Neddragningar inom folkbildningen

Interpellationsdebatt 5 oktober 2023

Protokoll från debatten

Anföranden: 16

Anf. 27 Utbildningsminister Mats Persson (L)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Herr talman! Anna Wallentheim har frågat socialministern om han och regeringen har övervägt vilka konsekvenser som neddragningarna inom folkbildningen riskerar att få för idrottsrörelsen och, i förlängningen, för folkhälsan i Sverige samt hur ministern och regeringen tänker kompensera för dessa neddragningar inom folkbildningen, särskilt med tanke på den betydelsefulla roll idrotten spelar för samhällsgemenskapen och ungdomars utveckling. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på interpellationen.

Regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2024 att cirka 2,4 miljarder kronor fördelas i statsbidrag till folkhögskolor och att cirka 1,7 miljarder kronor fördelas i statsbidrag till studieförbund 2024. Det statliga stödet till folkbildningen föreslås därmed även framöver vara omfattande.

Herr talman! Utöver de hälsovinster och den sociala gemenskap som föreningsidrotten ger för den enskilde bedömer regeringen att idrotten i sig fyller en viktig funktion i arbetet med att främja integration och i det brottsförebyggande arbetet. Om riksdagen beslutar i enlighet med regeringens förslag är regeringens avsikt att inte göra någon minskning av de medel som fördelas till studieförbundet Sisu Idrottsutbildarna i kommande beslut om regleringsbrev för 2024, där användningen av anslaget preciseras.


Anf. 28 Anna Wallentheim (S)

Herr talman! Den som har läst min interpellation vet att den egentligen var riktad till socialminister Jakob Forssmed utifrån hans roll som idrottsansvarig, med en förhoppning om att få en övergripande diskussion om idrottsrörelsen i stort men också om dess viktiga kopplingar till folkbildningen.

Nu är det i stället utbildningsminister Mats Persson som är här i dag för att ta denna debatt utifrån hans roll, med koppling till folkbildningen. Det är förståeligt, och jag är tacksam för det. Men jag hoppas också att utbildningsministern förstår att jag kommer att lägga fokus på idrottsrörelsen i stort samtidigt som jag kommer att göra kopplingar till folkbildningen och dess roll för samhället.

Idrottsrörelsen är, som jag nämner i min interpellation, en av Sveriges främsta och största folkrörelser. Det är hela 3,3 miljoner medlemmar som är engagerade i 19 000 idrottsföreningar och nästan 750 000 aktiva ledare som lägger ned otaliga ideella timmar för att få vår idrottsrörelse att fungera.

Varje dag runt om i vårt land, i alla Sveriges kommuner, är Sisu Idrottsutbildarna på plats för att stötta ledare och medlemmar genom att erbjuda kompetens, stöd och inspiration anpassat efter föreningens behov och förutsättningar.

Sisu är dessutom det studieförbund som har flest aktiva unga deltagare bland alla våra studieförbund. Arbetet sker till stor del ute i deras närområden. Det sker vid fotbollsplanen, vid friidrottsarenorna och i klubbstugorna.

Möjligheten att engagera sig i föreningarna på deras hemmaplan är av oerhörd vikt för alla de hundratusentals barn och unga som är aktiva. Det handlar om att utvecklas genom bland annat folkbildning. Varje investerad krona har därför en positiv effekt. Men det har väl varje investerad krona i varje studieförbund. Det är därför med stor sorg jag noterar att studieförbunden med högerregeringens politik inte bara hotas utan svart på vitt faktiskt minskar i och med budgetförslaget.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

I dagens samhälle spelar studieförbunden och folkbildningen en avgörande roll i att främja individers utveckling, stärka demokratin och samhällsgemenskapen samt fungera som en värdefull resurs i det brottsförebyggande arbetet.

Att i en tid när vi har tydliga demokratiska klyftor och en ökad gängkriminalitet, där man framför allt riktar in sig på att rekrytera barn och unga, dra ned på studieförbunden och folkbildningen anser jag är anmärkningsvärt.

Det är såklart tacksamt för mig som stor idrottsälskare och förespråkare för vår svenska idrottsrörelse och modell att få veta att regeringen också inser idrottens roll i samhället och hur viktig den är. Om jag har förstått utbildningsministern rätt kommer man alltså att i kommande regleringsbrev att specificera att Sisu Idrottsutbildarna inte ska omfattas av den minskning som görs på studieförbunden.

