En tryggare taxibransch

Interpellationsdebatt 14 september 2023

Protokoll från debatten

Anföranden: 9

Anf. 40 Statsrådet Andreas Carlson (KD)

Herr talman! Kadir Kasirga har frågat mig vilka åtgärder jag har vidtagit sedan SVT Nyheters rapportering förra året och om jag kommer att föreslå en helhetsöversyn av taxibranschen för att komma till rätta med problemen i branschen.

Jag svarade den 21 december förra året på en liknande fråga från Kadir Kasirga. Jag skrev då i mitt svar att jag förutsätter att de berörda myndigheterna - Transportstyrelsen, Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten - följer upp och kvalitetssäkrar sina processer vad gäller återkallelse av taxiförarlegitimationer. När det gäller frågan om en helhetsöversyn av taxibranschen har jag dock inte i dagsläget för avsikt att initiera en sådan, utan jag förutsätter att myndigheterna både genomför och följer upp sin del av det här viktiga arbetet.

Med det sagt vill jag understryka att alla ska kunna känna sig trygga när de reser med taxi. Jag ser därför mycket allvarligt på uppgifterna i medierna om att handläggningen av ärenden inte alltid har fungerat som tänkt.

Att vissa taxiföretag inte följer reglerna är oacceptabelt, bland annat eftersom det skapar ojämna konkurrensförhållanden gentemot företag som sköter sig. Det påverkar även situationen för förare och kunder negativt.

En taxiförarlegitimation ska återkallas av Transportstyrelsen om innehavaren genom brottslig gärning eller på grund av andra missförhållanden har visat sig olämplig att tjänstgöra som förare i taxitrafik. Om en taxiförarlegitimation återkallas på grund av brottslig gärning eller andra missförhållanden ska en tid på lägst tre och högst fem år bestämmas under vilken den prövade ska anses olämplig att inneha taxiförarlegitimation.

Transportstyrelsen uppger att myndigheten har förbättrat sitt arbete i detta avseende och i år har lyckats korta sina handläggningstider påtagligt. Myndigheten har till exempel återkallat de allra flesta taxiförarlegitimationer inom 30 dagar räknat från den dag myndigheten fått kännedom om att en innehavare av legitimationen har begått ett sexualbrott. Transportstyrelsen får kännedom om dessa ärenden antingen tidigt i processen eller när domen har vunnit laga kraft eller överklagats. Jag förutsätter att Transportstyrelsen, tillsammans med Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten, fortsätter förbättringsarbetet för att korta ledtiderna ytterligare. Jag kommer att följa detta arbete noga.


Anf. 41 Kadir Kasirga (S)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Herr talman! Jag tackar statsrådet för svaret på min interpellation.

Samhällsprogrammet Kalla fakta på TV4 har i en granskning avslöjat att taxichaufförer som begått sexuella övergrepp i tjänsten trots detta kan fortsätta att köra taxi. Det tycker vi socialdemokrater är anmärkningsvärt. Granskningen visar också att appföretagen Bolt och Uber till skillnad från de stora traditionella taxibolagen inte frågar efter utdrag från belastningsregistret och inte har anställningsintervjuer, kompetensutbildning eller arbetsmiljöansvar för dem som vill köra taxi. Detta är allvarligt och minskar förtroendet för taxibranschen. Om inte regeringen agerar riskerar detta att svärta ned en hel yrkeskår.

Det här är inte första gången taxibranschen granskas. Förra året avslöjade SVT Nyheter att en taxiförare som dömts för flera våldtäkter och övergrepp kunde fortsätta att köra taxi genom att vara inloggad med en annan taxiförares identitet.

Vi socialdemokrater uppmärksammade granskningen och ställde en skriftlig fråga till infrastrukturminister Andreas Carlson om vilka åtgärder som skulle vidtas. Dessvärre kan jag av dagens svar konstatera att regeringen inte har gjort något nämnvärt för att få bukt med problemen i taxibranschen. I stället förutsätter statsrådet att ansvariga myndigheter följer upp och kvalitetssäkrar sina processer när det gäller återkallelse av taxiförarlegitimationen.

