Åtgärder för att öka byggandet och rädda träindustrin

Interpellationsdebatt 11 december 2023

Protokoll från debatten

Anföranden: 13

Anf. 175 Statsrådet Andreas Carlson (KD)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Patrik Björck har frågat mig när jag och regeringen tänker sätta in åtgärder för att öka byggandet och rädda den för Sverige och landsbygden så viktiga träindustrin samt vilka åtgärder jag och regeringen planerar att vidta.

Jag vill börja med att säga att jag delar Patrik Björcks bild av hur viktig träindustrin är för Sverige och för landsbygden i synnerhet. Jag har själv haft tillfälle att ta del av flera trähustillverkares beskrivning av läget, och jag är väl medveten om situationens allvar för såväl bostadsbyggandet som helhet som för trähusindustrin.

Sverige befinner sig i ett besvärligt ekonomiskt läge där bostadsbyggandet avtar till följd av omvärldsfaktorer som hög inflation och snabbt stigande räntor. Den höga inflationen och stigande räntor har påverkat hushållens efterfrågan på bostäder och bidrar till höga produktions- och finansieringskostnader. Bostadsbyggandet har i hög grad påverkats av konjunkturnedgången, och utfallet för påbörjade bostäder visar att bostadsbyggandet minskat markant det senaste året.

Byggbranschen drabbas när färre kan investera i ny bostad eller i renoveringar. Regeringen genomför åtgärder för att dämpa effekterna och rädda jobb i byggsektorn.

I budgetpropositionen har regeringen aviserat bland annat att taket för rotavdraget tillfälligt bör höjas, vilket bedöms öka efterfrågan på rotarbeten och främja sysselsättningen i bygg- och anläggningssektorn. Det är en åtgärd som gör skillnad när efterfrågan viker i bygg- och anläggningssektorn. De närmare villkoren framgår av en promemoria som för närvarande är på remiss.

En förutsättning för ökat småhusbyggande, och därmed byggandet av småhus i trä, är att det finns god tillgång till planlagd mark. Därför föreslår regeringen en stimulans till kommuner för framtagande av detaljplaner som möjliggör ny bebyggelse av småhus.

Regeringen har gett Boverket i uppdrag att ta fram underlag för ökat småhusbyggande. I Boverkets uppdrag ingår att redovisa var det finns byggbar mark för småhus. Det ingår även att beskriva var det byggs småhus av olika typer, vilka företag som står för byggandet samt i vilken utsträckning kommuner upplåter tomter för småhusbyggande.

Regeringen har dessutom gett Boverket i uppdrag att utreda möjliga lättnader i byggkrav för studentbostäder. Syftet med uppdraget är att utreda möjligheterna att påtagligt minska kostnaderna vid byggandet av studentbostäder och möjliggöra ett ökat och mer differentierat utbud på kort och lång sikt.

Regeringen följer noga utvecklingen inom bygg- och bostadsområdet och utesluter inte att ytterligare åtgärder kan vidtas.


Anf. 176 Patrik Björck (S)

Fru talman! Tack för svaret, Andreas Carlson!

Vi har i dag kris i byggandet och i träindustrin. Kraftiga åtgärder krävs av regeringen för att rädda jobb och ekonomi och inte minst tillfredsställa behovet av att bo. Bostadsbristen skapar ju inte bara personliga tragedier utan riskerar även att hämma utvecklingen i många delar av landet där satsningar på industriutveckling kräver bostäder.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

För perioden januari till september 2023 har varslen inom träindustrin stigit med 400 procent jämfört med samma period föregående år. Man måste gå långt tillbaka för att hitta motsvarande varselsiffror. Detta drabbar landsbygden särskilt hårt. En stor del av träindustrin ligger nära skogsråvaran på mindre orter, och där är träindustrin ofta den största arbetsgivaren.

Träindustrin är viktig för Sverige. Vi behöver öka bostadsbyggandet för att utveckla Sverige. Behovet av nya bostäder är stort. Att bygga i trä ger inte bara fler bostäder och fler jobb i byggsektorn - det gynnar också miljön. Men på grund av regeringens handlingsförlamning förlorar nu många jobbet.

Trots den pågående byggkrisen och den historiskt låga efterfrågan på nya bostäder vägrar regeringen göra något. Nyproduktionen av bostäder har mer än halverats på två år. Under 2021, när vi hade en socialdemokratiskt ledd regering, påbörjades 66 000 bostäder. Under första halvåret med den regering som Andreas Carlson ingår i började endast 14 500 bostäder byggas. Det drabbar träindustrin hårt. Minskat byggande innebär minskad efterfrågan på modulhus, byggmaterial, dörrar, fönster, golv, kök med mera.