Detta skapar dock nya frågor för mig. Mats Persson säger nämligen i sitt svar: "Utöver de hälsovinster och den sociala gemenskap som föreningsidrotten ger för den enskilde bedömer regeringen att idrotten i sig fyller en viktig funktion i arbetet med att främja integration och i det brottsförebyggande arbetet." Då blir mina frågor: Gäller inte detta alla studieförbund? Är inte kulturverksamhet, Svenska från dag ett, studiecirklar med mera också något som främjar social gemenskap, integration och det brottsförebyggande arbetet?

Om utbildningsministern håller med om att alla studieförbund faktiskt har den här inriktningen, borde då inte alla studieförbund undantas neddragningar?


Anf. 29 Linus Sköld (S)

Herr talman! Jag ser att statsrådet har satt sig ned, vilket är bra - statsrådet är ju skyldig att svara på frågor, inte att stå i flera timmar.

Statsrådet säger att det statliga stödet till folkbildningen föreslås vara omfattande även framöver. Men om något är omfattande beror ju på vad det ställs i relation till. I relation till vad folkbildningen har haft att röra sig med tidigare, och i synnerhet till vad studieförbunden har haft att röra sig med tidigare, är det statliga stödet framöver inte särskilt omfattande. Om man skär bort en tredjedel av verksamheten kan stödet inte sägas vara omfattande.

Det handlar om att vi kommer att få se 32 000 färre studiecirklar. Det handlar om att pengarna kommer att räcka till 50 000 färre kulturprogram. Det handlar om att totalt nästan 100 000 aktiviteter inte kommer att bli av till följd av regeringens politik. Jag återkommer till vad jag sa i den föregående interpellationsdebatten: Jag tycker att det är närapå fräckt att påstå att det statliga stödet framöver kommer att vara omfattande. Det kommer att vara 100 000 färre aktiviteter! Det skulle jag inte kalla omfattande.

Min fråga till den liberale utbildningsministern, som är ansvarig för detta, är på vilket sätt detta kommer att stödja civilsamhällets organisering. På vilket sätt kommer nedmonteringen och slakten av studieförbundens verksamhet att stödja en stark demokratisk utveckling i det här landet?

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

(Applåder)


Anf. 30 Isak From (S)

Herr talman och statsrådet! Jag tänkte börja med att bemöta statsrådets sista inlägg i den föregående debatten, alltså det vi inte hade möjlighet att replikera på.

Ja, vi är helt emot fusk. Fusk, dränering och dåligt använda skattepengar ska inte tillåtas. Det var därför den socialdemokratiska regeringen tillsatte utredningen Styrning och uppföljning av folkbildningen, som leds av Liberalerna - i varje fall en tidigare liberal, nämligen Christer Nylander. Frågeställningen är: Varför orkade inte regeringen vänta på den rapporten? Vad gjorde att det var så bråttom att genomföra dessa drastiska neddragningar?

Jag har vid både frågestunder och andra tillfällen hört Mats Persson lyfta fram Botkyrka, och det är klart att det inte är något bra exempel. Men där handlar det om kommunala pengar. Det var kommunen och studieförbundet i samverkan, så det var kommunala pengar. Det är illa nog; kommunerna har inte hur mycket resurser som helst. Men jag har väldigt tydliga exempel på annat: Jag satt i Folkbildning Västerbottens styrelse och var med när Studiefrämjandet nästan fick lägga ned sin verksamhet helt därför att man var inne och anmälde fel antal studietimmar för att nyttja statliga pengar. Det var statliga medel som skulle gå till folkbildningen och som inte gjorde det.

Det fanns alltså skäl att tillsätta utredningen. Men varför orkade man inte vänta på Christer Nylanders utredning? Svara på det, Mats Persson!

(Applåder)


Anf. 31 Serkan Köse (S)

Herr talman! Jag vill också säga någonting om statsrådets sista inlägg i den föregående debatten.

