Svenska institutets marknadsföring av Sverige

Interpellationsdebatt 26 november 2019

Protokoll från debatten

Anföranden: 10

Anf. 117 Statsrådet Anna Hallberg (S)

Fru talman! Katarina Brännström har frågat mig vad jag som ansvarigt statsråd gör för att säkerställa att svenska myndigheter inte beskriver Sverige som ett kravlöst bidragsparadis internationellt. Katarina Brännström har även frågat mig på vilket sätt jag tror att det hjälper Sveriges internationella bild att sweden.se lyfter fram vad människor som är här illegalt kan få för förmåner.

Likaså har Ludvig Aspling frågat mig hur jag som statsråd säkerställer att Svenska institutets information till allmänheten överensstämmer med regeringens mål att få fler människor att söka asyl i andra EU-länder än Sverige. Ludvig Asplund har också frågat mig hur jag säkerställer att myndigheten inte lämnar uppgifter som riskerar att locka personer till Sverige för att erhålla bidrag.

Marknadsföringen av Sverige ska lyfta fram det välfärdssamhälle som byggts upp av generationer. Den svenska välfärden och den svenska modellen bygger lika mycket på rätt som på plikt.

Svenska institutet är den myndighet som har i uppdrag att sprida information och kunskap om Sverige. Det gör den bland annat via webbplatsen sweden.se, där det finns cirka 150 artiklar som på olika sätt berättar om Sverige. Bland annat ska Svenska institutet sprida information om Sveriges värderingar och erfarenheter på områdena innovation, hållbarhet, kultur och kreativitet och om olika samhällslösningar.

En del är att beskriva hur det svenska välfärdssystemet fungerar. Genom att alla bidrar och gör sin plikt har Sverige kommit att utveckla världens mest utvecklade välfärdssystem. Via sajten kan information om vår samhällsmodell och våra svenska värderingar spridas vidare.

Information om Sverige är därtill relevant information för den som planerar att studera, jobba eller etablera sitt företag i vårt land. Inte minst är det relevant för att attrahera talanger inom olika verksamhetsområden till Sverige, något som är av stor vikt för att våra företag ska växa. Det är samtidigt viktigt att informationen är motiverad utifrån detta övergripande syfte och den relevanta målgruppen.

Det betyder också att informationen ska vara balanserad, att de exempeltexter som används ska vara relevanta för ändamålet och att lämpliga formuleringar ska användas. Informationen bör förmedlas på ett mycket tydligt sätt. Det ska exempelvis inte finnas utrymme för tolkningar av hur extensiva eller restriktiva möjligheterna att ta del av akut och livshotande sjukvård för icke-medborgare är.

I egenskap av ansvarig minister för Sverigefrämjande träffade jag generaldirektören för Svenska institutet i slutet av oktober för att prata bland annat om myndighetens Sverigeinformation. Myndigheten har sedan tidigare påbörjat ett arbete med att se över vilken information den publicerar i sina kanaler. Jag kommer noga att följa Svenska institutets förändringsarbete, och jag konstaterar att de redan gjort ett antal förändringar.


Anf. 118 Katarina Brännström (M)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Jag ska be att få tacka för svaret.

Precis som statsrådet sa är Svenska institutet regeringens myndighet, som har en egen hemsida som marknadsför Sverige och som heter sweden.se. Det är jättebra att det finns en hemsida som skapades för att människor runt om i världen enkelt ska kunna få en bra bild av hur Sverige ser ut och fungerar. Tanken och syftet är bra. Det är viktigt att det finns möjligheter att hitta klar och korrekt information om landet och att texten finns på många språk.

Vad som däremot är ganska märkligt är att sweden.se också ger bilden av ett Sverige som ett kravlöst bidrags- och välfärdsparadis, även för dem som befinner sig illegalt i landet, liksom hur enkelt det är för flyktingar och andra att få sjukvård utan kostnad och andra ersättningar från svensk välfärd. Där skrivs om de högsta möjliga bidragsnivåerna och skryts med att man inte behöver tänka på ekonomin, inte ens om man är arbetslös, när man fått barn till exempel. Där beskrivs hur stora summor som kan betalas ut för flera barn. Det står i ett exempel att man för sex barn kan få 12 000 kronor per månad. Man undrar ju varför den uppgiften är relevant. Detta skickar märkliga signaler om vad Sverige ska vara och vilka vi vill ska komma hit.

