Beskattning av inkomst från försäljning av sexuella tjänster

Interpellationsdebatt 1 december 2023

Protokoll från debatten

Anföranden: 11

Anf. 1 Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

Fru talman! Hanna Westerén har frågat mig om jag anser att det är rimligt att beskatta inkomster som härrör från en brottslig handling, det vill säga sexköp, och om inte, vilka åtgärder jag tänker vidta. Hanna Westerén har också frågat mig vilket ansvar jag anser att Skatteverket har i fråga om de brottsutsatta kvinnorna och vilka initiativ jag är beredd att ta. Hanna Westerén har slutligen frågat om jag har för avsikt att vidta några ytterligare åtgärder för att tillvarata de brottsutsatta kvinnornas intressen.

Personer som utnyttjas i prostitution befinner sig i stor utsatthet och ska erbjudas stöd och hjälp att lämna prostitutionen. Prostitution medför allvarliga skador för såväl enskilda individer som samhället i stort. En av regeringens centrala prioriteringar är att förebygga och bekämpa utnyttjande i prostitution och människohandel och ge stöd till de personer som utsätts. Förbudet mot köp av sexuella tjänster är ett viktigt verktyg i arbetet att bekämpa efterfrågan.

Regeringen fokuserar på att dels förebygga och bekämpa prostitution, dels hjälpa personer som befinner sig i prostitution att lämna prostitutionen. För närvarande pågår ett utredningsarbete med att se över förutsättningarna för ett exitprogram för vuxna personer som är utsatta för prostitution och människohandel för sexuella ändamål samt ett program för barn utsatta för sexuell exploatering och människohandel för sexuella ändamål. Utredaren ska i närtid redovisa uppdraget för regeringen. Regeringen kommer att återkomma med hur förslagen ska omhändertas efter det.


Anf. 2 Hanna Westerén (S)

Fru talman! Jag uppskattar att vi kan ha den här debatten, och jag uppskattar det stora engagemanget som demonstreras i den här frågan. Vi är flera ledamöter som vill debattera och resonera, och på läktaren i dag finns också representanter för organisationen Talita som på ett enastående sätt stöttar kvinnor som vill lämna prostitution.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Det var också Talita som uppmärksammade flera av oss ledamöter på att Skatteverket relativt plötsligt åter börjat beskatta pengar som härrör från prostitution. Prostitution - alltså att en person, företrädesvis av manligt kön, tar sig rätten att mot betalning missbruka en annan människas, företrädesvis en kvinnas, kropp för sin egen tillfredsställelses skull.

Jag menar att det är där vi måste börja: i vad man vill och vad man känner sig tvungen att göra. Det handlar om vilket stöd samhället erbjuder och med vilken röst staten talar till den som befinner sig i utsatthet. För nog blir det lite snurrigt att Skatteverket jagar rätt på de minst sagt surt förvärvade slantarna när sexköp är kriminaliserat i dag som om prostitution vore försäljning av en vara som ska momsas eller ett arbete vilket som helst från vilket det allmänna ska ha sin skärv.

Ännu snurrigare blir det när Skatteverket enligt egen utsago gör skillnad på människor som säljer sex och människor som är utsatta för människohandel. En underlig distinktion sett till att även sexköp handlar om att köpa sig rätten att missbruka en annan människas kropp. Det är inte heller länge sedan Skatteverket uppmanade kvinnor i prostitution att skaffa Fskattsedel, som om man i Sverige av i dag faktiskt kunde driva firma i att låta sig missbrukas sexuellt.

Skatteverket har tack och lov per i år upphört med att ge den typen av råd, men faktum kvarstår att Skatteverket - givet de övriga högt prioriterade uppdrag man har att jaga personer som tjänar pengar på arbetslivskriminalitet, skattefusk och skatteflykt - ändå lägger resurser på att driva mål för att beskatta kvinnor som säljer sex. Är det enligt finansminister Elisabeth Svantesson en rimlig prioritering? Anser finansministern att incitamenten ökar eller minskar att lämna prostitution om man dessutom har en skatteskuld på tiotusentals kronor hängande över sig?

