man skulle få servera alkohol fram till klockan 22, men med tre dagars varsel sa regeringen att alkoholförbudet efter klockan 20 fortsätter. Detta var särskilt bekymmersamt, fru talman, därför att man i kollektivavtalen har två veckors framhållning när man ska schemalägga personal. Så där stod restaurangerna, som trodde att de skulle få ett litet ljus i tunneln och få intäkter. De hade schemalagt personalen, som skulle få fler arbetade timmar, men än en gång drogs mattan undan för restaurangerna.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Jag förstår Kastrullupproret. Jag förstår varför det står företagare från Kiruna i norr till Ystad i söder och bankar på sina kastruller klockan 15.00 varje dag - och varför de tänker fortsätta med det tills regeringen lyssnar. De tänker fortsätta tills regeringen lyssnar, och inte bara lyssnar; jag vet att ministern har haft möten med företrädare för restaurangnäringen, men det viktiga i det här läget är inte att bara lyssna utan att också agera. Vi kan nämligen inte ha en konkursvåg som drabbar restaurangnäringen.

Jag är förvånad över regeringens passivitet. Jag är förvånad över att regeringen inte har gjort en alternativkostnadskalkyl. Vad är kostnaden för att tusentals restauranger går i konkurs, fru talman? Vad är alternativkostnaden? Har man räknat på det? Jag förstår de företagare, inte minst i Gävle, som i desperation hade en presskonferens för ett par veckor sedan. De skrev debattartiklar och redogjorde väldigt klart och tydligt för hur de har gått från att vara lönsamma företag till att göra mångmiljonförluster därför att de har följt det regelverk som har satts upp av regeringen. De har fått ett näringsförbud, som de uppfattar det, men regeringen har dragit undan mattan för företagen. Man stöder inte företagen.

Ministern har nu räknat upp ett antal åtgärder, men de fungerar alltså inte. De når inte fram. Det är naturligtvis därför riksdagen via finansutskottet har riktat en uppmaning till regeringen om att man måste ta fram stödåtgärder som träffar företagen och som hjälper. Vi pratar inte om månader eller veckor när det gäller hur snabbt regeringen måste agera, fru talman, utan sannolikt pratar vi om dagar.


Anf. 4 Alexandra Anstrell (M)

Fru talman! Tack för svaret, ministern!

Ja, tänka sig - för hundra år sedan hade jag inte fått stå här. Jag är glad att jag faktiskt får stå här i dag och debattera frågor om restaurangbranschen. Det är en oerhört viktig bransch där många unga får sitt första jobb och där många utlandsfödda får sitt första jobb. Det här behöver regeringen ta mer på allvar.

Näringsministern hänvisar till en mängd beslut som är fattade, men ändå är det så många företagare som skriker på hjälp. Många vittnar om att krisstöden behöver justeras för att nå fram i större utsträckning. Många vittnar om att det tar väldigt lång tid att få det stöd de trodde att de skulle få för flera månader sedan. Många väntar fortfarande på stöd som de skulle ha fått eller som de sökte i somras. Stöd ska betalas ut till sunda företag, fru talman - men hur ska ett företag kunna förbli sunt och ta del av de olika stöden om det inte får de pengar det ansökt om? Det blir lite av ett moment 22.

Om man bestämmer en sak vill man väl ändå att det ska bli på det sättet. Då måste man följa upp att det blir som man hade tänkt; annars måste man bestämma om. Tio månader med corona har slagit hårt mot många företagare i hela Sverige. Regeringen verkar inte förstå det allvar vi befinner oss i eller hur näringslivet faktiskt fungerar. Eller också är det som Företagarnas vd säger i dag, det vill säga att regeringen kanske inte vill få ut pengarna.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

I dag krävs det ett tapp på 30 eller, under en del tid, ända upp till 50 procent för att kunna ta del av omställningsstödet. Som exempel kan nämnas att det enligt Skatteverket den 12 december hade inkommit ansökningar om omställningsstöd för perioden juni-juli omfattande endast drygt 200 miljoner kronor. Det är alltså en väldigt liten del av de budgeterade 7 miljarderna för detta stöd under 2020. Jag tycker att det är ganska tydlig signal om att omställningsstödet inte har haft rätt utformning för att nå företagen. Sedan är det jättebra att man vill sänka de gränserna, men det är ändå viktigt att poängtera att det är ganska få livskraftiga företag som månad efter månad klarar av att tappa mellan 30 och 50 procent av sin omsättning. Det kanske är en av faktorerna bakom att stödet inte är fullt utnyttjat.

Stöden måste bli bättre. De måste verkligen nå företagen bättre. Beslut måste tas snabbare för att stöden ska komma företagen till del - men framför allt måste det man har beslutat om betalas ut till företagarna. Situationen måste omedelbart tas på ett mycket djupare allvar, och regeringen behöver ta sitt ansvar här. Ministern behöver se till att företagarna får det stöd de behöver för att kunna fortsätta driva sina företag och därmed bidra till att skapa jobb och skatteintäkter samt till att både glesbygd och städer kan leva även efter att pandemin är över. Varför tar det så lång tid att få stöden utbetalda?

Jag har varit sjuk i covid-19, och det är ingenting jag rekommenderar. Jag är verkligen en förespråkare för tydliga regler för en minskad smittspridning. I mitt hem blev dock ingen annan än jag sjuk när jag var det. Det handlar alltså till stor del om att hålla avstånd samt tvätta och sprita händer. Många företagare är extremt duktiga på det här, men restaurangbranschen har fått extrema restriktioner med oerhört kort varsel. Nu ska dock gymnasieskolorna öppna igen, så jag undrar hur regeringen menar. Man vill att alla lärare och ungdomar ska gå tillbaka till skolan, men restaurangbranschen är inte betrodd att servera gäster i säkra miljöer. På min Ica hemma kan man handla mellan 7 och 22 - med 450 personer. Vad är det för skillnad mellan Ica och hotellet en kilometer därifrån?