I sitt svar till mig betonar statsrådet att marknadsföringen av Sverige ska lyfta fram den svenska välfärden, som byggts upp av generationer, och att den svenska modellen bygger lika mycket på rätt som på plikt.

Jag undrar: Har statsrådet varit inne och läst på sweden.se? Där står ingenting om plikt, endast om rättigheter.

Likaså skriver statsrådet: "En del är att beskriva hur det svenska välfärdssystemet fungerar. Genom att alla bidrar och gör sin plikt har Sverige kommit att utveckla världens mest utvecklade välfärdssystem." Ja, det stämmer. Men då tycker jag att regeringen och ministern borde se till att det även står på hemsidan att man måste vara med och bidra. Fast det är klart - det kanske inte kan stå så, för det är ju faktiskt inte så att man måste vara med och bidra eller göra sin plikt. Det går an att få detta utan förpliktelser eller krav. Det är just detta som jag, och många med mig, vänder mig emot: att vi marknadsför Sverige som väldigt kravlöst och att bidrag och välfärden finns till för alla, även för den som inte har bidragit.

Nu är en flik på hemsidan stängd. Det är tur, för där fanns de värsta skrivningarna. Den är under omarbetning, står det på hemsidan. Det är bra, för informationen där om gratis välfärdsförmåner är kanske inte det vi vill visa. Det gäller vilka vi vill ska komma till Sverige.

I svaret skriver statsrådet också att informationen riktas till relevanta grupper, och det är bra. Det är ju talanger och duktiga människor vi vill ska komma till Sverige, men den del som stod på hemsidan och som jag skrev om i min interpellation attraherar ju mest dem som verkar vara intresserade av bidrag. Så var det inte alls tänkt.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Det finns andra märkligheter också som jag tänker ta upp i mitt nästa inlägg. Språket och översättningarna är riktigt dåliga. Det vore intressant att höra hur man ser på den bild som förmedlas av ett Sverige med mycket bidrag och välstånd. Det finns många andra flikar där, men det blir en väldig obalans, tycker jag, i bilden av Sverige. Vi vill också ha någonting, inte bara ge.


Anf. 119 Ludvig Aspling (SD)

Fru talman! Det vi debatterar är alltså Sveriges officiella hemsida, sweden.se, som finns till för att ge en positiv bild av landet. Vi är dock lite skeptiska till en del av den information som lyfts fram, till vilken publik den vänder sig och även till kvaliteten på själva informationen.

Sidan har ett enormt starkt fokus på vilka bidrag och hur stora bidrag man kan förvänta sig som invandrare i Sverige. På hemsidan kan vi bland annat läsa att i Sverige betalas föräldrapenning ut även till föräldrar som är arbetslösa. Familjer med sex barn kan få 7 500 kronor i barnbidrag och 4 240 kronor per månad i flerbarnstillägg. Man får 80 procent av lönen vid sjukdom eller vab. Personer med nedsättning får dygnet-runt-assistans. Gratis sjukvård gäller även för den som fått avslag på en asylansökan och lever i Sverige illegalt. Det står att föräldrar får 480 föräldradagar och att detta är mycket jämfört med andra länder. Sjukhusvistelse kostar 100 kronor per dag, och patienter behöver aldrig betala mer än 1 100 kronor per år för mediciner. Det står också att svenskar välkomnar att betala skatt och att ett ökande antal skulle acceptera att betala ännu mer.

Förutom detta sprider webbsidan också myten om de så kallade apatiska barnen, trots att det nyligen har uppdagats mycket allvarliga uppgifter om att dessa barn i realiteten utnyttjas av vuxna som vill få asyl i Sverige.

