Val av talman och vice talmän

Val 24 september 2018

Protokoll från debatten

Anföranden: 17

Anf. 2 Anders Ygeman (S)

Fru ålderspresident! Ärade ledamöter av Sveriges riksdag! Riksdagens talman har enligt principer och praxis utsetts från riksdagens största parti eller från det största partiet i riksdagens största partikonstellation. Trots det har vi öppnat för samtal över blockgränsen för att försöka nå största möjliga samsyn kring talmansvalet. Beklagligt nog har de fyra borgerliga partierna avvisat vår uppmaning till samarbete. Genom att själva utan samtal gå fram med en kandidat har de borgerliga partierna gjort sig beroende av Sverigedemokraternas stöd för att få sin kandidat vald. Vi beklagar det.

Val av talman

Det innebär ett avsteg från de principer och den praxis som hittills utgjort grundvalen för val av talman. Vi beklagar det då en sådan samsyn skulle ha resulterat i ett betydligt bredare stöd för talmannen. Vi beklagar det då en sådan samsyn som vi eftersträvade skulle ha stärkt talmansämbetets oberoende i ett besvärligt parlamentariskt läge.

Då vi inte har lyckats att nå den önskade samsynen nominerar vi nu en talman i enlighet med tidigare principer och praxis - en kandidat hämtad ur riksdagens största parti och ur det största partiet i den största partikonstellationen. Tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet nominerar vi i dag Åsa Lindestam till talman i riksdagen.

Talmannen i Sveriges riksdag behöver ha ett brett kontaktnät och kunna representera Sverige på ett förtjänstfullt sätt. Uppgiften består också i att se till att riksdagens arbete leds på ett ansvarsfullt sätt. Talmannen måste därför vara en opartisk representant för hela riksdagen och hela folket.

Det är Socialdemokraternas uppfattning att Åsa Lindestam besitter den kompetens och de erfarenheter som krävs för den betydelsefulla uppgiften att leda arbetet i Sveriges riksdag under den kommande mandatperioden. Hon har varit ledamot i Sveriges riksdag i 16 år och har en bred politisk erfarenhet från bland annat försvarsutskottet, krigsdelegationen och Utrikesnämnden. Försvars- och utrikespolitiken är områden där samverkan över parti- och blockgränserna är som allra viktigast.

Under sin tid i riksdagen har Åsa Lindestam visat att hon har en unik kommunikativ förmåga och att hon på ett konstruktivt sätt kan sammanföra grupper och jämka åsikter mot varandra. Hon är öppen och lyssnande. Det är egenskaper som krävs för att man ska hitta breda gemensamma ståndpunkter och konstruktiva uppgörelser.

I den här tiden av parlamentarisk osäkerhet anser vi att Åsa Lindestam är den mest lämpade kandidaten för att företräda Sverige och Sveriges riksdag.

Jag yrkar också att valet sker genom sluten omröstning.

(Applåder)


Anf. 3 Tobias Billström (M)

Fru ålderspresident! Ärade ledamöter av Sveriges riksdag! Vi samlas i dag för att inleda en ny valperiod. Mycket är som det brukar vara, men inte allt. Den parlamentariska situationen beskrivs av många - med rätta - som komplicerad. Väljarna har dock tydligt markerat slutet för den sittande regeringen.

I ett osäkert parlamentariskt läge spelar talmannen en viktig roll. Riksdagsarbetet kommer att vara utmanande och ställa höga krav på såväl ledamöter som förvaltning. Den som ska leda riksdagens arbete har en central uppgift som kräver särskilda egenskaper och kompetenser. Talmannen i den nyvalda riksdagen bör ha en djup förståelse och respekt för både den politiska och den juridiska dimensionen i riksdagsarbetet samt god insyn i regeringsarbetet. Vederbörande bör uppbära ett brett förtroende hos riksdagens partier och ha en dokumenterad förmåga och erfarenhet av att lyhört leda förhandlingar till enighet även kring komplicerade och mångfacetterade politiska och konstitutionella frågor.

