Det kommunala vetot

Interpellationsdebatt 11 december 2020

Protokoll från debatten

Anföranden: 7

Anf. 1 Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

Herr ålderspresident! Mattias Bäckström Johansson har frågat mig om jag avser att verka för att begränsa det kommunala självbestämmandet vid etablering av vindkraft.

Det har framförts kritik mot bestämmelsen om kommunal tillstyrkan vid miljöprövning av vindkraftsanläggningar. Kritiken består bland annat i att bestämmelsen ger vindkraft en särställning i miljöbalken eftersom det saknas reglerade beslutskriterier och ett beslut om tillstyrkan kan ändras under processens gång. Bestämmelsens tillämpning uppfattas som rättsosäker och anges påverka handläggningstiderna negativt. Detta påverkar möjligheten och intresset för att investera i vindkraft.

Riksdagen har efter förslag från regeringen antagit ett mål om att 100 procent av elproduktionen ska vara förnybar 2040. Vindkraftens utbyggnad är en central del av denna utveckling och för möjligheterna att nå det målet. Trots vindkraftens särställning i miljöbalken kan man se en positiv trend vad gäller utbyggnaden, men det kommer ändå att krävas omfattande insatser för att Sverige ska kunna nå målet. Därför är det av stor vikt att miljöprövningen präglas av effektivitet och förutsägbarhet.

Regeringen har tillsatt en utredning för att se över bestämmelsen om kommunal tillstyrkan och lämna förslag på hur bestämmelsen kan tas bort och hur det kommunala inflytandet kan tillgodoses på annat sätt. I utredningen ingår även att titta på alternativa lösningar om det saknas förutsättningar för att ta bort bestämmelsen.

Av kommittédirektiven framgår även att utredningen ska beskriva konsekvenserna för kommunerna, och om något av förslagen i betänkandet påverkar den kommunala självstyrelsen ska de särskilda avvägningar som lett fram till förslagen särskilt redovisas.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Syftet med utredningen är således att göra miljöprövningen av vindkraftsanläggningar mer rättssäker och förutsägbar, inte att begränsa det kommunala självbestämmandet.


Anf. 2 Mattias Bäckström Johansson (SD)

Herr ålderspresident! Jag får inledningsvis tacka statsrådet för svaret på min interpellation.

Vid etableringen av vindkraft, som utgör miljöfarlig verksamhet i lagstiftningen, har kommunerna i dag direkt inflytande över etableringen genom sitt kommunala veto.

Vid etableringen av större tillståndspliktiga vindkraftverk finns i dag också krav på att etableringen aktivt ska tillstyrkas av kommunen för att man ska kunna gå vidare med miljöprövningen. Detta innebär att det definitiva beslutet om stora etableringar fattas så nära medborgarna som möjligt, vilket är angeläget ur ett demokratiskt perspektiv.

Statsrådet lyfter i svaret fram att vindkraften har en särställning i miljöbalken. Då kan man undra varför den har det. Jo, det härrör från den tid då man hade en prövning enligt både plan- och bygglagen och miljöbalken. För drygt tio år sedan, 2009, ville man göra en förenkling för att undvika dessa dubbla förfaranden och prövningen enligt båda dessa lagar. Det man uttryckligen efterfrågade då var en förenkling, som landade i det kommunala veto vi har i dag.

Jag tycker att det är ett bekymmer att man inte är nöjd med den förenklingen utan vill ta det ytterligare ett steg. Det finns en hänvisning till branschen, som önskar förändra processen, och det finns fler som vill göra ytterligare inskränkningar i det kommunala självbestämmande som finns.

Herr ålderspresident! Jag tror att man måste ha förståelse för att det här påverkar människor, engagerar människor och ger människor en stark känsla av maktlöshet. Det handlar ofta om etableringar ute på landsbygden, i glesbygd utanför tätorter. Man har kanske köpt en fastighet eller byggt något där familjen har valt att bosätta sig för att man trivs i den omgivningen med de förutsättningar som har funnits där. Sedan kommer en vindkraftsetablering. Det behöver inte handla om det; det skulle kunna handla om etablering av en gruva eller någon annan industriell verksamhet. Det gör människor oroliga. Man känner att man vill veta vem som beslutar om etableringarna, var de ska ske och så vidare. Att då börja göra ytterligare inskränkningar och på olika sätt förflytta makt från de politiker som står kommunmedborgarna närmast tror jag är väldigt olyckligt.