Fru talman! Det ligger i sakens natur att en webbplats som ska ge information om ett helt land kommer att omfatta ett ganska stort material. Webbplatsen gör inte anspråk på att leverera all information om Sverige, utan myndigheten gör någonstans ett redaktionellt val av vad man vill lyfta fram. Det är just i detta urval vi kan se vad denna myndighet egentligen håller på med, vilket är att locka så många invandrare som möjligt och redan innan de kommer hit klargöra att de aldrig kommer att behöva försörja sig själva. Det är i praktiken detta man håller på med i denna Sverigeinformation.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet om hon anser att det urval av information som lyfts fram riskerar att utgöra en så kallad pull-faktor för personer som vill flytta till Sverige just för att erhålla bidrag.

Jag skulle också vara väldigt intresserad av höra vilken källa Svenska institutet har för påståendet att fler svenskar skulle acceptera att betala mer i skatt.

Jag undrar också om det är lämpligt att lyfta fram frågan om de så kallade apatiska barnen just i det skede när detta har visat sig vara en myt.


Anf. 120 Statsrådet Anna Hallberg (S)

Fru talman! Det är inget nytt att Moderaterna vill hitta alla tillfällen att ifrågasätta den internationellt erkända och framgångsrika svenska modellen.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Genom åren har Moderaterna sagt nej till sjukförsäkringar, förbättrade pensioner, fler semesterveckor och arbetslöshetsomställning. Genom åren har de sagt nej till fri utbildning och nej till fackliga rättigheter.

Fru talman! I hela världen finns ett intresse för den svenska modellen - för vår unika partsmodell, för vår jämställda föräldraförsäkring och för vårt utbildningsväsen som ger alla människor möjligheter att studera oavsett bakgrund, oavsett plånbok och oavsett ursprung. Men självklart får vår välfärdsmodell aldrig någonsin missbrukas. Alla brott mot vårt unika välfärdssystem måste bekämpas.

Uttrycket gör din plikt, kräv din rätt är självklart. I Sverige ska alla som kan jobba göra det. När fler kommer i arbete får vi ökade resurser för att anställa fler undersköterskor, fler poliser och fler lärare. Det är så vi bygger samhället starkt.

Katarina Brännström lyfter i sin interpellation fram Moderaternas vision för välfärdsstaten. Hennes perspektiv utgår från en felaktig bild av den svenska modellen. Välfärdsstaten handlar inte om att ge allmosor. Det är tvärtom. Välfärden möjliggör omställning, ökar vår tillväxt och ser till att den stora majoriteten som skapar vår enorma rikedom också ska kunna ta del av den. Därför är välfärden också generell med lika villkor för alla som skapar den.

Katarina Brännström gör gällande att Moderaterna ämnar förändra välfärdens spelregler. Då kan man fråga sig om det är till exempel härkomst som ska avgöra rätten att ta del av välfärdsstaten.

Fru talman! När jag blev varse den berörda texten på Svenska institutets webbplats bad jag naturligtvis att få träffa generaldirektören för Svenska institutet. Hon informerade mig om att man sedan tidigare, före vårt möte, hade påbörjat en genomgång av sina texter och gått igenom sin kommunikationsstrategi för att säkerställa att informationen är korrekt. Självklart ska den vara av högsta kvalitet. Självklart ska den ge en balanserad bild av Sverige.

Svenska institutet och dess webbplats sweden.se måste ge en korrekt, saklig och balanserad bild av Sverige. Man ska visa på fördelarna med vår modell, och man ska inspirera andra länder att ta efter vår modell och organisera sina samhällen på samma sätt som vi gör med vår framgångsrika affärsmodell. Det är en självklar utgångspunkt för mig.


Anf. 121 Katarina Brännström (M)

Fru talman! Här kom det ett långt inlägg om vad Moderaterna tycker om svensk välfärd. Det är inte det som denna interpellation handlar om. Jag kan bara tala om att vi månar väldigt mycket om den svenska välfärden, betald av skattebetalarna i Sverige. Vi är rädda om varenda förmån som vi har. Därför har vi kanske andra tankar om hur brett detta ska spridas. Det är det som denna interpellation handlar om. Allt annat tycker jag är på en låg nivå.

