Återrapportering från Europeiska rådets möte efter voteringens slut

Information från regeringen 2 juni 2022
Hoppa över anförandelistan

Anförandelista

  1. Hoppa till i videospelarenStatsminister Magdalena Andersson (S)
  2. Hoppa till i videospelarenJan Ericson (M)
  3. Hoppa till i videospelarenStatsminister Magdalena Andersson (S)
  4. Hoppa till i videospelarenJan Ericson (M)
  5. Hoppa till i videospelarenStatsminister Magdalena Andersson (S)
  6. Hoppa till i videospelarenMats Nordberg (SD)
  7. Hoppa till i videospelarenStatsminister Magdalena Andersson (S)
  8. Hoppa till i videospelarenMats Nordberg (SD)
  9. Hoppa till i videospelarenStatsminister Magdalena Andersson (S)
  10. Hoppa till i videospelarenAnnika Qarlsson (C)
  11. Hoppa till i videospelarenStatsminister Magdalena Andersson (S)
  12. Hoppa till i videospelarenAnnika Qarlsson (C)
  13. Hoppa till i videospelarenStatsminister Magdalena Andersson (S)
  14. Hoppa till i videospelarenIlona Szatmari Waldau (V)
  15. Hoppa till i videospelarenStatsminister Magdalena Andersson (S)
  16. Hoppa till i videospelarenIlona Szatmari Waldau (V)
  17. Hoppa till i videospelarenStatsminister Magdalena Andersson (S)
  18. Hoppa till i videospelarenSofia Damm (KD)
  19. Hoppa till i videospelarenStatsminister Magdalena Andersson (S)
  20. Hoppa till i videospelarenSofia Damm (KD)
  21. Hoppa till i videospelarenStatsminister Magdalena Andersson (S)
  22. Hoppa till i videospelarenMaria Nilsson (L)
  23. Hoppa till i videospelarenStatsminister Magdalena Andersson (S)
  24. Hoppa till i videospelarenMaria Nilsson (L)
  25. Hoppa till i videospelarenStatsminister Magdalena Andersson (S)
  26. Hoppa till i videospelarenMaria Ferm (MP)
  27. Hoppa till i videospelarenStatsminister Magdalena Andersson (S)
  28. Hoppa till i videospelarenMaria Ferm (MP)
  29. Hoppa till i videospelarenStatsminister Magdalena Andersson (S)
  30. Hoppa till i videospelarenPyry Niemi (S)
  31. Hoppa till i videospelarenStatsminister Magdalena Andersson (S)
  32. Hoppa till i videospelarenPyry Niemi (S)
  33. Hoppa till i videospelarenStatsminister Magdalena Andersson (S)
  • Bädda in video

  • Ladda ner

Protokoll från debatten

Anföranden: 33

Anf. 90 Statsminister Magdalena Andersson (S)

Återrapportering från Europeiska rådets möte den 30-31 maj

Fru ålderspresident! Europeiska rådet träffades i måndags och tisdags den här veckan. Dagordningen dominerades även den här gången av Rysslands brutala krig mot Ukraina och dess konsekvenser och av hur vi ska sätta press på Ryssland, stödja Ukraina och göra oss själva starkare och oberoende av ryska fossila bränslen.

Diskussionen präglades av att olika länder drabbas olika hårt av importstopp för rysk olja. Men trots detta kunde vi nå en överenskommelse om det sjätte sanktionspaketet. I och med det minskas EU:s import av rysk olja med två tredjedelar nu och med 90 procent vid årsskiftet. Det här kommer att minska Putins möjligheter att bedriva sitt brutala och olagliga krig.

Fru ålderspresident! Sverige och övriga medlemsstater ska fortsätta att bistå Ukraina humanitärt, som vid den givarkonferens som Sverige och Polen stod värdar för i början av maj, men också långsiktigt för den omfattande återuppbyggnad som kommer att behövas efter kriget. Det är också något som vi diskuterade på mötet.

Men för att kunna fortsätta sitt motstånd behöver Ukraina också hjälp här och nu. Kriget innebär en monumental påfrestning för den ukrainska ekonomin. Därför är det bra och viktigt att vi kunde enas om ett stöd med upp till 9 miljarder euro för att Ukraina ska kunna möta sina akuta makroekonomiska behov.

Fru ålderspresident! Rysslands krig mot Ukraina riskerar att skörda miljontals offer långt bortom Ukrainas gränser. När Ryssland nu förhindrar spannmålsexport från Ukraina sätts världens livsmedelsförsörjning i gungning. Länder och regioner riskerar akut matbrist.

I mötet deltog Afrikanska unionens ordförande Macky Sall över videolänk och redogjorde för läget på den afrikanska kontinenten, där man redan har märkt av brist på vete och konstgödsel. Vi behöver agera snabbt för att stötta utsatta regioner och möjliggöra för ukrainsk export, bland annat genom kommissionens förslag om så kallade solidaritetsfiler. Viktigast av allt är att vi fortsätter att agera för att Ryssland slutar att förhindra export från Ukrainas hamnar.

Vi ska också avvisa varje påstående om att det är våra sanktioner som orsakar livsmedelsbristen. Det är en falsk berättelse med ryska rötter. Sanningen är att den ryska statsledningen med president Putin i spetsen är fullt ansvarig för människors lidande i svallvågorna av den ryska invasionen av Ukraina.

Fru ålderspresident! Vi diskuterade också hur vi ska påskynda vår energiomställning bort från beroendet av rysk olja och gas. Här handlar det om en kraftig utbyggnad av förnybar energi. Vind, vatten och bioenergi ska främjas. Vi behöver också stärka försörjningstryggheten genom att diversifiera energiimporten.

