Straffbeskattning av folket på landsbygden

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}

Interpellationsdebatt 26 mars 2022

Interpellation: Straffbeskattning av folket på landsbygden

Interpellation 2018/19:275 av Saila Quicklund (M)

Besvarades tillsammans med

Interpellation 2018/19:275 Straffbeskattning av folket på landsbygden

av Saila Quicklund (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Sverige har redan i dag bland världens högsta bensin- och dieselskatter. Nya, högre bränsleskatter slår hårt mot landsbygden och landets bilägare. På landsbygden där busskommunikationer inte finns i tillräcklig utsträckning är bilen nödvändig för att få vardagen att gå ihop. De som är beroende av bilen för att jobb och familjeliv ska fungera ska inte straffbeskattas för att de bor utanför storstäderna eller långt ifrån en tågstation.

En moderatledd regering hade aldrig tillåtit fortsatta skattechocker för dem som är beroende av bilen.

När regeringen lägger straffskatt efter straffskatt på avstånd innebär det en risk för hela ekonomin och slår hårt mot jobb och tillväxt. De höga bensinpriserna får stora ekonomiska konsekvenser för människorna på landsbygden. Priset på bensin och diesel bör bli lägre. Moderaterna har därför lagt en motion om att slopa regeringens och Centerpartiets planerade skattehöjningar på bensin och diesel.

Vi delar alla ambitioner om att minska utsläppen och minska beroendet av fossila bränslen. Men hela priset för den nödvändiga omställning vi står inför kan inte läggas på dem som lever på landsbygden och är beroende av bilen. I stället för att straffbeskatta landsbygden och Sveriges stora avstånd behöver klimatarbetet ta sikte på den verkliga boven, nämligen kolkraftverken runt om i Europa och världen. Vi måste ha en omställning som hela Sverige kan vara med på. Omställningen ska inte bara handla om att man ska åka mer kollektivtrafik i storstäder eller att rika människor ska köpa elbilar. Man måste kunna bo i hela Sverige, inte bara i storstadsregionerna.

Bil är inte något lyxigt utan ett krav för att hela Sverige ska kunna leva och fungera. För att ta sig till jobbet, träningen eller hämta på förskolan. För företag att leverera råvaror, produkter och tjänster.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

  1. Vad anser ministern att det finns för fullvärdigt alternativ för den betydande delen av Sveriges befolkning som lever på landsbygden?
  2. Varför straffbeskattar regeringen gång på gång folket som lever på landsbygden?