Detta är en bild som har spridits i flera år. Denna text har stått här i flera år. PM Nilsson i Dagens industri skrev om detta för ett eller två år sedan. Detta är ingenting nytt. Många flyktingar är väl informerade om de system som vi har i Sverige. Det är redan en pull-faktor, som tidigare talare sa, när man vet hur mycket man har rätt att få i Sverige. Det är inte bra.

Det finns också många märkligheter på denna webbplats som jag tycker att man bör titta på. Språket och översättningarna är riktigt dåliga. Jag kan inte begripa varför det står: Till skillnad från vissa andra länder tolererar många svenskar - till och med välkomnar - höga skatter.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Vad är det för information att skicka ut i världen? Det är inte ens sant.

Det står vidare: Ett växande antal accepterar ännu högre skatter för att betala för ett i stort sett rättvist och väl fungerande samhälle med offentliga tjänster och ett universellt säkerhetsnät.

Jag vet inte riktigt vad detta betyder. Men det kanske statsrådet kan förklara.

Detta är inte alls relevant. Om Skatteverket står det väldigt mycket dumheter, eller vad säger statsrådet om att följande står: Du kan fokusera på midnattsmatningar och smutsiga blöjor när du fått barn. Myndigheterna hanterar allt kring personnummer etcetera.

För den som försöker lära sig svenska är webbplatsen en katastrof. Översättningarna till svenska är helt otroliga. Barnaga blir företagsstraff på svenska. Det står först att det är förbjudet att slå barn. Sedan står det att företagsstraff är förbjudet. Man har alltså översatt corporal punishment fel. Det finns många sådana fel på denna webbplats.

På något ställe står det: Nej, isbjörnar finns inte i Sverige.

Det är nästan ett löjets skimmer över hur vi vill sälja och marknadsföra Sverige. Det finns så mycket att anmärka på och ifrågasätta. Det som jag har tagit upp i min interpellation är just detta kring vår svenska välfärd och bidragen.

Jag tycker att det är riktigt dåligt, och jag vill verkligen säga att vi ska värna om vår välfärd och att vi ska vara rädda om det vi har. Om vi får hit människor som tycker att det är toppen att komma hit med sex barn och få 12 000 kronor i månaden enbart i barnbidrag är det kanske inte denna grupp som vi först och främst vill ska komma till Sverige. Vi vill att talanger och experter ska komma hit. Men det är tyvärr så att när vi bara talar om bidrag på detta sätt ger vi bilden av att det är andra som vi vill ska komma hit. Det tycker jag är mycket olyckligt. Jag tror faktiskt att statsrådet håller med mig om det, för det är väl inte så vi vill sälja in Sverige? Vi vill vara ett bra land med hög teknik, trygghet och säkerhet. Tyvärr är bilden just nu inte enbart positiva Sverige. Det är brottslighet, sprängdåd, skjutningar och annat som kablas ut över världen. Det är därför viktigt att vi värnar och vårdar bilden av Sverige på ett positivt sätt och inte tramsar bort den eller talar om saker som inte är relevanta på en sådan viktig webbplats som detta faktiskt är.


Anf. 122 Ludvig Aspling (SD)

Fru talman! Jag vill rikta ett särskilt tack till Katarina Brännström som uppenbarligen har orkat ta sig igenom mer av smörjan som står på denna webbplats än vad jag själv har gjort. Jag gav faktiskt upp efter ett litet tag, eftersom det var för mycket.

En annan sak som man kan fråga sig är hur viktig denna information faktiskt är. En ganska stor del av min bekantskapskrets består av personer som kommer från andra länder. En majoritet av dem som jag umgås med är utlänningar, skulle jag definitivt säga.

