Tentamensservice i hela landet

Interpellationsdebatt 9 april 2024

Protokoll från debatten

Anföranden: 7

Anf. 88 Utbildningsminister Mats Persson (L)

Fru talman! Niklas Sigvardsson har frågat mig vad jag avser att göra för att det ska bli lättare för studerande i hela landet att genomföra en examination även som distansstudenter.

Jag vill börja med att konstatera att möjligheterna att studera inom den högre utbildningen är goda i Sverige. Det finns högskolor över hela landet och ett stort utbud av utbildningar som helt eller delvis ges på distans.

Distansutbildning kan vara viktig för att exempelvis göra det möjligt att vidareutbilda sig och för att underlätta för studenter att kombinera arbete och familjeliv med studier. Samtidigt ställer distansutbildning andra krav på pedagogik och teknik jämfört med campusutbildningar.

Erfarenheter från pandemin visar till exempel på de svårigheter som finns att rättssäkert och tillförlitligt genomföra examinationer på distans. Därtill kommer den tekniska utveckling inom AI som interpellanten nämner. Det är lärosätena som ansvarar för att besluta om hur examinationer ska genomföras och för att informera om formerna för examination i kursplan i god tid före kursstart.

Jag förstår att krav på att genomföra examinationer på plats kan upplevas som ett problem av distansstuderande som inte har ett lärosäte på sin ort. Samtidigt är det ofta möjligt att skriva tentamen vid ett annat lärosäte eller vid ett kommunalt lärcentrum. Vissa lärosäten accepterar även under vissa förutsättningar att tentamen skrivs hos andra aktörer.

Avslutningsvis vill jag understryka att det är viktigt att också värna den campusbaserade utbildningen för att upprätthålla en utbildnings- och forskningsmiljö samt ett utbildningsutbud av hög kvalitet.


Anf. 89 Niklas Sigvardsson (S)

Fru talman! Tack, utbildningsministern, för svaret!

Det är inte bara rätten att välja en utbildning och att kunna komma in på en utbildning som är viktig utan också möjligheten att tillgodogöra sig denna utbildning och till slut utexamineras från den.

Anledningen till att jag ställde interpellationen till utbildningsministern är det stora tryck som det har blivit på distansstudier runt om i vårt land. Det har sina fördelar, men som ministern påpekar kan det också finnas nackdelar. Just möjligheten att tentera och examineras på distans är en utmaning. Den är så stor att det runt om i landet faktiskt börjar bli brist på ställen där distansstudenter kan skriva sin examen.

Det finns många olika aktörer, såsom andra lärosäten, men framför allt är det kommunala lärcentrum som genomför examinationerna. Om vi tittar på våra lärosätens, universitets och högskolors hemsidor ser vi att de ofta hänvisar till att man ska ta kontakt med ett lärcenter kopplat till Nitus, som är det kommunala nätverket för lärcentrum. Där vet man att kvaliteten är god och att en rättssäker bedömning kan säkerställas.

Detta är alltså anledningen till att jag ställde frågan. Upplevelsen är att studenter har fått börja åka väldigt långt och att avgifterna skjuter i höjden. Då börjar hindren för den som är distansstudent att bli väldigt höga.

Vid ett möte tidigare under året fick jag till exempel veta att studenter ända från Lund åker upp till Värnamo i mitt hemlän och skriver sina tentor. Nu ska jag vara ärlig med att jag höftar, men det är en bilresa på runt två timmar för att ta sig till denna plats och skriva sin tenta.

Detta innebär att hindret är både att man ska ta sig dit och att man behöver erlägga en avgift, som jag till viss del kan ha förståelse för. Sett till övriga landet innebär det också att avstånden blir längre och kostnaderna i viss mån högre. Därför anser jag att regeringen behöver ta ett grepp om frågan och börja titta på hur vi ska möjliggöra inte bara inträde och studier på lärosäten utan också att man kan examineras så att man kan få ut sin examen.

Jag lyssnade på en tidigare debatt här med utbildningsministern. Det är ytterst viktigt att vi får fler att examineras och ta sina högskolepoäng. Därför kan en tentamensservice runt om i vårt land som sker på ett tryggare sätt vara en väg till att få fler att examineras.

Det var anledningen till att jag ställde frågan. Jag kan ge ministern ett ganska öppet mandat att fortsätta tankegången om hur man kan utveckla möjligheten till tentaskrivningar och examinationer runt om i vårt land.


Anf. 90 Utbildningsminister Mats Persson (L)

Fru talman! Jag ska börja med att prisa Niklas Sigvardsson för hans höftning gällande hur lång tid det tar att åka mellan Lund och Värnamo; det tar ganska exakt två timmar, om jag minns min E4-geografi rätt. Det var alltså en imponerande höftning.

I övrigt delar jag interpellantens synpunkt - det är naturligtvis viktigt att man kan genomföra tentamen när man går på högskola. Jag vet att det inom lärosätena nu pågår en mycket stor diskussion om exempelvis vad AI betyder för vilken typ av examination man kan ha. Ska man bara medge fysisk tentamen? Jag vet att flera som ordnar distansutbildning går i den riktningen.