Jag vill avslutningsvis poängtera att det är positivt att finansministern lyfter och riktar ljuset mot utredningen om så kallad exit för prostituerade. Helt klart behöver samhällets stöd för kvinnor som vill lämna prostitution bli långt bättre än i dag. Men om staten ska fortsätta att med ena handen i sexköpslagen fria den säljande kvinnan för att med stöd i annan lagstiftning göra henne till skattebrottsling riskerar exitinsatser att bli svaga eller rent av obsoleta. En skatteskuld kan vara just det som håller dig kvar i prostitution.

Hur kan Skatteverket agera för att inte ytterligare förvärra de prostituerades utsatthet? Hur kan vi som samhälle bättre möta utsatthet och förhindra mer våld och förnedring? Och än en gång: Ökar eller minskar incitamenten för att lämna prostitution genom Skatteverkets agerande?


Anf. 3 Helena Vilhelmsson (C)

Fru talman! Tack för att vi kan ha den här oerhört viktiga debatten!

Att befinna sig i prostitution är att vara utsatt. Det är världens äldsta förtryck, ofta med livet som insats. Det ger skador för livet, skam, skuld och ångest. Därför är det väldigt skönt att vi sedan länge har haft sexköpslagen i Sverige, där skulden läggs där den hör hemma, nämligen på den som köper sex. Jag trodde att Rättssverige och Förvaltningssverige var ganska överens härom - ända tills vi fick höra om fallet med "Maja".

"Maja" råkade ut för ett inbrott i sin lägenhet, och polisen kom dit för att utreda brottet. De noterade att "Maja" hade en stor mängd kontanter och rapporterade henne till Skatteverket. Det kan man för övrigt undra varför de gjorde, men det är inte finansministerns bord.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

"Maja", som var ärlig och berättade att pengarna kom från sexhandel, åtalades och dömdes för skattebrott, eftersom hon hade underlåtit att betala skatt. Hon dömdes att betala 60 000 kronor. I sammanhanget kan nämnas att Paolo Roberto fick böter på 15 000 kronor.

Men det hela slutar inte här. "Maja" blev alltså ombedd av Skatteverket att starta ett företag och betala skatt för att på så sätt göra rätt för sig och slippa nya åtal. Här börjar det, enligt mig, verkligen att knaka i fogarna på nationen Sverige.

Jag ställde en fråga till finansministern tidigare i somras om vad regeringen ämnar göra åt denna situation. Är det regeringens mening att pengar från en olaglig handling, via medverkan av en utsatt person, ska drivas in i form av skatter?

Svaret var att finansministern inte kan kommentera Skatteverkets svar. Men det var heller inte min fråga, utan min fråga var vad regeringen anser om detta.

Dubbelmoralen är ju oändlig. Om prostituerade ska skatta, vilka avdrag ska de då få göra? Ska de få göra avdrag för kostnader för kondomer, glidmedel, mediciner, graviditetstester, hivtester och resor till och från en lägenhetsbordell, där de för övrigt kan vara instängda? Då är det tur att man kan deklarera digitalt.

Att sälja sex är inte som att sälja vilken tjänst som helst. Vi kan inte jämställa att sälja en pizza med att sälja sex.

Om prostituerade ska betala skatt och uppmanas att starta företag, varför har då Skatteverket svarat att prostitution inte är en hållbar företagsidé och därmed nekat F-skattsedel?

Om en utsatt kvinna dessutom måste ha ett företag måste hon ha ett bankkonto. Men det händer att banker nekar prostituerade kvinnor att öppna ett bankkonto eftersom prostitution inte är en hållbar försörjning. Varför söker inte Skatteverket upp sexköparna och slår fast att de ska betala sociala avgifter för sina sexköp? Varför finns det ens en företagskod, en SNI-kod, där det går att klassa in sexuella tjänster och sexuell handel? Det finns, till exempel SNI-koden övrig serviceverksamhet.

Jag vet att finansministern inte kan svara på varför Skatteverket gör si eller så, men det är inte heller min fråga. Min fråga handlar om vad finansministern och regeringen tycker om detta. Om regeringen tiger still medverkar man, enligt mig, till en form av pengatvätt. Det är pengar från en olaglig verksamhet som går in i den statliga förvaltningen. Det är inte okej för mig att staten gör så.

Vad tycker regeringen om situationen?