Det är viktigt att den situation som uppkommit inte får som konsekvens att vi backar i den gröna omställningen. Tvärtom behöver den skyndas på - för klimatet, för vår ekonomi och för vår säkerhet. Den FN-konferens som ordnas i Stockholm i dag, Stockholm + 50, är ett exempel på hur viktigt det är att Sverige har ledartröjan i de här frågorna.

Fru ålderspresident! Slutligen diskuterades även EU:s försvars- och säkerhetspolitiska samarbeten. Även här präglas utvecklingen av en alltmer orolig omvärld, som ställer högre krav på ett mer kapabelt och motståndskraftigt EU.

Med detta sagt ska vi slå vakt om våra viktiga samarbeten med partner, särskilt det transatlantiska samarbetet samt det mellan EU och Nato. Den inriktning som kommissionen presenterade för några veckor sedan ska nu tas vidare på lämpligt sätt. Inga beslut fattades vid mötet.

Vi kommer från regeringens håll att säkerställa att utvecklingen sker i beaktande av sund konkurrens, utan snedvridning av marknaden och med sunda statsfinanser som bas.


Anf. 91 Jan Ericson (M)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Återrapportering från Europeiska rådets möte den 30-31 maj

Fru ålderspresident! Jag tackar statsministern för återrapporten.

Det är bra och nödvändigt att EU fortsätter att hålla uppe trycket mot Putinregimen. Det var också positivt att Europeiska rådet antog ännu ett sanktionspaket, det sjätte i raden. Att EU:s stats- och regeringschefer lyckades nå en överenskommelse även denna gång, trots frågornas komplexa och svåra natur, är ett tydligt styrkebesked från EU och visar att man klarar att samlas när det verkligen gäller. Moderaterna välkomnar detta.

Det är samtidigt välkommet att Europeiska rådet är tydligt med en vilja att stödja Ukraina i det svåra läge landet befinner sig i. Vi behöver vara medvetna om de enorma behov av hjälp som Ukraina kommer att ha för att kunna återuppbygga sitt land. Moderaterna välkomnar att slutsatserna är tydliga om den saken.

I slutsatserna nämns att EU är berett att stödja Ukraina med 9 miljarder euro redan i år. Dock framgår inte om detta avser lån eller bidrag, och inte heller hur det ska finansieras. Man hänvisar till kommande förslag från kommissionen. Jag skulle gärna vilja höra statsministerns kommentarer till hur diskussionerna gick kring detta och vilka medskick som gjordes till kommissionen.

I slutsatserna nämns också värdet av att utreda misstänkta krigsbrott som begåtts under kriget i Ukraina. Kan statsministern utveckla lite hur Sverige bidrar i detta viktiga arbete?

Fru ålderspresident! Slutligen några ord om de andra frågor som diskuterades vid mötet.

När det gäller krigets dramatiska effekter för den globala livsmedelsförsörjningen välkomnar vi från moderat sida att Europeiska rådet är tydligt i denna fråga. EU kan inte bara passivt se på när Rysslands blockad av ukrainska hamnar medför att människor i fattiga länder svälter.

Slutsatserna på energiområdet berör stora delar av energisektorn. Jag är dock frågande till varför i stort sett alla energiceller berörs i texten utom just kärnkraft. I ett läge med skenande energipriser och möjligt hotande energibrist kommande vinter kan man helt enkelt inte bortse från kärnkraftens viktiga roll. Jag vill därför avslutningsvis fråga statsministern hur hon själv stod upp för den svenska ståndpunkt som EU-nämnden fastslagit rörande kärnkraftens betydelse och som säger att man därför bör framhålla värdet av fossilfri energi och inte bara förnybar.


Anf. 92 Statsminister Magdalena Andersson (S)

Fru ålderspresident! Det är centralt att Ukraina kan få det ekonomiska stöd som man behöver för att kunna upprätthålla statsapparaten också under den här fruktansvärda invasionen. Direkt ekonomiskt och finansiellt stöd från EU, från internationella finansiella institutioner och från andra länder är helt centralt för att de ska kunna fortsätta upprätthålla motståndet mot Ryssland.

De 9 miljarderna euro är också helt centrala i det. Tanken är att länder ska garantera de lånen, inte att det ska vara någon gemensam upplåning. Vi diskuterade under mötet på några punkter just frågan om gemensam upplåning, och jag framförde den tydliga ståndpunkt vi har i Sveriges riksdag kring detta.

Vad gäller krigsbrott är det helt centralt att de som nu begår krigsbrott i Ukraina också ställs inför rätta. Vi ser nu fruktansvärda övergrepp mot civila, som är brott mot krigets lagar. Från svensk sida ställer vi resurser till förfogande för den internationella brottmålsdomstolen. Det handlar dels om finansiella resurser, dels om personalresurser. Därutöver har vi information till ukrainska flyktingar som kommer till Sverige om att man också här kan anmäla krigsbrott som man har blivit utsatt för eller bevittnat.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Återrapportering från Europeiska rådets möte den 30-31 maj

Vad gäller livsmedel jobbas intensivt med olika former av lösningar för att kunna ta ut livsmedel från Ukraina. Både på FN-nivå och på europeisk nivå diskuteras alla de möjligheter som finns, både land- och sjötransporter.

Vad gäller kärnkraft går det ju inte att få någon enighet om skrivningar om kärnkraft i EU eftersom det finns länder som är mycket kraftfulla motståndare till detta. Men den svenska ståndpunkten är det ju ingen tveksamhet om.


Anf. 93 Jan Ericson (M)

Fru ålderspresident! Jag tackar statsministern för svaren.

När det gäller finansieringen av EU:s stöd till Ukraina är det lite oklart vad man egentligen menar. Detta att medlemsstaterna ska garantera finansieringen ger ju inget riktigt svar på varifrån pengarna ska komma som Ukraina ska få i lån eller i bidrag. Det verkar något oklart vilka medskick stats- och regeringscheferna gjort, och jag tycker att det finns all anledning att följa denna fråga noga framöver - om inte statsministern har ytterligare någon möjlighet att förtydliga vad man egentligen menar här.