Det är faktiskt djupt oroväckande när politiska företrädare, oavsett parti, utnyttjar organisationer eller institutioner för sina egna politiska agendor. Ännu mer alarmerande blir det när man gör det genom att spela på populära missuppfattningar eller fördomar. Jag vill ändå understryka det. Det är lite osmakligt att statsrådet gång på gång använder Arbetarnas bildningsförbund och studieförbunden som ett slagträ i en retorik som enbart syftar till att vinna billiga politiska poänger.

Vi är helt överens, vilket Isak From var väldigt tydlig med, om att fusk ska bekämpas. Det ska inte tillåtas att våra skattemedel går till verksamheter som ägnar sig åt fusk. Men låt mig också konstatera att Arbetarnas bildningsförbund har gjort allt vad man kunnat för att ta tag i de påståenden som har kommit från kommunens sida. Man har skrivit en gedigen rapport - en utredning - som man har presenterat och som jag hoppas att statsrådet har tagit del av. Där har man bemött den kritik och de påståenden som har kommit från kommunens sida.

Låt mig även konstatera att det varken är Mats Persson, ABF i Botkyrka eller externa granskare som ska utreda brott utan det är polisens uppgift. Vad jag har förstått har ingen förhörts under de tre år då man har granskat detta. Ingen har delgivits misstanke om brott, ingen har åtalats och ingen har dömts. Återigen: Finns det fusk ska vi gå till botten med det, och finns det kriminella element ska de bort från våra verksamheter. Men att gång på gång använda en bildningsorganisation som slagträ i en retorik som någonstans försöker bekräfta sin egen teori tycker jag inte är värdigt.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Jag uppmanar i stället statsrådet, återigen, att ta del av ABF:s egen rapport och hur man har jobbat systematiskt med att bekämpa både fusk och kriminalitet. När det gäller den fritidsgård som han hänvisar till kan jag konstatera att ABF Botkyrka-Salem inte bedriver den typen av verksamhet. Det var en kommunal verksamhet som drevs på uppdrag av kommunen, med kommunala medel. Man avbröt det samarbetet, och ABF Botkyrka-Salem är absolut inte intresserad av att bedriva fritidsgårdsverksamhet.

Det här är ett sätt att flytta fokus från en viktig fråga när vi sitter och diskuterar bildningen och studieförbunden och deras roll. Inte minst apropå Anna Wallentheims föredömliga interpellation tycker jag att vi bör fokusera på kärnan i detta när Sverigedemokraterna dikterar villkoren för ett liberalt parti. Det handlar om nedskärningar; man vill ju slakta stödet till studieförbunden i Sverige med en tredjedel.

Låt mig säga några ord, herr talman, om den aktuella interpellationen. Sisus ordförande Karl-Erik Nilsson har sagt något väldigt klokt, nämligen att folkbildningen är en väsentlig beståndsdel i ett demokratiskt och öppet samhälle. Med detta i bakhuvudet och med insikten om idrottsföreningarnas roll - det rör sig, återigen, om 3,3 miljoner medlemmar, 750 000 deltagare och 19 000 föreningar - anser jag att det behövs mer stöd, inte mindre. Det är på fotbollsplanen, i klubbstugan och på friidrottsarenan som framtidens ledare, samhällsaktörer och medborgare formas.

Återigen uppmanar jag dig, Mats Persson: Ompröva ditt beslut!

(Applåder)


Anf. 32 Förste vice talman Kenneth G Forslund

Jag får påminna samtliga debattörer om ämnet för denna interpellation. Den handlar om neddragningar inom folkbildningen och om vilka konsekvenser dessa riskerar att få för idrottsrörelsen.


Anf. 33 Gunilla Svantorp (S)

Herr talman! Även jag tänkte faktiskt prata lite grann om det sista inlägget i den tidigare interpellationsdebatten, men jag kan självklart också prata om folkbildningens framtid.

Jag vill inleda med att säga att jag blir väldigt upprörd över sättet som statsrådet, återigen, använder ABF Botkyrka på för att blanda bort korten. Folkbildningsrådet har i dag kommit med ett beslut. Man har nogsamt granskat den folkbildningsverksamhet som bedrivits i anslutning till fritidsgårdarna i Botkyrka, och man har inte funnit några belägg för felaktigheter i användandet av statsbidrag.

