Universitet i Dalarna

Interpellationsdebatt 10 november 2023

Protokoll från debatten

Anföranden: 7

Anf. 42 Utbildningsminister Mats Persson (L)

Herr talman! Peter Hultqvist har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att stödja utvecklingen vid Högskolan Dalarna och bana vägen för framtida status som universitet.

Jag välkomnar debatt om högre utbildning och forskning. Högskolan Dalarna spelar i dag en viktig roll för högre utbildning och forskning i Dalarna men också för hela landets kompetensförsörjning. Kunskap och kompetens är avgörande om Sverige som land ska vara konkurrenskraftigt. Högskolan Dalarna är belägen i en dynamisk region där flera stora företag satsar på att etablera och expandera sin verksamhet. Med sin välutvecklade samverkan och samproduktion har högskolan goda förutsättningar att fortsätta vara en nyckelaktör i regionen och en viktig pusselbit för Sveriges konkurrenskraft.

Regeringens långsiktiga politik grundar sig i att stärka Sverige som ett konkurrenskraftigt utbildnings- och forskningsland. Regeringens mål är att utbildning och forskning vid universitet och högskolor ska hålla en internationellt sett hög kvalitet och bedrivas effektivt. Den akademiska friheten ska främjas och värnas. Om Sverige fortsatt ska kunna utvecklas som kunskapsnation behöver vi göra kloka och långsiktiga satsningar som stärker kvaliteten i utbildning och forskning vid våra universitet och högskolor.

Det ankommer på regeringen att besluta om benämningen universitet. Sådana beslut ska fattas efter en sammanvägd bedömning där kvalitet är en viktig aspekt. Det finns bedömningar som bygger på samhällsutvecklingen i stort, till exempel demografiska fluktuationer och strategiska forskningssatsningar. Det är också avgörande att beslut om att omvandla högskolor till universitet innebär långsiktiga överväganden och stabila statsfinansiella förutsättningar. Därtill måste det givetvis finnas starka utbildnings- och forskningspolitiska skäl.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Regeringen har gjort flera satsningar för att förbättra kvaliteten på svensk utbildning och forskning. Bland annat har vi beslutat att ge Universitetskanslersämbetet, UKÄ, i uppdrag att ytterligare stärka kvalitet och främja excellens i det nationella kvalitetssäkringssystemet. Vi har också sett till att det har kommit en riktad satsning för att utöka ingenjörsutbildningar och stärka kvaliteten. Den här typen av satsningar stärker högre utbildning i Sverige och kommer även Högskolan Dalarna till del.


Anf. 43 Peter Hultqvist (S)

Herr talman! Högskolan Dalarna har 13 936 studenter och 820 anställda. Basen finns i Falun och Borlänge. Verksamheten uppfyller kriterierna för att vara ett universitet. Kriterierna är framgångsrikt inrättande av utbildning på forskarnivå, förvaltning av examenstillstånd på forskarnivå, hög kvalitet på utbildning, hög kvalitet på forskning och hög kvalitet på samverkan. Sedan tillförs en sammanvägd bedömning av såväl långsiktiga statsfinansiella förutsättningar som utbildningspolitiska och forskningspolitiska skäl.

Jag vill tillägga att Högskolan Dalarna har en spets när det gäller språkutbildning. Man har ett stort utbud. Endast Stockholms universitet har ett större utbud.

Högskolan Dalarna uppfyller kriterierna på samtliga punkter. Samarbetet med näringslivet i länet är också väl utbyggt. En mycket stor del av studenterna fortsätter sitt arbetsliv i Dalarna efter avslutad utbildning.

Det finns fyra huvudinriktningar. Vi har utbildningar för att bli energi, bygg, data- och produktionsingenjör. Vi har fyra forskarutbildningsområden, lärarutbildning, utbildningar i omvårdnad och energi- och mikrodataanalys. Vi har särskilda programkurser inom teknik med 1 600 studenter inom energiteknik, byggteknik och produktionsteknik samt data- och systemvetenskap.

Samtidigt är Dalarna som län i dag inne i en process där Hitachi i Ludvika har en enormt stor investering på 137 miljarder. Vi har en omställning efter nedlagda Kvarnsvedens pappersbruk i Borlänge där Northvolt gör en jätteinvestering för att kunna sätta upp en ny fabrik. Det är saker som har åstadkommits utan stödpaket. Samtidigt är den typen av investeringar en del av det man kan kalla för den gröna omställningen.