När det gäller frågan om EU:s energiförsörjning och kärnkraftens betydelse kan jag egentligen bara konstatera att det är ett problem när en regering ska försvara en ståndpunkt som man egentligen inte delar. Kanske hade det varit lättare för en moderat statsminister att stå upp för kärnkraftens betydelse i olika EU-sammanhang, men jag får väl vara nöjd med att statsministern åtminstone framför detta med förnybar vid de tillfällen då detta är möjligt.


Anf. 94 Statsminister Magdalena Andersson (S)

Fru ålderspresident! Jan Ericson har stor tilltro till en moderat statsministers möjligheter att ändra den tyska inställningen till kärnkraft. Jag hoppas förstås inte att det blir så, men om det blir så kommer jag att önska lycka till.

Det finns all anledning att följa exakt hur det finansiella stödet till Ukraina kommer att utformas på EU-nivå. Jag utgår från att man kommer att fortsätta att diskutera detta, och de ståndpunkter som Sverige har i den frågan kommer naturligtvis att förankras i riksdagen i sedvanlig ordning.


Anf. 95 Mats Nordberg (SD)

Fru ålderspresident! På många sätt har jag egentligen samma fråga som föregående talare.

Tack så mycket för återrapporten, statsministern! I dessa dagar av krig i Europa är det mycket viktigt med ett samlat svar från Europas stater på den ryska aggressionen. Även om det har uppvisats mycket enighet i stödet till Ukraina och kritiken mot Ryssland också är enig finns det orosmoln.

Bojkotten av rysk gas och olja gör att det finns ett ökat behov av att producera mer energi inom Europa för att förhindra elbrist och skenande priser. I ljuset av detta har Tysklands massiva förtida kärnkraftsavveckling varit mycket olycklig. Den har starkt bidragit till den elbrist som påverkar elpriset även för svenska konsumenter, inklusive privata hushåll och industrier. Att dessutom fyra reaktorer har lagts ned i Sverige under det socialdemokratiska regeringsinnehavet har naturligtvis inte gjort situationen lättare.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Återrapportering från Europeiska rådets möte den 30-31 maj

Fru ålderspresident! Mycket av Tysklands el som tidigare tillverkades med kärnkraft tillverkas i dag med ryskt fossilt bränsle. Därför undrar jag om statsministern, och för all del andra länder i rådet, förde och för en dialog med Tyskland för att Tyskland, så som Belgien har gjort, ska stoppa nedläggningarna, åtminstone tillfälligt, som en följd av kriget i Ukraina.

Tyskland levererade krigsmateriel i form av hjälmar och annat till Ukraina innan kriget bröt ut, medan den svenska regeringen fortfarande hävdade att detta skulle strida mot våra regler för krigsmaterielexport. Därefter har både Tyskland och Sverige levererat, men Tyskland har tyvärr blivit försenade i sina utlovade leveranser av tunga vapen, till exempel stridsfordonssystem. Därför undrar jag om regeringen och rådet försökte att påverka Tyskland att så fort som möjligt leverera dessa tyngre vapensystem till Ukraina.


Anf. 96 Statsminister Magdalena Andersson (S)

Fru ålderspresident! Jag uppskattar verkligen den nyfunna tydligheten kring Ryssland från Sverigedemokraterna. Jag kan inte låta bli att påminna mig om att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson så sent som veckan före kriget - den fullskaliga invasionen av ett demokratiskt grannland - inte kunde välja vem han tyckte mest om av president Putin och president Biden.

Jag välkomnar det sena uppvaknandet också från Sverigedemokraterna, men det är synd att det krävdes ett fullskaligt krig i Europa innan Sverigedemokraterna vaknade upp och såg det som andra har sett så länge - hur en alltmer auktoritär regim förföljer och förtrycker oppositionella. Det säger något om Sverigedemokraternas ryggrad när det gäller demokrati.

Vad gäller enskilda EU-länders val när det gäller energipolitik är det väldigt tydligt att det är länder själva som bestämmer över sin energipolitik, och detta är någonting som respekteras under de diskussioner som förs i EU. Med det sagt ser jag ett stort behov av att snabbt bygga ut billig el i Sverige och såklart även i andra delar av Europa. Det finns ett väldigt stort intresse från investerare att bygga ut billig el i Sverige. Jag vill driva på för att detta ska ske snabbare än vad det gör i dag.


Anf. 97 Mats Nordberg (SD)

Fru ålderspresident! Vad gäller synen på Ryssland kopplat till min fråga om tysk kärnkraft är det såvitt jag vet socialdemokrater och miljöpartister som styr Tyskland under denna nedläggning av kärnkraft, som skapar våra problem. Det är också Tyskland som står för den stora fossila importen från Ryssland. Vad gäller att man har velat upprätthålla relationen med Ryssland ser vi ju att socialdemokrater - och för den delen även kristdemokrater - i Tyskland också har försökt att hålla en relation till Ryssland, vilket inte har fungerat; det erkänner jag gärna.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Återrapportering från Europeiska rådets möte den 30-31 maj

Statsministern hävdar att EU respekterar EU-ländernas energiproduktion och rätt att själva bestämma över den, men det är faktiskt inte alls så. Vi har haft enorma problem vad gäller EU-kommissionens förslag om taxonomi och vad gäller att få arbeta med bioenergi. Där har EU verkligen varit svårt att övertala. Vad gör regeringen nu när det gäller behovet av mer lokal produktion och för att vi åtminstone ska få lättare att tillverka bioenergi?


Anf. 98 Statsminister Magdalena Andersson (S)

Fru ålderspresident! Sverige bedriver ett intensivt lobbyarbete i EU för att få fler att se den potential som finns i den svenska skogen när det gäller att vara en del av den gröna klimatomställningen.