Anf. 5 Lars Hjälmered (M)

Fru talman! Coronapandemin har slagit jättehårt både mot Sverige och mot resten av världen. Vi kan se hur den har påverkat: Människor har blivit sjuka eller till och med dött. Många i Sverige har blivit permitterade, och andra har blivit uppsagda. Många företagare kämpar för sina företags överlevnad. Vi kan se att branscherna skiljer sig ganska mycket åt; en del har klarat sig ganska bra, och säljer man matvaror har det till och med varit väldigt bra business det senaste året. Omvänt kan vi dock se att kultur, idrott, transporter, besöksnäring och delar av handeln har det otroligt kämpigt.

Jag har stor respekt för att det inte var enkelt för Ibrahim Baylan och hans kollegor när pandemin slog till: "Vad ska vi göra? Vilka krisåtgärder ska vi sätta in?" Men nu har det snart gått ett år, och vi kan se att det finns ett antal återkommande och genomgående problem gällande hur regeringen har hanterat stöden till landets företagare.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Det första är att det har tagit ohemult lång tid för näringsministern och hans samarbetspartner att över huvud taget ge besked om man ska stödja företag och i sådana fall hur. Sedan har det vanligen tagit månader innan regeringen har återkommit med lagförslag till riksdagen. När riksdagen sedan har fattat beslut om att till exempel ge restaurangägare och handlare stöd har det vanligen tagit veckor, ibland månader, för myndigheter att sätta upp sina processer och anpassa sina datasystem innan en företagare slutligen kan ansöka och få pengar.

För att vara lite konkret, fru talman: Regeringen gav i mitten av hösten besked om att förlänga det så kallade omställningsstödet för aktiebolag. Den som tappade särskilt mycket i omsättning i augusti och september förra året ska alltså kunna få ett stöd. Vad jag vet har vi inte ens fått förslaget till riksdagen, och det är inget beslut fattat om detta. En person - det kan vara en restaurangägare - som i slutet av förra sommaren, i augusti eller lite efter det, tappade väldigt mycket av sin omsättning kommer alltså i bästa fall att kunna ansöka om och få pengar i låt säga mars eller april i år. Det är ett halvår efter att Ibrahim Baylan gav beskedet.

Detta menar jag är en av huvudpoängerna: att regeringen agerar så otroligt långsamt. Att det var svårt initialt kan jag köpa, men att det går så långsamt efter hand kan jag faktiskt inte förstå.

Ett annat problem i allt detta är att det har varit en enorm ryckighet. Det gäller till exempel det så kallade omställningsstödet, där man vissa månader inte har vetat om det kommer att förlängas. Det har också skiftat - ibland ska du ha tappat 30 procent, ibland 40 procent och andra gånger 50 procent av din omsättning för att vara berättigad till det. Jag ska svara ärligt: Jag som ändå lägger mycket av min tid på att jobba just med krisstöd och företagares villkor har svårt att se skillnad på perioderna och veta vilka villkor som gäller. Sitter du där som handlare, krögare, transportföretagare eller kulturperson är det hart när omöjligt att hänga med i näringsministerns alla rockader.

Det som nu krävs är ett mycket mer resolut agerande. Där vill jag fråga, fru talman: Kommer regeringen att använda den nya pandemilagen? Den är faktiskt ett alternativ. I stället för de delvisa nedstängningar av restauranger och annat man gör kan man faktiskt använda den nya lagstiftningen - och koppla det till direkt kompensation.

Den andra frågan handlar om vad Ibrahim Baylan konkret tänker göra för att förenkla de här stöden till landets företagare, fru talman. Så sent som i veckan kom finansutskottet med ett så kallat tillkännagivande, alltså ett beslut om att uppmana regeringen att faktiskt göra detta. Vad har näringsministern för planer för att landets företagare inte ska fastna i den fortsatta regeringsbyråkratin i krishanteringen?


Anf. 6 Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Fru talman! Tack för inledningen om den stora dagen för demokratin och rösträtten - en viktig dag!

Sveriges och Skånes krögare och företagare verksamma i restaurangbranschen och andra näringar går på knäna ekonomiskt. Vi skulle alla kunna stå på led här - vi är ju ett antal moderater i kammaren i dag som ställer frågor som rör ett antal regioner, med berättelser från just företagarna. Vi delar också statsrådets beskrivning av att det är stora problem för stora delar av samhället. Det går bra för en hel del - det ska sägas - men det lämnar vi därhän så länge och talar om det som är problematiskt.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Näringsministern har ju i uppdrag att främja näringspolitiken och se till att våra hjul snurrar ekonomiskt. Jag tänker i alla fall att det är så det ska fungera, även under pandemin - att vi gör så mycket vi bara kan. Detta skiljer sig från uppdraget för statsrådskollegan Lena Hallengren, som har sitt fokus på att människor har sin hälsa i behåll och att folk klarar sig väl genom pandemin.

Många företag, i exempelvis taxibranschen och besöksnäringen liksom frisörer med flera, har haft det riktigt tufft sedan i mars. De har tömt sina upparbetade medel och belånat sina verksamheter och bostäder för att överleva, om de har en enskild firma. Vi talar om normalt sett välmående företag, som hade kört på som vanligt med kunder och inkomster om det inte varit för pandemin.