Enligt Kalla faktas granskning kan det dröja upp till 200 dagar för Transportstyrelsen att återkalla taxiförarlegitimation och taxitillstånd. Det är helt oacceptabelt. Regeringen har många verktyg som skulle kunna användas, och ett av dessa är regleringsbrev till myndigheterna. Det är viktigt att skicka en signal till myndigheterna att detta är allvarligt. Trygghet är en viktig fråga, och man måste kunna transportera sig i samhället på ett tryggt och säkert sätt. Därför behöver regeringen handla och inte sitta passivt i baksätet som man nu gör.

Herr talman! Jag har också tillit till myndigheterna, men här är det uppenbart att kontrollen brister eftersom detta är ett återkommande problem när vi diskuterar taxibranschen. Det är viktigt att passagerare känner sig trygga när de använder taxibranschen. Ingen passagerare ska behöva vara orolig för att utsättas för ett brott när den kliver in i en taxibil. Det måste vara en självklarhet.

Därför upprepar jag helt enkelt min fråga: Hur tänker ministern säkerställa att Transportstyrelsen snabbare handlägger återkallelse av taxiförarlegitimation vid allvarliga brott?

Vidare: Tycker ministern att behörighetskontrollen för yrkestrafik, till exempel BKY, fungerar som den ska? Det finns ju fall där det har uppdagats att förare har kört med falsk taxiförarlegitimation.


Anf. 42 Serkan Köse (S)

Herr talman! Jag inleder med att rikta ett stort tack till min riksdagskollega Kadir Kasirga för att han har satt fokus på den viktiga frågan om en tryggare taxibransch. Det är en fråga som engagerar mig djupt.

Herr talman! Kalla faktas granskning belyser på ett skrämmande sätt att vi har en taxibransch som i decennier har dragits med utmaningar och problem som verkligen behöver adresseras. Det är dags att vi tar tag i dessa problem för att säkerställa ordning och reda i taxibranschen för både förare och passagerare.

Jag är bekymrad över att statsrådet undviker att svara på Kadir Kasirgas konkreta frågor och inte kommenterar Kalla faktas granskning, som tydligt visar att appbaserade taxitjänster är överrepresenterade i statistiken över sexualbrott. Detta är fullständigt oacceptabelt och går långt utöver att vara "otroligt tråkigt", som Bolts Sverigechef uttryckte det.

Herr talman! Statsrådets svar att han förutsätter att myndigheterna både genomför och följer upp sin del av detta viktiga arbete är långt ifrån tillfredsställande. När det redan finns dokumenterade brister i systemet, som Kalla faktas granskning tydligt visar, måste statsrådet ta ansvar för att proaktivt åtgärda dessa brister. Att skjuta över ansvaret på myndigheter som redan har visat brister i sitt arbete är inte bara otillräckligt utan också att abdikera från sitt ansvar.

Taxibranschen står som sagt inför en rad utmaningar, allt från osäkra arbetsförhållanden till regelrätt kriminalitet, och det kräver mer än reaktiva insatser från myndigheternas sida. Det kräver proaktivt arbete, regeländringar och framför allt politisk vilja att göra något åt situationen.

Herr talman! Konsekvenserna av en misslyckad avreglering av taxibranschen, som inleddes på 90-talet, blir alltmer påtagliga. Appbaserade taxiföretag har hamnat i en rättslig gråzon, och jag menar att det är dags att skapa ordning och reda i branschen. Särskilt alarmerande är dessa företags bristfälliga anställningsprocesser. De genomför varken anställningsintervjuer, utbildningar eller kontroll av belastningsregister, vilket också Kalla faktas granskning tydligt visade. Denna nonchalans i fråga om grundläggande säkerhet är helt oacceptabel.