Statsrådet redogör för de kommittédirektiv som utredningen fått, som uttryckligen säger att om man i betänkandet gör inskränkningar i det kommunala självstyret ska man redogöra för varför man föreslår detta. Det är precis det som oroar Sverigedemokraterna - att man avser att göra ytterligare inskränkningar i det kommunala självstyret och att det kan komma till sådana avgränsningar.

Det är också det som är min ursprungliga frågeställning i interpellationen. Jag upprepar min fråga, herr ålderspresident: Kommer ministern och regeringen att verka för att ytterligare begränsa det kommunala självbestämmandet? Vad kommer att vara viktigast för regeringen när man gör bedömningen när förslaget återkommer?


Anf. 3 Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Herr ålderspresident! Tack så mycket, Mattias Bäckström Johansson, för den här interpellationen!

Jag instämmer i att det är viktigt att vi har en debatt om den här frågan och att vi är klara och tydliga med vad som är bakgrunden till utredningen som regeringen har tillsatt.

Precis som Mattias Bäckström Johansson refererar till finns det en bakgrund där man gav just vindkraftsetablering en unik särställning i miljöbalken. Till skillnad från andra energislag, andra verksamheter - Mattias Bäckström Johansson nämnde gruvor - och precis allt annat finns det här en bestämmelse att kommunen utan att behöva ange några motiv kan lägga in ett veto. Det finns heller ingen bortre tidsgräns för när kommunen kan göra detta, så man kan ändra sig på ett väldigt sent stadium.

Det här har påpekats sedan förändringen gjordes, för tidigare skulle vindkraftsparker och vindkraft över huvud taget prövas enligt plan- och bygglagen.

Anledningen till att man ändrade - detta var under en annan regering - var att man inte ville att prövning skulle ske enligt både miljöbalken och plan- och bygglagen. Därför avskaffades kravet på bygglov och detaljplan vid vindkraftsetableringar, som tillståndsprövas enligt miljöbalken.

Ett beslut om bygglov eller detaljplan föregås av en bestämd process med krav på motivering och uppställda beslutskriterier. Ett beslut om kommunal tillstyrkan, däremot, måste inte motiveras, och tidsgräns saknas, som sagt.

Detta har fått mycket kritik, från länsstyrelser, domstolar, myndigheter, vissa kommuner och verksamhetsutövare. Sammanfattningsvis går denna kritik ut på att bestämmelsen anses vara ett hinder i prövningsprocessen, ge stor rättsosäkerhet och vara ineffektiv. Detta är väldigt allvarlig kritik som regeringen behöver lyssna på.

Energimyndigheten och Naturvårdsverket föreslog redan 2017 att man skulle ta bort bestämmelsen om kommunal tillstyrkan, inte för att begränsa kommunernas självbestämmande utan för att göra processen likvärdig med vad som gäller för andra etableringar. Det är inte bara vindkraft som påverkar kommuninvånare, grannar och liknande, utan det gäller alla verksamheter. Men det är också viktigt att alla verksamheter behandlas likvärdigt.

Det demokratiska inflytandet sker naturligtvis på valdagen och i dialog med de företrädare som sitter i kommunen, även i alla andra ärenden. Det är inte bara vindkraften som kan väcka debatt lokalt.

Denna utredning ska se till så att vi kan underlätta för vindkraftsetableringar men samtidigt säkra och tillgodose det kommunala inflytandet. Vad utredaren kommer fram till återstår att se.


Anf. 4 Mattias Bäckström Johansson (SD)

Herr ålderspresident! Jag tycker att statsrådet undviker att svara på vad som kommer att väga tyngst när man kommer att göra avvägningar mellan de förslag som finns i detta betänkande. Är det kommunala självbestämmandet det som kommer att väga tyngst och som man kommer att luta sig mot, eller är det att förenkla vindkraftsetableringarna och se till att man gör ytterligare inskränkningar i det kommunala självbestämmandet? Här lyfter man upp dem som vill, men Sveriges Kommuner och Regioner, till exempel, är emot att ytterligare inskränkningar görs eller att det kommunala vetot tas bort.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Skillnaden blir att övrig industri som vill etablera sig faller inom planmonopolet och det krävs en detaljplan, vilket innebär en betydligt mer omfattande process och involverar människor på ett mer strukturerat och systematiskt sätt än vad som krävs för vindkraften tack vare den här särställningen i miljöbalken. Det skulle åtminstone för Sverigedemokraterna kunna vara en tänkbar återgång: att ta det genom plan- och bygglagen och ge möjlighet till prövning under längre tid.