Bakgrunden till mina frågor till Andreas Carlson handlar om jobb, bostäder, träindustri, byggbransch och inte minst landsbygd.

Svaret på den första frågan om när statsrådet och regeringen tänker sätta in åtgärder för att öka byggandet och rädda den för Sverige och landsbygden så viktiga träindustrin är mycket oroande, fru talman. Svaret är att regeringen följer frågan noga och inte utesluter att åtgärder kan vidtas. Det ansluter tyvärr till finansministerns uttalande om att regeringen inte avser att agera förrän krisen blir värre.

Den andra frågan om vilka åtgärder statsrådet och regeringen planerar att vidta blir då omöjlig att svara på. Det finns ju inga sådana åtgärder. I stället nämner Andreas Carlson rotavdrag och att se över tillgången på planlagd mark, men det var inte svar på vilka åtgärder man planerar. Det blir ju lite absurt, fru talman, när Andreas Carlson själv konstaterar här i kammaren att orsaken till att efterfrågan på bostäder minskar är ett besvärligt ekonomiskt läge där bostadsbyggandet avtar till följd av hög inflation och snabbt stigande räntor som bidrar till höga produktions- och finansieringskostnader. Då krävs ju helt andra åtgärder av regeringen.

De här svaren duger inte. Frågan om bostadsbyggandet och svensk träindustri är för viktig för att slarvas bort. Jobb, bostäder, träindustri, byggbransch och inte minst landsbygd kräver mycket mer, fru talman. De kräver en aktiv politik. De kräver en regering som förmår att regera och förstår att regera.

Fru talman! Jag vill vädja till Andreas Carlson att göra ett nytt försök. Han sa i sitt svar att han har varit ute och träffat företrädare för trähusindustrin och trähustillverkare. Jag undrar om Andreas Carlson fick med sig bilden av det oerhört tuffa läget och om han är medveten om att de svar som ges på interpellationen i den här mycket angelägna frågan inte kommer att lindra den oro som finns i hela träindustrin.

(Applåder)


Anf. 177 Mikael Eskilandersson (SD)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Efter 17 år som arbetande för en underentreprenör till Södra Skogsägarna är jag glad över att träindustrin uppmärksammas särskilt. Jag ser mig nämligen fortfarande som arbetande inom träindustrin även om jag för tillfället är ledamot i riksdagen. Min koppling till skogen och träindustrin i dag är kanske framför allt min egen skog och mitt eget lilla hobbysågverk.

Träindustrin drabbas givetvis av nedgången på byggmarknaden. Dock kanske man ska vara lite försiktig med att använda ödesmättade uttryck som ledamoten Patrik Björck som uttrycker det som att statsrådet behöver rädda träindustrin.

Träindustrin vill, som så många andra branscher, ha långsiktiga och bra villkor för sin verksamhet. Det är ingen skillnad mot andra industrier. Speciellt för trä är att skogen är klimatsmart. Det vi producerar i skogen kan hjälpa till att binda koldioxid samtidigt som det ger ett mervärde för såväl omgivningen som naturen.

Den svenska skogsindustrin får sällan tillräckligt positiv uppmärksamhet i förhållande till vad den faktiskt bidrar med. Skogen är samtidigt så mycket mer än bara virke till husbyggen. Att rädda skogsindustrin från en eventuell lågkonjunktur kan ju låta lovvärt. Dock undrar jag hur insatt ledamoten Patrik Björck egentligen är.

Under lång tid har efterfrågan varit mycket stor på i princip allt som produceras i skogen. Energiveden har också dragit upp priset, då den konkurrerar med massaveden. Vid en snabb koll i dag låg timmerpriset närmare 1 000 kronor per kubikmeter, och massaveden kostade över 500 kronor per kubikmeter. Detta var på min hemmamarknad i Skåne. Det finns inget köpstopp för tillfället.

I oktober gjorde Dagens industri en omvärldsanalys där man spådde att efterfrågan framöver kommer att öka. Även om det just nu ser ganska - för att inte säga mycket - mörkt ut på den svenska marknaden för bostäder är det övergående. Samtidigt är trä och skogsprodukter på många sätt framtiden, och allt fler efterfrågar de miljövänliga egenskaper som skogsindustrin har.