Mot den bakgrunden föreslår jag på Moderaternas, Centerpartiets, Kristdemokraternas och Liberalernas riksdagsgruppers vägnar juris doktor Andreas Norlén, senast ordförande i riksdagens konstitutionsutskott, till talman i Sveriges riksdag.

Andreas Norlén har varit riksdagsledamot sedan 2006 och har dessförinnan varit yrkesverksam som bland annat forskare och lärare. Som ordförande i konstitutionsutskottet har Andreas Norlén visat prov på en förmåga att leda och nå breda överenskommelser och samsyn över partigränserna. Andreas Norlén har lett konstitutionsutskottets arbete bortom partipolitiska hänsyn till enighet och juridisk stringens.

Talmansämbetet är rikets högsta valda ämbete. Efter 1974 års författningsreform utövar talmannen flera viktiga konstitutionella befogenheter. Med hänsyn till de omfattande och emellanåt grannlaga uppgifter som fullgörs av talmannen är det i nu rådande läge särskilt angeläget att värna talmansämbetets oväld, vikten av skicklighet, värdighet och brett erkännande hos riksdagens partier.

Det är inte explicit reglerat från vilket parti eller vilken grupp av partier som talmannen ska hämtas. Det har aldrig funnits bred enighet inom riksdagen i den frågan. Därmed finns det inte heller någon allmänt erkänd praxis. Den socialdemokratiska partigruppen har alltid varit av uppfattningen att talmannen ska vara just socialdemokrat, oavsett valresultatet eller majoritetsförhållanden i riksdagen. Vi har aldrig delat denna uppfattning.

Val av talman

Alliansen är efter valet det största sammanhållna blocket i riksdagen. Andreas Norlén bör med sina erfarenheter och kvalifikationer kunna samla ett brett stöd i den här kammaren.

Fru ålderspresident! Vi yrkar att valet förrättas med slutna sedlar.

(Applåder)

Efter härmed avslutad överläggning företogs val med slutna sedlar.

Sedan röstavgivningen avslutats samt valsedlarna granskats och räknats tillkännagav ålderspresidenten att Åsa Lindestam erhållit 145 röster och Andreas Norlén 203 röster.

Kammaren hade alltså utsett Andreas Norlén (M) till talman.

(Applåder)


Anf. 4 Anders Ygeman (S)

Val av förste vice talman

Val av andre vice talman

Fru ålderspresident! Jag vill börja med att gratulera Andreas Norlén, som valts till talman. Gratulerar! Då kammaren har valt honom till talman nominerar Socialdemokraterna Åsa Lindestam till förste vice talman, i enlighet med den argumentation jag tidigare har gett uttryck för.

(Applåder)

Överläggningen var härmed avslutad.

Kammaren valde med acklamation Åsa Lindestam (S) till förste vice talman.


Anf. 5 Mattias Karlsson i Norrhult (SD)

Ärade fru ålderspresident och likaledes ärade riksdagsledamöter! Jag ska försöka ta mig igenom detta trots den, vid denna tidpunkt, sedvanliga influensan.

Det är ett viktigt val vi har framför oss nu: valet till andre vice talman. Det är ett viktigt val till en viktig, symbolisk funktion i Sveriges riksdag. Det är ett viktigt val till en position som är viktig för hur riksdagens arbete och inre liv ska fungera. Det är ett viktigt val också eftersom just detta val, just i år, kommer att få en avgörande betydelse för vilka signaler riksdagen sänder ut till befolkningen om vilka principer man tycker ska vara vägledande vid tillsättande av förtroendeuppdrag i riksdagen.

Som det ser ut nu verkar ett stort antal partier vara beredda att helt frångå den praxis och ordning som har varit gällande fram tills i dag. Man är beredd att gå så långt att man helt och hållet vill skrota proportionalitetsprincipen. Man är beredd att gå så långt att man inte tycker att det ska spela någon som helst roll hur det har gått för ett parti i ett val när det gäller tillsättande av förtroendeposter i riksdagen. Jag tror att det skulle vara väldigt olyckligt. Det handlar om respekten för drygt 1,1 miljoner människor som röstade på Sverigedemokraterna och vilken signal man vill sända till dem. Det är vad detta val också handlar om.