En annan del av en sådan här demokratisk process är ju det faktum att vi har val vart fjärde år, där majoritetsförhållanden kan förändras. Sverigedemokraterna tycker att det är rimligt att det, om en majoritet skiftar efter ett val och det finns en pågående process, ska finnas möjlighet för den folkvalda församlingen att ompröva de beslut där utgången inte har hunnit vinna laga kraft eller att dra tillbaka ett pågående arbete med en detaljplan. Detta sker i väldigt många andra fall när det gäller etablering av industriverksamhet eller var man ska bygga bostadsområden eller skolor - att det blir ändringar utifrån vad medborgarna har tyckt. Vindkraften ska inte ha en särställning såtillvida att den inte ska behöva lyda under samma förutsättningar som annan verksamhet. Statsrådet får gärna återkomma till detta. Tycker man över huvud taget att det ska kunna omprövas eller inte?

Det är ju inte rena vilda västern. I prövningar av mark- och miljödomstol har exempelvis redan konstaterats att man inte kan återta en tillstyrkan efter det att man har meddelat dom. Detta har redan prövats och är fullt rimligt. Men det borde vara väldigt centralt i en demokrati att det ska finnas möjlighet att ändra beslutet och tillstyrkan under processens gång, till exempel efter ett val när folket har sagt sitt.

Jag skulle gärna se att statsrådet svarade på vilken uppfattning hon har. Ska man kunna ändra det beslut man har tagit efter ett val, exempelvis, när majoriteten har skiftat, eller ska man inte kunna göra det? Och vad kommer att väga tyngst för regeringen? Kommer det att vara det kommunala självbestämmandet, eller kommer de här förenklingarna att vara viktigare?


Anf. 5 Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

Herr ålderspresident! Jag vill gärna redogöra för vad utredningen har fått för direktiv. Direktiven är bland annat att kartlägga och analysera de invändningar som framförts från framför allt kommunerna men även från andra aktörer, att föreslå hur de problem som identifierats skulle kunna lösas, att föreslå hur bestämmelsen om kommunal tillstyrkan kan tas bort och hur det kommunala inflytandet kan tillgodoses på annat sätt, att analysera de alternativa förslag som lämnats och att, om det saknas förutsättningar, föreslå någon eller några alternativa lösningar med anledning av den kritik som framförts mot tillämpningen av 16 kap. 4 § miljöbalken, det vill säga det kommunala vetot, däribland möjligheten att låta vindkraft prövas även enligt plan- och bygglagen, vilket gäller för många andra miljöfarliga verksamheter enligt miljöbalken.

Mitt svar till Mattias Bäckström Johansson är att vindkraftsetablering inte, enligt min uppfattning, ska ha någon absolut särställning och omfattas av särreglering enligt miljöbalken. Det är också detta vi har bett utredaren att föreslå - hur man ska kunna tillgodose det kommunala självstyret på annat sätt. Så som det är nu råder faktiskt mycket stor osäkerhet för stora etableringar. Jag tror att även Sverigedemokraterna instämmer i att om man en gång har fått klartecken för en stor investering, vindkraft eller något annat, blir det väldigt rättsosäkert om det beslutet kan ändras i ett senare skede utan att det ens behöver motiveras med några kriterier.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Det handlar alltså om att se till att vi har en rättssäker process även för dem som vill investera i vindkraft. Detta gäller ända ned till två enskilda vindkraftverk med en höjd över 150 meter. Då har man ett kommunalt veto, och det innebär förstås väldigt stor osäkerhet för den som vill investera i vindkraft.

Jag vill egentligen inte ställa kommunalt självbestämmande mot en rimlig rättssäkerhet för verksamhetsutövare som investerar mångmiljonbelopp. Men samma förutsättningar måste gälla för vindkraften som för andra stora industriella investeringar och andra energislag. Det är just detta som den här utredningen ska titta på.