Så sent som för några veckor sedan var EU-kommissionens ordförande i Sverige. Jag tog med henne för att titta på där det produceras fjärrvärme här i Stockholm och hur detta görs med biomassa samt hur man utvecklar metoder för att fånga in utsläppen därifrån, så att det de facto kan bli en klimatpositiv anläggning. Jag tror att detta har gjort ett visst intryck. Vi såg också i slutsatserna att bioenergi tydligt fanns med bland de delar som man såg som viktiga för den framtida energiförsörjningen i EU.

Jag måste avsluta med att konstatera att Sverigedemokraterna nu har väldigt lite att säga om den inställning som man har och haft till Ryssland. Det är värt att föra till protokollet.


Anf. 99 Annika Qarlsson (C)

Fru ålderspresident! Visst är det häftigt! Jag vill tacka statsministern för återrapporten. Man kan ibland behöva påminna sig om att vi faktiskt har en kvinna som statsminister. Det här känns väldigt tryggt och bra, även om vi inte alltid tycker samma sak!

Jag noterade att statsministern konstaterade kopplingar till bioenergin, som hade varit uppe och diskuterats. Vi från Centerpartiet har många gånger sagt att det är viktigt att man gör rätt både på kort och på lång sikt.

Det paket som vi beslutade oss för att ta sikte på - att göra en snabb omställning - har ju fått ytterligare kraft i och med det förvärrade säkerhetsläget med Rysslands invasion av Ukraina. Men det gäller ju att inte gå fel där och att inte göra investeringar i fel saker. Det gäller att både hantera det som måste åtgärdas snabbt för att minska beroendet av rysk olja och gas och se till att det görs saker som är rätt på lång sikt.

Då handlar det om saker som går att göra snabbt - inte om något som ligger, 5, 10, 15, 20 eller 25 år framåt i tiden. Det lär inte hjälpa oss; då är kriget i Ukraina förhoppningsvis slut för länge sedan.

Det handlar om det förnybara - investerare står på kö med egna pengar för att göra dessa investeringar - men också om att använda bioenergi. Här finns det lite grann en konfliktlinje med resten av EU, som tycker att man bara ska låta skogen stå. Vår svenska erfarenhet säger att vi både kan använda skogen och låta den fortsätta att binda koldioxid. Det gäller att övertyga dem om detta.

Var någon sådan diskussion uppe vid det här tillfället? Hur går vi vidare för att flytta fram positionerna vad gäller det som är unikt och möjligt att använda här i Sverige?


Anf. 100 Statsminister Magdalena Andersson (S)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Återrapportering från Europeiska rådets möte den 30-31 maj

Fru ålderspresident! Jag tackar för frågan och för att Centerpartiet är en så konstruktiv kraft i de här frågorna. Vi måste ställa om och använda det förnybara som vi har tillgång till här i vårt land - svensk el, producerad här på ett miljövänligt sätt. Bioenergin är ju en del av detta.

Nu hade vi lyckats få med bioenergi i slutsatserna redan före mötet. Vi hade lyckats med lobbyarbetet redan före mötet, så detta var inte en stor diskussion här.

Däremot hade vi en ganska lång diskussion om behovet av att snabba på tillståndsprocesser för att kunna bygga ut det förnybara. Detta är också en viktig fråga, för det finns, precis som Annika Qarlsson tog upp, investerare som verkligen väntar på att få investera i billig el som kan produceras nu och som snabbt kan byggas ut. Här funderar EU på om man kan göra mer från EU:s sida för att underlätta och skynda på tillståndsprocesser. Det är naturligtvis en intressant diskussion att fortsätta. Vi ser gärna handling också.


Anf. 101 Annika Qarlsson (C)

Fru ålderspresident! Tack, statsministern, för svaret!

Min följdfråga gäller ett helt annat område. Jag tog inte upp det på EUnämnden inför mötet, men jag vet att det finns diskussioner och delar där man tittar på hur man ska följa upp det sexuella våldet.

En av de mer hemska metoder som man använder i krig är sexuellt våld, med våldtäkter och övergrepp på olika sätt. Detta drabbar såklart kvinnorna. Det drabbar även män. Det drabbar också familjer och en hel samhällsstruktur, som får svårt att hämta sig efter detta. Hus kan byggas upp och vägar byggas om, men när en värderingsstruktur bryter samman på det sätt som sker med det sexuella våldet får det konsekvenser på mycket längre sikt.

Jag skulle vilja höra statsministern beskriva var på agendan denna fråga finns. På vilket sätt jobbar man redan nu för att samla in vittnesmål och bevis? Hur kan man koordinera arbetet för att straffa dem som begår dessa övergrepp?


Anf. 102 Statsminister Magdalena Andersson (S)

Fru ålderspresident! Annika Qarlsson tar upp en väldigt viktig fråga. Det sexuella våldet i kriget i Ukraina är avskyvärt, och vi ser vittnesmål efter vittnesmål om att detta sker.

Det arbete som vi gör i Sverige är en del. Det är viktigt att alla länder som tar emot ukrainska flyktingar verkligen tar detta på allvar.

I Sverige ger vi information till kvinnor som kommer hit om att man kan anmäla olika former av krigsbrott. Man kan göra det i Sverige. Det finns naturligtvis också en struktur i Sverige för att ta hand om kvinnor som har blivit våldtagna.

Här är det humanitära stödet till Ukraina helt centralt, så att de kvinnor som är kvar i Ukraina kan få stöd i deras utsatta läge. Men det handlar givetvis också om att förövarna ställs till svars och blir dömda och fängslade för de brott som de har begått.