Totalt sett är skogsindustrin i Sverige alltså en stark framtidsbransch. Det viktiga nu är att inte göra fel saker utan se till att bygga en stabil grund med bra villkor för vår svenska träindustri så att träindustrin här kan lyfta fram sina fördelar och därmed konkurrera med lika förutsättningar som i andra länder.

Höga dieselpriser och osjysta regelverk som ger nackdelar mot andra branscher och andra länders konkurrerande verksamhet behöver givetvis hanteras. Glädjande är att vår regering har tagit bort den överdrivna reduktionsplikten för att i stället följa andra länders utveckling.

Det är också bra att man förenklar för företagen att konkurrera med miljömärkningar och egenvald hänsyn snarare än att tvinga på dem avsättningar för miljöhänsyn. Det bästa samhället får vi om vi går hand i hand med industrin och om parterna inte motarbetar varandras miljöarbete.

Men vad menar egentligen Socialdemokraterna med att träindustrin behöver räddas?


Anf. 178 Niklas Sigvardsson (S)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Jag vill inleda med att tacka ledamoten Patrik Björck för att han tog upp en oerhört viktig fråga.

I mitt anförande tänker jag lägga fokus på mitt hemlän och den trähusindustri som finns där. I Jönköpings län och i dess omgivningar finns en stor andel av Sveriges industriella trähusproduktion. Det är en bransch som sysselsätter många smålänningar och som levererar klimatsmarta bostäder till hela vårt land. Enligt Träcentrum i Nässjö ligger 75 procent av landets samlade träföretag - alltifrån snickerier, trähustillverkare och möbel- och inredningsföretag till sågverk - inom 15 mils radie från höglandet och Nässjö.

Som har beskrivits här är den ekonomiska situationen tuff. Högre räntor och hög inflation har skapat ett tufft ekonomiskt läge för svenska hushåll, vilket i sin tur innebär en dramatiskt minskad efterfrågan på småhus.

Trähusföretagen har blivit tvungna att göra sig av med personal. Enligt branschorganisationen Trä- och möbelföretagen har drygt 10 procent av de anställda varslats eller blivit uppsagda. I augusti kom beskedet att ett småländskt trähusföretag hade gått i konkurs. I september fortsatte det med varsel efter varsel. OBOS valde att varsla 50 anställda. Det fortsatte i oktober.

Så sent som förra veckan - precis före jul - varslade Forsheda Hus två tredjedelar av sin personalstyrka. Detta skedde bara någon vecka efter att bostadsministern själv hade besökt länet och pratat med trähusföretagen, som skriker efter hjälp. Han fick se öde produktionslokaler som stod tomma på grund av bristande efterfrågan.

Jag hoppas att ministern tar med sig de lärdomar som han måste ha dragit av detta besök. Tyvärr verkar lärdomarna inte vara särskilt stora.

Trähusindustrin och dess underleverantörer är extremt viktiga arbetsgivare för oss i Jönköpings län, och den dramatiska nedgången i efterfrågan drabbar därför länet extra hårt. Ministerns svar är snudd på nonchalant. Det är tomt. Det är ingenting som kommer att underlätta för de företag som just nu sliter hårt för att hålla näsan ovanför vattenytan och som kämpar för att överleva. Det är faktiskt så situationen ser ut i småhusbranschen i Jönköpings län. Att komma dragandes med ett förstärkt rotavdrag, som kanske bidrar på marginalen, när regeringen konsekvent har dragit ned på statliga investeringar som möjliggör bostadsbyggnation är nonchalant.

Region Jönköpings län visar faktiskt vägen, för där agerar den socialdemokratiska regionledningen och tillsätter stödåtgärder för att stimulera trähusindustrin. Regionen förstår att någonting behöver göras. Man undrar ju när Sveriges bostadsminister inser detsamma.

Jag vill fråga bostadsminister Andreas Carlson: När kommer de riktiga och kraftfulla stödåtgärderna på plats för den svenska trähusindustrin och för de trähusföretag som verkar i Jönköpings län?

(Applåder)


Anf. 179 Leif Nysmed (S)

Fru talman! Jag tackar bostadsministern för svaret.

Innan jag riktar mig till bostadsministern vill jag vända mig till Sverigedemokraternas företrädare, som undrade vad som behöver räddas i träindustrin. SD ser inte konkurserna. SD ser inte varslen. SD ser inte den kraftigt ökade arbetslösheten. Det är ett tydligt tecken på att de är totalt blinda.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Nu tänker jag rikta mig till företrädaren för regeringen, som jag hoppas fortfarande bestämmer.

