Veto i EU-förhandlingar

Interpellationsdebatt 17 oktober 2023

Protokoll från debatten

Anföranden: 7

Anf. 29 Statsrådet Jessika Roswall (M)

Fru ålderspresident! har frågat mig hur ett svenskt veto mot EU-budgeten skulle påverka processen för att förhandla en ny långtidsbudget, om regeringen kommer att göra som SD uttalat sig och använda sitt veto mot EU-budgeten samt om ett veto mot EU-budgeten i detta läge verkligen är det bästa sättet att försvara vår låga EU-avgift och samtidigt säkra stödet till Ukraina och migrationsuppgörelsen.

Sveriges förhållningssätt och ingångsvärden i den här budgetförhandlingen överensstämmer i allt väsentligt med det förhållningssätt och de ingångsvärden som Sverige haft vid tidigare tillfällen av detta slag. Regeringen för en med riksdagen väl förankrad budgetrestriktiv linje, som därtill är väl känd bland övriga medlemsstater. Tidigare svenska ställningstaganden har på intet sätt påverkat vår förmåga att aktivt och effektivt delta i de nu aktuella förhandlingarna, varför jag heller inte ser någon påverkan vad gäller kommande budgetförhandlingar.

Översynen av den fleråriga budgeten hör till de beslut som enligt EU-fördragen tas med enhällighet. Det betyder att en uppgörelse behöver ha stöd hos samtliga medlemsstater.

Nu pågår förhandlingarna, och regeringen driver svenska intressen i linje med den med riksdagen förankrade ståndpunkten. Utöver att verka för en budgetrestriktiv linje agerar regeringen beslutsamt för att säkra långsiktig finansiering till stöd för Ukraina, det vill säga likviditetsstöd och stöd för uppbyggnad, särskilt kopplat till Ukrainas EU-integration. Sverige verkar för att Ukrainafaciliteten ska hanteras som ett separat instrument.

Sveriges ställningstagande till en överenskommelse kommer som alltid att förankras med riksdagen.

Avseende vad som är det bästa sättet att försvara vår EU-avgift och rabatt kan det inledningsvis konstateras att förslaget inte berör den svenska rabatten. Rabatten fastställs i budgetramsuppgörelsen från 2020 och är en del av nuvarande regelverk.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

För att hålla nere den svenska avgiften handlar det därför om att begränsa kostnadsökningar och att verka för omprioritering och finansiering från den befintliga EU-budgeten. Detta uppnår vi genom att bedriva ett aktivt påverkansarbete och driva svenska intressen gemensamt med likasinnade.


Anf. 30 Matilda Ernkrans (S)

Fru ålderspresident! Det går inte att inleda en debatt med EU-ministern en dag som denna, dagen efter ett terrordåd mot Sverige och svenskar i Bryssel, utan att säga att våra tankar naturligtvis går till offren och deras anhöriga. Det behövs verkligen en nationell samling mot terrorn.

Med det sagt går jag in på dagens interpellation. Tack, statsrådet Jessika Roswall, för svaret!

När den socialdemokratiskt ledda regeringen förhandlade EU:s långtidsbudget för snart tre år sedan, då vi också förhandlade rabatten, kunde vi genom samarbete med likasinnade länder hålla nere den svenska EU-avgiften. Tillsammans med andra länder drev vi också igenom villkorlighetsmekanismen: Alla EU-länder måste nu leva upp till grundläggande demokratiska principer för att få ta del av EU:s pengar.

Genom att förhandla och diskutera kan man komma väldigt långt och väldigt nära ett förhandlingsresultat som gynnar Sverige och det europeiska samarbetet. Det har Sverige lyckats med förut.

Nu ska EU:s långtidsbudget som sagt förhandlas igen. Vi är eniga med EU-ministern om att EU i första hand bör lösa sina utmaningar genom omfördelning i stället för att öka budgetramen. Vi är överens om budgetrestriktiviteten.