Att stödja detta med att ha ett universitet i länet och ge ökade forskningsmedel skulle stärka länets varumärke, underlätta och stödja utvecklingen av investeringarna och få en positiv effekt när det gäller personalförsörjningen på lång sikt. För mig är detta ingen kortsiktig fråga utan en långsiktigt strategisk fråga. Det handlar om att locka arbetskraft till Dalarna och understödja det lokala näringslivet på ett sådant sätt att utvecklingskraften bibehålls och utvecklas. Till det behöver man en stegvis ökad akademisk kompetens.

Det här är ett beslut som skulle stödja den gröna omställningen i Dalarna. Men det bidrar också på bredden. De två investeringar som jag nämner är verkliga framtidsinvesteringar som också har bäring på Sveriges exportinkomster. De ingår även i en nyindustrialisering av Sverige.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Jag vill också påminna om det samarbete mellan kommuner, näringsliv och högskola som länge har funnits inom ramen för Dalarna Science Park. Där har man en utvecklingsmiljö som har bidragit mycket positivt och som handlar om just framtidstänkandet.

Jag tycker att ministern ska ta chansen att flytta fram positionerna här och se till att Högskolan Dalarna får den universitetsstatus som man är kvalificerad till.


Anf. 44 Utbildningsminister Mats Persson (L)

Herr talman! Det går inte att ta miste på ledamoten Hultqvists engagemang för Dalarna. Jag förstår det engagemang som Peter Hultqvist, som riksdagsledamot från Borlänge, har för Dalarna och hans regionala intresse.

Regeringens uppgift är att ha ett större intresse än enbart det regionala. Vi har att ta ansvar för hela Sverige och har ett nationellt perspektiv på detta, vilket skiljer sig från ledamoten från Dalarnas perspektiv.

Den gröna omställningen är väldigt viktig. Därför gör regeringen nu de största investeringarna i utbildningssatsningar i modern tid kopplat till den gröna omställningen. För första gången på 15 år skjuts det till pengar för att höja kvaliteten på våra tekniska utbildningar, för att få fler lärarledda timmar på våra ingenjörsutbildningar och inom naturvetenskapliga ämnen. Vi gör riktade satsningar kopplat till batteriforskning i tätt samarbete med industrin. Vi gör riktade satsningar till 6G-teknologi, vilket kommer att ha direkt bäring på den gröna omställningen.

Nu tas steg som man inte har tagit i modern tid. Politiken har under tidigare regeringar varit passiv och inte agerat, men nu tas det steg som inte tidigare har gjorts. Det blir som sagt för första gången på 15 år fler lärarledda timmar på de tekniska utbildningarna på våra högskolor och universitet.

Till det ska läggas de massiva investeringar som nu sker i utbildningsinsatser för vuxna, det vill säga vuxenutbildning, i inte minst yrkeshögskolan, också kopplat till grön omställning. Runt om i vårt land sker stora investeringar för att bygga ut utbildningssystemet.

Skälen för att högskolor som är väl fungerande, i det här fallet Högskolan Dalarna, nödvändigt ska ta steget och bli universitet är inte helt uppenbara för mig. Det är också intressant att ledamoten gör bedömningen att Högskolan Dalarna klarar att möta kriterierna för att vara universitet. Det må vara att ledamoten har den uppfattningen. Men Sverige är inte en bananrepublik. Vi är ett samhälle som byggs på ordning och reda. Där krävs det att oberoende myndigheter, inte en enskild ledamot från Dalarna, gör en sådan analys och bedömning.

Allra sist vill jag säga att jag delar Peter Hultqvists engagemang i den gröna omställningen. Dalarna är inte bara viktigt för Dalarna utan också för hela landet. Det är naturligtvis viktigt att göra massiva utbildningsinsatser och att det inte är en enskild politiker som beslutar eller bedömer om en högskola ska ta steget till att bli universitet utan att myndigheterna gör den bedömningen. Som Peter Hultqvist säkert vet togs det ett beslut i maj 2022 av den tidigare regeringen som innebär att myndigheterna bedömer huruvida ett lärosäte lever upp till kvalitetskraven som gäller för att en högskola ska kunna ta steget till att bli ett universitet.


Anf. 45 Peter Hultqvist (S)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Herr talman! Jag tycker att det är ett rätt så märkligt svar som Mats Persson ger till mig. Jag försöker ställa en seriös fråga kring hur man kan bidra konstruktivt till att utveckla Dalarna som län, lägger fram ett förslag om något som har nationell bäring och redovisar jättestora investeringar som inte bara handlar om Ludvika och Borlänge utan faktiskt om Sverige och dess exportinkomst.

Det ministern bidrar med är en ingång där han först försöker förminska värdet av frågeställningen som jag för fram genom att prata om att han har någon sorts brett nationellt intresse och jag bara ett lokalregionalt perspektiv. Jag har hållit på med politik i snart 50 år. Nog begriper jag det nationella perspektivet. Jag ser också i de här sammanhangen den nationella bäring ett sådant här beslut skulle kunna ha. Den ingången tycker jag att det är dåligt av ministern att ha.