Sverigedemokraterna har beslutat att nominera den hittills sittande Björn Söder till posten som andre vice talman. Björn Söder har tjänat den svenska demokratin i nästan två decennier som folkvald inom kommun, landsting och riksdag. Björn Söder har mångårig erfarenhet som ledamot i flera av riksdagens olika utskott, som gruppledare och som representant i riksdagsstyrelsen. Dessa meriter gjorde Björn Söder till en väl meriterad kandidat till posten som andre vice talman redan efter förra valet. Till detta kan nu också läggas fyra års erfarenhet som andre vice talman, ett uppdrag som han har skött på ett klanderfritt sätt. De som har jobbat nära Björn i hans utövande av sitt ämbete har bara goda vitsord att lämna om hur Björn har uppfört sig och agerat i sin roll som andre vice talman.

I ett läge där vi nu ser ut att få ett talmanspresidium där ingen annan har tidigare erfarenhet av uppdraget tror vi att Björn skulle kunna bidra med erfarenhet och kontinuitet som skulle kunna vara värdefull i ett väldigt svårt läge.

Trots att ingen, som sagt, har kunnat beslå Björn med att göra några fel i tjänsteutövningen - tvärtom har han väldigt goda vitsord i hur han har utövat sitt ämbete - har det bedrivits en smutskastnings- och förtalskampanj mot Björn Söder i hans roll som andre vice talman som nog saknar motstycke i riksdagens historia. Man har öppet visat trots och bristande respekt mot Björn, inte bara i hans egenskap av politiker utan också som sittande talman. Detta tror jag har varit något ganska unikt. Det har man gjort på basis av påhittade citat.

Vi politiker har väl en tendens att ganska ofta vinkla och skruva lite på vad våra motståndare säger. Men olika påståenden får olika allvarliga konsekvenser. De påståenden och lögner som har spridits om Björn Söder och om vad han anses tycka och ha för åsikter är väldigt allvarliga och har pågått i åratal nu. Jag tycker att gränsen är nådd. Det måste finnas något slags anständighetens gräns för hur mycket vi kan ljuga om och baktala varandra. Den gränsen är nådd nu.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Val av andre vice talman

Björn Söder tycker inte att judar inte kan vara svenskar. Han har aldrig hävdat det. Han har bara sagt att den judiska minoriteten inte behöver ha en svensk identitet om de inte vill, och det är något han stöder. Det är väldigt stor skillnad. Alla påståenden om motsatsen som kommer att framföras i medierna efter detta sammanträde och där motsatsen hävdas är lögn.

Det har inför detta talmansval pratats mycket om vikten av att andre vice talmannen blir en person som kan representera den svenska demokratin på ett värdigt sätt och som står upp för mänskliga rättigheter. Fru ålderspresident! Jag menar att Björn Söder är en sådan person.

Björn Söder har de senaste åren arbetat väldigt hårt inom bland annat Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa med att säkerställa att så många människor som möjligt i världen får tillgång till fria, öppna och demokratiska val. Han har varit en drivande, ledande kraft i det sammanhanget.

Björn Söder har i nästan två decennier konsekvent och med kraft stått upp för det judiska folkets rätt till trygghet och säkerhet, i både Israel och Sverige. På andra sidan i detta val och i detta avseende finns ett parti med representation i denna kammare som har ett organiserat samarbete med antisemitiska grupper som ägnar sig åt våld mot civila judar, ett parti vars representanter till och med har betalat pengar till antisemitiska terrororganisationer som har mördat civila judar.

Björn Söder har i nästan två decennier konsekvent och med kraft stått upp för erkännandet av folkmordet seyfo och för att offren för detta folkmord och deras anhöriga ska få upprättelse.

Björn Söder har i två decennier konsekvent och med kraft arbetat för förbättrad upplysning om kommunismens brott mot mänskligheten, som är något av det värsta som världen har skådat. På andra sidan i detta avseende finns ett parti med representation i denna kammare som stöttade de diktatorer som låg bakom dessa brott mot mänskligheten och som sedan dess har arbetat för att motarbeta upplysning om dessa brott.