När statsminister Ulf Kristersson snart ska åka till toppmötet i Bryssel är det dock Sverigedemokraterna som håller i taktpinnen, och när Sverigedemokraterna får styra över EU-politiken ska det inte byggas några allianser. Det ska inte förhandlas eller diskuteras, utan när vi på kommande toppmöte ska diskutera fortsatt ekonomiskt stöd till Ukraina, hur vi kan bygga Europas säkerhet starkare och hur vi kan hantera migrationen vill ju Sverigedemokraterna att vi ska måla in oss i ett vetohörn tillsammans med Ungern.

Jag tycker att EU-ministern behöver utveckla sitt svar på om det verkligen är ett bra sätt att säkra svenska intressen i EU.


Anf. 31 Statsrådet Jessika Roswall (M)

Fru ålderspresident! Jag utvecklar gärna. Men jag uppfattar det som att Matilda Ernkrans, precis som regeringen, värnar ett starkt svenskt inflytande på EU i allmänhet, på budgeten i synnerhet och på den pågående översynen av långtidsbudgeten.

Jag kan utveckla mitt resonemang om hur vi jobbar med att förankra och förhandla den svenska positionen, som är väl förankrad i riksdagen. Vi jobbar på alla nivåer. Vi jobbar med Sverige i fokus. Och vi jobbar för ett fortsatt stöd till Ukraina.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Den svenska uppfattningen är fortsatt mycket budgetrestriktiv. Det är en ståndpunkt som är väl känd bland övriga medlemsstater. Den är också väl förankrad sedan tidigare förhandlingar, som Matilda Ernkrans hänvisar till. Jag, finansministern och våra tjänstemän arbetar för att den här budgetramens omfattning ska bli oförändrad och för att budgetramens tak inte ska öppnas.

Hur gör vi då det i våra förhandlingar? Först och främst har vi diskussioner med det spanska ordförandeskapet. Vi framför våra synpunkter och inspel tillsammans med det som framkommit i de förhandlingar vi har haft här i riksdagen. Vi har också regelbundna avstämningar med vår likasinnade grupp, som nu är lite större än förra gången det förhandlades.

Jag personligen har bilaterala möten med likasinnade och andra. Jag har själv haft möten med representanter för Danmark, Finland, Slovenien och Slovakien. Och jag planerar att ha möten med representanter för Belgien, Frankrike, Irland, Tjeckien, Tyskland och Österrike.

Samtidigt har såklart jag och mina kollegor möten med kommissionen och förhandlar. Det är ju det vi jobbar med. Det har jag också förankrat i Sveriges riksdag.

Prioriteringarna för Sveriges regering i de här frågorna är väl kända. Det handlar som sagt om fortsatt stöd till Ukraina. Det ansåg vi också var skälet för att öppna för en ny översyn av långtidsbudgeten, eftersom just det inte fanns med i budgetöverenskommelsen från 2020.

Jag uppfattar också på Matilda Ernkrans att vi är överens om ingången att finansieringen ska ske i första hand genom omprioriteringar av befintliga medel. Det är också det vi för fram i våra förhandlingar på olika nivåer. I tuffa tider är vi från svensk sida tydliga med att alla måste prioritera. Det gör vi i Sverige. Det gäller även våra olika EU-institutioner. Den synen delas också av många andra medlemsstater.

Det är ingen hemlighet att det krävs enhällighet för den här typen av beslut. Det vet alla medlemsstater och alla som förhandlar. Man är inte överens förrän alla är överens. Men mitt och regeringens uppdrag, och det mandat som jag upplever att jag har fått från en bred majoritet i riksdagen, är att se till att Sverige får ett maximalt genomslag i förhandlingarna, i akt och mening att se till att skydda det långsiktiga stödet till Ukraina. Den uppfattningen och linjen hoppas och uppfattar jag att Matilda Ernkrans och Socialdemokraterna står bakom.


Anf. 32 Matilda Ernkrans (S)

Fru ålderspresident! I den osäkra värld vi lever i är EU-samarbetet oerhört viktigt för Sverige - för vår säkerhet, för vår trygghet och för vår ekonomi.