Anf. 103 Ilona Szatmari Waldau (V)

Fru ålderspresident! Tack, statsministern, för återrapporten! När bristen på livsmedel diskuteras handlar det främst om brist på spannmål och brist på konstgödsel, eftersom Ukraina och Ryssland normalt är stora exportörer av både spannmål och konstgödsel. Skördar världen över hotas av bristen och av de höga priserna på konstgödsel.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Återrapportering från Europeiska rådets möte den 30-31 maj

Men konstgödseln är i dag negativ för miljön både på grund av sitt innehåll och på grund av överanvändning. Den bidrar till övergödning av våra vattendrag. Den är en klimatbov vid tillverkningen och genom att kvävet ger upphov till utsläpp av växthusgasen lustgas. Konstgödsel tros också vara det som ligger bakom massdöden av insekter.

Bristen på konstgödsel borde därför innebära att ansträngningar görs för att hitta andra och mer miljö- och klimatvänliga sätt att göda åkrar än via industriellt framställd konstgödsel. Om utsläppen av lustgas via konstgödsel minskar bidrar det också till att unionen lättare kan nå sina mål i Fit for 55 om att minska utsläppen.

Rådet har i sina slutsatser konstaterat att bristen på konstgödsel innebär att det krävs mer insatser för att uppmuntra en mer effektiv användning av gödselmedel och alternativ till gödselmedel. Därför vill jag fråga statsministern om insatserna innebär att EU kommer att sträva mot att ställa om till ett mer miljö- och klimatvänligt sätt att gödsla världens åkrar och om hur diskussionerna gick här. Konstgödseln riskerar ju att inte kunna tillverkas framöver på grund av brist på råvaror, så vi måste ställa om. Och det är viktigt för hela världens livsmedelsförsörjning att vi lyckas med det.


Anf. 104 Statsminister Magdalena Andersson (S)

Fru ålderspresident! Ilona Szatmari Waldau sätter verkligen fingret på de möjligheter som skapas när man tvingas tänka i nya banor och ställa om. På samma sätt som det fruktansvärda kriget gör att det blir uppenbart att vi inte kan vara så beroende av fossila bränslen från Ryssland - det är därför det nu sker en skyndsam omställning mot andra energislag, och vi ska kunna ha mer av miljövänlig egenproducerad energi - sätter det också fingret på vårt beroende av importerad konstgödsel från Ryssland och råvara för att tillverka konstgödsel.

Här sker naturligtvis en utveckling nu. Både företag och forskare får ju extra energi i att försöka hitta alternativ till traditionell konstgödsel. Jag hade önskat att det hade varit en större diskussion om detta på mötet. Det var det inte. Men här finns all anledning att fundera på vad vi kan göra ytterligare för att påskynda produktion och utveckling av alternativa gödningsmedel.

Från svensk sida har vi under lång tid drivit på och särskilt subventionerat och stöttat olika former av ekologisk odling. Vilken typ av gödningsmedel man har är en del av det. Men jag tror säkert att det går att göra ytterligare insatser på detta område.


Anf. 105 Ilona Szatmari Waldau (V)

Fru ålderspresident! Jag tackar så mycket för svaret. Jag vill gå över till en annan fråga. Det är otroligt glädjande och positivt att rådet nu är tydligt i sitt stöd till Ukraina - det gäller både det humanitära stödet och det övriga stödet - och att man nu har infört fler sanktioner.

Det är också glädjande att man ställer sig bakom ett stopp för import av rysk olja, men det är ett misslyckande att vissa länder kan få ett undantag för det som transporteras via rörledning.

Jag undrar om statsministern bedömer att diskussionen nu är avslutad. Går det att komma längre i oljefrågan? Och hur går det med förhandlingarna om att även gas ska ingå i sanktionerna mot Ryssland? Så länge det finns länder som har undantag och så länge länder köper gas fortsätter vi ju att bekosta kriget.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Återrapportering från Europeiska rådets möte den 30-31 maj

Ytterligare en fråga är i vilken mån vi kan förmå fler länder att införa sanktioner mot Ryssland. För rådet till exempel diskussioner med Indien och Kina, som ju nämns som nya köpare av den ryska oljan?


Anf. 106 Statsminister Magdalena Andersson (S)

Fru ålderspresident! Jag tackar för frågan. Det var väldigt långa och svåra diskussioner för att komma fram till detta paket. Det är en stor framgång att vi kom så här långt.

Vad gäller sanktioner är de lägst hängande frukterna, så att säga, redan tagna. Det har ju kommit oerhört hårda sanktioner. Vi påverkas alla av det som händer i Ukraina. Men här behöver vi naturligtvis också se att olika länder är olika beroende av den ryska oljan och den ryska gasen och har olika möjligheter att ställa om. Det är klart att det för länder som inte har egna hamnar men som har oljeledningar är svårare att ställa om än för andra.

Jag tycker att det är bra att vi kom så här långt, även om vi från svensk sida naturligtvis gärna hade kommit längre.

Likadant är det när det gäller den ryska gasen. En del länder är ytterst beroende av den ryska gasen för sin energiförsörjning men jobbar nu väldigt hårt för att så snabbt det bara går ställa om.


Anf. 107 Sofia Damm (KD)

Fru ålderspresident! Tack, statsministern, för dragningen! Det har gått över tre månader sedan Putin brutalt raserade den världsordning som vi vant oss vid. Det är tre månader sedan de strukturer som uppstod efter andra världskriget för att vi skulle få leva i fred och frihet slogs sönder. I tre månader har nu modiga ukrainare kämpat för sina liv, för sin frihet och för allas vår frihet.

EU har, precis som har nämnts här tidigare, visat ledarskap och en enad front på ett sätt som förvånat oss alla, säkerligen också Vladimir Putin.

EU:s ledare har nu enats om det sjätte sanktionspaketet. Men denna gång satt det långt inne att komma överens. Det är naturligtvis enklare att resolut fatta gemensamma beslut som får stora konsekvenser för Ryssland men inte för oss själva, och den punkten är förbi. Men om man menar allvar med att tömma Putins krigskassa måste det till sanktioner som också slår hårt mot oss själva. Att göra sig oberoende av den ryska oljan och gasen är något som kommer att slå hårt mot enskilda medlemsländer.