Anf. 6 Mattias Bäckström Johansson (SD)

Herr ålderspresident! Jag får avslutningsvis tacka statsrådet för debatten. Jag vill ändå säga att om man, som statsrådet uttrycker det, har fått klartecken och dom meddelats finns inte möjligheten för kommunen att dra tillbaka den aktiva tillstyrkan som krävs enligt miljöbalken. Det handlar alltså inte riktigt om vilda västern i sak. Det kan även handla om att en detaljplan ändras eller att beslutsprocesser till exempel efter ett val får en annan utgång än man har tänkt sig. Det påminner alltså mer om de processer som gäller vid hantering enligt plan- och bygglagen. Men en återgång till de förutsättningarna skulle absolut innebära att man vidmakthåller det kommunala självbestämmandet och det planmonopol som finns och leda till att man hanterar vindkraft som andra etableringar.

Just dessa konflikter kan nämligen uppstå kring andra framtida markanvändningsintressen eller människors möjligheter att vara med och påverka dessa processer. Det är viktigt att ta detta på allvar som en viktig del av våra demokratiska processer. Från Sverigedemokraternas sida är det viktigt att framhålla att det är angeläget att värna det kommunala självbestämmandet och att det är på lägsta nivå, hos de lokala politikerna, som beslutet ska ligga eftersom de är bäst lämpade att fatta beslut i frågan.

Därför kommer vi att vända oss starkt mot eventuella ytterligare inskränkningar i det kommunala självstyret, om det skulle landa i det. För oss är det självklart vad vi kommer att prioritera i de lägena. Vi kommer därmed inte att bidra till att minska det demokratiska inflytandet.


Anf. 7 Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

Herr ålderspresident! Först och främst kan jag med glädje konstatera att det sker en väldigt snabb utbyggnad av vindkraften i Sverige i dag. Det är något som gör att vi i Sverige exporterar stora mängder ren, grön energi till våra grannländer och till kontinenten. Det är en väldigt positiv utveckling.

Vi ser också att vindkraften kan producera el till mycket konkurrenskraftiga priser, vilket gör att till exempel kärnkraftsbolagen inte längre ser förutsättningar för att investera i ny kärnkraft i Sverige. Det ser vi som väldigt positivt.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

När det gäller det här uppdraget och frågan om det kommunala vetot framgår det att utredaren ska föra dialog med kommuner, myndigheter med flera kring dessa frågor. Utredaren har även i uppgift att föreslå hur de problem som identifieras ska kunna lösas. Först om det finns förutsättningar ska utredaren föreslå hur bestämmelsen om kommunalt tillstånd kan tas bort och hur det kommunala inflytandet kan tillgodoses på annat sätt. Om det saknas förutsättningar för att ta bort bestämmelsen ska utredaren titta på alternativa förslag.

Här finns alltså en klar och tydlig inriktning från regeringens sida. Detta ska lösas på ett bra sätt. Det ska finnas rättssäkerhet för dem som investerar mångmiljonbelopp i vindkraftsparker, men det kommunala självstyret ska självklart fortsätta att gälla med samma villkor som för alla andra.

I en rättsprocess kan ju kommunen ändra sig under processens gång, även i en högre instans. Regeringen vill med denna utredning underlätta omställningen och säkerställa att miljöbalkens prövningssystem är rättssäkert och effektivt.

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellation 2020/21:90 Det kommunala vetot

av Mattias Bäckström Johansson (SD)

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Vid etablering av större tillståndspliktiga vindkraftverk finns i dag krav på att etableringen aktivt ska tillstyrkas i den aktuella kommunen, även kallat för det kommunala vetot. Detta innebär att det definitiva beslutet kring stora vindkraftsetableringar fattas så nära medborgarna som möjligt, vilket är angeläget ur ett demokratiskt perspektiv.

Innan det kommunala vetot infördes 2009 rådde en ordning där uppförandet av vindkraftverk prövades enligt både plan- och bygglagen och miljöbalken. Man såg ett behov av att förenkla processen och slippa dubbla prövningar. När förenklingar genomfördes och dubbelprövningen avskaffades infördes det kommunala vetot för att ett kommunalt inflytande skulle kvarstå med syftet att det uttryckligen inte skulle minska.

Nyligen aviserade regeringen att man nu avser att avskaffa det kommunala vetot och att förslaget ska snabbutredas. De skäl som regeringen framfört är att dagens veto utgör ett hinder för vindkraftsetableringar. Något som Sverigedemokraterna vänder sig starkt emot. 

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Avser ministern att verka för att begränsa det kommunala självbestämmandet vid etablering av vindkraft?