Herr talman! Med anledning av detta har jag två frågor till statsrådet. För det första: Med tanke på Kalla faktas granskning, avser statsrådet att vidta några åtgärder för att stärka myndigheternas förmåga att övervaka och reglera appbaserade taxitjänster? För det andra: Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att åtgärda de uppenbara problemen i taxibranschen, inklusive bristfälliga anställningsprocesser och den rättsliga gråzonen kring dessa tjänster?

Svar på interpellationer

(forts. § 9)


Anf. 110 Statsrådet Andreas Carlson (KD)

Herr talman! Vi återupptar nu den här debatten. Före avbrottet för frågestund ställde Kadir Kasirga och Serkan Köse ett antal frågor till mig till följd av det svar jag redan givit.

Låt mig först säga att jag uppskattar engagemanget. Jag tror att det var Kadir Kasirga som sa att de avvikelser och brister som har uppkommit är helt oacceptabla. Jag delar den uppfattningen. Jag vill understryka att all taxiverksamhet ska bedrivas enligt gällande bestämmelser. Det är allvarligt att det förekommer brottslig verksamhet. Brott, fusk och missbruk måste bekämpas med träffsäkra och effektiva sanktioner.

Det nämndes att det behövs en signal till myndigheterna, exempelvis regleringsbrevsändringar. Låt mig dock vara tydlig gentemot ledamöterna, dem som lyssnar och myndigheterna: Taxitrafiklagen är tydlig med att Transportstyrelsen ska återkalla en taxiförarlegitimation om innehavaren genom en brottslig gärning eller på grund av andra missförhållanden har visat sig olämplig att tjänstgöra som förare i taxitrafik.

Det är därför som jag i mitt svar säger att jag förutsätter att myndigheterna, Transportstyrelsen men förstås också Åklagarmyndigheten och Polismyndigheten, ser till att samverka för att motarbeta detta. Det finns redan med i lagen, i förordningar och i myndigheternas arbetsuppgifter. Vi följer detta mycket noga. Det ska bli bättre.

Det är ytterst viktigt att se till att olämpliga förare snarast får sina tillstånd återkallade. De som har begått brott ska inte kunna fortsätta köra taxi. Allmänheten måste kunna känna sig trygga vid taxiresor.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

På senare år har Transportstyrelsen utvecklat sina metoder för att återkalla tillstånd för yrkestrafikförare som har blivit dömda för brott. Det inkluderar taxiförare. Enligt den statistik jag har fått från Transportstyrelsen återkallar myndigheten i de flesta fall tillstånden, inklusive taxiförarlegitimationen, inom 30 dagar från att dom har vunnit laga kraft. Det är en tydlig förbättring jämfört med tidigare år. Jag välkomnar den men förutsätter samtidigt att Transportstyrelsen kontinuerligt ser över sina arbetsmetoder för att korta handläggningstiderna ännu mer.

Jag ser mycket allvarligt på uppgifter i medierna om att handläggning av ärendena inte alltid har fungerat som det är tänkt. Jag följer givetvis detta mycket noggrant. Alla ska kunna känna sig trygga om man reser med taxi, som det handlar om här.


Anf. 111 Kadir Kasirga (S)

Herr ålderspresident! Tack för svaret, infrastrukturministern! Det gläder mig att ministern understryker att de oegentligheter som har uppdagats inte är acceptabla.

Herr ålderspresident! Digitaliseringen och uppkomsten av appbolagen har tillfört mycket positivt ur ett konsumentperspektiv. I dag kan man till exempel boka en taxi genom några tryck i en applikation och få en billig taxiresa. Det kan kännas bra med en billig taxiresa. Men det finns också en baksida av detta. Bakom den billiga taxiresan finns ofta en förare som kör i minst 12-16 timmar varje dag för att kunna få en lön som täcker utgifterna.

Jag har träffat många representanter för branschen - Svenska Taxiförbundet, Taxi Stockholm, Taxiunionen och Svenska Transportarbetareförbundet. Gemensamt för dessa aktörer är att de vill ha sjysta villkor, trygga anställningar och kollektivavtal som ger rätt till tjänstepension, sjuklön och semesterersättning.