Europa borde, givet läget, totalt isolera Ryssland. Men man kom, precis som har nämnts tidigare, så långt som var möjligt utifrån de förutsättningar som fanns. Nu kommer det signaler om att Ungern vill göra ändringar i det överenskomna dokumentet. Det rör dock inte oljan, utan det rör specifikt sanktioner som slår mot den rysk-ortodoxa patriarken, som tydligt tagit Putins sida i kriget. Så är det i alla fall offentligt.

Vilka möjligheter har Ungern att i detta skede förändra ett redan överenskommet sanktionspaket, där en rejäl eftergift redan är gjord till Ungern i och med att olja från pipeliner i detta skede faktiskt är undantagen i överenskommelsen? Hur ser statsministern på den kommande processen för fortsatt enighet och fortsatt skarpa sanktioner? Den lågt hängande frukten är tagen, precis som har nämnts. Men vi måste högre upp.


Anf. 108 Statsminister Magdalena Andersson (S)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Återrapportering från Europeiska rådets möte den 30-31 maj

Fru ålderspresident! Det är en viktig fråga. Vi fattade snabbt beslut om betydligt större sanktioner än vi någonsin tidigare har beslutat om. I takt med att kriget utvecklas ser vi den ryska brutaliteten. Vi ser hur man helt frångår krigets lagar och ger sig på civila och infrastruktur. Vi ser massgravar, massförstörelse och massvåldtäkter. Då är det klart att möjligheterna att gå vidare med ytterligare sanktionspaket har påverkats. Det är också det som har gjort att vi har kunnat få igenom ett sådant här beslut.

Det är en överenskommelse som har gjorts mellan stats- och regeringscheferna. Detaljerna i detta kommer nu att diskuteras i andra forum. Men det är en överenskommelse som vi har tecknat, och jag utgår från att alla länder står bakom den. Det är naturligtvis min utgångspunkt att det ska lösa sig, och det fanns, vad jag bedömde, inga frågetecken kring vad som gällde.

Men det är klart; alla detaljer ska sättas. Det är ju så med sanktionerna att vi behöver vara eniga. Det krävs enhällighet för att fatta beslut om sanktioner, och då är det naturligtvis viktigt att det också sätts politisk press så att man kan stå upp för det som vi har kommit överens om.


Anf. 109 Sofia Damm (KD)

Fru ålderspresident! Tack, statsministern, för svaret!

EU:s agerande visavi Ryssland bygger naturligtvis på enighet, även om medlemsstater också har utrymme att gå vidare med både vapenstöd och humanitärt stöd till Ukraina liksom åtgärder för att stoppa beroendet på energiområdet.

Nu får vi se vad Rysslands nästa drag blir i fråga om oljan. Om Putin säljer till andra intressenter har vi ju inte lyckats med det centrala här, nämligen att tömma krigskassan. Därför vill jag följa upp med en fråga: Hur tycker statsministern att man bör agera nu för att säkerställa att en viktig åtgärd inte blir fullkomligt verkningslös?


Anf. 110 Statsminister Magdalena Andersson (S)

Fru ålderspresident! När vi blockerar exporten av olja från Ryssland och bedömningen är att det kommer att påverka här och nu finns naturligtvis risken, efter en tids omställning, att Ryssland söker efter andra vägar för sin export. Därför är det viktigt med en dialog med andra länder kring dessa frågor, och den dialogen förs naturligtvis i många olika forum och på många olika nivåer.

Över huvud taget är det viktigt i den här situationen att ha en nära dialog med andra länder för att tydliggöra vilket land det är som står bakom de problem som många människor i världen nu stöter på i form av högre priser på en lång rad produkter liksom att det finns en enkel lösning på detta, nämligen att Ryssland upphör med sin illegala aggression i Ukraina.


Anf. 111 Maria Nilsson (L)

Fru ålderspresident! Jag vill börja med att tacka för det besked som kom i dag om ett fjärde stödpaket med vapenleveranser till den ukrainska försvarsmakten. Det är på alla sätt ett oerhört välkommet besked, liksom det initiativ om en givarkonferens som statsministern tog tillsammans med sin polska motsvarighet.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Återrapportering från Europeiska rådets möte den 30-31 maj

I går pratade jag med Tanja, min goda vän sedan 20 år tillbaka. Hon är internflykting i Lviv oblast just nu. Hennes hus i Irpin är totalförstört av ryska missiler. Det här är andra gången hon och hennes familj flyr; de flydde från Krim 2014.

Det är välkommet med de ekonomiska stöd som nu utlovas till Ukraina, men det är långt mellan förhandlingsborden i Bryssel, Stockholm och det totalt utblåsta huset i Irpin. Hur säkerställer man därför, statsministern, att pengarna faktiskt når Tanja, Andrej och alla andra som behöver pengarna här och nu för återuppbyggnad av sina livsverk, sina hus, sina hem?

Den 8 maj, mot bakgrund av Borodjanka, hörde vi Volodymyr Zelenskyj säga "Finally again!" När ska vi säga "Finally again!"?

Min andra fråga till statsministern är därför: Vad är planen framåt för EU?


Anf. 112 Statsminister Magdalena Andersson (S)

Fru ålderspresident! Det är naturligtvis viktigt att det stöd som ges till Ukraina också når hela vägen fram. Jag kan konstatera att det president Zelenskyj och premiärminister Sjmyhal säger till mig när jag pratar med dem är att det är oerhört centralt att vi fortsätter att skicka vapen till Ukraina, och därför är jag väldigt stolt över att vi i Sverige kan göra ytterligare i fråga om det och att det finns en sådan bred enighet i Sveriges riksdag om att det är rätt sak att göra och rätt väg att gå framåt.