Vi har diskuterat det antal bostäder som byggdes tidigare. En viktig del i detta är att träindustrin behöver komma fram. En av orsakerna till att vi inte nådde upp ännu högre var att det rådde brist på betongstommar. Här har vi en industri som borde vara en mycket viktigare del än vad den är och som faktiskt har växt fram under åren.

Låt oss fortsätta att utveckla vår egen träindustri så att den kan bli en nyckel för att öka bostadsbyggandet så mycket som behövs! Låt inte kompetensbristen bli ett hinder för framtida bostadsbyggande nu när människor blir tvungna att lämna branschen! Vi vet inte vart de tar vägen, och vi vet inte hur fort vi kan få tillbaka dem för att få igång hjulen igen.

Jag blir lite oroad när jag hör att vi måste gå ännu längre ned i den totala bostadskraschen innan regeringen väljer att agera. Hur många tusen måste bli arbetslösa? Hur många tusen måste lämna branschen för att regeringen ska vakna och se allvaret?

Regeringen skriver att flera åtgärder vidtas för att dämpa effekterna i byggsektorn. Vi har tidigare diskuterat rotavdraget. Jag hävdar fortfarande att det inte kommer att ge någon större effekt. Dessutom är det för sent, för det kommer inte förrän till sommaren. Flera företag som jobbar i rotsektorn varslar människor nu - de kan inte vänta till i sommar på åtgärder. Krisen kommer heller inte att vara över i januari 2025. Det är både felinriktat, för sent och för kort.

Ni lyfter fram ökat småhusbyggande. Det är bra att ni gör det, för det är många människor som efterfrågar detta. Men varför gynna bara en typ av bebyggelse? Träindustrin bygger ju även flerbostadshus. Man inreder dem också med möbler och har inredningsdetaljer som fönster, dörrar och golv, som flera redan har rabblat upp. Träindustrin är inte bara småhusbyggandet, utan den är så mycket mer.

Studentbostäder nämns också. Läs rapporten som Caroline Szyber, tidigare KD:s bostadspolitiska talesperson, tog fram med Studentbostadsföretagen och studentförbunden där de efterfrågar ett investeringsstöd för studentbostäder. Det är ett gemensamt önskemål från dem om att få fram bostäder man har råd med.

Varför lyssnar ni inte på dem som är drabbade och behöver detta i stället för att ta bort krav och riskera att bygga sämre bostäder?

Det räcker inte att följa utvecklingen noga. Man måste agera, och det nu innan krisen har blivit för djup.

(Applåder)


Anf. 180 Statsrådet Andreas Carlson (KD)

Fru talman! Jag tackar för engagemanget. Det är en mycket tuff situation för trähusindustrin. Jag har själv sett det ledamoten Sigvardsson var inne på, och det är förstås dramatiskt för dem som drabbas. Det är en tuff situation också i ett läge när det behöver byggas fler bostäder i Sverige eftersom det råder bostadsunderskott.

Sju av tio vill bo i småhus, men det är mycket riktigt så att trähusindustrin inte bara handlar om småhus. Det har jag inte heller påstått, Leif Nysmed. Jag tog till exempel upp studentbostäder i mitt interpellationssvar.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Debattens olika inlägg har handlat ganska lite om inflationen, men man kommer inte ifrån att inflationen har drivit upp både finansieringskostnader och produktionskostnader. Att i detta läge ha en ansvarsfull politik som är svagt åtstramande och som syftar till att finanspolitiken inte ska motverka penningpolitiken är den väg regeringen har valt. Jag tycker att inflationen förtjänar att nämnas, och jag tror inte att ledamöterna i kammaren har några större invändningar mot det eftersom de nog mycket väl förstår att inflationen kombinerat med lågkonjunkturen är omvärldsfaktorer som slår stenhårt mot just byggandet och inte minst den trähusindustri vi nu debatterar.

Har jag fått med mig bilden? Ja, det har jag. Att det finns en stor förståelse för att inflationen och lågkonjunkturen påverkar trähusindustrin är något jag har mött när jag träffar dem som är drabbade. Det finns liksom inga genvägar att ta här. Jag säger dock i interpellationssvaret till Patrik Björck att regeringen förstås är beredd att vidta åtgärder. Men det får inte motverka inflationsbekämpningen, för då kommer trähusindustrin och alla som arbetar där att få en ännu sämre sits. Vi måste därför lyckas att gemensamt hålla nere inflationen. Vi ser att det delvis går åt rätt håll, men det är för tidigt att blåsa faran över. Det gäller alltså att hålla i och hålla ut.