Fru talman! Statsrådet tar i sitt svar upp att regeringen skyndsamt hanterat beslut gällande flertalet stöd som restaurangnäringen kan ta del av för att mildra konsekvenserna av pandemin för jobb och företag. För mig blir detta ett mycket märkligt påstående då regeringen på andra sidan årsskiftet lät meddela att det permitteringsstöd som går att få från den 1 december inte går att söka förrän i slutet av mars. Det blir glipor på vägen när besluten inte går i takt med det som ska genomföras. Det är retroaktivt och destruktivt eftersom företagen behöver besked här och nu om vad som ska gälla och vilken väg de ska ta framåt. Förståelsen för företagens vardag verkar saknas eftersom de pengar som regeringens löften avser fördröjs.

"Orimligt lång tid att vänta!" Citatet kommer från Företagarförbundet. De säger att när regeringen första gången beslutade om anstånd med skatten för företagare tog det 22 dagar innan det lanserades; det var ju bra. Nu ska det ta minst tre månader. Det anser Företagarförbundet är orimligt, och man kan hålla med.

Fru talman! Onekligen tar det oceaner av tid för den som varje dag kämpar för sin verksamhet. När företagen inte kan planera framåt riskerar de att förlora sina livsverk och många även hus och hem. Det är viktigt att ta beslut så att företagen vet om de ska gå i konkurs eller fortsätta sin verksamhet, planera och belåna sig själva och sin familj. Sett ur den aspekten, att de ska klara sig, kommer också förändringar.

Jag tänker: Vart tar detta vägen? Hur blir det framåt med besöksnäringen? Har regeringen en plan för att vi ska ha en sådan även efter den här pandemin?


Anf. 7 Boriana Åberg (M)

Fru talman! Tack för påminnelsen om den viktiga dagen för den svenska demokratin!

Fru talman och näringsministern! Mycket som är klokt och rätt har redan sagts av mina kollegor. För att summera det hela: Extraordinära tider kräver extraordinära åtgärder.

Jag skulle vilja ställa en konkret fråga till näringsministern, och jag vill be om ett konkret svar. I pandemilagen har regeringen aviserat nedstängningsstöd för drabbade företag. Det är bra, och vi moderater har drivit på för att så ska ske. Under förutsättning att EU-kommissionen godkänner nedstängningsstödet kommer företag som har hindrats att utöva sin verksamhet på grund av pandemilagen att få ersättning med upp till 100 procent av sina fasta kostnader. Ikraftträdandet beräknas ske i början av april, men stödet kommer att vara möjligt att söka retroaktivt om regeringen aktiverar nedstängning innan dess.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Många restauranger har dock redan tvingats stänga helt eller drastiskt minska sina öppettider på grund av andra restriktioner, applicerade enligt annan lagstiftning än pandemilagen. I praktiken har dessa restriktioner i princip inneburit ett näringsförbud för stora delar av restaurangbranschen.

Jag vill därför fråga näringsministern om han kommer att driva frågan att restauranger som har tappat hela sin omsättning på grund av andra restriktioner än pandemilagen ska kunna omfattas av det hundraprocentiga stödet.


Anf. 8 Malin Höglund (M)

Fru talman! Tack för påminnelsen om den viktiga dagen gällande demokratin!

Under torsdagen i vecka 2 kontaktades jag av restaurangägare i Idre Fjäll som undrade hur regeringen tänkte när det gällde att från den ena dagen till den andra ändra beslutet om öppettider. Förslaget som låg var att restaurangerna skulle få ha öppet till klockan 22. Så blev det inte.

Fru talman! Att ta ett sådant här beslut påverkar restaurangägarna. Det här är en bransch som redan går på knäna. Dalarnas fjällvärld, med semestrande familjer i Sälen, Idre Fjäll, Grövelsjön och många andra anläggningar, har gäster som vill sitta längre än till 20.30 i de säkra miljöer som krögarna möjliggör. Det vill gästerna göra i alla Dalarnas kommuner och i hela Sverige. Restaurangägarna har bett mig att framföra deras berättelser här i dag.

Lasse driver två ställen i Mora. Han säger: Det var en tuff vår, men en hemestersommar och en liten buffert från Vasaloppsveckan gjorde att det ändå såg bra ut inför en andra våg. Vi kände oss lite bättre förberedda. I november kom första knocken från regeringen: stopp för alkoholförsäljning efter klockan 22 från och med den 20 november. Jag tvingades då stänga vår ena verksamhet, rockklubben Lilla Helfvetet. O'Learys kunde vi driva vidare, men vi justerade givetvis öppettiderna utifrån de regler som gäller enligt alkohollagen om att stället ska vara utrymt enligt serveringstillståndet. Nästa knock från regeringen kom inför julhelgen: stopp för alkoholservering redan från klockan 20.00. Detta påverkar enormt då vi är en sportbar och många kommer för att titta på hockey, som är stort i Dalarna och hos oss.

Maria driver en restaurang tillsammans med sin man Love; de är också småbarnsföräldrar. De har valt att leva sitt drömliv med att vara restaurangägare. Hon beskriver det så här: Jag vill lyfta att bakom varje företag står det människor - en familj, kanske en bror eller en mamma - som kämpar och sliter och går i personlig borgen hos banker och leverantörer för att kunna bedriva sin verksamhet. För att det är en dans på rosor? För att man blir rik? Nej knappast, men varför? Jo, för att vi krögare har en sak gemensamt: Vi har en passion för mat och dryck, och vi älskar att leverera upplevelser. Vi är oerhört duktiga på att följa gällande restriktioner. Vi anpassar oss hela tiden - vi ställer om, vi är kreativa och vi ser möjligheter. För jag tror att få är mer angelägna än vi krögare om att få ett stopp på smittspridningen så att man kan återgå till normalläge igen. Vi har sagt upp 9 av våra 15 anställda. Omställningsstöden dröjer, och det lilla som kom i våras täckte inte ens hyran för en månad. Vi behöver krisstöd nu. Man har från regeringens sida svartmålat en hel bransch.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Jag undrar vilka initiativ statsrådet är beredd att ta med anledning av det jag nu har framfört.