Socialdemokraterna och Moderaterna har tidigare stått nära varandra i den svenska EU-politiken. Det har funnits en bred förankring i riksdagen när svenska ministrar har åkt till Bryssel för att företräda Sverige och driva svenska positioner i EU. Den stora skillnaden just nu mellan Socialdemokraternas EU-politik här i Sveriges riksdag och Moderaternas EU-politik är Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna är Sveriges mest EU-kritiska parti. De vill ställa Sverige i vetohörnet, tillsammans med Ungern, när det gäller budgetfrågan. Det har de uttalat offentligt. Jimmie Åkesson vill också att vi ska utreda det svenska EU-medlemskapet. Det har han framfört mitt under brinnande krig på vår kontinent.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Det skulle ändå vara intressant att få höra hur samtalen går i Regeringskansliet. Är en snabbutredning av det svenska EU-medlemskapet på gång? Var står det i relation till vetot? Hur påverkar regeringsunderlaget den svenska EU-politiken, och vad gör det med det svenska inflytandet i EU-kretsen?


Anf. 33 Statsrådet Jessika Roswall (M)

Fru ålderspresident! Jag har befunnit mig i Matilda Ernkrans position, i oppositionsledarrollen i EU-nämnden. Jag var också med när man förhandlade om långtidsbudgeten 2020. Det stämmer väl att dåvarande regering och opposition hade ett gott samarbete. Det är min förhoppning och upplevelse att vi fortfarande har det.

Just den här typen av frågor informeras det om och bereds i ett särskilt organ i riksdagen. Det är något som jag värnar. Jag hoppas att även socialdemokraten Matilda Ernkrans sätter stort värde på det. Det är extra viktigt i dessa tider.

Vi tycker som sagt att det är angeläget att göra en översyn för att säkra det långsiktiga stödet till Ukraina. Vi vet att konsekvenserna av kriget kommer att vara långsiktiga och kostsamma. Både det politiska stödet och återuppbyggnaden kommer att tarva pengar. I dessa svåra tider ser vi att stödet för det kanske inte alltid är lika starkt. Till exempel har partier i Slovakien, bland annat socialdemokratiska Smer, ifrågasatt stödet till Ukraina.

Då är det extra viktigt att föra fram de svenska diskussionerna för ett fortsatt stöd. Jag är glad att jag har med mig ett starkt stöd för det från Sverige. Att Sverige kan stå enat i detta i de fortsatta diskussionerna är såklart en viktig signal till ukrainarna men också till våra internationella partner, såsom USA. Den uppfattningen hoppas jag att Matilda Ernkrans också har.

Jag är stolt över att tillhöra en regering som har fortsatt med det starka bilaterala stödet till Ukraina. Under vårt ordförandeskap säkrade vi även en bred uppslutning för Ukraina.

Jag fick nyss en fråga från Matilda Ernkrans om hur synen på Sverige påverkas. Under det svenska ordförandeskapet visade vi, i akt och mening, vårt starka stöd till Ukraina. Vi genomförde också ett väldigt lyckat ordförandeskap. Min uppfattning är alltså att synen på Sverige är väldigt god och att synen på den svenska ståndpunkten när det gäller budgeten, som går flera budgetar tillbaka, är väl känd. Vi förhandlar utifrån den kända ståndpunkten.

Jag tackar för interpellationen redan nu. Det är bra att jag får möjlighet att lägga ut texten om hur vi förhandlar om den i riksdagen förankrade ståndpunkten. Men jag hoppas att Socialdemokraterna, liksom vi gjorde förra gången, kommer att fortsätta att ta gemensamt ansvar för att vi kommer att lyckas även denna gång.


Anf. 34 Matilda Ernkrans (S)

Fru ålderspresident! Socialdemokraterna är eniga med EU-ministern om att nya ekonomiska utmaningar främst ska lösas genom omfördelning, och vi står för en stark budgetrestriktivitet. Smer är uteslutet ur Europeiska Socialdemokratiska Partiet. Det är viktigt att ha ordning och reda.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Det är ändå fascinerande att vi kan ha denna interpellationsdebatt när statsrådet än så länge inte med ett ord har berört det som offentligt har framförts av det som är regeringens samarbetsparti och regeringsunderlag, nämligen Sverigedemokraterna, som vill lägga in sitt veto i budgetförhandlingarna och som vill ha en översyn av EU-medlemskapet. Det handlar om hur det påverkar den svenska regeringen och de svenska intressena i EU-kretsen att föra fram starka svenska positioner. Det borde vara rimligt att EU-ministern, som är den som sitter i förhandlingarna med regeringsunderlaget, faktiskt svarar på frågorna.