Fru ålderspresident! År 2006 bevistade jag ett utbildningsmöte i Eslöv i Skåne som var arrangerat för helt nyvalda kommunpolitiker och som skulle handla om bland annat den kommunala budgetprocessen. Mötet attackerades av maskerade och beväpnade vänsterextremister som försökte ta sig in i lokalen för att misshandla de nyvalda folkvalda. Björn Söder blockerade då ingången till lokalen med sin kropp, inte genom att själv ta till våld utan bara genom att stoppa ligisterna och försöka uppehålla dem så länge som möjligt, tills polisen kunde komma. Han lyckades till stor del med detta uppsåt. Det var bara Björn Söder som blev allvarligt skadad. Han blev så allvarligt skadad att han fick föras till sjukhus med ambulans.

Några dagar senare - så fort han kunde komma ut från sjukhuset - satte han sig i en tv-debatt och hade en lugn och saklig debatt med en av företrädarna för extremisterna, där han underströk vikten av att motverka politiskt våld, att utbyta tankar och idéer med ord och att stå upp för demokrati. Så agerar, enligt mig, en värdig representant för svensk demokrati. Så agerar, enligt mig, en värdig talmanskandidat.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Val av andre vice talman

På andra sidan har vi ett parti med representation i den här kammaren som redan då samarbetade med just de här våldsverkande extremisterna som försökte ta sig in och misshandla våra nyvalda folkvalda och som såg till att Björn Söder fick åka ambulans till sjukhuset. Det är där valet står. För mig är valet enkelt.

(Applåder)


Anf. 6 Mia Sydow Mölleby (V)

Fru ålderspresident och ledamöter av Sveriges riksdag! Jag vill härmed för Vänsterpartiet nominera Lotta Johnsson Fornarve till andre vice talman, och jag vill redan nu tala om att jag begär en sluten omröstning.

Under de senaste veckorna har det varit mycket tal om principer och praxis som ska följas. För Vänsterpartiet är det viktigt med praxis. Vår uppfattning är att talmannen bör hämtas från det största partiet. Men under åren har det ibland varit från det största partiet och ibland från det näst största partiet som talmannen har hämtats. En viktig princip har dock gällt hela tiden: Talmannen ska åtnjuta stort förtroende i riksdagen, kunna representera Sverige och självklart dela grundläggande värderingar, som allas lika värde.

För Vänsterpartiet är det viktigt att även de vice talmännen kan representera hela landet och alla invånare. I talmansuppdraget representerar man inte sitt parti, utan man representerar hela riksdagen och alla svenskar oavsett var vi är födda, vilket språk vi talar hemma, vilken gud vi ber till och vem vi älskar. Man representerar Sveriges minoriteter - samer, judar, tornedalingar, sverigefinländare och romer.

Vi lever i en tid när många drabbas av homofobi och rasism. Att Sveriges främsta företrädare kan representera oss alla är viktigt. Lotta Johnsson Fornarve kan göra det. Hon är djupt förankrad i Folkrörelsesverige. Hon var en av organisatörerna bakom det framgångsrika antiapartheidarbetet inom Isolera Sydafrika-kommittén, Isak, som bedrevs ihop med en stor bredd av olika organisationer för att avskaffa apartheid i Sydafrika.

Det internationella engagemanget har fortsatt. I riksdagen har hon bland annat haft uppdrag i Europarådet, försvarsutskottet och Försvarsberedningen. Lotta har en lång parlamentarisk erfarenhet från lokal, nationell och europeisk nivå.

Lotta Johnsson Fornarve är en utmärkt företrädare för riksdagen och Sverige, och hon är ett bra val till andre vice talman.

(Applåder)


Anf. 7 Anders Ygeman (S)

Fru ålderspresident! Socialdemokraterna har envist försökt hävda principer och praxis i talmansvalen. När Moderaterna nu har välkomnat Sverigedemokraternas stöd för att i strid mot principer och praxis välja en talmanskandidat från det näst största partiet och den minsta partikonstellationen i riksdagen kan vi konstatera att vi har varit ensamma om att försöka upprätthålla principer och praxis.