Jag förstår att detta är ett kärvt budskap till dem som precis har fått beskedet att de förlorat jobbet och till de företag som har gått i konkurs. Men om vi inte håller i inflationsbekämpningen kommer det att bli ännu värre och svårare.

Regeringen följer detta noga och är beredd att vidta åtgärder. Vi har vidtagit en viktig åtgärd med rotavdragshöjningen, och den träffar ju också de underleverantörer som lyfts fram här, nämligen producenter av fönster, dörrar och golv. Det är en konjunkturellt riktig åtgärd, och den kommer att rädda en del jobb i sektorn. Därför har vi tagit fram den. Regeringen är beredd att sätta in åtgärder, och de åtgärder vi planerar för handlar också om strukturella reformer som är viktiga och långsiktiga. Givetvis hade vi varit bättre rustade om de redan hade varit på plats.

I nästa runda skulle det vara intressant att höra ledamöterna utveckla hur de ser på inflationsbekämpningen och risken för att situationen blir ännu värre om vi inte lyckas med den viktiga uppgiften.


Anf. 181 Patrik Björck (S)

Fru talman! Jag håller med Andreas Carlson om att det är viktigt att bekämpa inflationen, men låt mig påminna om ett gammalt talesätt: Operationen var lyckad, men patienten dog. Man måste kunna hantera en svår ekonomisk situation med inflation och samtidigt se till att en viktig industri i Sverige inte slås ut. Denna industri är inte bara viktig för att den håller företag och jobb igång, utan den fyller ett fundamentalt mänskligt behov eftersom den skapar möjlighet för människor att bo, möjlighet för ungdomar att flytta hemifrån och möjlighet för hela landet att växa. Det handlar inte bara om att rädda en industri utan också om att möta ett behov.

Fru talman! Andreas Carlson säger att han har tagit del av situationens allvar men kommer till kammaren utan några egentliga förslag. Han kan inte på allvar mena att en översyn av planarbetet eller ett höjt rotavdrag skulle hantera de bekymmer som trähusindustrin står inför. Precis som finansministern antyder Andreas Carlson att det kan komma fler åtgärder när situationen blir sämre, när krisen växer och när fler företag har gått i konkurs. Budskapet är inte bara kärvt - det kan man ju som politiker behöva komma med ibland - utan ganska dåligt, irrationellt och farligt eftersom vi hamnar i en situation då det inte finns så mycket kvar att rädda när vi har tappat den viktiga funktionen att bygga bostäder för att främja industriutvecklingen runt om i landet och enskilda människors privatsituation.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Jag är helt övertygad om att de företag som Andreas Carlson åker runt och träffar inte är nöjda med regeringens åtgärder. Jag är övertygad om att de förstår att inflationen är ett problem, men jag är också övertygad om att de kräver att regeringen ska åtgärda allvarliga problem. Att bara konstatera att problemet är allvarligt och sätta sig ned och rulla tummarna är inte ett ansvarsfullt regeringsarbete.

Andra frågor aktiveras tyvärr av bristen på åtgärder när det gäller trähusindustrin. Niklas Sigvardsson har berättat målande hur det drabbar exempelvis Jönköpings län när företag går i konkurs och folk tvingas ut i arbetslöshet. Det gäller även andra delar av landet. Leif Nysmed var inne på problemet med kompetensförsörjning. Det handlar inte bara om en viktig industri och ett stort socialt behov, utan det slår också ut en generation av byggnadsarbetare och träindustriarbetare om de inte kan bli kvar i branschen.

Arbetsmarknadens parter i denna industri, GS-facket och TMF, har begärt att regeringen ska aktivera korttidsstödet. Om man inte har någon politik för att upprätthålla själva industriproduktionen skulle man åtminstone över tid kunna klara kompetensförsörjningen genom att se till att undvika stora uppsägningar i denna viktiga industri. Är regeringen beredd att aktivera korttidsstödet, som arbetsmarknadens parter begär?