Jag vill upprepa att i den osäkra värld vi lever i är EU-samarbetet viktigt för Sverige, för vår trygghet och utveckling. Men utifrån det statsrådet hittills har sagt, eller inte sagt, är min avslutande kommentar följande. Det betyder att Sverigedemokraternas offentligt framförda vetohot mot budgeten alltså bara var tomma ord, något för att ge tidningsrubriker och inte en fråga som man faktiskt driver.


Anf. 35 Statsrådet Jessika Roswall (M)

Fru ålderspresident! Jag tackar Matilda Ernkrans för interpellationsdebatten.

Låt mig få säga att jag och regeringen fokuserar på att se till att få så bra förhandlingsresultat som möjligt för Sverige, vilket jag också uppfattar att vi har fått ett starkt mandat för vid våra överläggningar med riksdagen. Matilda Ernkrans och jag har varit med på lika många möten där ståndpunkten har förberetts, och alla partier har varit representerade. Det har inte skadat svenskt anseende att ha den tydliga och brett förankrade svenska ståndpunkten.

Frågorna i interpellationen gällde i sig inte en eventuell översyn av EUmedlemskapet, men jag har tidigare sagt att man alltid ska utvärdera olika delar. Det gör vi hela tiden, och riksdagen har sina olika beredningar där man tittar över tidigare fattade beslut. Med detta sagt håller jag helt med Matilda Ernkrans om att EU är vårt bästa sätt att säkra fred, säkerhet och tillväxt. I EU finns vår gemensamma värdegrund, och där gör vi vårt bästa arbete och ger fortsatt stöd till Ukraina, och så vidare.

Jag ser fram emot att vi i detta svåra läge kommer att fortsätta att ha ett gott samarbete med Socialdemokraterna och med Sveriges riksdag för att på bästa möjliga sätt få ett gynnsamt förhandlingsresultat när det väl kommer.

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellation 2023/24:29 Veto i EU-förhandlingar

av Matilda Ernkrans (S)

till Statsrådet Jessika Roswall (M)

 

Det har offentligt kunnat tas del av Sverigedemokraternas uttalanden om att lägga in veto i pågående förhandlingar om halvtidsöversynen av EU:s långtidsbudget. Martin Kinnunen, SD:s gruppledare i EU-nämnden, har uttalat sig och sagt att måste man använda sitt veto. För annars är vetorätten inget värd. De andra länderna måste tro att det är en möjlighet. 

Vi vet att SD och regeringen förhandlar alla EU-frågor innan de kommer till EU-nämnden. Men än så länge har vi inte sett regeringens samlade bedömning eller kommentarer gällande SD:s offentligt framförda krav. 

Vi ställer oss bakom den svenska förhandlingslinjen om en stram EU-budget och att värna vår långa medlemsavgift. Men ett veto riskerar att blockera samtal och sätta stopp för möjligheten att förhandla viktiga frågor som fortsatt stöd till Ukraina och migrationspakten. 

Sveriges EU-minister är ansvarig för regeringens samlade EU-politik.

Jag vill därför ställa följande frågor till statsrådet Jessika Roswall:

 

  1. Hur bedömer statsrådet att ett svenskt veto mot EU-budgeten skulle påverka processen för att förhandla en ny långtidsbudget? 
  2. Kan statsrådet ge besked om regeringen kommer att göra som SD uttalat sig och använda sitt veto mot EU-budgeten? 
  3. Kan statsrådet svara på frågan om ett veto mot EU-budgeten i detta läge verkligen är det bästa sättet att försvara vår låga EU-avgift och samtidigt säkra stödet till Ukraina och migrationsuppgörelsen?