Ministern förde även in bananrepubliksperspektivet. Jag har inte lagt detta på den nivån. Jag kan bara konstatera att det på Högskolan Dalarna finns verksamhet som har hög kvalitet och som det finns belägg för lever upp till alla de kriterier som jag inledningsvis redovisade. Ytterst är det ju ett regeringsbeslut och en politisk vilja som avgör saken.

Jag har respekt för att detta ska analyseras av myndigheter och så vidare, men jag vill nog uppmana ministern att höja nivån och respektera att man kommer med en fråga som är seriöst menad och kommer ur ett utvecklingsperspektiv. Jag tycker att det är lågt att reducera mitt intresse till någon sorts lokalregional nivå och att det skulle vara ett bananrepubliksresonemang. Jag blir faktiskt förvånad över att ministern tar sig an det här utifrån det perspektivet.

Visst, man kan ägna tid åt uppräkningar av hur mycket regeringen gör när det gäller grön omställning, men nu handlar det om två jätteinvesteringar som är del i den praktiska gröna omställningen och som behöver understödjas med utveckling av lärosätet på den akademiska nivån i länet. Frågan är vad regeringen kan bidra med för att understödja utvecklingen långsiktigt.

Jag har ett förslag som är väldigt konkret. Det är att den högskoleverksamhet som det är belagt är bra och som i många stycken uppfyller kvalitetskraven också skulle kunna ligga till grund för universitetsstatus. Det är klart att det har stort genomslag och stor betydelse. Det här gäller alltså inte bara något dussinbeslut utan ett stort steg framåt. Om ministern inte anser att verksamheten på Högskolan Dalarna är till fyllest får han väl redovisa vad det är i verksamheterna som inte lever upp till kvalitetsmått och liknande.

Förändra attityden i nästa inlägg, ministern! Höj nivån på debatten och prata inte om att jag bara skulle ha ett lokalperspektiv eller om att det här är en bananrepublik. Det passar inte en minister. Han måste höja sig.


Anf. 46 Utbildningsminister Mats Persson (L)

Herr talman! Tack för det, Peter Hultqvist! Jag tar mig friheten att föra fram mina argument så som jag önskar föra fram dem, och om ledamoten har synpunkter på det får ledamoten gärna framföra dem.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Jag svarar på ledamotens interpellation och ledamotens fråga, och jag konstaterar att det sker väldigt stora gröna investeringar i Sverige just nu, runt om i hela vårt land. Flera av dem sker i Dalarna. Det sker också investeringar i Göteborg, Stockholm, Skåne och längs Norrlandskusten i såväl Sundsvall som Skellefteå, Luleå etcetera. Runt om i hela vårt land sker stora industrietableringar kopplade till den gröna omställningen. Det är otroligt välkommet, och det är också därför regeringen vidtar en rad olika åtgärder kopplade till hela utbildningssystemet, såväl universitet och högskolor som yrkesutbildningar, för att möta den typ av behov som olika industrietableringar har.

I det här läget är det viktigt att det finns utbildade individer inom både högskola och yrkesutbildning för att kunna möta exempelvis den stora investering som Hitachi Energy gör i Ludvika. Det är en helhet som regeringen för fram i den politik vi bedriver och som blev väldigt tydlig i budgetbeslutet som nu innebär historiska investeringar i utbildningar kopplade till den gröna omställningen.

En aspekt av det Peter Hultqvist lyfte fram är att det givet den industrietablering som har skett i Dalarna finns skäl att förändra statusen på Högskolan Dalarna till universitet.

För det första är det ledamoten som gör bedömningen att det finns tillräcklig kvalitet på högskolan för att den ska kunna bli universitet, och jag tror inte att enskilda politiker ska ta ställning utifrån sin egen bedömning. Vi ska låta myndigheterna göra den analysen. Det bygger också på ett riksdagsbeslut som Peter Hultqvist själv i egenskap av minister i den tidigare socialdemokratiska regeringen var med och lade på riksdagens bord. Ledamoten vill väl leva upp till sitt eget beslut att följa myndigheters rekommendationer? Frågan gällde om en enskild politiker bestämmer detta eller om det är myndigheterna som gör en bedömning.

För det andra är det naturligtvis också viktigt att Högskolan Dalarna själv, det vill säga ledningen och styrelsen, har ett intresse av att förändra sin roll från högskola till universitet. Mig veterligen har det inte kommit in några sådana propåer, brev eller önskemål från ledningen - varken från rektorn eller styrelsen.