Anf. 9 Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

Fru talman! Tack, debattörerna, för väldigt många frågor! Jag ska försöka gå igenom dem.

Tittar vi på andra länder? Ja. Vilka länder tittar vi på? Vi tittar på länder som Tyskland, Danmark, Norge, våra närmaste grannar, och Nederländerna. Det är länder som i många stycken liknar oss. Vad drar vi för slutsatser? Vi ser att det är ganska mycket liknande åtgärder som man vidtar. De är ofta ganska generella men också här och var lite mer specifika. I de länderna har man ofta gått betydligt längre när det gäller nedstängningar. Ibland har man stängt helt och hållet, och ibland har man stängt delar av samhället.

I Sverige har vi försökt hitta en balans som jag har uppfattat att det finns ganska bred samsyn om. Det är en balans mellan att både bekämpa smittan - att rädda människoliv är i grund och botten vad detta handlar om - och att mildra effekterna för jobb och företagande, i den ordningen.

Det är klart att vi tittar på andra länder och försöker lära oss. Där det är möjligt hjälps vi också åt.

Fru talman! Jag får ett antal frågor här som handlar om varför regeringen gör på ett visst sätt, eller, som Malin Höglund avslutade med att säga: Hur tänker regeringen?

Regeringen menar - och jag har ända fram till nu uppfattat att vi har ganska stor samsyn här - att vi måste göra vårt yttersta för att stävja smittan. Det gör vi av det skäl som Malin Höglund tog upp, nämligen att det inte ska bli värre. Vi ska inte hamna i det läge som många andra länder är i, där man går in i så kallade lockdowns. Jag har faktiskt inte uppfattat att något parti i Sverige eller den svenska befolkningen vill vara del av det, för det är redan tufft som det är. Då måste vi få stopp på smittspridningen.

Vi vidtar ett antal åtgärder. Ja, de får ganska långtgående konsekvenser. Det vet vi. Men det är i grund och botten detta som det handlar om. Jag tror att vi alla vet det, även om man som opposition respektive regering förväntas hålla på och debattera. I grund och botten tror jag att vi är överens, eller är vi inte det?

Lars Beckman frågar: Har ni gjort en alternativkostnadskalkyl? Ja, det går i den ordning som jag sa: Det handlar om att rädda människoliv, att stävja smittan och att mildra effekten för företagen.

Att läget är väldigt svårt för delar av det svenska näringslivet vet vi. Delar av näringslivet har varit stängt ända sedan i mars. Lars Beckman, eller om det var Lars Hjälmered, nämnde kulturlivet. Det handlar om kulturlivet och event. Resebranschen, som jag och Alexandra Anstrell har diskuterat tidigare, har det oerhört tufft, liksom restaurang- och besöksnäringen.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Jag fick en fråga av Ann-Charlotte Hammar Johnsson om vi inte ska ha en stark besöksnäring. Jo, det är klart att vi ska eftersträva det. Vi hade en väldigt stark utveckling före pandemin, och vi ska eftersträva att komma tillbaka dit. Vi måste hjälpas åt under den här perioden för att vi ska övervintra.

Här målar man upp en bild av att ingenting görs. Jag skulle tvärtom vilja säga att vi gör vårt yttersta, snabbare än någon regering har gjort någonsin tidigare. Vi har levererat 12-13 extrabudgetar för att just se till att bygga upp stödet för de företag som drabbas hårdast. Men med tanke på djupet och bredden hos pandemin tror jag att vi alla inser att detta i grund och botten handlar om att mildra effekterna.

Att stå här i riksdagens talarstol och lova att det inte blir några negativa konsekvenser kan ingen av oss göra. Det är mot den bakgrunden vi har föreslagit ytterligare åtgärder, för vi vet att de som vi tidigare har haft inte har varit tillräckliga. Vi jobbar också intensivt med att de ska komma ut.


Anf. 10 Lars Beckman (M)

Fru talman! Vi kan börja med alternativkostnaden. Den handlar naturligtvis inte om huruvida man ska låta en pandemi löpa fritt i samhället eller inte. Vi är helt överens om att all smitta ska bekämpas. Jag vet inte om näringsministern missförstod mig avsiktligt, men det jag menade var alltså alternativet att låta alla dessa restauranger gå i konkurs. Det är det som är alternativkostnaden. Det måste vara billigare att göra som andra länder har gjort och stödja näringslivet fullt ut, så att det inte blir konkurser.

Låt mig citera vad Företagarnas vd säger i SVT: "Skarp kritik från Företagarnas vd mot regeringen: 'En av de sämst implementerade reformerna någonsin'." Det är alltså inte vi moderater som säger detta, utan det är vd för organisationen Företagarna.

Fru talman! Det finns fog för den kritiken. Precis som jag läste upp går det nu en konkursvåg genom restaurangnäringen. Näringsministern försvarar regeringens arbete fullt ut här. Han tycker att regeringen inte har gjort något fel och att regeringen inte behöver göra något mer, utan det är en naturlag att vi nu ska låta alla dessa restauranger gå i konkurs. Det är en naturlag att regeringen sviker näringslivet när stödet behövs som mest.

