svenska medborgare med viss utländsk bakgrund

Interpellationsdebatt 3 december 2002
  • Bädda in video

  • Ladda ner

Protokoll från debatten

Anföranden: 5

Anf. 19 Anna Lindh (S)

Herr talman! Lars Ohly har frågat mig om jag, i likhet med Kanada, avser att rekommendera svenska medborgare med ursprung i vissa muslimska länder att undvika att resa till USA, liksom om jag avser att verka för att EU utfärdar likartade varningar till EU- medborgare med sådan bakgrund. I förhållandet mellan stater är det en grundläggan- de regel att varje land självt har rätt att besluta om vem som tillåts resa in i och vistas på det egna landets territorium. USA har från och med den 11 september 2002 infört skärpta bestämmelser vad gäller in- och utresa samt transit. Sverige följer noga vad dessa skärpta bestämmel- ser får för konsekvenser för svenska medborgare som reser till USA. För att informera svenska medborgare har vi också på UD:s hemsida lagt ut information om de nya reglerna under rubriken "Viseringsinformation/Särskilda bestämmelser vid inresa". Textens lydelse är följande: "USA har från och med den 11 september 2002 infört skärpta bestämmelser vad gäller in- och utresa samt transit för personer från Iran, Irak, Libyen, Su- dan och Syrien. Även personer från andra länder som av USA betraktas som speciellt riskabla för USA:s säkerhet kan komma ifråga för skärpt kontroll. Be- stämmelserna innebär i korthet att personer som är medborgare i ovanstående länder vid den amerikans- ka gränskontrollen måste lämna fingeravtryck samt låta sig fotograferas och genomgå en kortare intervju. Detta tycks även gälla personer födda i dessa länder som har svenskt medborgarskap." Sverige har även tagit upp frågan inom EU- kretsen, såväl i Bryssel som i Washington. Enligt vad som framkommit vid dessa samråd har i nuläget ut- över Sverige också Tyskland och Österrike gått ut med särskild information till sina medborgare om de nya reglerna. Ytterligare EU-länder överväger att göra detsamma. I sammanhanget kan nämnas att de kanadensiska myndigheterna i mitten av november återtog sitt re- seråd, och att någon information relaterad till de nämnda problemen med inresa i USA inte längre finns på det kanadensiska utrikesministeriets hemsi- da. Jag vill slutligen understryka att den svenska regeringen även fortsättningsvis noga kommer att ge akt på vad de nya reglerna får för konsekvenser för svenska medborgare.

Anf. 20 Lars Ohly (V)

Herr talman! Jag tackar utrikesministern för sva- ret. Jag tolkar svaret som att det inte kommer att finnas någon anledning i närtid för den svenska rege- ringen att utfärda liknande rekommendationer som de som den kanadensiska regeringen utfärdade för ett tag sedan. Bakgrunden till att de kanadensiska myndigheter- na utfärdade den här varningen är att man har erfa- renheter av att medborgare i Kanada med bakgrund i vissa arabiska länder har behandlats på ett sätt som inte är rimligt när de har rest in i USA. Vi har också erfarit att medborgare i andra länder har utsatts för både incidenter och olika övergrepp när de har varit i USA. Det har lett till att dessa medborgare, bland annat svenska medborgare, ibland har känt att de fått sina rättigheter kränkta. Jag har själv, efter att den här frågan ställdes och viss uppmärksamhet riktades mot den i pressen, fått e-postbrev från svenska medborgare som säger att de i dagsläget självsvåldigt avstår från att resa till USA eftersom de är oroliga för att de inte skulle kunna behandlas på ett korrekt sätt. Därför är det naturligtvis viktigt att utrikesminis- tern gör det som utrikesministern utlovar, nämligen att noga följa vad som händer med svenska medbor- gare med en viss bakgrund när de reser utomlands, framför allt då i dagsläget till USA. Om det är så att svenska medborgare riskerar att behandlas på ett rättsvidrigt eller rättsosäkert sätt vid resa till USA är det något som den svenska regeringen måste ta på största allvar. Det här visar också att den amerikanska kampen mot terrorismen ibland bedrivs med medel som inte alltid kan sägas vara underordnade de över- gripande målen om rättssäkerhet och mänskliga rät- tigheter. Det här är viktigt att ta på allvar.

