Trygghet och säkerhet vid rastplatser för yrkestrafikförare

Interpellationsdebatt 12 april 2024

Protokoll från debatten

Anföranden: 7

Anf. 87 Statsrådet Andreas Carlson (KD)

Fru talman! Kadir Kasirga har frågat mig om vad statusen är för Trafikverkets arbete med att utreda åtgärder för att säkra uppställningsplatser för yrkestrafiken, om jag har vidtagit några konkreta åtgärder eller om jag planerar att vidta några åtgärder för att förbättra säkerheten och tryggheten vid rastplatserna samt om jag och regeringen avser att införa kameraövervakning vid rastplatser, och när vi i så fall kan förvänta oss att detta genomförs.

För regeringen är det viktigt att säkerställa en långsiktigt hållbar transportförsörjning för såväl medborgare som näringslivet i hela landet. För regeringen är det därför prioriterat att förbättra den befintliga infrastrukturen, reparera där det behövs och förvalta de gemensamma resurserna på bästa sätt.

Det är positivt att även Kadir Kasirga ser vikten av trygga och säkra rastplatser, något som är fundamentalt för åkeribranschen, för platsernas besökare och inte minst för förarna och deras arbetsmiljö.

Trafikverket har ett pågående uppdrag att göra en översyn med anledning av bristen på säkra uppställningsplatser för yrkestrafiken längs större vägar till utgången av 2029. Myndigheten fick i sitt regleringsbrev för 2024 ett uppdrag att inom ramen för den årliga återrapporteringen av uppdraget om säkra uppställningsplatser särskilt redovisa status avseende säkerhetsnivån vid samtliga uppställningsplatser längs större vägar. Trafikverket ska även redovisa hur planeringen ser ut vad gäller insatser för ökad säkerhet, bland annat genom kameraövervakning, vid dessa uppställningsplatser.

Av Trafikverkets senaste redovisning avseende status och insatser under 2023 framgår bland annat den utvärdering som har gjorts av pilotprojektet med kamerabevakning på rastplatsen i Glumslöv. Den visar att kamerabevakningen medfört positiva effekter för antalet anmälda brott på rastplatsen, som i princip blivit obefintliga vad gäller stöld från lastbil. Däremot har kamerabevakningen inte medfört någon effekt på andra typer av ordningsproblem som kan påverka trygghet och säkerhet på platsen, till exempel otillåten uppställning och användning av rastplats för terminalverksamhet.

Trafikverket avser enligt sin redovisning att under 2024 arbeta vidare med bland annat de trimningsåtgärder som identifierats i samband med att samtliga rastplatser inventerats. Dessa trimningsåtgärder syftar till att höja säkerheten och samtidigt förbättra kapaciteten vid rastplatserna.


Anf. 88 Kadir Kasirga (S)

Fru talman! Jag tackar statsrådet för svaret.

I mitten av mars i år fick jag och min riksdagskollega Gunilla Svantorp en inbjudan från Transportarbetareförbundet i Örebro att följa med Helena och Erik och titta på rastplatser. Under besöket hann vi titta på sex rastplatser, och samtidigt fick vi lyssna på Helena om vilka utmaningar hon möter när hon är ute på vägarna och kör lastbil.

För tusentals svenskar är vägarna den dagliga arbetsplatsen. Precis som på vilken arbetsplats som helst måste även Sveriges yrkesförare kunna lita på att de varje dag möts av sjysta arbetsvillkor och en arbetsmiljö som får yrkesförarna och lastbilschaufförerna att känna sig trygga.

De rastplatser som jag såg under mitt besök hade undermåliga toaletter, brist på färskt vatten och brist på duschmöjligheter, och det fanns ingen kameraövervakning. Särskilt för de få kvinnliga lastbilsförarna blir situationen ännu svårare. Ovissheten och rädslan för att utsättas för brott samtidigt som de försöker vila och återhämta sig är oacceptabel.