Vad restaurangerna har råkat ut för är ju ett näringsförbud. De har 24 timmars utgifter och några timmars intäkter. Det är naturligtvis därför som bland annat den restaurang i Bollnäs som jag brukar köpa catering av har sagt att det inte är någon idé att ha öppet, utan man stänger. Det är därför Lars Hjälmereds fråga är så relevant.

Det kanske vore ärligare att säga att man stänger ned restaurangnäringen i Sverige under en tid - alla restauranger med alkoholtillstånd - och då också ta kostnaden för det? Nu stänger regeringen restaurangnäringens möjligheter till intäkter, men man betalar inte ut ersättning.

Men det finns kanske ett litet hopp för restaurangnäringen. Finansministern blev nämligen intervjuad i SVT, och då sa hon, till skillnad från näringsministern: "Bedömningarna har inte varit helt träffsäkra." Jag noterar att hon riktar en viss självkritik mot sig själv som finansminister och mot regeringen, till skillnad från näringsministern.

Näringsministern kommer hit till kammaren, tittar in i kameran och vänder sig till Sveriges företagare. Han vänder sig till de restaurangföretagare som nu inte har pengar att betala sina räkningar, för det är ju verkligheten, och till den restaurangföretagare som säger till Söderhamns-Kuriren: Förra året jobbade vi 363 dagar i sträck men 15-18 timmar per dag. Vi betalar för att jobba. Vi behöver låna pengar för att överleva. Det säger företagare till Söderhamns-Kuriren.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Då hade jag faktiskt förväntat mig en viss ödmjukhet från en näringsminister. Ur mitt perspektiv är näringsminister en av de finaste posterna i den svenska regeringen. Han har förmånen att vara näringsminister, förmånen att ha rest runt i landet i en förenklingsresa och förmånen att få jobba för att se till att det blir jobb och tillväxt. Men då måste man faktiskt stå upp även när det går dåligt och blåser. Det förväntar sig alla dessa företagare, som har betalat in skatt och ordnat arbetstillfällen. De väntar sig stöd, inte att någon drar undan mattan för dem. Vi måste ha jobben kvar när vi har passerat krisen.

Fru talman! Delar statsrådet finansministerns uppfattning att stöden har varit missriktade och inte nått fram?


Anf. 11 Alexandra Anstrell (M)

Fru talman! Jag var 13 år när jag fick mitt första jobb i restaurangbranschen, i disken på Brinkeboda Wärdshus i Mörsil. Det var fantastiskt lärorikt! Det har följts av olika jobb i den branschen såväl i Åre som här i Stockholm och även utomlands.

Det är en rolig bransch som fostrar många vidare i livet. Medelåldern i branschen är i dag 35 år. 43 procent är utrikesfödda, och det är ganska jämnt, 50-50, mellan kvinnor och män. Det är en bransch som är viktig för Sverige och för Sveriges jobb.

Många har hört av sig och berättat om sin vardag. Mina kollegor har vittnat om flera av dem. De ser sina livsverk gå i graven för att stöd inte betalas ut i tid. De undrar varför de inte är betrodda att tillhandahålla säkra miljöer för sina gäster. Det är ju det de vill och försöker göra.

Många går nu inte längre på knäna utan på hörntänderna. Det är förkrossande att höra deras historier. Man behöver faktiskt ta ansvar för detta. Stockholm är särskilt drabbat under coronapandemin, eftersom storstadslänen Stockholm, Västra Götaland och Skåne står för nästan 60 procent av sysselsättningen inom hotell- och restaurangbranschen.

Ministern säger att massor görs och att man har gjort många ändringsbudgetar och så vidare. Men då är följdfrågan: Görs rätt saker? Följer regeringen upp att stöden kommer företagarna till del?

Företagarna skriker på hjälp. Jag vet att ministern själv har träffat många företagare. Företagarnas vd, Günther Mårder, säger i medierna i dag att omställningsstödet, precis som Lars Beckman var inne på, är en av de sämst implementerade reformerna någonsin i modern historia. Jag förstår att krögarna och hela den branschen gör ett kastrulluppror. De behöver hjälp.

Finansutskottet vill nu se mer träffsäkra stöd för dessa företagare - det ska debatteras i kammaren i morgon. Kan alla dessa företagare förvänta sig att regeringen stöder det förslaget? Det är ju uppenbart att stöden inte är träffsäkra. Eller vad säger näringsministern till alla dessa företagare som behöver hjälp?

Jag ställde ett par frågor till näringsministern i min interpellation. Den första var om ministern var villig att vidta några åtgärder för att fler restauranger nu inte ska gå i konkurs. Jag kan inte höra att jag får något svar på den frågan. Eller ska jag tolka ministerns svar som att det inte kommer att göras några andra åtgärder?

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Min andra fråga var om regeringen har för avsikt att vidta några åtgärder för att effektivisera ansökningsförfarandet för de här stöden och säkerställa att utbetalningar görs i tid. Det måste göras mer skyndsamt. Inte ens där, fru talman, får jag något svar. Därför skulle jag vilja fråga ministern igen: Kommer ni att säkerställa att utbetalningarna görs mer skyndsamt?


Anf. 12 Lars Hjälmered (M)

Fru talman! Coronapandemin har verkligen slagit jättehårt i vårt samhälle. Vid det här laget har 11 000 människor dött, tror jag, och vi är fortfarande inte igenom detta. Det finns såklart hopp om att en vaccination ska göra att vi kan återgå till någon typ av normalitet och att vi kan dra lärdomar av det fasansfulla år vi har bakom oss.