Appbolagen och gigekonomin är här för att stanna. Därför blir det ännu viktigare att vi från politikens sida fortsätter arbeta för att de ska verka under ordnade former, med respekt för människors värdighet och med ansvarskänsla för samhället och för att förarna får rätt lön, rätt till semester och sjukersättning, helt enkelt en trygg anställning.

Statsrådet konstaterar själv i sitt svar att vissa taxiföretag inte följer reglerna och att det skapar ojämna konkurrensförhållanden gentemot företag som sköter sig. Det gläder mig att vi håller med varandra.

Herr ålderspresident! Statsrådet Andreas Carlson stannar dock vid bara ord. Det har tyvärr blivit en signaturmelodi. Han väljer att inte gå till handling. I min interpellation tar jag nämligen också upp det här med att göra en översyn. Det är viktigt att vi i politiken agerar när man har uppdagat de oegentligheter, utmaningar och problem som taxibranschen lyfter fram.

Avregleringen av taxibranschen har medfört stora utmaningar. Med tanke på de återkommande problemen anser Socialdemokraterna att det behövs en översyn av hela taxibranschen. Vi måste skapa förutsättningar för att säkerställa att förarna har grundläggande och bra arbetsvillkor och ett socialt skyddsnät.

Min fråga till statsrådet Andreas Carlson är: Vad tänker regeringen göra för att säkerställa att det ska råda rättvisa konkurrensförhållanden och att alla taxiföretag följer reglerna, så som statsrådet också har pekat på i sitt svar?


Anf. 112 Serkan Köse (S)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Herr ålderspresident! Tack för svaret, statsrådet!

Jag vill understryka att taxibranschen i dag står inför många och komplexa utmaningar. Statsrådet har själv varit inne på det, och min kollega Kadir Kasirga har redogjort väl för det. Dessa utmaningar omfattar alltifrån bristande lönsamhet till undermåliga arbetsvillkor och växande fragmentering av arbetsmarknaden.

Teknologiska framsteg är bra. Gigekonomin kan som sagt vara bra. Men framväxten inom taxibranschen har gett upphov till nya aktörer, bland annat de digitala plattformar som vi pratar om. Dessa aktörer har i många fall kringgått gällande arbetsrättsliga regler, vilket har förvärrat de redan osäkra arbetsförhållandena i branschen.

Jag anser, liksom min kollega Kadir Kasirga, att det är hög tid att adressera dessa komplexa utmaningar genom att göra en genomgripande översyn. Den är nödvändig, statsrådet. En sådan analys behöver ta ett helhetsgrepp om branschen snarare än att enbart fokusera på isolerade aspekter av situationer inom branschen.

Jag vill också understryka att taxibranschen är en del av det svenska samhället. Det är vår skyldighet att se till att den är både ordnad och välreglerad. En säker, effektiv och lönsam taxibransch är inte bara möjlig att uppnå. Det är en absolut nödvändighet.

Jag vill därför ställa två frågor till statsrådet. Med tanke på de negativa konsekvenser som vi ser i dag till följd av taxibranschens avreglering på 90-talet undrar jag om statsrådet avser att vidta några åtgärder för att skapa ordning och reda i taxibranschen.

Sist men inte minst undrar jag, med tanke på taxibranschens centrala roll när det gäller integrationen i samhället, vilka åtgärder statsrådet tänker vidta för att säkerställa att den tekniska utvecklingen och gigekonomin inte försämrar villkoren och för att se till de som är mest sårbara på arbetsmarknaden skyddas.


Anf. 113 Statsrådet Andreas Carlson (KD)

Herr ålderspresident! Jag noterar att vi är överens om det jag sa i mitt inledande svar. Att vissa taxiföretag inte följer reglerna är oacceptabelt. Det riskerar att skapa ojämna konkurrensförhållanden gentemot de företag som sköter sig. Det påverkar även situationen negativt för förare, vilket ledamöterna tar upp, och även för kunder.