(Applåder)


Anf. 182 Mikael Eskilandersson (SD)

Fru talman! Jag börjar med att försöka förklara för ledamoten Leif Nysmed vad skillnaden mellan trähusindustri och träindustri är eftersom han anklagade mitt parti för att inte se konkurserna och varslen. Konkurserna och varslen finns inom trähusindustrin. Men träindustrin, som är den Socialdemokraterna pekar ut i sin interpellation, är så mycket mer än trähusindustrin, och flera delar i träindustrin går fortfarande för högtryck. Efterfrågan har tidigare i det närmaste varit överhettad på många områden, och en del kan nog till och med tycka att det är lite skönt att det har lugnat ned sig och inte är lika stor efterfrågan som det har varit.

Med detta sagt är det klart att trähusindustrin är hårt drabbad, för vi har i princip inget byggande över huvud taget. Men jag undrar ändå: Om Socialdemokraternas subventioner och investeringsstöd skulle slå tillbaka i form av höjd ränta, vad skulle det då göra med trähusindustrin? Det skulle försätta trähusindustrin i en ännu sämre situation än den man i dag är i.

Jag tycker faktiskt att det regeringen gör genom att stimulera planer för att mark saknas är helt rätt väg att gå. Jag vet att det bara i Helsingborgs kommun är tusentals personer som står i tomtkö för att bygga småhus. Om vi kan få fram några fler tomter än tidigare så kan fler få möjlighet att bygga sitt eget småhus, och de behöver inte stå i kö och vänta lika länge som i dag.


Anf. 183 Niklas Sigvardsson (S)

Fru talman! Bostadsministern fortsätter att återkomma till de åtgärder som han måste tolka som både kraftfulla och ansvarstagande från regeringens sida. Men det är faktiskt så att Region Jönköpings län ensamt gör mer för att stärka trähusindustrin än vad regeringen gör, och Region Jönköpings län bidrar alltså med 400 000 kronor. Det säger något om hur illa det är ställt med regeringens politik.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Regeringen står de facto handfallen när trähusindustrin står vid ruinens brant, för så illa är det. Det är bara att erkänna hur verkligheten ser ut. Då kommer ministern åter dragandes med att regelförenklingar för studentbostäder ska rädda trähusindustrin. Att studenter ska få sämre tillgänglighet och knappt något dagsljus eller att de ska stå ut med ännu mer buller ska alltså rädda trähusindustrin. Vi kan nog slå fast att det blir många fler trähusföretag som går i konkurs långt innan dessa regelförenklingar börjar gälla.

Bostadsministern kanske ska ta och ringa till regionstyrelsens ordförande i Jönköpings län, Rachel De Basso, och fråga hur man ska göra för att ge direkt stöd till trähusindustrin här och nu. Om Region Jönköpings län klarar att prioritera trähusindustrin i tuffa ekonomiska tider borde faktiskt regeringen klara att göra likadant. För alla företag i trähusindustrin i och runt Jönköpings län kan väl ministern försöka agera som december och den stundande julen bjuder, alltså att se till att vara extra snäll och ge företagen vad de behöver.

(Applåder)


Anf. 184 Leif Nysmed (S)

Fru talman! Jag konstaterar att både regeringen och SD tycker att fler i den svenska arbetskraften ska behöva bli arbetslösa för att vi måste få ned inflationen och att svenska företag behöver gå i konkurs i större omfattning innan vi kan vidta några åtgärder. De ska alltså drabbas av de omvärldsfaktorer som ministern nämner i sitt svar, som ökade bränsle- och energipriser från utlandet. Det ska liksom vara orsaken till att vi ökar arbetslösheten och försätter företag i konkurs. Det är orimligt, tycker jag.

Jag tycker att krisen är så pass djup nu att vi måste orka ha en aktiv konjunkturpolitik också för att rädda jobben och företagen och för att snabbt kunna ställa om och komma igång med byggandet igen.

Att knuffa behovet framför sig är vad man gör nu. Behovet växer och blir ännu större. Det löser inte problemet. För vad händer den dag hjulen börjar snurra igen och vi ska bygga i kapp behovet? I dag är det 67 000 bostäder som behövs, men när vi knuffar behovet framför oss växer det. Snart är behovet 100 000 om året. Vad händer då? Finns personalen kvar? Behöver vi jaga personal?

Vad händer när det är brist på personal? Jo, det blir ökade kostnader för att man behöver höja lönerna. Vad händer när det blir brist på material för att det ska byggas 100 000 bostäder om året? Då stiger priserna. Det är precis detta som man har knuffat framför sig. Man har inte löst problemet. Man har bara skickat över det till kommande generationer. Det duger inte.