Men det krävs också, tycker jag, mer kraftfullt och resolut agerande från regeringens och näringsministerns sida för att rädda och hjälpa drabbade företagare inom viktiga branscher - till exempel besöksnäring, handel, transporter, kultur och idrott - som har blivit särskilt utsatta under det år som varit.

Typexemplet, fru talman, är omställningsstödet. Ibrahim Baylan med kollegor gav besked i mitten av hösten att man skulle förlänga detta så att en företagare som drabbades i augusti förra året och månaderna framåt skulle kunna få stöd. Ett förslag har inte kommit till riksdagen. En företagare kan alltså inte ansöka om att få pengar för den perioden. I bästa fall kan pengarna komma in på kontot ett halvår, eller drygt ett halvår, efter aktuell månad. Ofta för en restaurangägare är det i slutet av en krisande sommar för nästan ett år sedan.

Det är därför jag undrar om man från regeringens sida har övervägt att titta på och använda den så kallade pandemilagen. I vissa fall kan man då säga: Nu stänger vi en galleria eller en restaurang för att få en mer kraftfull coronahantering. Men det är också kopplat till en kompensation till en drabbad företagare. Vad gör man konkret från regeringens sida?

Vi ser, fru talman, att det ligger ett konkret förslag på riksdagens bord om att regeringen ska ta fram mer träffsäkra åtgärder och att man ska ta fram mer åtgärder riktade mot enskilda företagare. Socialdemokraterna i riksdagen säger nej till detta, så min avslutande fråga är: Varför röstar Socialdemokraterna emot att vi ska ha mer träffsäkra åtgärder och utveckla stöden till enskilda näringsidkare?


Anf. 13 Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Fru talman! Här i dag är det fokus på den ekonomiska delen av pandemin.

Många företag har som sagt tömt sina krockkuddar. De har tagit lån för att klara sig över pandemins puckel. Det är, som nämnts, handel, kultur och besöksnäring som hamnat i en så kallad utsvältningsfas, får man väl säga.

Statsrådet! Regeringen stänger inte helt. Ni ger inte näringsförbud. Det innebär att dessa företag ska klara sig på i stort sett ingenting. Ska vi uppfatta det som en vald linje från statsrådet? Svara gärna på det i nästa anförande!

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Krögaren Fredrik Eriksson uttalade i TV4 att det behövs en sund dialog med regeringen. Det uttalandet tar jag som att det inte finns en sådan. Jag skulle vilja att statsrådet i sitt nästa anförande svarar på hur han ser på uttalandet om en dialog och om en sådan förs för att hitta lösningar som är covid-19-säkrade. Det måste, precis som Alexandra Anstrell tog upp tidigare, vara möjligt när företagen själva säger: Vi kan bidra med lösningar för att vi ska kunna hålla öppet och för att vi ska kunna få det att fungera.

Statsrådet svarade tidigare på min fråga om besöksnäringen och dess framtid. SOU 2017:95, Ett land att besöka - En samlad politik för hållbar turism och växande besöksnäring, ligger hos regeringen. Jag har den på bordet. Den är i alla fall tänkt att sättas i sjön. Kommer detta att kunna genomföras? Det står rätt mycket i den. Fortfarande återstår frågan: Kommer det att bli två blad, eller kommer det att finnas en besöksnäring framåt?

Vi har hört många berättelser här i dag. Frågan kvarstår: Kommer Kastrullupproret att kunna få regeringen att tänka om?


Anf. 14 Boriana Åberg (M)

Fru talman! Näringsministern! Jag vill uppmana regeringen att agera snabbt. Allt som regeringen har gått ut med har dessvärre uppfattats som tomma löften, och vi vet att löften varken betalar räkningar eller mättar magar. Regeringen måste vända på varje sten och vara väldigt snabb med att se till att alla människor som riskerar att förlora sina livsverk och som har belånat sig upp till öronen, pantsatt sina hus och tömt barnens sparbössor ska kunna överleva och åter bli de skattebetalare som ser till att Sverige fungerar väl.

Man måste visa respekt för dessa företag, som verkligen har gjort allt i sin makt för att leverera till välfärden. Nu när de försöker få tillbaka från den försäkring de har betalat blir de svikna.

Jag vill också upprepa min fråga, som jag inte fick svar på: Kommer restauranger som har tappat hela sin omsättning på grund av andra restriktioner än pandemilagen att bli aktuella för det hundraprocentiga nedstängningsstödet?


Anf. 15 Malin Höglund (M)

Fru talman! I augusti 2020 startade moderata riksdagsledamöter en Dalaresa, som pågick fram till i måndags. Vi har besökt ca 50 företag, varav flera restauranger. Vi har hört deras berättelser.

Min syster Anna driver företag, flera restauranger, på Idre Fjäll i Dalarna. Hon berättar följande:

Vi ställer inte in. Vi ställer om. Vi krögare har anpassat oss hela tiden. Den här regeln med alkohol efter klockan 20 gör att många tappar sin andra sittning på kvällen. Vi på restaurangerna har full koll på våra sittande gäster, så varför inte låta oss ha öppet till klockan 22? Vad tror regeringen händer på restaurangen efter klockan 20? Sedan har vi nästa problem: fyra sittande vid varje bord. En familj i dag är kanske sex eller sju. Då måste vi i dagsläget dela upp familjen på två bord, men de bor i samma hus. Vi har färre gäster på våra restauranger och alltså mindre intäkter. Vi är människor som ser våra livsverk gå i stöpet. Vi spritar händer. Vi håller avstånd. Vi gör allt vad vi kan, men våra ben slås undan hela tiden.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Jag är intresserad av att veta vilka åtgärder statsrådet tänker vidta för att restaurangerna ska kunna återgå till sina normala öppettider i de säkra miljöer som de har skapat under pandemin.