Vi har också från svensk sida skickat direkt finansiellt stöd till Ukraina. Det finns ett konto på den ukrainska centralbanken där man kan sätta in pengar. Det har vi gjort från svensk sida, och det har det funnits ett väldigt brett stöd för i riksdagen.

Här är de 9 miljarder euro som vi är överens om att stötta Ukraina med. Det är ju viktigt att det nu snabbt förhandlas så att dessa pengar snabbt kan hamna direkt i den ukrainska statsbudgeten för att därifrån gå till alla människor i Ukraina som behöver stöd för sin överlevnad och för återuppbyggnad. Därutöver finns det humanitära stödet som också går direkt till människor i Ukraina.

Vad gäller återuppbyggnaden kommer det att vara ett oerhört stort arbete, och det är också viktigt att inte vänta för länge innan man påbörjar återuppbyggnaden. Det kommer att kräva noggrann planering och även noggrann koordinering, för det är många aktörer som kommer att vara involverade i detta.

Vi hade en första diskussion om det nu på toppmötet, men det är en diskussion som kommer att behöva fortsätta. Det krävs att detta organiseras på ett sådant sätt med alla aktörer - EU, enskilda länder, de internationella finansiella organisationerna, FN och privata företag som naturligtvis kommer att vilja vara involverade i detta - att det blir så effektivt som möjligt och kan gå så fort som möjligt.


Anf. 113 Maria Nilsson (L)

Fru ålderspresident! Tack till statsministern för svaret!

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Återrapportering från Europeiska rådets möte den 30-31 maj

Jag vill avsluta med två uppmaningar till statsministern. Den ena är att Sverige inte väntar utan agerar i arbetet med återuppbyggnaden och, som statsministern sa, faktiskt tar ledningen inom EU-samarbetet. Det man önskar är vapen för det första, vapen för det andra och vapen för det tredje. Låt det inte stanna vid ett fjärde stödpaket med vapen utan även ett femte, på ett bilateralt plan naturligtvis men även genom EU.

Avslutningsvis skulle jag verkligen vilja uppmana Magdalena Andersson att åka till Kiev och göra Kaja Kallas och Sanna Marin sällskap som ett tecken på att på plats visa solidaritet med det ukrainska folket.


Anf. 114 Statsminister Magdalena Andersson (S)

Fru ålderspresident! Vi kommer naturligtvis att vara en kraft som driver på återuppbyggnadsarbetet. Jag tog upp några av de svenska utgångspunkterna och vad vi tänker oss är viktigt när man lägger upp återuppbyggnadsarbetet: dels att det sker samordnat och koordinerat så att det inte blir ett kaos, vilket det lätt skulle kunna bli, dels att det är transparent på så sätt att det inte riskerar att bli korruption inblandat i detta. Det handlar också om tydliga krav på reformering av Ukraina i samband med det här stödet så att Ukraina verkligen kan ta tydliga steg närmare det EU-medlemskap som de ju längtar efter.

Sammantaget tror jag att ett välorganiserat återuppbyggnadsprogram verkligen kan bygga upp Ukraina igen, samtidigt som det genomförs reformer som tar Ukraina närmare den europeiska unionen.


Anf. 115 Maria Ferm (MP)

Fru ålderspresident! Jag vill börja med att tacka statsministern för återrapporten.

Vi lever i en alltmer allvarlig tid som en följd av Rysslands aggression mot Ukraina, och det innebär såklart ett intensivt arbete eftersom EU:s åtgärder behöver fortsätta och behöver fortsätta att vara tydliga och kraftfulla. Vi behöver fortsätta att stötta Ukraina, och vi behöver fortsätta att rikta fler sanktioner mot Ryssland.

Det nya sanktionspaketet innehåller bland annat ett embargo mot rysk olja men med kraftiga undantag och kryphål för flera länder. Det presenterades för en månad sedan och har sedan förhandlats med länder. Under tiden det har förhandlats har EU köpt olja av Ryssland för 8,4 miljarder euro, vilket är lite intressant med tanke på att vi precis har kommit överens om att stötta Ukraina med 9 miljarder euro.

Det är inte hållbart att fortsätta på det sättet. Det är blodspengar från EU:s ficka som går direkt in i Putins krigskassa. Först vid årsskiftet ska 90 procent av all import av råolja vara slut.

Att vänta sex månader är att fortsätta att finansiera Putins invasionskrig i sex månader. Det riskerar också att under tiden ge utrymme för spekulation, uppköp av reserver och ytterligare prisökningar.

Kommer regeringen att agera för att snabbare stoppa importen av rysk olja?


Anf. 116 Statsminister Magdalena Andersson (S)

Fru ålderspresident! Sverige har varit tydligt i diskussionerna om alla sanktionspaket - även det här sanktionspaketet. Vi har drivit på för kraftfulla sanktioner. Det är ingen hemlighet att vi från svensk sida gärna hade sett ett totalstopp för import av den ryska oljan.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Återrapportering från Europeiska rådets möte den 30-31 maj

För att vi ska nå en enighet inom EU och paketet verkligen ska vara verkningsfullt kräver det att vi kan fatta beslut i enighet. Mot bakgrund av att vissa länder har motsatt sig detta är naturligtvis resultatet som alltid i internationella sammanhang en kompromiss.

Då är frågan när kompromissen har gjorts om glaset är halvfullt eller halvtomt. Jag måste säga att det är ett oerhört kraftigt sanktionspaket som vi kunde komma överens om nu i veckan, och det är alltså fråga om mycket omfattande inkomster som annars hade gått till Ryssland. Nu kommer de inte den ryska krigskassan till del.

Det är en stor framgång, även om jag inte sticker under stol med att jag, precis som Maria Ferm, gärna hade sett ett totalt stopp för den ryska oljan.


Anf. 117 Maria Ferm (MP)

Fru ålderspresident! Jag tackar för svaret. Självklart är det ett steg framåt jämfört med utgångspunkten.