Fru talman! Säkerheten på landets rastplatser för yrkestrafik är av största vikt för att bibehålla attraktiviteten och tryggheten i yrket. Under den föregående socialdemokratiska regeringen gavs Trafikverket och Trafikanalys i uppdrag att utreda behovet av uppställningsplatser. I uppdraget ingick också ett direktiv att utreda möjligheten till kameraövervakning vid rastplatserna; pilotprojektet vid Glumslöv.

Fru talman! Tusentals lastbilschaufförer som kör på våra vägar undrar just nu om regeringen kommer att agera för att påskynda införandet av kameraövervakning och därmed säkra tryggheten och säkerheten på rastplatserna.

I svaret på min interpellation sa statsrådet att Trafikverket har ett pågående uppdrag till 2029 för att se över bristen på säkra uppställningsplatser. Det finns redan många utredningar och rapporter om denna fråga, och därför skulle statsrådet kunna agera mer kraftfullt. Enligt mig och Socialdemokraterna kan vi inte vänta till 2029 med att vidta konkreta åtgärder. Statsrådet måste agera nu och uppdra åt Trafikverket att påskynda processen och till att börja med installera kameraövervakning på alla rastplatser för att förebygga brott och öka tryggheten för lastbilschaufförerna. Det är viktigt att dessa rastplatser blir trivsamma så att lastbilschaufförer och annan yrkestrafik kan följa sina kör- och vilotidsregler i en bra och trygg arbetsmiljö.


Anf. 89 Statsrådet Andreas Carlson (KD)

Fru talman! Jag vill tacka ledamoten Kadir Kasirga för att han har lyft upp en angelägen fråga, inte minst utifrån jämställdhetsperspektivet, särskilt de kvinnliga lastbilsförarna. Jag har själv träffat kvinnliga lastbilsförare som vittnar om just den otrygghet som Kadir Kasirga tog upp. Därför är det så angeläget att säkra tryggheten och säkerheten längs med vägarna, som är arbetsplatsen för många människor i transportsektorn. Att yrkesförare kan vila tryggt och säkert är viktigt i sig självt och är en viktig arbetsmiljöfråga, och det är något jag tar på största allvar.

Det är mycket riktigt så att det regeringsuppdrag som Trafikverket arbetar med om säkra uppställningsplatser pågår till 2029, men jag vill understryka att vi har fattat beslut och vidtagit åtgärder för att påskynda detta mycket viktiga arbete. Den nuvarande regeringen har i de två senaste regleringsbreven beslutat att Trafikverket inom ramen för den årliga återrapporteringen ska redovisa status avseende säkerhetsnivå vid samtliga platser längs större vägar samt hur planeringen ser ut vad gäller insatser för ökad säkerhet, bland annat genom kameraövervakning. Pilotprojektet visar att stölderna är obefintliga där det finns kameraövervakning. Det finns andra ordningsproblem som man behöver adressera på fler sätt än så, men detta är en viktig del i att stärka tryggheten på rastplatserna.

Under 2023 inventerades samtliga Trafikverkets rastplatser utmed stamvägnätet. Så kallade trimningsåtgärder, alltså åtgärder som Trafikverket självt förfogar över, har identifierats. Detta är en inventering som innebär att Trafikverket under 2024, alltså redan i år, kan påbörja viktiga åtgärder för att göra dessa platser säkrare och tryggare. De syftar till att befintliga rastplatser ska uppfylla säkerhetsnivå 1 och till att förbättra kapaciteten på rastplatserna. Många av dem jag har talat med vittnar om att det är tufft att få plats på rastplatser. Det blir osäkra uppställningar nära körbanan, kanske i vägen för andra. Detta blir en trafiksäkerhetsfråga, och därför är en viktig del av dessa trimningsåtgärder att höja kapaciteten.