Anf. 16 Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

Fru talman! Det var en hel del nya frågor. Låt mig börja med den sista och säga att det helt och hållet och uteslutande är smittskyddsläget och smittspridningen som avgör utvecklingen framåt. Det är smittspridningen som gör att vi är i den här väldigt svåra situationen.

Jag tror att vi alla är medvetna om hur oerhört tufft en rad branscher och företagare har det. Kultursfären har pekats ut liksom scenkonst, event och nöjesparker som har haft stängt länge. Det handlar om besöksnäringen i stort liksom resebranschen.

Detta är vi alla medvetna om, och det är mot den bakgrunden som vi också har infört ett stort antal åtgärder. Det är klart att dessa också har verkan.

Låt oss ta ett exempel, eftersom det kommer upp här att ingenting görs: Det största stödet, som ju är korttidsstödet, fru talman, handlar om att hjälpa företagen med lönekostnaderna i det här väldigt besvärliga läget. Fram till slutet av förra året hade det utbetalats 31,6 miljarder och omfattar 580 000 löntagare - 18 procent av löntagarna i den privata sfären i Sverige. Det handlar om 90 000 ansökningar, varav 73 600 var beviljade.

Fru talman! Om vi tittar specifikt på restaurangbranschen innebar det att man i slutet av året hade fått utbetalt 3,2 miljarder kronor bara i korttidsstöd i den här väldigt besvärliga situationen. Sedan vet vi vad som hände under hösten. Pandemin och smittspridningen tilltog, och vi var tvungna att införa nya restriktioner för att få ned smittspridningen och se till att sjukvården kunde klara av situationen och rädda människoliv.

Allt detta är vi alla medvetna om, fru talman, och därför blir det lite tråkigt att höra Lars Beckman försöka lägga ord i min mun som jag aldrig har sagt. Den typen av politisk retorik kan vi ägna oss åt under vanliga omständigheter. Men i detta väldigt besvärliga läge såväl för människor som för vårt samhälle, våra företag och våra löntagare tycker jag att vi borde hålla oss för goda för det.

Fru talman! Jag vet att situationen är väldigt tuff just för restaurang- och hotellnäringen. Jag träffar dem. Ann-Charlotte Hammar Johnsson citerade Fredrik Eriksson - som jag för övrigt pratade med i morse - som är en väldigt klok företagare. Jag har träffat Visitas styrelse ganska nyligen, och jag träffar enskilda företagare för att ta in det som händer i företagen och för att se hur vi kan hjälpas åt med de stödåtgärder som redan är beslutade. Vi måste inse att 3,2 miljarder låter väldigt mycket, men det räcker inte. Det räcker inte eftersom situationen fortsatt är väldigt tuff för landets besöksnäring, för hotell och restauranger, precis som det är för övriga delar av vårt näringsliv som i dag inte kan verka på det sätt som vi är vana vid.

Det är mot den bakgrunden, fru talman, som både finansministern och jag själv har sagt att vi kommer att behöva göra mer, och det är därför som vi ganska nyligen har presenterat förslag om att utöka nivån på korttidsstödet och förlänga det. Samma sak gäller för omställningsstödet. Det handlar om omsättningsstödet och ett återinfört hyresstöd. Vi har också sett till att man kan få ökade anstånd för att klara likviditeten och förlängt Företagsakuten så att man kan få hjälp med likviditeten.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Jag inser att det är väldigt tuffa tider och att det finns en väldigt stor frustration hos alla, för jag tror att vi i grund och botten, oavsett om man är moderat, socialdemokrat, löntagare eller företagare, längtar efter och önskar att vi kunde ha ett mer normalt läge. Men det har vi inte, och vi kommer att behöva jobba tillsammans.

Vi utesluter inte några som helst åtgärder, för vi kommer att vara i ett väldigt besvärligt läge även framöver.


Anf. 17 Lars Beckman (M)

Fru talman! Det är en av de sämst implementerade reformerna någonsin, säger alltså Företagarnas vd om det stöd som näringsministern har gett uttryck för här i kammaren i dagens debatt - en av de sämst implementerade reformerna någonsin.

Varför säger då Företagarnas vd detta? Varför står landets småföretagare som driver restauranger från Kiruna i norr till Ystad i söder och bankar på sina kastruller i desperation klockan tre varje dag? Det är naturligtvis för att stöden inte når fram. Det är naturligtvis i desperation över att de inte längre har några pengar. Man har tömt sina sparbössor, man har lånat upp sitt hus. Jag vet en företagare i Sandviken där hela släkten har gått i borgen för att företaget ska kunna överleva någon månad till.

Det är verkligheten, och därför krävs det åtgärder här och nu.

Då är det väl bra om jag har misstolkat näringsministern och att han avser att redan den här veckan lägga fram konkreta, kraftfulla åtgärder som når fram. Det är ju välkommet, om jag förstår näringsministern rätt, att Socialdemokraterna vid morgondagens votering tänker stödja den majoritet i riksdagen som säger: Ta fram åtgärder som fungerar!

Jag kan bara citera vad ministern säger i sitt inledningsanförande: Vi följer utvecklingen noga. Det hjälper alltså inte restaurangerna i Gävle som håller på att gå i konkurs. Det hjälper inte familjen i Sandviken, där hela släkten har gått i borgen för restaurangen, att näringsministern "följer utvecklingen". Det som krävs är handling och åter handling!