Det är oerhört tydligt att det säkerhetsmässigt och miljömässigt mest hållbara är det förnybara, precis som statsministern har varit inne på.

Det är inte hållbart att fortsätta att importera fossila bränslen från auktoritära regimer, som generellt kan använda dem som påtryckningsmedel. Samtidigt menar många länder att det sjätte sanktionspaketet kommer att bli det sista. Det är inte ens värt att försöka eftersom det är så svårt att få med Ungern. Miljöpartiet tycker inte att det kan accepteras. Importen av rysk gas till EU måste stoppas.

Kommer regeringen att verka för detta framåt? Det skulle vara ett välkommet besked, inte minst under Stockholm + 50, när den enda miljönyheten hittills har varit stora nedskärningar i klimatbiståndet.


Anf. 118 Statsminister Magdalena Andersson (S)

Fru ålderspresident! Det är ingen hemlighet att vi från svensk sida är öppna för ytterligare sanktioner mot Ryssland, inklusive gasen. Men jag kan konstatera att flera länder i EU är helt beroende av den ryska gasen. De har inte varit lika förutseende som de hade kunnat vara. Här är det bra att vi i Sverige ligger långt framme när det gäller klimatomställningen, inte minst tack vare att Miljöpartiet under många år har varit en aktiv röst och ett aktivt parti i regeringen när det gäller att driva på så att Sverige ligger långt framme i en lång rad olika miljö- och klimatfrågor. Det är en väg som vi naturligtvis bör fortsätta att gå.

Det som är bra nu är att fler ser att vi inte kan fortsätta att vara så beroende av de fossila bränslena, och det finns nu ett stort engagemang för att göra sig oberoende av Ryssland och den importerade oljan och gasen.


Anf. 119 Pyry Niemi (S)

Fru ålderspresident! Jag tackar statsministern för en gedigen dragning och ett starkt ledarskap under den fruktansvärda tiden för det ukrainska folket och den hårda belastningen på den europeiska gemenskapen, som ändå har fungerat synnerligen väl. Jag är tacksam för att vi har lyckats få till stånd det sjätte sanktionspaketet. Det visar på att vi i den gemensamma EU-familjen kan enas i otroligt starka former i en kris. Vi såg det under pandemin, vi har sett det nu och vi kommer säkert att se det även i framtiden.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Återrapportering från Europeiska rådets möte den 30-31 maj

Maria Ferm var lite inne på, och jag följer upp med att fråga, vilka möjligheter statsministern ser att även i fortsättningen få fram ytterligare sanktionspaket. Precis som statsministern sa står vi i Sverige bakom paketet, men det är nog helt nödvändigt att det kommer till ytterligare hårda restriktioner mot Ryssland. Det gäller inte minst att minska importen av gas. Det är det som kommer att vara den sista biten som leder till att det blir besvärligt för Putin.

Hur ser statsministern på rådande läge? Finns förutsättningar att få till ytterligare ett sanktionspaket?


Anf. 120 Statsminister Magdalena Andersson (S)

Fru ålderspresident! En förutsättning för att komma åt den ryska gasen är att fler länder hinner komma längre i att hitta alternativa leverantörer än just Ryssland vad gäller gas. Det pågår ett arbete där flera länder verkligen vill hitta andra leverantörer så fort som möjligt. Om jag ska vara ärlig finns det en risk att det kommer att ta tid.

Från svensk sida är vi naturligtvis öppna för ytterligare paket. Men med det sagt är det klart att det paket vi beslutade om nu i veckan, där den absolut största delen av den ryska oljan kommer att stoppas, kommer att påverka och skada den ryska ekonomin. Förhoppningen är att president Putin ska ta sitt förnuft till fånga och göra det som är det enda rätta, nämligen att ta hem sina soldater och låta Ukraina leva i den fred och frihet som landet förtjänar.


Anf. 121 Pyry Niemi (S)

Fru ålderspresident! Jag tackar statsministern för ett bra svar.

Jag är naturligtvis också glad att EU har samlats kring att bidra med så pass mycket pengar till återuppbyggnaden. Vi är naturligtvis glada och stolta över den givarkonferens som anordnats av de svenska och polska regeringarna.

Vi ser också i slutsatserna att EU kommer att bidra till att stärka samarbetet med västra Balkan, Georgien och Moldavien, inte minst när det gäller energiförsörjningen men säkert också i andra frågor.

Vilka möjligheter ser statsministern att förstärka EU:s närvaro nu när Ryssland säkerligen i sitt narrativ försöker påverka västra Balkan, Georgien och Moldavien med olika påtryckningsmetoder. Hur starkt är EU i det sammanhanget, och vilka möjligheter finns?


Anf. 122 Statsminister Magdalena Andersson (S)

Fru ålderspresident! Pyry Niemi tar upp en viktig fråga. Här är också Sverige ett av de länder som har drivit på för östliga partnerskapet, det vill säga att EU ska ha en nära samverkan med länderna längs vår östra gräns. Där är naturligtvis länderna på Balkan helt centrala. De ligger i vårt närområde, och vi ska ha ett nära samarbete med dem.

Det här är en fråga som diskuterades på mötet, och jag är säker att den kommer att diskuteras än mer på mötet i juni. Utifrån den rådande situationen, hur ska vi på olika sätt förstärka vårt samarbete och komma närmare andra länder i vårt närområde? De har precis som vi i Sverige konstaterat att de har en granne som var beredd att genomföra en fullskalig olaglig invasion av ett fredligt och demokratiskt grannland. Det är klart att i den situationen behöver vi andra länder ytterligare närma oss varandra.

Återrapportering från Europeiska rådets möte den 30-31 maj

Återrapporteringen var härmed avslutad.

Svar på interpellation

Statsminister Magdalena Andersson (S) återrapporterar från extra möte i Europeiska rådet den 30–31 maj.