Trimningsåtgärder kommer i första hand att vidtas på de stråk som har utpekade brister, och de kommer att vidtas under förutsättning att medel kan prioriteras i förhållande till andra kända brister och behov. Som ledamoten känner till finns det ju väldigt stora behov i den svenska transportinfrastrukturen. Rastplatserna är ett sådant, och det är angeläget att åtgärda de brister som finns för att säkra trygghet och framkomlighet.

Det är Trafikverket som ansvarar för prioritering och genomförande av trimningsåtgärder, vilket jag tror att ledamoten är väl bekant med. Det ankommer därför inte på regeringen eller ett enskilt statsråd att detaljstyra myndighetens arbete. Svaret på frågan som ställdes, fru talman, är dock att regeringen genom de två beslut som är mycket tydligt utpekade i regleringsbreven har pekat på detta behov. Trafikverket har vidtagit åtgärder och kommer under detta år att kunna vidta trimningsåtgärder som har identifierats för att öka säkerheten och tryggheten på rastplatser.

Detta är ett eftersatt område, och det kommer att ta tid att få alla rastplatser i det skick som man kan förvänta sig. Regeringen har påbörjat ett intensifierat arbete. Det är också någonting som ligger till grund för arbetet med nationell plan, där ramarna för infrastruktur kommer att bestämmas framöver.


Anf. 90 Kadir Kasirga (S)

Fru talman! Jag tackar statsrådet Andreas Carlson för förtydligandet.

I dag har Trafikverket cirka 230 uppställningsplatser. Av dessa har cirka 135 bedömts vara lämpliga för lastbilsparkering.

För oss socialdemokrater är lastbilschaufförernas arbetsmiljö och villkor en mycket viktig fråga. Det är av den anledningen vi socialdemokrater både inom EU och nationellt har varit ledande i arbetet för att skapa ordning och reda på vägarna. Detta är ett arbete vi kommer att fortsätta bedriva.

Vi såg till att mobilitetspaketet kom på plats, med cabotagekontroller och klampning, och vi hoppas att detta kommer att förbättra arbetsvillkoren för lastbilschaufförer i Sverige. Det välkomnades av både svensk fackföreningsrörelse och åkerinäringen. Nu behöver mobilitetspaketet implementeras och följas upp. För att säkerställa att mobilitetspaketet efterlevs behöver vi också en kontrollmyndighet - en yrkestrafikinspektion.

Uppställningsplatser, eller rastplatser, är ett statligt ansvar och en viktig del av infrastrukturen. Regelverket för det transeuropeiska nätverket föreskriver att det ska finnas rastplatser för lastbilar med jämna intervall. Dessa rastplatser ska även vara säkra mot brott, exempelvis rån och överfall. Det är väldigt viktigt att vi får upp kameraövervakning vid rastplatserna, inte minst för att attrahera fler förare till yrket, särskilt fler kvinnor.

Rastplatserna behöver också utvecklas för den klimatomställning som åkerinäringen går igenom, särskilt för elektrifieringen av lastbilsflottan. Rastplatserna är utmärkta ställen att installera till exempel laddstolpar för laddning av elfordon.

Trafikverket bör kunna använda mer digitala hjälpmedel för att erbjuda lastbilschaufförer förbättrad information gällande uppställningsplatser, exempelvis vilken beläggning de har. Information om när och var det finns möjlighet till rast och dygnsvila skulle också ge förarna bättre förutsättningar att planera sin transport.

Fru talman! Statsrådet sa i sitt svar att det är positivt att jag ser vikten av trygga och säkra rastplatser, något som är fundamentalt för åkeribranschen, platsernas besökare och inte minst förarna och deras arbetsmiljö. Ja, det gör jag. Det gör även Socialdemokraterna. Det var vi som initierade utredningen under förra mandatperioden och gav Trafikverket ett uppdrag med en tydlig målsättning.