(Applåder)


Anf. 185 Statsrådet Andreas Carlson (KD)

Fru talman! Jag vill inleda med Niklas Sigvardssons fråga.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Jag tycker att det är positivt att Region Jönköpings län har fattat ett beslut om stöd till trähusindustrin för tillverkning av nödhus till krisdrabbade områden. Det är ju detta som stödet handlar om. Låt mig påminna om vad regeringen gör för just krisdrabbade områden.

Vi har en mycket diger uppgift framför oss i arbetet med att återuppbygga Ukraina. Ukrainas president har här i kammaren via länk lyft fram svensk träindustri och arkitektur. Jag har i de kontakter jag har med företrädare för den ukrainska regeringen också lyft fram den potential som finns i den svenska trähusindustrin. Man är mycket intresserad av att bygga hållbart för en blomstrande framtid för Ukraina och för Ukrainas folk.

Detta står högt upp på regeringens agenda. De stödsatsningar och stödpaket som regeringen har beslutat om handlar både om militärt stöd och om humanitärt stöd. Detta kommer att behövas för lång tid framöver, också i arbetet för att återuppbygga Ukraina.

Här har jag tagit flera olika initiativ både för att stärka transportinfrastrukturen och bygga upp den men också för att bygga upp Ukraina med den innovation och den kraft som finns i det svenska kunnandet. Vi har ett erkänt kunnande när det gäller att bygga hållbart och att planera samhällen. Från Ukrainas sida är man inte bara intresserad av att återuppbygga landet som det var utan också av att bygga för framtiden.

Här finns en mycket stor potential för trähusindustrin. Flera företag är redan involverade, och regeringen arbetar för att se vilka möjligheter som finns. Vi har gett besked om att Business Sweden ska öppna ett kontor i Kiev, för att ta ett exempel. Det handlar om att i solidaritet med Ukraina, med Ukrainas folk och med andra nöddrabbade områden bistå och hjälpa till, men det kan förstås också innebära arbetstillfällen i den svenska trähusindustrin.

Där har vi ett gemensamt intresse. Detta är någonting som kommer att kräva ett åtagande för decennier framåt, och det är något som regeringen prioriterar.

Men utvecklingen på bygg- och bostadsområdet påverkas mycket av inflationen. Jag tackar för de inlägg som underströk detta också i den andra rundan. Det åskådliggör också att inte finns en quickfixlösning som löser både inflationen och konjunkturen, utan man måste hålla fast i inflationsbekämpningen för att se till att de åtgärder man vidtar inte bidrar till att göra situationen än värre.

Att stimulera planer för byggbar mark och att kartlägga byggbar mark är en av de viktigaste strukturella faktorerna när det gäller att öka trähusbyggandet. Jag sa också att vi inte utesluter att ytterligare åtgärder kan vidtas.

En ledamot nämnde stöd vid korttidsarbete. Korttidsarbete innebär att en arbetstagare under en begränsad tid går ned i arbetstid samtidigt som arbetsgivaren får ekonomiskt stöd av staten för kostnaden för korttidsarbete.

När regeringen håller i inflationsbekämpningen och om vi lyckas med den gemensamt kommer andra verktyg att finnas tillgängliga om konjunkturen biter sig fast. Här utesluter jag inte olika åtgärder. Som jag sa i mitt svar kan ytterligare åtgärder komma att vidtas, men vi måste lyckas hålla nere inflationen.


Anf. 186 Patrik Björck (S)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Det där sista var lite grumligt. Var det ett ja eller ett nej till att aktivera korttidsstödet? Det har Andreas Carlson möjlighet att återkomma till. De andra frågorna har vi egentligen inte fått något svar på, men det sista får Andreas Carlson gärna utveckla.

Regeringen har inte utvecklat utan avvecklat investeringsstödet och talat om regelförenklingar. 40 000 lägenheter i kön var det när regeringen klippte investeringsstödet, och det får svåra konsekvenser då det som bekant inte går att bo i en regelförenkling.

Regeringen står och ser på medan byggbranschen och träindustrin kraschar. Jag kan berätta för ledamoten från SD att träindustrin är mycket mer än trähus. Också möbler, dörrar, fönster och allt möjligt dras med när byggbranschen kraschar.

Sedan ska löntagare förlora sina jobb och företag gå i konkurs. Det är den bistra sanningen. Men Sverige förtjänar bättre, fru talman. Vi socialdemokrater har förslag på en annan politik. Det finns möjlighet att få fart på bostadsbyggandet om man för en aktiv politik i stället för att sitta och titta på och hoppas att allting ska bli bättre av sig självt.