Man kan inte förvänta sig att bli representerad enligt principer som man själv bryter. Sverigedemokraterna är ett parti som gång på gång gör skillnad på svenskar och svenskar och envisas med att försöka rangordna människor utifrån sexuell läggning eller kulturell eller etnisk tillhörighet. Inte minst har det gällt för Björn Söder. Ett sådant parti och en sådan person är inte lämplig att företräda Sveriges riksdag som andre vice talman.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Val av andre vice talman

När det nu ställs fram en motkandidat kommer vi därför inte att bidra till att Sverigedemokraterna representeras i talmanspresidiet och att Björn Söder väljs till andre vice talman. Socialdemokraterna kommer därför att rösta för att Lotta Johnsson Fornarve väljs till andre vice talman.

(Applåder)


Anf. 8 Andreas Carlson (KD)

Fru ålderspresident! För Kristdemokraterna är proportionalitetsprincipen viktig. Vi anser att den även i fortsättningen ska gälla vid val av andre vice talman. Vi tycker att det är beklagligt att partier i Sveriges riksdag anser att valresultatet inte ska beaktas vid tillsättningen av andre vice talman och att man inte respekterar proportionalitetsprincipen.

Det är naturligt att partier som inte har någon kandidat avstår och lägger ned sina röster. Eftersom ingen av de två föreslagna kandidaterna är Kristdemokraternas kandidat är vår linje att rösta blankt i valet av andre vice talman.


Anf. 9 Christer Nylander (L)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Val av andre vice talman

Fru ålderspresident! Liberalernas riksdagsgrupp är starkt kritisk till att Sverigedemokraterna nominerar Björn Söder till andre vice talman. Vi kommer att rösta emot förslaget genom att välja de blanka valsedlarna.

Det är en kandidat som splittrar riksdagen i stället för att nå bred acceptans. Det är en kandidat som med återkommande fördomsfulla och grova generaliserande uttalanden har visat att han är olämplig på posten som andre vice talman.

Fru ålderspresident! Samtidigt ska proportionalitetsprincipen gälla vid val av vice talmän. Till de tre vice talmansposterna ska, enligt den praxis som har gällt sedan enkammarriksdagens införande, väljas ledamöter från de tre största partierna som inte har fått en företrädare ur de egna leden på talmansposten. Posterna ska besättas efter de tre partiernas storlek, i fallande ordning.

Liberalerna ser inga skäl alls att frångå denna praxis. Sverigedemokraterna har därför, till följd av valresultatet, rätt till posten som andre vice talman. Det finns mot denna bakgrund inte heller något motiv till att rösta fram en kandidat från Vänsterpartiet.

Uppdraget som vice talman är speciellt. Precis som talmannen ska de vice talmännen företräda hela riksdagen. Den som är vice talman ska vara en god företrädare för Sverige och hela dess befolkning. På den som är talman eller vice talman ska det ställas särskilt höga krav på omdöme och lämplighet. Att Sverigedemokraterna nominerar riksdagsledamoten Björn Söder till denna post, trots att kritiken är väl känd, är därför mycket olyckligt.

Liberalernas ledamöter kommer vid valet av andre vice talman att välja den blanka valsedeln. För oss är det en tydlig markering att den liberala riksdagsgruppen säger nej till Björn Söder, men vi röstar enligt praxis blankt.

(Applåder)


Anf. 10 Tobias Billström (M)

Fru ålderspresident! Ärade riksdagsledamöter! Posterna som vice talmän har historiskt tilldelats partierna i förhållande till deras storlek i kammaren. Allianspartierna anser att proportionalitetsprincipen även i fortsättningen ska gälla vid val av vice talmän. Det är beklagligt att det finns partier i den här kammaren som inte respekterar denna princip.

Ingen av de två föreslagna kandidaterna är Alliansens kandidat. Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna kommer därför att rösta blankt i valet av andre vice talman.