Det skulle innebära att man som student vet redan när man söker att utbildningen sker på distans och att det kanske inte finns några fysiska moment i själva utbildningen men att tentamen kommer att ske fysiskt. Då vet man det redan när man söker, och ofta vet man redan då ungefär när tentamen kommer att vara och kan ta höjd för det. Man kommer åtminstone att få veta det när man blir antagen, och då kan man ta ställning till om man har förutsättningar att gå den kursen eller inte - alltså om man har förutsättning att exempelvis resa de två timmarna mellan Värnamo och Lund för att göra en tenta fysiskt.

Andra lärosäten jobbar med andra metoder för att hantera detta, och det finns också en stor pågående diskussion gällande AI-relaterat fusk på våra högskolor och universitet. Det är naturligtvis väldigt viktigt att alla som gör en tentamen känner att formerna för den gör att det inte finns förutsättning att fuska, att det därmed är rättvist och att det betyg man får avspeglar den insats man har gjort på kursen.

Jag tror att det finns anledning att fortsätta diskussionen om hur man kommer att genomföra tentamina inom högskolan i framtiden och även om hur formerna för detta kommer att se ut.


Anf. 91 Niklas Sigvardsson (S)

Fru talman! Den gemensamma nämnaren i den här frågan är ju att vi vill att studenter som har kommit in på en utbildning ska kunna examineras på ett så bra sätt som möjligt.

Jag delar den bild som ministern ger av tendensen att AI gör att det just nu är större fokus på att genomföra fysiska tentamina där man kan ha kontroll över den miljö som studenten är i, så att man kan säkerställa att kunskapen är studentens och ingen annans. Det är så vi har byggt upp vårt utbildningssamhälle. Det är så det är och måste vara; vi måste kunna lita på att det man bedömer är kunskapen hos den individ som har skrivit tentan. Därför kommer kanske de utlokaliserade tentaskrivningarna att ha ännu större vikt under en tidsperiod, innan lärosätena har lyckats manövrera i det nya landskapet av AI - som inte kommer att bli mindre utan snarare större framöver.

Distansstudierna har varit viktiga just för att ge studenter runt om i hela vårt land möjligheten att studera. Det handlar också om att ha tillgång till ett väldigt spännande kursutbud på ett lärosäte som ligger ganska långt ifrån den ort jag själv bor på. Det ger alltså kanske möjlighet att göra en påfyllnad i sin kompetensutveckling. Då kanske man inte måste göra det inom omställningsstudiestödet, som vi diskuterade i en tidigare debatt, utan kan göra det under tiden man jobbar. Man kanske känner att man har tid att läsa en kvällskurs eller kan avvara ett par timmar i veckan för att studera. Därför kommer även möjligheten att ta examen på distans att vara viktig framöver.

Det är faktiskt inte heller i våra mest glesbefolkade områden som det är störst brist på sådana här platser, utan det är faktiskt i våra stora län som det är svårast för studenter att få tillgång till tentaskrivningar. Tittar man exempelvis på de län som Högskolan i Dalarna räknar upp på sin hemsida inför ansökningen ser man att det är svårt att hitta distansstudietentamensplatser i län som Västergötland, Stockholm och Skåne. Det innebär att det är svårt att bedriva distansstudier just där vi har väldigt mycket människor därför att man inte får möjlighet att skriva tentamen.

När jag träffade Nitus tidigare i höstas beskrev jag problemet i Stockholmsområdet, där lärosäten - till exempel i Nynäshamn - har känt att de måste stoppa studenter från Stockholms stad därför att de inte klarar av att ta emot alla från Stockholm som söker möjlighet att skriva tentamen. Min hemkommun Jönköping, som ändå har ett lärosäte i kommunen, kände sig tvungen att öppna ett eget, kommunalt, lärcenter för att kunna erbjuda kommuninvånare som inte studerade vid Högskolan i Jönköping möjligheten att skriva distansstudietentamen där.

Detta visar, återigen, att kommuner känner att de behöver gå in och ta ansvaret. Även där det finns statligt finansierade lärosäten känner kommuner ett behov av att gå in och erbjuda möjligheten. Därför blir det problematiskt att fortsätta detta, så jag önskar att vi från statligt håll - både riksdag och regering - kan jobba mer med frågan så att det faktiskt blir möjligt att inte bara komma in och läsa utan också examineras på distans.


Anf. 92 Utbildningsminister Mats Persson (L)

Fru talman! Tack för ditt engagemang, Niklas Sigvardsson! Jag tror att vi får anledning att fortsätta diskussionen och debatterna om hur vi kan underlätta examinering av studenter och hur man gör för att hitta former för examinering av dem som läser på distans. Jag noterar att det i sektorn diskuteras mycket och att vi nu ser en utveckling där fler och fler examinationer sker fysiskt i stället för digitalt. Jag har förståelse för att utvecklingen går åt det hållet.