Nu undrar jag om även statsrådet ser vikten av trygga och säkra rastplatser, något som är fundamentalt för åkeribranschen, platsernas besökare och inte minst förarna och deras arbetsmiljö. Om också statsrådet ser detta som viktigt, vilket jag hör att han gör, behöver han agera nu och inte, enligt min mening, kapitulera genom att säga att han vill vänta med åtgärder till 2029 och hänvisa till Trafikverkets arbete.

Svaret oroar mig. Jag hoppas att statsrådet agerar under den här mandatperioden och ser till att det blir fler kameraövervakade rastplatser samt att det finns duschmöjligheter för yrkestrafikförarna på deras uppställningsplatser.


Anf. 91 Statsrådet Andreas Carlson (KD)

Fru talman! Ledamoten har ju noterat att jag anser att detta är viktigt. Det framkom redan i det första svaret.

Jag vill upplysa ledamoten om vad jag sa i mitt förra inlägg. Den nuvarande regeringen har i två regleringsbrev till Trafikverket beslutat att man inom den årliga återrapporteringen ska redovisa status avseende säkerhetsnivå och vilka åtgärder som vidtas. Detta har legat till grund för att Trafikverket nu genomför trimningsåtgärder.

Om frågan fortfarande, efter att jag har besvarat den, är huruvida regeringen kommer att vidta några åtgärder under mandatperioden är svaret alltså ja. De är ju redan vidtagna i två steg. Vi är inte på långa vägar färdiga, men vi har intensifierat och tagit vidare det arbete som den förra regeringen påbörjade genom att göra ytterligare förtydliganden i regleringsbrev till Trafikverket. Det här är ju någonting som jag redan har svarat på, fru talman.

Detta innebär att trimningsåtgärder kan vidtas redan 2024, men som ledamoten vet ankommer det inte på regeringen eller ett enskilt statsråd att detaljstyra myndighetens arbete. Trimningsåtgärderna är någonting som Trafikverket förfogar över, men eftersom regeringen så tydligt har pekat på detta som ett prioriterat område har man gjort en inventering av rastplatserna och identifierat åtgärder som behöver vidtas. De kommer också att vidtas.

Kommer detta att vara tillräckligt? Det tror jag inte, eftersom behoven är så stora - de har byggts upp under lång tid.

Ledamoten låtsas som att han inte fått svar på frågan, fru talman, fast han faktiskt fick det i föregående inlägg. Jag tror att både Kadir Kasirga och andra håller med om att vi kan ta den typen av diskussion någon annanstans.

Däremot uppskattar jag, som jag sa, Kadir Kasirgas engagemang och att han har varit ute och sett rastplatser, träffat förare och fått behoven beskrivna för sig så att vi kan ha en saklig debatt i Sveriges riksdag om detta mycket viktiga område. Regeringen har alltså redan i två beslut i regleringsbrev till myndigheten vidtagit åtgärder. Jag ser framför mig att detta kommer att vara en viktig del i arbetet med nationell plan.

Parallellt med detta pågår ju det uppdrag som den förra regeringen beslutade om till 2029. Det var alltså inte den nuvarande regeringen som beslutade att det skulle pågå fram till 2029. Denna regering har sett att behovet är påtagligt redan nu och har därför gjort förtydliganden i regleringsbrev till Trafikverket. Det hoppas jag att jag nu har tydliggjort på nytt så att ledamoten ser att regeringen prioriterar detta och återkommer.

När det gäller frågan om kameraövervakning visade det pilotprojekt som nu har utvärderats att stölder och inbrott helt har eliminerats tack vare detta. De åtgärder som planeras framöver ska framför allt riktas till de platser där det finns en koncentration av anmälda brott och där man kan göra trygghetsskapande åtgärder baserat på de kunskaper man har fått genom det avslutade pilotprojektet. Men det är upp till Trafikverket om man gör detta.

Det här är en angelägen fråga, och jag uppskattar engagemanget. Regeringen kommer att fortsätta att jobba för att lastbilsförare i Sverige ska ha en trygg och säker arbetsmiljö.