Jag måste fråga statsrådet om han inte hade tillgång till detta beslut och om han inte har haft tillgång till alla handlingar och underlag och till allt det som har sagts om ABF Botkyrka när han hela tiden, i varenda debatt, har valt att lyfta fram det i stället för att prata om folkbildningens framtid. Det skulle jag vilja ha svar på.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Folkbildningsrådet har kommit med ett beslut i dag, och jag tycker att ministern borde ha lyft fram det i sin debatt i stället för att slå på ABF.

Att säkerställa att skattebetalarnas pengar går till rätt saker var ytterligare en sak som statsrådet nämnde i sin tidigare interpellationsdebatt. Det är ju självklart - det är därför Folkbildningsrådet och Studieförbunden i samverkan hela tiden har försökt att rätta till det som har blivit fel genom alla de åtgärder som jag lyfte fram i den tidigare interpellationsdebatten.

Det är klart att man ska rätta till detta. Jag kan dock fundera över att statsrådet blir så upprörd över att skattepengar inte används till rätt saker i folkbildningen när han inte är ett dugg bekymrad över att skattepengar inte används till rätt saker på andra ställen. Skolan är ett exempel - pengar bara försvinner till vinster i friskolor i stället för att användas till barnen och till ökat stöd.

Nu ska jag återgå till det som den här interpellationsdebatten handlar om, nämligen folkbildningens framtid.

Om man väljer att göra som regeringen och statsrådet nu gör och ta bort en tredjedel av studieförbunden kommer man inte att kunna göra det som Anna Wallentheim så föredömligt har ställt frågor om, nämligen bidra till att förbättra folkhälsan genom att unga faktiskt kan delta i idrottsverksamhet även om de inte har traditionen från sitt hem att vara en idrottande människa. Det kommer inte att finnas några sådana verksamheter, för vem ska ordna dem om inte vi bidrar med nationellt stöd?

Ministern påstår att ABF Botkyrka har fifflat. Hade ministern tillgång till alla underlag? Hade han tillgång till det beslut som kom i dag? Visste ministern om detta? Det vill jag veta.

(Applåder)

(forts.)


Anf. 107 Utbildningsminister Mats Persson (L)

Fru talman! Det är ju demokratins högborg som vi befinner oss i. Den ena debatten avlöser den andra, och de går in i varandra.

För den som tittar och lyssnar handlar debatten om vikten av folkbildning. Interpellanten har ställt en väldigt bra fråga, tycker jag, nämligen hur idrottsrörelsen kommer att påverkas av de omprioriteringar och omfördelningar som sker i regeringens budget. Eftersom det kom en följdfråga från interpellanten och ledamoten Wallentheim vill jag vara tydlig med att när det gäller studieförbundet Sisu Idrottsutbildarna kommer det i kommande beslut om regleringsbrev till 2024 att specificeras att det inte kommer att göras någon minskning av dessa medel.

Bakgrunden är naturligtvis att idrottsrörelsen i bred mening spelar en avgörande och stor roll och att det också, givet den samhällsutveckling som vi har just nu, är väldigt viktigt att barn och ungdomar har god tillgång till fritidsaktiviteter och att det finns idrottsledare som kan utbildas av i det här fallet studieförbundet Sisu. Det spelar en väldigt viktig roll, inte minst med tanke på den fasansfulla samhällsutveckling vi har med den växande gängkriminaliteten och de skjutningar och sprängningar som vi ser just nu. Därför känns det som en mycket viktig prioritering att se till att det finns gott om fritidsaktiviteter för barn och ungdomar och att idrottsledare, fotbollstränare, handbollstränare och gymnastiktränare har möjlighet att ta del av olika typer av utbildningar. Jag vill verkligen understryka detta i mitt svar.


Anf. 108 Anna Wallentheim (S)

Fru talman! Tack, utbildningsministern, för svaren!

Jag är tacksam över att regeringen och utbildningsministern ändå ger ett så tydligt svar på hur man ser på idrotten och idrottens viktiga betydelse för Sverige, framför allt i det läge som vi befinner oss i just nu.

Jag tycker dock inte att svaret föll ut helt som jag önskade. I min fråga i slutet av mitt förra inlägg betonade jag frågan om varför man gör skillnad på de olika studieförbunden, för precis som vi hörde utbildningsministern säga är idrotten och idrottens förutsättningar viktiga i det läge som är nu. Där ser jag att alla studieförbunden spelar en otroligt stor roll.

