Utvecklingen i Belarus

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 16 oktober 2020

Interpellation: Utvecklingen i Belarus

Interpellation 2020/21:25 av Hans Wallmark (M)

Interpellation 2020/21:25 Utvecklingen i Belarus

av Hans Wallmark (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Under stort hemlighetsmakeri lät sig Lukasjenko sväras in för en sjätte gång till president i Belarus. Att det skedde i skymundan är på många sätt begripligt. Omvärlden har avvisat valet den 9 augusti som allt annat än fritt och demokratiskt. Folket i Belarus har efter år av att grundläggande mänskliga fri- och rättigheter förnekats det gått ut på gator och torg för att kräva rättfärdighet och nationellt självstyre. Det har varit massiva protester som mötts av övergrepp, våld och i vissa fall tortyr och mord. Säkerhetstjänsten och polisen jagar frihetskämpar och demokratiaktivister – och möter rödvitklädda människor med blommor i hand.

Olika länder har försökt att samla sig till ett antal motåtgärder. En plågsamt långdragen process har skett inom EU för att försöka samordna sanktioner. Även Sverige har gjort en översyn av det bistånd som kommer Belarus till del och har via Sida dragit in en del.

Det är svårt att se Lukasjenko som en legitim företrädare för Belarus. Hans nya presidentinstallation vilar på ett val som Sverige tillsammans med andra länder avvisar, och i stället har krav rests om att ett fritt och rättvist val under internationellt överseende ska genomföras.

I likhet med andra odemokratiska regimer vill den i Minsk gärna att allt ska fortsätta som förut. Med tiden ska omvärlden tröttas ut och acceptera det faktum att maktens män biter sig fast vid sina positioner. Från bland annat Litauen meddelas emellertid nu att installationen av Lukasjenko för en sjätte presidentperiod inte erkänns. Sannolikt är det endast ett tydligt och samordnat budskap som Lukasjenko förstår och som ett kämpande folk i Belarus ser och hör. Ingen tvekan får råda om att Sverige och EU står på folkets sida att själv välja väg och politisk inriktning.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Har ministern för avsikt att se till att Sverige inte betraktar och behandlar Lukasjenko som en legitim företrädare för Belarus när han nu åter för sjätte gången har installerat sig som president?