Jag gjorde en liten ovetenskaplig undersökning bland mina vänner om hur många som faktiskt har använt denna webbsida för dess egentliga syfte, det vill säga att ta reda på viktiga fakta om Sverige. Noll personer av de tillfrågade, vilket kanske var sju åtta stycken, hade över huvud taget hört talas om att denna sida existerar. Jag undrar därför hur pass stor inverkan den faktiskt har. Och tur är väl det, för det hade blivit ganska pinsamt om de faktiskt hade varit inne och tittat där.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Jag noterar också att statsrådet helt och hållet ignorerar de frågor som jag ställer i interpellationen. Jag vet inte om det finns någon poäng med att ställa fler frågor, eftersom vi uppenbarligen inte kommer att få några vettiga svar här i kväll. Men jag tänkte ändå göra ett försök.

I interpellationssvaret står det: "Information om Sverige är därtill relevant information för den som planerar att studera, jobba eller etablera sitt företag i vårt land."

Om informationen är relevant för dem som ska studera, jobba eller etablera företag, varför är det då ett sådant enormt fokus på vilka bidrag som arbetslösa människor och illegala invandrare kan uppbära? Det undrar jag. Det är inte så att de personer som jobbar, studerar eller startar företag kan få ta del av dessa bidrag, utan det är helt andra personer. Så varför är det just detta fokus om syftet är att få hit personer som studerar och jobbar? Det är en ganska enkel fråga som jag tycker att statsrådet i alla fall kan göra ett försök att svara på.

Jag har ytterligare en fråga som gäller den arabiskspråkiga versionen på denna webbplats, som jag utgår från är mycket spännande. Jag har själv tyvärr inte möjlighet att läsa arabiska. Det hade varit kul att kunna göra det. Men jag kan inte det, så jag förlitade mig på en bekant som översatte åt mig. Då står följande: Andelen muslimer och deras inflytande över det svenska samhället fortsätter att öka.

Vad menar Svenska institutet med att andelen muslimer och deras inflytande över det svenska samhället fortsätter att öka? Vad betyder detta i praktiken? Det kan tolkas på lite olika sätt. Det skulle vara jätteintressant att få höra ett lite utvecklande svar om vad detta faktiskt betyder.


Anf. 123 Statsrådet Anna Hallberg (S)

Fru talman! Självklart är det av yttersta vikt att den information som finns tillgänglig i Sveriges officiella kanaler är saklig, balanserad, motiverad och av högsta kvalitet. Det är en självklarhet för mig som ansvarigt statsråd, och jag tror att det är en självklarhet för alla oss som har ett intresse av dessa frågor. Informationen måste också vara relevant för ändamålet och för de målgrupper man vill nå ut till. Lämpliga formuleringar ska användas, och översättningarna ska vara helt korrekta.

Det ska även vara väldigt tydligt att den svenska välfärden bygger lika mycket på rätt som på plikt. Jag vill verkligen understryka att det i det här sammanhanget är av största vikt för mig som statsråd att säkerställa detta. Ungefär en och en halv månad efter att jag tillträdde som ansvarigt statsråd uppmärksammades jag på de berörda formuleringarna. Då agerade jag omgående; jag kallade generaldirektören till mig, för jag ville förhöra mig om hur man resonerade, vad man hade för planer och hur man hade resonerat. För mig var det väldigt viktigt att följa arbetet med just Sverigebilden.

Jag fick då även en redogörelse för historien bakom detta. Jag är lite tveksam till att ta upp det, för egentligen känns det inte bra att skylla på tidigare regeringar, men eftersom den arabiskspråkiga sajten nu togs upp av Ludvig Aspling vill jag ändå säga att den sidan lanserades under den tid som Katarina Brännströms parti ingick i Sveriges regering. Dåvarande moderata handelsministern Ewa Björling reste faktiskt till Egypten för att personligen leverera den arabiskspråkiga sajten. Vidare publicerades stora delar av de av ledamöterna kritiserade textavsnitten under den tid som Moderaterna ledde Sveriges regering.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Varför är det då relevant för mig att lyfta detta i dag? Jo, jag gör det med anledning av att jag som ansvarigt statsråd har fått ta emot ett antal skriftliga frågor och interpellationer från riksdagens högerpartier i den här frågan. Det finns dock en historia bakom. Som nytillträtt statsråd är jag oerhört mån om att det ska vara hög kvalitet på den information vi lägger ut om Sverige på våra officiella hemsidor.