Anf. 11 Anders W Jonsson (C)

Fru ålderspresident! Ärade ledamöter av Sveriges riksdag! Valet 2018, liksom valet 2014, resulterade i att Sverigedemokraterna blev riksdagens tredje största parti. I enlighet med den proportionalitetsprincip som finns har de därför valt att nominera Björn Söder till andre vice talman.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Val av andre vice talman

Centerpartiet är Sverigedemokraternas ideologiska motpol. Sverigedemokraterna är ett parti med rötter i den svenska nazismen. De har en auktoritär, nationalistisk idébas som är motsatsen till vad Centerpartiet står för. I ett stort antal sakpolitiska frågor hamnar de på rakt motsatta ståndpunkter mot Centerpartiet. De har därtill valt att nominera en person som vid ett antal tillfällen under den gångna mandatperioden har gjort uttalanden som är rasistiska och djupt ovärdiga. Centerpartiet står därför inte bakom Sverigedemokraterna, och framför allt inte den nominering som de har valt att göra.

Vi stöder inte Björn Söder som Sveriges andre vice talman. Men vi kan inte heller rösta för en vice talman från Vänsterpartiet, det andra ytterkantspartiet i riksdagen. I dag kommer vi därför att, liksom efter valet 2014 och på samma sätt som Alliansens fyra partier liksom Miljöpartiet och Socialdemokraterna då gjorde, markera detta genom att vid omröstningen rösta blankt.

(Applåder)


Anf. 12 Jonas Eriksson (MP)

Fru ålderspresident! Till posten som andre vice talman kommer vi att rösta på Vänsterpartiets kandidat, Lotta Johnsson Fornarve. Miljöpartiets riksdagsledamöter kan inte stödja Björn Söder då vi anser att han inte kan vara representant för hela Sverige.

Förra gången lade vi ned våra röster. Då fanns det ingen motkandidat. Nu finns det en motkandidat. Och vi tycker att det är viktigt att signalera att vi står upp för principen om alla människors lika värde.

(Applåder)

Efter härmed avslutad överläggning företogs val med slutna sedlar.

Sedan röstavgivningen avslutats samt valsedlarna granskats och räknats tillkännagav ålderspresidenten att Björn Söder erhållit 80 röster och Lotta Johnsson Fornarve 147 röster samt att 121 blanka röstsedlar hade avlämnats.

Då ingen av de föreslagna ledamöterna fått mer än hälften av de avgivna rösterna förrättades nytt val.

Sedan den andra röstavgivningen avslutats samt valsedlarna granskats och räknats tillkännagav ålderspresidenten att Björn Söder erhållit 82 röster och Lotta Johnsson Fornarve 149 röster samt att 116 blanka röstsedlar hade avlämnats.

Då ingen av de föreslagna ledamöterna fått mer än hälften av de avgivna rösterna förrättades nytt val.

Sedan den tredje röstavgivningen avslutats samt valsedlarna granskats och räknats tillkännagav ålderspresidenten att Björn Söder erhållit 82 röster och Lotta Johnsson Fornarve 149 röster samt att 117 blanka röstsedlar hade avlämnats.

Kammaren hade alltså utsett Lotta Johnsson Fornarve (V) till andre vice talman.


Anf. 13 Anders W Jonsson (C)

Val av tredje vice talman

Fru ålderspresident och ärade ledamöter av Sveriges riksdag!

Efter valet 2018 är Centerpartiet riksdagens fjärde största parti. I enlighet med den proportionalitetsprincip som finns vill jag därför nominera Kerstin Lundgren till posten som tredje vice talman.

Kerstin Lundgren har en mycket lång parlamentarisk erfarenhet från kommunpolitiken i Södertälje och från Stockholms läns landsting och har sedan 2002 varit ledamot av Sveriges riksdag.

Hon har stor kunskap på två för talmanspresidiet viktiga områden. Hon satt under sin första period här i riksdagen i konstitutionsutskottet och deltog också i den parlamentariska grundlagsutredning som bland annat resulterade i att vi fick en obligatorisk statsministeromröstning. Sedan 2006 har hon varit ledamot av utrikesutskottet och Centerpartiets utrikespolitiska talesperson.

Kerstin har stor integritet och erfarenhet av att leda både möten och delegationer. Hon har alla förutsättningar att som tredje vice talman bli en utmärkt företrädare för Sveriges riksdag.