Anf. 18 Alexandra Anstrell (M)

Fru talman! Hemma i min mataffär finns en skylt: Max 450 personer. De har öppet från sju på morgonen till tio på kvällen varje dag.

En dryg kilometer därifrån ligger hotellet som inte får servera någonting efter klockan åtta, fastän sällskapen sitter max fyra tillsammans i en säker miljö. Vid halv nio får inte ens en pappa sitta kvar med sitt barn i lobbyn medan mamman försöker natta lillasyster uppe på rummet, eftersom det är en serveringsyta.

Ytterligare en kilometer därifrån ligger en av Stockholms största gymnasieskolor, som nu ska öppna med massor av lärare och ungdomar.

Vilka vetenskapliga underlag har regeringen för restaurangstängningen efter klockan åtta på kvällen? Det undrar jag. Jag uppfattar att ministern inte tänker göra någonting mer för att minska och motverka fler konkurser i restaurangbranschen. Inte heller fick jag något svar på hur man ska säkerställa att myndigheter gör utbetalningarna mer skyndsamt. Varför gör de inte utbetalningarna mer skyndsamt?

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Företagare uppmanas att hålla i och hålla ut. Men om stöden inte når fram, hur ska de kunna hålla ut? Man måste ändå få mat på bordet.

Företagare uppmanas att inte ställa in utan ställa om. Företagarna ställer om. Men varför är inte hotell- och restaurangbranschen betrodd att kunna ställa om?


Anf. 19 Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

Fru talman! Vi aviserade ytterligare åtgärder redan förra veckan, vilket Lars Beckman är mycket väl medveten om.

Vi är i ett tufft läge. Jag tror att vi alla inser det, och även om jag nu hör ett antal synpunkter har mig veterligt inte Moderaterna föreslagit någon annan strategi för att hantera smittspridningen.

Jag har ändå uppfattat att vi har haft en ganska stor samsyn i att så långt det är möjligt försöka att balansera det faktum att vi gör vårt yttersta för att rädda människoliv, ge sjukvården goda förutsättningar och se till att stävja smittspridningen med att så långt det är möjligt ändå inte gå in i lockdowns av det snitt som vi har sett i många andra länder. Det har funnits en bred samsyn kring detta.

Så låter det förstås inte när man står i talarstolen och ifrågasätter enskilda åtgärder, men det är ett ändå ett faktum, vad jag vet.

Fru talman! Det är ett tufft läge. Jag hade helst inte velat införa några som helst restriktioner. Det finns en frustration som kommer till uttryck både här och definitivt i min dialog med de företag som på grund av restriktioner eller i allmänhet drabbas av den väldigt hårda pandemi som vi är mitt i.

Det är klart att man önskar att vi inte hade varit det. Man önskar att man hade kunnat få bedriva sin verksamhet som man normalt brukar göra. Det hade jag också önskat. Men där är vi inte.

Det är mot denna bakgrund som vi kommer att behöva fortsätta jobba stenhårt för att stävja smittan, för att se till att sjukvården fungerar men också naturligtvis för att mildra effekterna av denna pandemi för restaurangbranschen, för hotellbranschen, för resebranschen och för kulturbranschen - för alla branscher som just nu är väldigt hårt drabbade av det faktum att de inte kan bedriva sin verksamhet och därmed har svårt att få intäkter och kunna gå runt.

Jag tackar för en väldigt viktig diskussion.

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellation 2020/21:298 Stöd till restaurangnäringen

av Lars Beckman (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Sveriges krögare och företagarna i Gävleborg verksamma i restaurangnäringen går på knäna ekonomiskt. Med anledning av pandemilagstiftningen blir möjligheten till intäkter för restauranger ytterst begränsade då begränsningar gäller för såväl antalet gäster som för tider för alkoholservering. En välkänd restaurang i Gävle som har bedrivit sin verksamhet under många år har gjort mångmiljonförluster år 2020 på grund av den rådande situationen, och under kort tid har flera restauranger gått i konkurs i Gävleborg. Ett antal restaurangägare i Gävleborg vittnar om en ytterst utsatt ekonomisk situation.

Restaurangföretagarna i Gävleborg skriver i en debattartikel i Gefle Dagblad;

”Det är bråttom, klockan är inte fem i tolv längre, den är redan slagen och i förlängningen hotas välfärdssamhället om inget radikalt sker. Bara i Gävleborg handlar det om 130 000 jobb. Bland småföretagen riskerar nästan tiotusentals arbetstillfällen att nu gå förlorade om stödinsatserna uteblir. Man måste införa ett riktat hyresstöd som utbetalas med omedelbar verkan till de hårdast drabbade branscherna. Gör det även möjligt för småföretagen att ansöka om korttidspermittering redan i dag. Hjälpen måste komma nu – utan hinder och byråkratiskt stelbenta regler. Se också till att omsättningsstöd administreras till alla företag som tappat 30 procent av omsättningen under krisen.”

Det finns näraliggande länder där restaurangnäringen inte på samma sätt drabbas av exempelvis konkurser. Möjligen ser stödsystemen annorlunda ut i dessa länder.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

1. Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att de befintliga stöden når fram, med tanke på att många företagare vittnar om att stöden inte når fram som det var tänkt?

2. Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att ta fram stödpaket som verkligen når fram till restaurangföretagarna i Sverige, när företagens intäkter drastiskt begränsas genom pandemilagstiftningen?

3. Kommer ministern att studera andra länders stödsystem för restaurangnäringen och eventuellt implementera några av dessa system, och vilka länder skulle det i så fall handla om?

Besvarades tillsammans med