Vi vet alla härinne att studieförbunden och folkbildningen i stort bidrar till att bygga ett starkt samhälle som skapar mötesplatser för människor att träffas, utbyta idéer och bygga sociala nätverk.

Folkbildningen, genom både våra folkhögskolor och våra studieförbund, stöder också integrationen och inkluderingen genom att erbjuda utbildning, kulturella aktiviteter, studiecirklar med mera. Det främjar förståelse och respekt för andra kulturer och andra människor, vilket är en viktig del för att skapa ett samhälle av mångfald där alla känner sig välkomna och delaktiga.

När det sedan kommer till det brottsförebyggande arbetet, som är extra intressant för mig eftersom jag också är ledamot i justitieutskottet, vill jag betona att folkbildningen också spelar en viktig roll här, och så även studieförbunden. Genom att erbjuda meningsfulla och utvecklande aktiviteter för barn och unga och, ska tilläggas, unga vuxna minskar ju studieförbunden risken för att individer hamnar i kriminalitet. Det var framför allt mot denna bakgrund som jag ställde den här interpellationen. Jag ville lyfta fram idrottens stora betydelse för folkhälsan men också för samhällsgemenskapen.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Vi vet också att folkbildningen är till för att stärka individens självkänsla och självförtroende. Forskning visar också att den har stor betydelse för att minska risken att involveras i kriminella aktiviteter.

Även om Sisu nu kommer att undantas, vilket jag ser som positivt, menar jag att även de andra studieförbunden bör undantas. Även de spelar ju en viktig roll för folkhälsan och för mycket av det andra som har nämnts.

Vad är det då som gör att regeringen gör skillnad på studieförbund och studieförbund? Är det kanske inte så att det vore ärligare av utbildningsministern och regeringen att erkänna att det är Sverigedemokraterna som ännu en gång har fått sin vilja igenom när det gäller att försöka strypa Socialdemokraternas möjligheter till existens?

Det här är något som kommer att slå hårt mot ABF, alltså Arbetarnas bildningsförbund, vars värderingar sammanfaller med vår rörelses. Där kan vi utveckla våra medlemmar till att bli ledare, få diskutera politik och kunna ta en stark ställning i samhället.

Neddragningen som görs på studieförbunden och den här attacken kommer att påverka ABF men även andra studieförbund. Så trodde jag att det även skulle vara med Sisu. Därför ville jag prata just om idrotten och hur viktig den här. Detta är nämligen något som jag ansvarade för under förra mandatperioden och som ligger mig varmt om hjärtat.

Med den bakgrund som utbildningsministern har gett och anledningarna till att man nu undantar Sisu tycker jag att även de andra studieförbunden ska falla under samma ramar.

Ännu en gång vill jag fråga: Vad är det som gör att regeringen gör skillnad på studieförbund och studieförbund?

(Applåder)


Anf. 109 Linus Sköld (S)

Fru talman! Ministern säger här i talarstolen att det är väldigt viktigt att ungdomar har god tillgång till fritidsaktiviteter. Och Anna Wallentheim pekar mycket riktigt ut den sverigedemokratiska agendan att vilja avliva ABF. Den som förstår vad som är i görningen här kan se att ministern går Sverigedemokraternas ärenden när han kapar en tredjedel av verksamheten i studieförbunden.

För ABF:s del handlar det om 24 000 aktiviteter - studiecirklar, kulturprogram och annan folkbildningsverksamhet - som inte kommer att bli av om budgeten går igenom. Jag ska ta några exempel. Det handlar om teaterskola för barn i Lillhärdal i Härjedalen. Det handlar om Danskompaniet i Östersund och deras samarbete med 250 barn och ungdomar. Det handlar om läxhjälp för elever i grundskolan i Vårby gård och Flemingsberg. Det handlar om 60 danscirklar tillsammans med Fryshuset här i Stockholm. Det handlar om en mobil kulturverkstad, en integrationsfrämjande verksamhet i tre bostadsområden med ungdomar 10-15 år gamla, och så vidare.

Om ministern står fast vid uttalandet att det är viktigt, till och med väldigt viktigt, att ungdomar har god tillgång till fritidsaktiviteter borde han upphöra med att gå Sverigedemokraternas ärenden och avliva studieförbundens möjlighet att göra just det han vill göra.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

(Applåder)


Anf. 110 Isak From (S)

Fru talman! Mats Persson hade chansen, men han svarade inte på en enda fråga som jag ställde. Jag tror inte att han kommer att göra det heller, för det är ju svårt för Mats Persson att faktiskt försvara det som regeringen nu genomför.