(Applåder)


Anf. 14 Mattias Karlsson i Norrhult (SD)

Fru ålderspresident och ärade riksdagsledamöter!

Jag kan efter den föregående omröstningen konstatera att riksdagen har frångått den proportionalitetsprincip som flera av gruppledarna har varit uppe och talat sig varma för. Vi har fyra borgerliga gruppledare som vid flera tillfällen har varit uppe och sagt hur mycket de stöder proportionalitetsprincipen. Vi har även mig, som också stöder proportionalitetsprincipen.

Men ändå har riksdagen skrotat proportionalitetsprincipen. Någon borgerlig företrädare får hemskt gärna begära ordet och förklara för mig hur det kan bli så; det är säkert fler än jag som undrar det.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Val av tredje vice talman

Vi borde enligt all rimlighet, givet valresultatet, ha fått platsen som andre vice talman. Det blev inte så, men eftersom jag ändå hoppas att man från borgerlighetens sida står vid sitt ord om att man står bakom proportionalitetsprincipen väljer jag att i stället - i rimlighetens namn, i kraft av vårt valresultat och som tredje största parti i landet - nominera Björn Söder till posten som tredje vice talman.

Det återstår nu att se om borgerligheten lever upp till sina principer eller inte. Givet den förra omröstningen kanske det egentligen hade varit mer passande att citera Karl Marx, men vissa borgerliga ledamöter har uppenbarligen redan koll på vissa av hans läror.

Jag ska i stället citera Groucho Marx, för det är det som jag kommer att tänka på när jag hör vissa anföranden från borgerligheten. Han sa: Jag håller väldigt hårt på mina principer, men passar de inte har jag nya.

Vi får väl se hur det ligger till.

(Applåder)


Anf. 15 Anders W Jonsson (C)

Fru ålderspresident! Jag begär sluten omröstning.


Anf. 16 Jonas Eriksson (MP)

Fru ålderspresident! Det är många som talar om praxis här i talarstolen. Om jag inte minns fel har Sverigedemokraterna själva brutit mot den praxis som de så ofta refererar till här i talarstolen.

Vi står fast vid vårt tidigare resonemang och kommer förstås som miljöpartister att stödja Kerstin Lundgren i den här omröstningen.

(Applåder)


Anf. 17 Mia Sydow Mölleby (V)

Fru ålderspresident! Som jag sa tidigare är det en viktig princip för Vänsterpartiet att de vice talmännen representerar hela riksdagen och alla svenskar, oavsett var vi är födda, vilket språk vi talar hemma, vilken gud vi ber till och vem vi älskar.

Vi kommer att göra vad vi kan för att den principen ska gälla. Därför kommer Vänsterpartiets ledamöter att rösta för Kerstin Lundgren som tredje vice talman.

(Applåder)


Anf. 18 Anders Ygeman (S)

Fru ålderspresident! Det skulle naturligtvis vara frestande att säga några ord om proportionalitetsprincipen och de fyra val som kammaren har att förrätta i dag, men jag tror att jag avstår från det.

I valet mellan Centern och Sverigedemokraterna är valet enkelt för Socialdemokraterna. Socialdemokratin och Centern har genom historien flera gånger klarat att överbrygga motsättningar och satt landets intressen i första rummet. Vi har fullt förtroende för Kerstin Lundgren som riksdagens tredje vice talman och kommer aktivt att rösta för henne.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Val av tredje vice talman

(Applåder)

Efter härmed avslutad överläggning företogs val med slutna sedlar.

Sedan röstavgivningen avslutats samt valsedlarna granskats och räknats tillkännagav ålderspresidenten att Björn Söder erhållit 69 röster och Kerstin Lundgren 272 röster samt att 7 blanka röstsedlar hade avlämnats.

Kammaren hade alltså utsett Kerstin Lundgren (C) till tredje vice talman.

(Applåder)

Riksdagen väljer talman och tre vice talmän för mandatperioden 2018–2022.

Om val av talman och vice talmän

Efter en ajournering väljer kammaren riksdagsdirektör för den nya mandatperioden.

Relaterade videor