Det handlar till exempel om statliga byggkrediter, medfinansiering till nyproduktion och statlig byggstimulans i form av ett produktionsstöd riktat till mindre orter med stora industrietableringar och till ungdoms- och studentbostäder.

Vi pratar om startlån för förstagångsköpare. För att ge alla människor möjlighet att köpa en bostad föreslår vi socialdemokrater ett startlån. Detta skulle stimulera efterfrågan och bidra till ett ökat byggande.

Det som är så viktigt med denna debatt är att se att det finns skillnader i politiken. Vi socialdemokrater har alternativ och konkreta åtgärder, medan regeringen och bostadsministern sitter och hoppas att allting ska bli bättre. Man använder väl Riksbanken som ett SMHI och ser om inflationsförväntningarna ska minska eller öka.

Vi socialdemokrater har verkstad, vi har politik och vi har åtgärder.

(Applåder)


Anf. 187 Statsrådet Andreas Carlson (KD)

Fru talman! Tänk om Patrik Björcks regering hade haft verkstad under de åtta år då man hade chansen att göra något åt de strukturella problem som finns och som har funnits under lång tid på bostadsmarknaden.

Tänk om man hade kortat ledtider, om man hade förenklat regelverk och om det hade tillgängliggjorts byggbar mark i attraktiva lägen så att situationen för småhusindustrin och småhusbyggande hade varit bättre rustad.

Tänk om man inte ständigt hade prioriterat bort att sju av tio vill bo i småhus utan haft reformer, såsom dem vi nu är på gång att sjösätta. Det är klart att det tar lite tid när det var ett tomt bord vad gäller just att bygga småhus, att kartlägga byggbar mark och att se till att man kan bo i attraktiva lägen i Sverige.

Och så har vi ledtiderna, som kanske inte kostade så mycket när pengar var gratis, under den tid då Patrik Björcks regering styrde, men som nu märks extra hårt hos de hushåll som i dag både är hårt pressade och inte kan investera men också hos de finansierings- och produktionskostnader som har skjutit i höjden.

Det är glädjande att Socialdemokraterna har verkstad nu, men det hade varit bättre om de hade haft verkstad betydligt tidigare än så, fru talman.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Vi sitter inte och rullar tummarna. Vi har många utredningar på gång. Vi kommer att komma tillbaka till kammaren med de reformer som behövs. Som jag också har sagt utesluter vi inte att ytterligare åtgärder kan behöva vidtas. Det är uppenbart att situationen är tuff. Men vi måste hålla ut och bekämpa inflationen, för det är den som är roten till mycket av det onda som just nu slår hårt, inte minst inom träindustrin, som interpellationen handlar om.

Jag tackar så mycket för debatten.

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellation 2023/24:241 Åtgärder för att öka byggandet och rädda träindustrin

av Patrik Björck (S)

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

För perioden januari–september 2023 har varslen inom träindustrin stigit med 400 procent jämfört med samma period föregående år. Man måste gå långt tillbaka för att hitta motsvarande varselsiffror inom träindustrin. 

Detta drabbar särskilt hårt på landsbygden, där en stor del av träindustrin ligger. Nära skogsråvaran på mindre orter där träindustrierna oftast är den största arbetsgivaren. 

Träindustrin är viktig för Sverige. Vi behöver naturligtvis öka bostadsbyggandet för att utveckla Sverige. Om man dessutom bygger trähus ger det inte bara fler bostäder och fler jobb i byggsektorn och på landsbygden, det gynnar också miljön. 

På grund av regeringens handlingsförlamning förlorar nu rekordmånga jobbet på grund av den pågående byggkrisen och den historiskt låga efterfrågan på nya bostäder. Sammanlagt har nyproduktionen av bostäder mer än halverats på två år. Enligt SCB började endast 14 500 bostäder byggas under första halvåret – vilket kan jämföras med år 2021, när 66 000 bostäder påbörjades enligt Boverket. Detta drabbar träindustrin hårt. Ett minskat byggande innebär en minskad efterfrågan på såväl modulhus som byggmaterial men också dörrar, fönster, golv, kök med mera. 

Jag vill med anledning av ovanstående fråga statsrådet Andreas Carlson:

 

  1. När tänker statsrådet och regeringen sätta in åtgärder för att öka byggandet och rädda den för Sverige och landsbygden så viktiga träindustrin? 
  2. Vilka åtgärder planerar statsrådet och regeringen att vidta?