Anf. 4 Annika Strandhäll (S)

Fru talman! Jag tackar finansministern för att vi i dag kan ha den här otroligt angelägna debatten. Jag kunde inte avhålla mig från att anmäla mig till den. Precis som har slagits fast i de tidigare inläggen är detta en fullständigt absurd situation som måste hanteras. Jag uppskattar också att Talita bedriver en verksamhet med ett så tydligt och starkt stöd till kvinnor som befinner sig i prostitution och nu driver den här frågan så hårt. Talita har uppmärksammat oss politiker på denna absurditet.

Precis som Helena Vilhelmsson sa har vi sedan den 1 januari 1999 en lag i landet som kriminaliserar köp av sexuella tjänster - sexköpslagen. Jag gjorde samma reflektion som Helena Vilhelmsson, nämligen att genom att Skatteverket driver in skattemedel som kommer från en illegal handling kan man dra paralleller till exempelvis hallickar, som olagligt tvingar in kvinnor i prostitution. Men det handlar också om att staten tvingar in pengar från något som staten vet kommer från en olaglig handling för att sedan använda pengarna i ordinarie verksamhet. Det gränsar definitivt till en form av penningtvätt, som staten då medverkar till.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Jag blev förvånad när jag hörde finansministerns svar på interpellationen. Det var verkligen ett icke-svar. Att vi politiker är upprörda över sexhandeln, och att det måste finnas exitprogram, är naturligtvis lovvärt, men det var verkligen inte svar på frågan - precis som Helena Vilhelmsson sa. Det var verkligen inte svar på frågan, utan frågan var vad politikern Elisabeth Svantesson vill. Vad vill Sveriges finansminister? Vill Sveriges finansminister sätta stopp för detta eller inte? Kan vi få ett klart och tydligt svar? Det är ju många som lyssnar på debatten i dag.


Anf. 5 Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

Fru talman! Jag vill också tacka Hanna Westerén för en mycket viktig interpellation. Det här är en viktig fråga. Jag tackar också Talita, som har uppmärksammat mig och flera här i kammaren - även om vi inte är många här just nu - på denna fråga. Jag passar också på att tacka för allt annat arbete som ni gör för utsatta kvinnor som drabbas hårt runt om i Sverige.

Fru talman! Det lackar mot jul, och det är första advent på söndag. Jag promenerar mycket här i Stockholm och hemma i Örebro, och jag brukar tänka på alla vackra fönster med alla vackra dekorationer. Det är så vackert överallt. Men jag brukar undra vad som händer där inne. Vi vet alla att det finns många hem och platser i Sverige där kvinnor far illa på olika sätt. Det kan handla om våld i hemmet, och det kan handla om att kvinnor utnyttjas i prostitution - det som dagens fråga handlar om. Det kan vara fråga om ett vackert villakvarter eller en källare någonstans i Stockholmstrakten. Överallt vet jag att just nu, i den här stunden, drabbas kvinnor hårt. Det är våldtäkter och misshandel, och det är fråga om en stor utsatthet.

Jag vill återigen betona att det är viktigt att vi gör saker tillsammans. Jag är glad att det finns en stor samsyn i Sveriges riksdag i frågor om prostitution och utsatthet.

Är det rimligt att ta in skatt, fru talman, från kvinnor som är offer för prostitution, som har våldtagits, misshandlats och fått skador, psykiska och fysiska, för resten av livet? Självklart ser jag det orimliga i detta.

Det som händer med många av dessa kvinnor är fruktansvärt. Att vi nu uppmärksammar detta är ett sätt att lösa frågor framåt. Som jag nämnde i mitt interpellationssvar pågår det nu en utredning om ett exitprogram som snart lägger fram sitt betänkande. Jag kommer att läsa det med stor noggrannhet och se på vilka rekommendationer och förslag som den utredningen ger. Jag utesluter självklart ingenting. Det här är en orimlig situation, men lagstiftning kan, som alla vet, vara fyrkantig. Här handlar det också om att olika lagstiftningar krockar med varandra. Och det drabbar de mest utsatta kvinnorna.

Det raka svaret är att jag absolut ser orimligheten i den här situationen, och jag utesluter definitivt inte att vi på allvar behöver se över frågan. Alla vi här i kammaren vet att frågan är komplex, men varken jag eller regeringen utesluter att se över frågan för att faktiskt komma till rätta med det orimliga - jag vet inte vilket ord Hanna Westerén använde - och det ur många perspektiv snurriga.