Öppningen av taxitrafikmarknaden 1990 har ändå gynnat taxikunderna, främst genom att resenärers väntetid för att få tag i taxi minskade. Båda ledamöterna pekar på vissa positiva effekter av en öppen taximarknad. Men det visade sig också att det krävdes kompletterande åtgärder för att komma till rätta med problem. Det har gjorts en hel del sedan 90-talet. En rad regeländringar genomfördes för att minska skatteundandragande, annat fusk och överprissättning som har funnits i branschen. Jag tycker alltså att vi inte ska glömma bort alla positiva effekter som marknadsöppningen har haft för taxikunder och de åtgärder som har vidtagits.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Det kan finnas ett behov av att se över vissa regelverk som styr taxitrafiken. Det finns förslag i exempelvis betänkandet Kontroller på väg där det föreslogs att en översyn av den nationella vilotidsförordningen borde genomföras. Det finns en del andra sådana förslag som jag förstås inte på förhand är emot att titta närmare på.

Men det allra viktigaste är att vi har väl utvecklade regler och att det finns en bra kontroll av att de efterlevs. Regelefterlevnaden är oerhört angelägen och viktig. Där vill jag påminna om att regeringen på onsdag i nästa vecka kommer att återkomma med hela budgeten. Men redan nu har det aviserats historiskt stora satsningar på rättsväsendet, på polis, på åklagare och på domstol, med brottsoffer i fokus. Det är en grundförutsättning för att polis och åklagare ska kunna samarbeta med Transportstyrelsen för att få undan de brister som har uppdagats.

Jag rapporterade här att tiderna har kortats, utifrån den statistik som nu finns. Men jag är inte nöjd.

I Sverige måste det vara en självklarhet att alla - kvinnor och tjejer, män och killar - tryggt kan ta sig hem en kväll utan att känna oro eller än värre utsättas för fara. Regeringen ser nu till att Transportstyrelsen i samarbete med andra myndigheter agerar och gör det som krävs för att säkerställa den tryggheten. Olämpliga förare måste snarast få sina tillstånd återkallade, och de som begår brott ska inte kunna fortsätta köra taxi.


Anf. 114 Kadir Kasirga (S)

Herr ålderspresident! Tack för svaret, minister Andreas Carlson!

Låt mig återigen understryka vikten av sjysta villkor för samhällsnyttan. Genom att välja taxibolag som har sjysta villkor och kollektivavtal bidrar du till att främja en rättvis och hållbar arbetsmarknad. Det gynnar inte bara förarna utan har även positiva effekter för samhället som helhet. En välfungerande taxibransch med trygga anställningar kan också bidra till ekonomisk stabilitet och minskad ojämlikhet.

Genom att välja taxibolag med sjysta villkor kan du vara trygg i vetskapen om att du stöder en bransch där förarnas välbefinnande och trygghet är prioriterad. Det är ett sätt att visa att du värderar den svenska modellen med en rättvis och hållbar arbetsmarknad.

Jag hoppas verkligen att vi kan komma överens om att trygga anställningar med sjysta villkor är viktigt för alla aktörer - både de som verkar inom plattformsjobb och gigjobb och de traditionella, etablerade taxibolagen. Det behövs en klar och tydlig signal från regeringens sida.

Det har nu uppdagats flera gånger att det finns brister och att oegentligheter förekommer, och därför behövs handlingskraft i den här frågan. Det räcker tyvärr inte att bara leverera ord, statsrådet Andreas Carlson.

Som min riksdagskamrat Serkan Köse påpekade behövs det en översyn för att få ordning och reda i branschen. Jag är säker på att ett sådant initiativ också skulle välkomnas av aktörerna.


Anf. 115 Statsrådet Andreas Carlson (KD)

Herr ålderspresident! Tack, Serkan Köse och Kadir Kasirga för dialogen i den här debatten!