Som student har man också ett eget ansvar. Om man kommer in på en utbildning som vi skattebetalare är med och finansierar har man ett ansvar att kunna ta sig till den plats som krävs för att göra provet. I Sverige har vi mycket rättigheter, men vi har också skyldigheter. En sådan skyldighet tycker jag är att man följer de regler som finns och även att man har ett eget ansvar att fullfölja sin utbildning och genomföra de examinationer som ingår.


Anf. 93 Niklas Sigvardsson (S)

Fru talman! Jag kan bara instämma i att undertecknad och ministern säkerligen kommer att få anledning att diskutera dessa frågor vidare - om inte annat med anledning av den debattartikel om distansstudier och fristående kurser som publicerades i dag. Den hänger nämligen väl ihop med den diskussion vi har här i dag.

Vi socialdemokrater tycker att det kommer att vara fortsatt viktigt att människor kan studera och att man kan välja ur ett väldigt stort utbud av kurser och program med hög kvalitet i hela vårt land. Men då behöver det också, precis som jag har sagt flera gånger i den här debatten, vara möjligt att komma in på utbildningen, genomföra utbildningen och examineras från utbildningen.

Därför behöver lärosätenas samverkan öka. Vi behöver även se över möjligheten att göra kommunala - eller andra aktörers - lärcenter rättssäkra. Där kan lärosätena själva ha väl uppbyggda kontakter, exempelvis med föreningen Nitus, som är en sammanslutning av kommunala lärcenter och som det är en kvalitetsstämpel att vara med i. Har ett lärcenter fått godkänt att vara med där och driva tentamensverksamhet kan lärosätena vara säkra: Släpper man en student dit kommer man att veta att den student som ska skriva tentan kommer att skriva den.

Det är därför vi har den här debatten - för att studenter ska kunna studera i hela vårt land. Det är en fråga som jag inte kommer att släppa så länge jag jobbar med de här frågorna i riksdagen.

(Applåder)


Anf. 94 Utbildningsminister Mats Persson (L)

Fru talman! Det stämmer att vi inte tycker likadant i många frågor. Niklas Sigvardsson ifrågasätter den debattartikel som undertecknad fick publicerad i Svenska Dagbladet under dagen, och det är tydligt att vi tycker olika där.

Socialdemokraterna ser på den högre utbildningen som ett sätt att dölja ungdomsarbetslöshet; man har en linje där man driver kvantitet före kvalitet och där det viktigaste är att så många som möjligt skriver in sig på en kurs - inte att människor faktiskt lär sig någonting och tar sina poäng.

Vi har under de senaste åren av socialdemokratiskt styre också sett en gigantisk expansion av fristående kurser, inte minst på distans. Vi har även sett en framväxt av kurser som jag tror att många svenskar ifrågasätter. Är det verkligen enbart akademiska institutioner som kan ge kurser i ölkunskap, vinkunskap etcetera? Jag tror att många svenskar ställer sig den frågan.

Regeringen har en annan inriktning på politiken. Vi ser till att de studenter som kommer in på utbildningar får en bra utbildning. Vi prioriterar de tekniska utbildningarna. Vi ser till att man får mer pengar så att man kan ha laborationer på de tekniska utbildningarna. Vi ser till att man kan genomföra tekniska moment i maskinhallar, så att svenska ingenjörer lär sig tillräckligt. Vi har en helt annan ingång i detta än vad Socialdemokraterna har.

Det är tydligt att det finns en stor ideologisk konflikt kring detta. Vår mycket bestämda uppfattning är att den högre utbildningen och akademin inte ska användas för att dölja ungdomsarbetslöshet. Vi behöver ha en högre kvalitet, och det prioriterar vi väldigt tydligt.

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellation 2023/24:572 Tentamensservice i hela landet

av Niklas Sigvardsson (S)

till Utbildningsminister Mats Persson (L)

 

Intresset för distansstudier och att delta i studier på annan ort är stort. Det är även en nödvändighet om vi ska kunna ställa om kompetens och vidareutveckla oss. Det är en förutsättning för ett livslångt lärande. Det senaste årets diskussion kring AI-användning gör att många lärosäten också har tänkt om gällande examinationer. Detta leder till att många har gått från hemtentamen till att införa salstentamen igen, vilket i sin tur leder till att även många som studerar på distans behöver ta sig till en annan ort för att kunna skriva sina tentor.

Men antalet platser som erbjuder tentamensservice är begränsad, vilket gör det svårt att fullfölja studierna. I ett möte med företrädare för föreningen Nitus, som är ett nätverk för kommunala lärcentra, framkom det hur svårt det är att hantera dessa frågor och att många gått ifrån att genomföra denna service kostnadsfritt till att nu ta ut avgifter för servicen. Det är också så att personer från storstadsregioner måste komma till mindre kommuner som har lärcentra för att skriva sin tentamen. Så är fallet i Stockholmsområdet, men också i Jönköpings län där studenter från Skåne kan ta sig flera timmar från Skåne för att kunna skriva en tentamen. Detta gör det livslånga lärandet svårare och även det krångligare att vara student i Sverige.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till utbildningsminister Mats Persson:

 

Vad avser ministern att göra för att det ska bli lättare för studerande i hela landet att genomföra en examination även som distansstudenter?