Anf. 6 Hanna Westerén (S)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Snurrigt var ordet!

Jag är en vän av ordning och reda, och jag vet att finansminister Elisabeth Svantesson också uttalar sig som en sådan. Jag tror att vi kan vara överens - så att det inte råder några tvivel - om att vi självklart ska ha ett fungerade skattesystem i Sverige. Skatteverket ska kräva in skatt på inkomst av arbete. Det är också viktigt att vi i dag är överens om att prostitution inte är ett arbete. Prostitution omfattar försäljning av en tjänst, men tjänsten i sig är förbjuden att köpa. Det är viktigt att vi kommer ihåg detta, att vi pratar om stora ting och missbruk av en annan människas kropp.

Jag ser positivt på att finansminister Elisabeth Svantesson säger sig se det orimliga i detta. Det är ett steg på vägen. Men jag vill också poängtera att det finns medlemsländer i Europeiska unionen som har kommit betydligt längre än vi, som skriver ned skatteskulden när en kvinna lämnar prostitution och inträder i ett exitprogram. Jag menar att det är en åtgärd värd att överväga.

Det bekymrar mig att finansministern inte med ett ord andas om den typen av åtgärder. Finansministern säger att det ska ske en översyn, och det måste vi helt klart göra. Men i detta nu finns en statlig myndighet som med ena handen signalerar att sexköp är förbjudet i Sverige men pengarna ska myndigheten ha. Det är problematiskt. Jag menar att signalerna från finansministern måste vara betydligt tydligare om vad som är att vänta i framtiden, långt mer än att det ska ske en översyn.

Jag blir också bekymrad när den myndighet som vi pratar om i dag, Skatteverket, säger aj aj aj och hävdar att den typen av lindring i lagstiftningen vore problematisk eftersom det skulle öppna upp för att kunna hävda att allsköns oredovisade medel härrör från prostitution. Det anser jag vara ett ovärdigt resonemang, och jag vill verkligen skicka med finansminister Elisabeth Svantesson inför kommande arbete att den typen av resonemang hoppas jag att vi ska slippa. Jag har själv hög tilltro till att Skatteverket kan avgöra om det är fråga om en prostituerad kvinna eller en yrkeskriminell, och jag hoppas verkligen att finansminister Elisabeth Svantesson också har hög tilltro till att man kan avgöra det.

Eftersom vi i dag befinner oss i en situation där Skatteverket kräver in medel från prostitution blir frågan hur länge denna ovärdiga situation ska bestå. Hur bråttom har vi? Jag anser att vi har väldigt bråttom. Hur fort skulle vi kunna komma vidare? Hur länge kommer staten att fortsätta att med en lag fria kvinnan som på grund av inre eller yttre tvång säljer sex men med en annan oreserverat kräva in skattemedel som härrör från missbruk av en människas kropp och integritet? Vi behöver långt mer tydliga besked än "se över" och att det är orimligt. Vi förtjänar mer än så. Framför allt förtjänar den här frågan mer än så.


Anf. 7 Helena Vilhelmsson (C)

Fru talman! Prostitution är ju varken ett arbete eller en hobby. Nu är ingen från Skatteverket här, så de kan inte försvara sig, men jag tycker verkligen att de har målat in sig i ett hörn. Genom att de säger som de gör finns det ju, som Hanna Westerén nyss nämnde, inget annat kvar än att gå in med politiska beslut. Jag menar ju att Skatteverket hade kunnat lösa det här ändå. Men jag är tacksam över det besked som Elisabeth Svantesson ger, för då kan vi faktiskt komma med politiska beslut när den här utredningen kommer i december.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Det är ju smått horribelt att Skatteverket på sin hemsida uppmanar prostituerade att betala skatt enligt huvudregeln i skattelagstiftningen och så vidare. Det är i direkt motsats till regeringens nationella strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor, där prostitution ingår, och dessutom i motsats till både myndighetsinstruktioner och regleringsbrev där det står att alla myndigheter ska bidra till att bekämpa mäns våld mot kvinnor. Ändå gör Skatteverket på det här sättet.

Jag ser fram emot utredningen och den proposition som komma skall. Jag är tämligen övertygad om att vi tillsammans kan åstadkomma en förändring här, för det är enormt mycket dubbelmoral i den hantering som sker nu.