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Låt mig upprepa att det är ytterst viktigt att se till att olämpliga förare snarast får sina tillstånd återkallade. De som har begått brott ska inte kunna fortsätta köra taxi. Alla måste kunna känna sig trygga vid taxiresor.

Det är flera myndigheter som har ett ansvar när det gäller kontroll och tillsyn av taxiverksamhet. Myndigheternas uppdrag är lite olika, men för att komma till rätta med fusket krävs att de samarbetar. Jag har tidigare nämnt Transportstyrelsen, Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten.

Låt mig också påminna om att Tidöavtalet innebär ett paradigmskifte i synen på hur den organiserade, systemhotande brottsligheten ska bekämpas. Brott, fusk och missbruk måste bekämpas med träffsäkra och effektiva sanktioner. Det pågår ett omfattande reformarbete på flera olika departement för att förverkliga intentionerna med Tidöavtalet kopplade till arbetslivskriminalitet.

Regeringen ser allvarligt på arbetslivskriminaliteten och att människor blir utnyttjade på arbetsmarknaden. Den ofta gränsöverskridande arbetslivskriminaliteten skapar stor otrygghet, snedvrider konkurrensen och är en betydande inkomstkälla för organiserad ekonomisk brottslighet. Vi kan inte blunda för det heller i det avseende som vi i dag diskuterar.

Regeringen bevakar detta noga. Myndigheterna har redan ett pågående arbete, och det ingår i deras instruktioner med tanke på att det är tydligt i lagstiftning och förordning. Jag ser fram emot fortsatt god dialog med riksdagens ledamöter kring det som vi har enats om. Det är oacceptabla brister som måste åtgärdas för att alla ska kunna känna sig trygga när de åker taxi.

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellation 2022/23:416 En tryggare taxibransch

av Kadir Kasirga (S)

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Samhällsprogrammet Kalla fakta på TV4 har i en granskning avslöjat att taxichaufförer som begår sexuella övergrepp i tjänst kan fortsätta köra taxi trots dom. 

Granskningen visar att taxiapparna Bolt och Uber, till skillnad från de stora traditionella taxibolagen, inte frågar efter utdrag ur belastningsregistret, och de har inga anställningsintervjuer eller utbildningar för den som vill köra taxi.

Detta är allvarligt och skapar ett minskat förtroende för taxibranschen. Det riskerar även att svärta ned en stor yrkeskår om inte ansvariga myndigheter agerar tillsammans med parterna i taxibranschen.

Granskningen som TV4:s Kalla fakta gjort visar också att det finns brister i kontrollsystemet hos Transportstyrelsen. Det borde finnas möjlighet för ansvariga myndigheter att frysa taxiförarlegitimationen under brottsutredningen.

Svenska Taxiförbundet har förklarat att de är öppna för att ta fram förebyggande åtgärder och undersöka om det krävs någon lagändring i frågan, tillsammans med Transportstyrelsen, polis och åklagare. Det välkomnar vi socialdemokrater.

Det är viktigt att passagerare känner sig trygga när de använder taxibranschen. Ingen passagerare ska behöva vara orolig för att utsättas för ett brott när man kliver in i en taxibil. Det måste vara en självklarhet.

Samtidigt är det också viktigt att taxibranschen och de ansvariga myndigheterna verkar tillsammans för att inte låta en liten marginalgrupp misskreditera en hel bransch.

Jag har tidigare lyft denna fråga, den 9 december 2022, i den skriftliga frågan En trygg taxibransch för alla. De återkommande rapporteringarna om osunda arbetsförhållanden och kriminalitet visar att det krävs en helhetsöversyn för att få bukt med problemen inom taxibranschen.

Jag vill därför, återigen, fråga statsrådet Andreas Carlson:

 

  1. Vilka åtgärder har statsrådet vidtagit sedan Svt Nyheters rapportering förra året?
  2. Kommer stadsrådet att föreslå en helhetsöversyn av taxibranschen för att komma till rätta med ovanstående situation?