Låt oss då knyta an till Anna Wallentheims interpellation om folkhälsa.

På 80-talet hade Västerbotten högst dödlighet i landet i hjärt-kärlsjukdomar. Norsjö, som jag kommer från, hade högst dödlighet i hjärt-kärlsjukdomar i Västerbotten.

Samhället, företagen och regionerna men framför allt också studieförbunden Vuxenskolan och ABF, som hade lokaler på plats, gjorde stora insatser för att bilda befolkningen i att äta rätt och träna och om betydelsen av kostvariation, att kanske inte äta palt varje dag även om palt är gott.

Det här har gjort att Västerbotten i dag har samma resultat när det gäller hjärt-kärlsjukdomar som Halland, som 1980 var bäst i landet. Det är folkbildningen som har bidragit till det. Det är folkbildningen som runt om i landet bidrar till bättre folkhälsa. Det är samma folkbildning som den här regeringen vill kapa vid fotknölarna.

(Applåder)


Anf. 111 Serkan Köse (S)

Fru talman! Medan ministern betonar de betydande statsbidragen till folkbildningen och idrottens roll som en brobyggare för allt från integration till brottsförebyggande åtgärder verkar det finnas en dissonans när det gäller förståelsen av folkbildningens och idrottsrörelsens sammankoppling.

Trots regeringens påstådda stöd var nyheter på idrottsområdet påfallande frånvarande i regeringens budget, vilket Riksidrottsförbundet pekar på i ett pressmeddelande med rubriken "Idrottssatsningar saknas i budgeten".

Riksidrottsförbundet har klart och tydligt lyft fram att större satsningar behövs för att ge utrymme åt idrotten. Faktum är att en fjärdedel av idrottsföreningarna känner av brist på idrottstid. Många stöter på hinder gällande tid och utrymme.

Ett tydligt budskap från Riksidrottsförbundet är "utan plats ingen idrott". Vi behöver innovativa, hållbara anläggningar. Statens roll här kan inte överskattas, särskilt med tanke på kommunernas ansträngda ekonomi. Ändå såg vi att anslagen till idrottsrörelsen var oförändrade i regeringens budget. Detta trots att kännedom om växande hälsoklyftor och den välgörande inverkan av fysisk aktivitet borde bidra till att ungdomar får större möjlighet till idrott.

Fru talman! Idrotten är inte bara en aktivitet. Den skapar värden, främjar folkhälsa, driver inkludering och berikar ungas fritid. Men den behöver resurser och stöd för att verkligen blomstra.

Avslutningsvis vill jag fråga utbildningsministern hur regeringen kan garantera att de indirekta effekterna av dessa budgetändringar inte kommer att underminera idrottsrörelsens omfattande roll inom folkbildningen och samhällsgemenskapen.

(Applåder)


Anf. 112 Gunilla Svantorp (S)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Också jag konstaterar att jag hittills inte fått svar på de frågor som jag har.

Jag tänkte påminna om varför staten bidrar till folkbildningen. Det är för att stärka och utveckla demokratin, för att öka mångfalden och möjligheten för människor att påverka sin livssituation, för att skapa engagemang för samhällsutveckling på individnivå, för att jämna ut utbildningsklyftor, för att höja bildnings- och utbildningsnivån i samhället och för att bredda intresset för kultur och öka delaktigheten i kulturlivet.

Detta gör man i folkbildningen genom studiecirklar, genom annan folkbildningsverksamhet och genom kulturprogram. Man gör det i hela vårt land, i varenda kommun - mycket tack vare ABF, som är de som finns i varenda kommun i hela vårt land.

Jag skulle vilja fråga statsrådet hur han tror att de syften som finns med folkbildningen uppnås framöver när en tredjedel av pengarna till studieförbunden försvinner och, som vi hörde Linus Sköld säga nyss, 24 000 aktiviteter brinner inne.


Anf. 113 Utbildningsminister Mats Persson (L)

Fru talman! Tack till ledamöterna för utmärkta inlägg och bra frågor!