Går man i stället i opposition mot den generella välfärden som politisk idé, vilket kan anas bakom dessa kommentarer, tycker jag att man ska stå för det. För mig är det ganska tydligt att udden i samtliga frågor ställda från riksdagens högerkoalition riktas mot välfärdens existens. Är det vad vi talar om här i dag - tycker man inte att det är rimligt att staten ska stärka barnfamiljers ekonomi? Ska människor inte vara hemma med sina barn under så pass lång tid? Om det är det vi pratar om är det ju en helt annan fråga än kvaliteten på Svenska institutets hemsida.

Texterna om asylsökande, sjukvård och så vidare har på generaldirektörens eget initiativ tagits bort från sweden.se. På flera av webbsidorna på olika språk finns det nu inga detaljer kopplade till bidragssystemet, och generaldirektören har meddelat mig att man ska se över hela innehållet på sweden.se. Jag tar detta på allra största allvar, och det gäller naturligtvis framför allt kvaliteten framöver.

Kommentera enskilda översättningar, detaljer och innehåll på myndighetens hemsida tänker jag inte göra i dag, och det är inte heller min uppgift att gå in och detaljstyra sådant. Jag står dock helt bakom att kvaliteten på de svenska officiella hemsidorna måste vara av yttersta klass.


Anf. 124 Katarina Brännström (M)

Fru talman! Jag tar fasta på det sista som statsrådet sa, nämligen att det ska vara av yttersta klass. I så fall finns det mycket att göra på den här hemsidan.

Vi är helt överens om att vi ska tala om vår skola och om den fantastiska förskola vi har i Sverige. Vi ska tala om vilka arbetsvillkor vi har och om löneläget, och vi ska tala om den höga bostadskvaliteten. Det finns väldigt mycket vi kan tala om när det gäller vårt fantastiska Sverige och hur bra vi har det. Vi har demokrati och rättigheter - men också skyldigheter.

Jag tycker att vi alla har ett ansvar för det som har gjorts kring den här hemsidan. Jag vet att den kom till under Alliansens tid, men jag vet inte om innehållet såg likadant ut då som det gör nu. Situationen i Sverige är också annorlunda nu med tanke på det som har hänt - de senaste årens alltmer ökade kriminalitet, en ökad invandring och annat. Det gör att vi måste behandla fakta, ärenden och bilden på ett mycket seriöst sätt.

Jag kan tala om att det är just välfärdens existens, som statsrådet nämnde, som vi moderater vill skydda. Det är jätteviktigt att vår svenska välfärd får leva kvar. Vi betalar alla skatt för den, och vi vill ha den. I sitt interpellationssvar sa statsrådet mycket om det här med lika mycket rätt som plikt, och det tycker jag borde genomsyra mycket av budskapet. Det är så vi jobbar här i Sverige. Det är inte så att man bara kan komma hit och få en massa fördelar och rättigheter utan att bidra.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Jag väljer alltså det goda svaret och hoppas att vi får en jättebra hemsida som ger en positiv bild av det vi faktiskt vill förmedla. Det handlar om att vi ska få hit den goda kompetens som svenska företag och arbetsgivare så väl behöver för att vi ska kunna utvecklas och klara konkurrensen med resten av världen.


Anf. 125 Ludvig Aspling (SD)

Fru talman! Jag tycker att det är lite tråkigt att statsrådet konsekvent vägrar att svara på en enda av de frågor jag ställde i interpellationen. Jag hade fem väldigt konkreta frågor, och de borde gå att svara på. De var inte särskilt krångliga, men där är statsrådet tydligen inte alls intresserad av att lämna någon information till Sveriges riksdag. Det är riktigt trist.