Anf. 21 Anna Lindh (S)

Herr talman! Ja, vi blev väl alla lite förskräckta när vi första gången läste om det här fallet, som gäll- de Kanada första gången, i tidningarna. När vi fick lite mer information om det var det dock så enligt det kanadensiska utrikesministeriet att i det fall som gav upphov till de här tidningsrubrikerna hade de kana- densiska myndigheterna fått information innan. Dess- utom utvisades personen i fråga inte tillbaka till sitt hemland för att han var medborgare där utan för att han kom resande därifrån. När man blir vägrad inresa får man sändas tillbaka till det land som man närmast kommer ifrån. Det var alltså det som hände. Självklart kommer vi att följa detta. Det är viktigt för oss att alltid bevaka svenska medborgares intres- sen. Därför kommer vi självklart att följa utveckling- en i fortsättningen väldigt noga för att se vad som sker.

Anf. 22 Lars Ohly (V)

Herr talman! Jag är relativt nöjd med svaret. Jag litar på att utrikesministern kommer att följa den här frågan och på att man inom EU-kretsen kommer att följa den gemensamt. Det finns många medborgare i EU-länderna med bakgrund i muslimska länder som i dag anses vara riskabla för USA:s säkerhet när de reser in i det landet. Jag vill samtidigt påpeka att detta visar på att det finns en risk för att den så kallade kampen mot terro- rismen bedrivs på ett sätt som inte alltid respekterar mänskliga rättigheter - rätten att resa fritt, att be- handlas likvärdigt med andra medborgare och att enbart bestraffas om man begår brott eller förbereder brott. Risken är uppenbar i ett USA som ofta reagerar närmast desperat på de oerhörda terrorattacker man har blivit utsatt för. Det är något jag hoppas att utri- kesministern följer inte bara genom att, som hon säger i svaret, följa utvecklingen och se till att svens- ka medborgare får den information som är nödvändig eller i EU-kretsen ta upp diskussioner om det är nöd- vändigt, utan också genom att ta upp det direkt med amerikanska myndigheter. Denna oro måste tas på allvar. USA får inte be- driva en kamp mot terrorismen som ifrågasätter eller ställer sig över mänskliga rättigheter och rättssäker- heten.

Anf. 23 Anna Lindh (S)

Herr talman! Det här är en fråga som vi har åter- kommit till många gånger här i kammaren och själv- klart också i relationerna med andra länder. För alla länder är det väldigt viktigt att vi både kan föra kam- pen mot terrorismen och samtidigt se till att den inte urholkar mänskliga rättigheter och rättssäkerheten. Vi har tyvärr sett många exempel på det under det år som har gått. Vi kommer att fortsätta att bevaka detta gentemot övriga stater.

den 21 november

Interpellation 2002/03:46

av Lars Ohly (v) till utrikesminister Anna Lindh om svenska medborgare med viss utländsk bakgrund

Kanadensiska myndigheter har nyligen rekommenderat att kanadensiska medborgare, vilka ursprungligen kommer från Mellanöstern, några arabländer eller muslimska länder, bör undvika att resa till grannlandet USA. De kanadensiska myndigheterna anser att det finns stor risk för att de i USA kan komma att misstänkas för terroristbrott och bli internerade på obestämd tid eller @ som USA:s myndigheter förklarat @ "så länge kriget mot terrorismen pågår". Få länders myndigheter torde ha mer kunskap om förhållandena i USA än grannlandet Kanada. Det torde därför finnas all anledning att ta de kanadensiska myndigheternas varningar till sina medborgare av utländsk härkomst på allvar.

Även Sverige och EU har en betydande minoritet av invandrare och flyktingar från Mellanöstern, arabländerna och länder där islam är den dominerande religionen @ en minoritet som i Sverige och Europa proportionellt sett sannolikt är större än motsvarande minoritet i Kanada.

Jag vill därför fråga utrikesminister Anna Lindh:

Avser ministern att utifrån det kanadensiska exemplet utfärda en likartad varning för svenska medborgare med ovannämnda utländska bakgrund?

Avser ministern att utifrån det kanadensiska exemplet verka för att EU utfärdar likartade varningar till EU-medborgare med ovannämnda utländska bakgrund?