Det här är väldigt viktig verksamhet. Det är verksamhet som är en viktig del i den svenska demokratin och som ger människor möjligheter att växa.

Det är därför regeringen har gått fram med en riktad permanent höjning av anslagen till folkhögskolorna. Folkhögskolorna spelar en viktig roll i att ge fler människor möjlighet till en andra chans men också möjlighet att gå utbildningar som kan leda till jobb i framtiden. De är en viktig del av folkbildningen.

Samtidigt har regeringen gjort ett antal prioriteringar, som vi också pratade om i den förra debatten. Vi tycker att utbildning är väldigt viktigt, men i ett tufft ekonomiskt läge har vi också behövt göra en del tuffa prioriteringar. Det här är en sådan prioritering.

När det gäller idrotten är regeringens ambition, som jag framförde i mitt förra inlägg, att de anslagen inte ska påverkas därför att det finns en tydlig koppling till barns och ungdomars fritidsverksamhet och en tydlig koppling till situationen vi har i Sverige med utbredd gängkriminalitet och utbredd oro och otrygghet.

Fru talman! I övrigt får man intrycket att Socialdemokraterna har en retorik som inte riktigt rimmar med verkligheten.

De 100 miljonerna till folkhögskolorna har i den här debatten och den tidigare bemötts av Socialdemokraterna med att det inte räcker, att det de facto är en nedskärning och att det vi gör är att inte satsa på folkhögskolorna.

För en timme sedan presenterade Socialdemokraterna sin skuggbudget. Hur mycket mer pengar än regeringen satsar då Socialdemokraterna på folkhögskolorna? Jo, noll kronor mer än regeringen. Det vill säga att man accepterar den permanenta höjningen på 100 miljoner, och det välkomnar jag att Socialdemokraterna gör. Men de har en väldigt hård retorik om att de pengarna inte spelar någon roll och de facto inte är någon förstärkning. Om det är nu är så himla hemskt, varför har inte Socialdemokraterna lagt till nya pengar till folkhögskolorna eftersom det här är otillräckligt? Den frågan skulle vara intressant att få svar på.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Jag tycker att detta visar att när argumenten inte riktigt finns där blir retoriken väldigt tillspetsad och väldigt hård, men när man sedan tittar på de faktiska förslagen ser man att där inte finns så mycket substans. Det vill säga att i den här frågan var det mycket retorik, men när det kommer till kritan satsar inte Socialdemokraterna mer än regeringen gör.

Allra sist i det här replikskiftet vill jag säga att det här är en viktig verksamhet. Regeringen gör tydliga prioriteringar. Vi är i ett tufft budgetläge där alla hushåll runt om i Sverige vänder på alla slantar. Man sitter vid middagsbordet på kvällen och diskuterar vilka prioriteringar och vilka uppoffringar man behöver göra i hushållsekonomin. På samma sätt behöver politiken samlat göra tydliga prioriteringar. I det här fallet prioriterar regeringen utbildning väldigt högt, och där är inte minst folkhögskolorna en mycket viktig del.


Anf. 114 Anna Wallentheim (S)

Fru talman! Precis som under frågestunden har utbildningsministern en tendens att trixa lite med sifforna när det gäller skillnaden mellan regeringens budget och vår budget.

Utbildningsministern är också medveten om att vi lade mer pengar i vår förra budgetmotion samt att vi faktiskt avvisar de nedskärningar ni gör nu. Därför blir det skillnad på våra budgetar, och därför kan vi ha den retorik som vi har.

Utifrån ministerns svar är jag faktiskt osäker på om han och regeringen ens vet vad ABF och de andra studieförbunden gör för skillnad för Sverige och för de individer som verkar här. Eftersom man undantar Sisu Idrottsutbildarna från nedskärningar utifrån deras roll att stödja folkhälsan, skapa sociala sammanhang, stärka integrationen och vara en del av det brottsförebyggande arbetet är min uppmaning till ministern och regeringen att ge sig ut i landet och se vad våra studieförbund gör varje dag. Folkbildningen handlar ju om att erbjuda kunskap och möjligheter till människor oavsett ålder, bakgrund och tidigare utbildning, och det är synd att regeringen inte ser detta.