Jag tänkte göra ett sista försök här; statsrådet har ett anförande kvar. Per-Arne Wikström, chef för Sverigekommunikation på Svenska institutet, har uttalat att informationen finns till för att skapa intresse hos personer som vill flytta till eller verka i Sverige. Det handlar alltså om att få fler personer att flytta till och verka i Sverige. Hur rimmar det uttalandet med regeringens ambition att fler människor ska söka asyl i andra länder?


Anf. 126 Statsrådet Anna Hallberg (S)

Fru talman! Det var tal om företagen tidigare. Jag har verkat i näringslivet i hela mitt liv - faktiskt närmast de små och medelstora företagen - och det mest påtagliga hindret för tillväxt bland företagen i Sverige i dag är bristen på arbetskraft.

Vi måste attrahera kompetens, inte bara inom Sverige och till hela Sverige utan också från andra länder. Vi måste möjliggöra och marknadsföra Sverige som ett land som man vill leva och verka i. Då handlar det naturligtvis om attraktiva företag och attraktiva arbetsgivare, men det handlar också om hela vårt välfärdssystem. Det är en väldigt attraktiv modell för många spetskompetenstalanger. Det är precis detta som är ett av de viktigaste uppdragen för Svenska institutet - att skapa en bild av Sverige som attraherar den typen av personer till vårt land.

Jag återkom till det tidigare, och jag återkommer till det igen: Den Sverigebild som Svenska institutet arbetar med ska vara saklig och korrekt. Jag ska följa detta mycket noggrant. Som jag har nämnt har jag träffat generaldirektören för Svenska institutet, och jag har blivit informerad om att arbetet nu pågår med att se över och förändra informationen. Det är även viktigt att säkerställa att den bidrar till att attrahera inte bara spetskompetens från andra länder utan också utländska investeringar. Det handlar dessutom om att sprida bilden av vår välfärdsmodell runt om i världen.

Jag återkommer till att jag kommer att följa det arbetet noga. Jag kommer att noggrant säkerställa att det är hög kvalitet på informationen.

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellation 2019/20:102 Svenska institutets marknadsföring av Sverige

av Katarina Brännström (M)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Svenska institutet, som är ansvarigt för att öka omvärldens intresse för Sverige är ansvarig myndighet för sweden.se. Hemsidan skapades för att människor runt om i världen enkelt ska kunna få en bild av hur Sverige ser ut och fungerar.

Det är viktigt att det finns bra möjligheter för dem som är intresserade av Sverige att hitta klar och korrekt information om landet. Vad som däremot är fel är att myndigheten, på sweden.se, ger bilden av att Sverige är ett kravlöst bistånds- och välfärdsparadis. Svensk välfärd bygger på att människor bidrar när de kan och får hjälp när de behöver.

TV4 gjorde nyligen en granskning (den 28 oktober 2019) som visar att sweden.se inte bara berättar att Sverige har ett väldigt robust välfärdssystem utan också exakt hur mycket du har rätt att få av staten i form av till exempel flerbarnstillägg.

Utöver att Svenska institutet går ut internationellt med de högsta möjliga bidragsnivåerna för flerbarnstillägg går det även att läsa vad svenska skattebetalare kan tvingas finansiera för människor som befinner sig i Sverige olagligt. Detta är väldigt fel.

I sammanhanget finns även skäl att peka på det orimliga i att den som beviljas uppehållstillstånd i Sverige i princip automatiskt får full tillgång till samtliga välfärdssystem. Från Moderaterna vill vi se en ökad kvalificering till välfärden. Nyanlända i Sverige bör i högre grad stegvis få rätt till olika bidrag och sociala förmåner. Till exempel bör rätten till flerbarnstillägg för nyanlända begränsas.

Därför vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

  1. Vad gör statsrådet för att säkerställa att svenska myndigheter inte beskriver Sverige som ett kravlöst bidragsparadis internationellt?
  2. På vilket sätt tror ansvarigt statsråd att det hjälper Sveriges internationella bild att sweden.se lyfter fram vad människor som är här illegalt kan få för förmåner?

Besvarades tillsammans med