Jag tror att det är viktigt att vi har ordning och reda i våra system. Ska vi göra stora satsningar på utbildningar kopplade till grön omställning - vilket nu görs i form av enorma investeringar, som jag tror det behövs ännu mer av i framtiden - ska vi också ha respekt för att vi har ett system där vi värnar den akademiska friheten och har ordning och reda. Enskilda politikers bedömning av hur saker och ting är ska inte bli vägledande, utan vi ska lyssna på akademin och myndigheterna.


Anf. 47 Peter Hultqvist (S)

Herr talman! Jag vet inte om ministern tror att jag lever i någon sorts allmänt vakuum. Det är klart att jag har talat med både styrelseledamöter och rektor i det här sammanhanget och då diskuterat olika utvecklingsmöjligheter. Jag har också haft möte med högskolans ledning i Dalarna. Som riksdagsledamot har man den typen av relationer. Man agerar inte i egen sak.

Nu noterade jag att bananrepubliken var borta ur resonemanget och att dimensionen att jag bara skulle vara någon sorts lokal och regional företrädare i uttalad mening också saknades. Däremot var det kvar att jag på något sätt inte skulle acceptera myndigheterna. Men det är klart att det finns en ordning för hur det här ska beslutas. Det är ju helt klart att det finns en sådan, och de analyserna måste självklart göras.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Det kan inte vara förbjudet eller felaktigt att driva en fråga. Det är fritt att ta upp den här frågan med ministern. Ministern får naturligtvis svara på det sätt som han själv anser är förnuftigt och väl avvägt. Sedan kan man ha olika uppfattningar. Men jag tror att frågan om universitetsstatus för Högskolan Dalarna kommer att återkomma till ministern i olika sammanhang och i olika former. Den är nog inte avslutad i och med den här debatten. Jag hoppas att det då är den rent sakliga nivån som kommer att gälla.

Skälet till att jag tar upp de här investeringarna är att det är fråga om stora saker som långsiktigt behöver väldigt mycket support utbildningsmässigt. Den här högskolan har utvecklats väldigt mycket sedan starten och har en omfattande, stor och kvalitetsmässigt bra verksamhet samt framgångsrika forskningsdelar. Det finns alltså en grund för att driva frågan om universitet.


Anf. 48 Utbildningsminister Mats Persson (L)

Herr talman! Jag tackar Peter Hultqvist för interpellationsdebatten. Debatten om detta lär fortgå. Jag tror inte att det viktigaste är om en högskola får förändrad status och blir ett universitet, utan det viktigaste är att vi gör de historiskt stora utbildningsinvesteringar vi just nu gör.

Jag tycker att den här debatten visar en ideologisk skiljelinje i synen på akademisk frihet kontra att enskilda politiker ska gå in och peka med hela handen och bestämma hur någonting ska vara. Med tanke på den historiska erfarenhet vi har, inte minst av hur Högskolan Dalarna behandlats politiskt av tidigare regeringar, är det klart att det är extra känsligt hur vi hanterar den här typen av frågor. Vi minns alla hur ledningen på Högskolan Dalarna för några år sedan utifrån studenternas och lärarnas perspektiv ville koncentrera verksamheten till en del av regionen, men regeringen förbjöd den fria akademin att ta det beslutet. Regeringen pekade med hela handen, körde över ledningen på Högskolan Dalarna och sa att verksamheten skulle vara på en viss speciell ort, nämligen Borlänge. Vi minns alla den historien som ett av de mest flagranta ingreppen i den akademiska friheten i Sverige i modern tid.

Med den fonden och mot den bakgrunden kan man ställa sig frågan om det är enskilda politiker som ska bestämma om man ska ändra status från högskola till universitet eller om det ska vara någonting som den fria akademin och våra oberoende myndigheter tar ansvar för och beslutar om.

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellation 2023/24:104 Universitet i Dalarna

av Peter Hultqvist (S)

till Utbildningsminister Mats Persson (L)

 

Högskolan Dalarna omfattar cirka 14 000 studenter. Verksamheten har utvecklats starkt. Framgångsrik utbildning är etablerad inom språkområdet på förvaltningsnivå, förvaltning av examenstillstånd på forskarnivå, hög kvalitet inom utbildningsforskning och samverkan är några exempel. En stor del av studenterna fortsätter sitt arbetsliv i Dalarna efter avslutad utbildning.

Högskolans tyngd i den regionala utvecklingen samt tillgången till ökade forskningsanslag förbättras om Högskolan Dalarna ges uinversitetsstatus. Universitetsstatus bidrar till att stärka länets möjlighet till utveckling.

Min fråga till utbildningsminister Mats Persson är:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att stödja utvecklingen vid Högskolan Dalarna och bana vägen för framtida status som universitet?