Tillgång till rehabilitering

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 13 mars 2006

Interpellation: Tillgång till rehabilitering

Interpellation 2005/06:261 av Darell, Linnéa (fp)

den 15 februari

Interpellation 2005/06:261 av Linnéa Darell (fp) till statsrådet Hans Karlsson (s)

Tillgång till rehabilitering

”Inget jobb @ ingen rehabilitering” @ så lyder rubriken på ett reportage om en kvinna i Östergötland. Kvinnan i fråga blev sjukskriven för ryggproblem för några år sedan och var då arbetslös. Försäkringskassan föreslog förtidspensionering, vilket den försäkrade inte accepterade.

Nu har hon tagit sig tillbaka till arbetslivet några procent i taget. I dag har hon en lönebidragstjänst på halvtid vid ett studieförbund och målet är att åtminstone komma upp till 75 % tjänstgöring. Förutsättningen är dock en rehabiliteringsinsats på ett rygginstitut, en insats som rekommenderas av hennes ortoped.

Men där är det stopp! Försäkringskassan saknar möjlighet att köpa en rehabiliteringsinsats för personer som betraktas som arbetslösa och hänvisar till arbetsförmedlingen. Som hänvisar till vården, eftersom denna insats är att betrakta som medicinsk. Och vården hänvisar till att man saknar möjlighet att remittera till en ryggspecialist för det är Försäkringskassan som köper dessa tjänster. Och, enligt läkaren, kassan tycks inte vilja skicka någon dit, speciellt om vederbörande inte har någon arbetsgivare som kan stå för rehabiliteringen.

Slutsatsen av allt detta är att kvinnan i fråga vid 40 års ålder nu erbjuds förtidspensionering!

Vilka signaler ger en sådan hantering till människor som vill arbeta och försörja sig? Och vad betyder det för en människas hälsa att bli stoppad hos alla myndigheter när man själv arbetat hårt och målmedvetet för att komma tillbaka till arbetsmarknaden?

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att personer som rekommenderats rehabilitering ska ges möjlighet till detta?

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att sjukskrivna med rehabiliteringsbehov inte ska bollas mellan myndigheter?

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att personer med dokumenterad arbetsförmåga inte ska förtidspensioneras på grund av oklara regler kring vem som ska betala rehabilitering?