Anf. 8 Annika Strandhäll (S)

Fru talman! Jag tackar finansministern för svaret och förtydligandet som jag uppfattar att finansministern gav.

Jag tror att beskedet att också finansministern anser att situationen är orimlig är viktigt. Samtidigt är det precis som Hanna Westerén säger: Det är viktigt, men det är inte tillräckligt. Det finns ju helt uppenbart en mycket stor enighet mellan partierna i Sveriges riksdag om att den här situationen måste förändras.

Jag tänker också precis det som Helena Vilhelmsson sa här nyss - att man hade önskat att myndigheten själv hade kunnat hantera situationen utan att det behövde gå så här långt och bli så här komplicerat.

Samtidigt noterade jag att generaldirektören för Skatteverket så sent som för fyra dagar sedan i en replik i Svenska Dagbladet tydliggjorde precis det motsatta. Vi följer bara lagen, klargjorde hon.

Det är inte bara det att man som lagstiftare och myndighet i det här fallet signalerar något som är helt orimligt. Det är också så att i och med att kvinnor som är prostituerade kan hamna i skuld finns det risk att det blir en inlåsningseffekt för dessa kvinnor.

Förändring brådskar, och vi förväntar oss att det kommer ett sådant initiativ från regeringen.


Anf. 9 Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

Fru talman! I en tid då vi har mycket av polarisering, både i samhället i stort och i den politiska debatten, tycker jag att det är väldigt fint att vi står enade i kampen för de här kvinnorna.

Många av de här kvinnorna lever i en oerhört utsatt situation, och jag är rädd att de är betydligt fler i dag än de var för bara några år sedan. De behöver vår hjälp - det offentligas hjälp, civilsamhällets hjälp och medmänniskors hjälp. Alla vi som på olika sätt har makt eller ansvar eller möjlighet att hjälpa behöver göra det.

Förutom med exitprogrammet som den föregående regeringen tillsatte jobbar regeringen med några andra delar. Jag vill bara nämna det i den här debatten. Till exempel gör vi en satsning i budgeten för att förstärka arbetet mot könsrelaterat och hedersrelaterat våld och förtryck. De pengarna ska också stärka arbetet mot prostitution och människohandel. Det finns ungefär 600 miljoner kronor i öronmärkta medel för arbetet mot detta.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Det är flera delar i det här. Vi här inne vet och har sagt att det är en ganska ny fråga i bemärkelsen att vi inte var uppmärksamma på detta på det här sättet förrän Talita lyfte fram det.

En del är myndigheten Skatteverket och hur man jobbar där. Jag för en nära dialog med Skatteverket.

En del handlar om lagstiftning. Som jag nämnde här tidigare är det komplext därför att det finns olika lagstiftningar som krockar. Då blir det väldigt snurrigt.

En tredje del är denna utredning, som kommer snart och som vi ska ta del av. Jag är säker på att alla vi här i rummet kommer att ta del av den och se vad av detta vi kan föra vidare.

Jag kan lova både interpellanten och övriga här i kammaren att det här är en viktig och prioriterad fråga. Prostitution ska bekämpas. Dessa kvinnors situation med förtryck och utsatthet, den enorma utsatthet som många av oss här inne har mött på olika sätt, måste förändras. Vi får jobba på olika sätt. Det här är en viktig del som ni har lyft fram.

Jag kommer att fortsätta följa frågan och se vad vi kan göra för att se till att det som är orimligt här, det orimliga i den här situationen som jag nämnde i förra svaret, kan upphöra. I dag är det svårt att veta exakt hur vi kommer att gå till väga, men vi kommer att fortsätta följa frågan och se vad som behöver göras efter det att exitutredningen kommer på plats. Jag kan garantera att jag inte kommer att släppa min del av detta, som är just beskattning eftersom det är mitt ansvarsområde i regeringen.


Anf. 10 Hanna Westerén (S)

Fru talman! Givet det som har sagts här i dag finns det all anledning att återkomma i den här frågan. Det är helt uppenbart att vi behöver komma vidare och att det brådskar.

För mig brådskar det av flera skäl.