Ännu en gång vill jag påpeka att jag är glad att Sisu undantas från detta, för jag tycker att inga neddragningar över huvud taget på studieförbunden ska ske. Jag vet att de i idrottsrörelsen var otroligt oroliga när det här nådde dem. Jag vet att de också är oroliga över det som min kollega nämnde tidigare - att det inte sker några andra idrottssatsningar.

Det är viktigt att man tar ett helhetsgrepp. Man kan inte säga att idrotten gör en sådan skillnad för att motverka brottslighet, för integration, för folkhälsan och så vidare och sedan inte se vad de andra studieförbunden gör. Det tycker jag är beklagligt.

(Applåder)


Anf. 115 Utbildningsminister Mats Persson (L)

Fru talman! Tack till Anna Wallentheim och andra för debatten! Tack även för samsynen kring vikten av Sisu och den verksamhet som bedrivs där och vikten av inte minst idrottsrörelsen för våra barn och ungdomar och alla de idrottsledare - fotbollstränare, handbollstränare, gymnastiktränare eller vilka det må vara - som runt om i vårt land gör fantastiska insatser varje dag, ger våra barn och ungdomar något mer och något nytt och utmanar. Det är en fantastiskt viktig verksamhet. Det känns viktigt att det finns en stark politisk legitimitet och förankring när det gäller detta, och jag välkomnar att det finns ett brett stöd för det.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Jag välkomnar också att det finns ett brett stöd för att vi nu går fram med en permanent höjning av anslaget till folkhögskolorna. Det kommer att vara ett välbehövligt och viktigt tillskott för den verksamheten.

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellation 2023/24:36 Neddragningar inom folkbildningen

av Anna Wallentheim (S)

till Socialminister Jakob Forssmed (KD)

 

I regeringens budgetproposition kan man uppmärksamma att regeringen ämnar minska anslagen till folkbildningen, där nedskärningarna uppgår till 250 miljoner kronor nästa år, 350 miljoner året därpå, och ytterligare 500 miljoner därefter. Detta är nedskärningar som kommer att ha negativ påverkan på folkbildningen, framför allt våra studieförbund, och därmed också vår idrottsrörelse.

Sverige har en lång och stolt tradition av folkrörelser och folkbildning. I ett demokratiskt samhälle är folkbildningen en grundläggande och värdefull komponent, särskilt i en tid där kunskapsspridning, möten och dialog mellan medborgare blir allt viktigare. Att genomföra så drastiska besparingar inom folkbildningen i en tid då dess betydelse ökar är oroande.

Idrottsrörelsen utgör en av Sveriges mest omfattande folkrörelser med hela 3,3 miljoner medlemmar fördelade på cirka 19 000 idrottsföreningar. Dessutom är det hela 750 000 engagerade ledare som tillsammans lägger ner otaliga ideella timmar i sina föreningar.

Varje dag är SISU Idrottsutbildarna på plats runt om i hela landet och stöttar medlemmarna i idrottsföreningarna genom att erbjuda kompetens, stöd och inspiration, anpassat efter föreningarnas behov och förutsättningar. SISU är det studieförbund som har den största andelen unga deltagare bland de elva studieförbunden. Deras arbete sker till stor del i föreningarnas närmiljö, på fotbollsplaner, friidrottsarenor eller i klubbstugor.

SISU Idrottsutbildarna finns i samtliga Sveriges 290 kommuner, och detta är en unik resurs. Möjligheten att engagera sig i föreningarna på sin hemmaplan, oavsett om det är i skog och mark eller i en idrottshall, är av oerhörd vikt för de hundratusentals barn och ungdomar som varje år utvecklas genom idrottens folkbildning. Varje investerad statlig krona har en betydande positiv effekt.

Med tanke på dessa neddragningar inom folkbildningen står det klart att även idrottsrörelsen riskerar att påverkas negativt. Denna påverkan har en direkt koppling till folkhälsan och samhällsgemenskapen. 

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Jakob Forssmed:

 

  1. Har ministern och regeringen övervägt vilka konsekvenser som neddragningarna inom folkbildningen riskerar att få för idrottsrörelsen och, i förlängningen, för folkhälsan i Sverige?
  2. Hur tänker ministern och regeringen kompensera för dessa neddragningar inom folkbildningen, särskilt med tanke på den betydelsefulla roll idrotten spelar för samhällsgemenskapen och ungdomars utveckling?