Anf. 92 Kadir Kasirga (S)

Fru talman! Jag tackar statsrådet Andreas Carlson för ytterligare förtydliganden.

Min invändning mot interpellationssvarets tal om fler rapporter och utredningar är att det redan finns tillräckligt många rapporter och utredningar från både Trafikanalys och Trafikverket. Nu är det dags att gå till handling och intensifiera arbetet så att vi får fler kameraövervakade rastplatser och även snyggare och trivsammare rastplatser så att våra lastbilschaufförer får en dräglig arbetsmiljö. Det är viktigt, och jag hör att Andreas Carlson också tycker att det är angeläget. Vi kommer att följa upp detta, och vi har en jättebra dialog med både Transportarbetareförbundet och åkerinäringen i denna fråga.

Som jag sa i ett tidigare inlägg skulle rastplatserna också kunna utrustas med laddstolpar så att lastbilschaufförer och andra kan ladda sina bilar där i framtiden.

Jag tackar för debatten och önskar statsrådet och presidiet en trevlig helg.


Anf. 93 Statsrådet Andreas Carlson (KD)

Fru talman! Det finns sannerligen mycket att göra på detta område. Det har varit och är eftersatt, men arbetet har intensifierats genom beslut om förstärkningar i regleringsbrev. Det har gjorts en kartläggning, och nu finns det en plan för de åtgärder Trafikverket ser kan genomföras redan i år. Det kommer troligen inte vara tillräckligt utan krävas mer, också på andra områden. Ledamoten nämnde exempelvis klampning och kontroller på väg. God regelefterlevnad och tillsyn är förstås något som också är angeläget och som gynnar trafiksäkerhet, framkomlighet och svensk åkerinärings konkurrenskraft. Det finns alltså flera angelägna frågor, och jag uppskattar engagemanget.

Tack för debatten och trevlig helg så småningom!

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellation 2023/24:658 Trygghet och säkerhet vid rastplatser för yrkestrafikförare

av Kadir Kasirga (S)

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Säkerheten på landets rastplatser för yrkestrafik är av största vikt för att bibehålla attraktiviteten och tryggheten i yrket. Under den föregående socialdemokratiska regeringen gavs Trafikverket i uppdrag att utreda vilka åtgärder som kan vidtas för att avhjälpa bristen på säkra uppställningsplatser för yrkestrafiken längs landets större vägar. I uppdraget ingick också en utredning av möjligheten till kameraövervakning vid rastplatser.

Trots detta arbete har vi alltjämt en situation där många förare känner sig otrygga vid rastplatserna. Från yrkesförares håll är det en ofta återkommande berättelse om bristande säkerhet och trygghet, vilket skapar stress och oro. Många av Trafikverkets rastplatser saknar duschmöjlighet och dricksvatten. Ovissheten och rädslan för att utsättas för brott samtidigt som de försöker vila och återhämta sig är oacceptabel.

Samtidigt vet vi att trygghet och säkerhet på rastplatserna är avgörande för att upprätthålla attraktiviteten i yrket, kunna följa kör- och vilotidsreglerna och säkerställa en fungerande yrkestrafik i landet. 

Det finns många utredningar och rapporter kring denna fråga, men yrkesförarna behöver konkreta åtgärder för att förbättra förhållandena vid rastplatserna.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Andreas Carlson:

 

  1. Vad är statusen för Trafikverkets arbete med att utreda åtgärder för säkra uppställningsplatser för yrkestrafiken?
  2. Har statsrådet vidtagit några konkreta åtgärder eller planera statsrådet att vidta några åtgärder för att förbättra säkerheten och tryggheten vid rastplatserna?
  3. Avser statsrådet och regeringen att införa kameraövervakning vid rastplatser, och när kan vi i så fall förvänta oss att detta genomförs?