Dels vill jag leva i ett land med en fungerande sexköpslag. Jag tycker att vi ska vara väldigt stolta över den sexköpslag vi har, där den som säljer sex är att betrakta som brottsoffer och ska få stöd och hjälp utifrån det - också i fråga om hur pengarna för missbruket av hennes kropp hanteras.

Dels har jag som socialdemokrat högre ambitioner för den statliga verksamheten. Jag vägrar att tyst acceptera att en statlig myndighet blint och oreserverat kräver in medel som härrör från prostitution och därmed cementerar dessa kvinnors situation och försvårar för dem att lämna det träsk av våld och förnedring som prostitution är.

Jag är feminist, fru talman, och då kommer det an på mig att höja rösten när en så uppenbar vurpa sker i svensk förvaltning 2023. Prostitution är en frukt av ett alltjämt ojämställt samhälle och ett uppenbart exempel på mäns våld mot kvinnor.

Vi har konstaterat här i dag att det finns en enighet som kanske förvånade oss men som också är glädjande och som jag hoppas borgar för goda insatser framöver.

Men jag vill också poängtera det tydliga ansvar som åvilar regeringen. Här har finansminister Elisabeth Svantesson en utmärkt möjlighet att göra skillnad för några av samhällets allra mest utsatta och ofria kvinnor. Jag hoppas innerligt att hon tar den.


Anf. 11 Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Än en gång vill jag rikta ett tack till Hanna Westerén, som har lyft frågan i dag, och även till Helena Vilhelmsson och Annika Strandhäll för frågorna och diskussionen.

Det närmar sig jul, som jag sa. Julen är fantastisk för väldigt många i vårt land men en av de mest fruktansvärda helgerna för många andra. Barn far illa runt om i Sverige, och kvinnor utnyttjas. Ofta kan de stora helgerna bli extra plågsamma på många olika sätt.

Förutom att vi här inne har makt att påverka politiskt kan vi också tillsammans, som medmänniskor, göra väldigt mycket mer än vi gör i dag. Jag kan passa på att göra reklam och uppmana er som ser denna sändning på något sätt, kanske hemma vid tv-apparaterna eller efteråt på webben, att vara med och stötta organisationer som Talita och andra, som hjälper utsatta kvinnor. Staten, kommunerna och regionerna har ett stort ansvar, men det finns också en väldig kraft i civilsamhället. Många kvinnor vänder sig också hellre till en civilsamhällesorganisation än till en myndighet. Med detta sagt ska vi från det offentliga självklart göra allt vi kan.

Än en gång - tack! Vi får säkert anledning att återkomma till frågan.

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellation 2023/24:97 Beskattning av inkomst från försäljning av sexuella tjänster

av Hanna Westerén (S)

till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

 

Sexköp är kriminaliserat i Sverige. Kvinnor som säljer sex är att betrakta som brottsoffer. I skatteutskottets möte med Skatteverket har det framkommit att F-skattsedel inte godkänns för försäljning av sexuella tjänster, då köp av desamma är brottsligt. Inkomst från försäljning av sexuella tjänster blir dock föremål för beskattning, och brottsutsatta kvinnor som går fria inom ramen för sexköpslagstiftningen riskerar i stället att bli åtalade i skattebrottsmål. Brottsofferaspekten blir därmed äventyrad, men det är likväl ofrånkomligt att inkomst av tjänst beskattas och att inkomster från försäljning av sexuella tjänster inte kan vara ett regelrätt undantag. Det finns dock möjlighet att lätta bördan för kvinnor som säljer sex; inom Europeiska unionen finns det medlemsstater som skriver ned eller av skatteskulder i det fall en kvinna äntrat ett så kallat exitprogram. I Sverige finns i dag inga liknande undantag, förutom i de fall då medel är förverkade. 

Med anledning av det ovan anförda vill jag fråga finansminister Elisabeth Svantesson:

 

  1. Anser ministern att det är rimligt att beskatta inkomster som härrör från en brottslig handling, det vill säga sexköp, och om inte, vilka åtgärder tänker ministern vidta?
  2. Vilket ansvar anser ministern att Skatteverket har i fråga om de brottsutsatta kvinnorna och vilka initiativ är ministern beredd att ta med anledning av det som har framförts?
  3. Har ministern, inom sitt ansvarsområde, för avsikt att vidta några ytterligare åtgärder för att tillvarata de brottsutsatta kvinnornas intressen?